Prvat tri mjeseca nisam bojala kosu i izgledala sam :roll: , a poslije jesam, jednom mjesečno.
Printable View
Prvat tri mjeseca nisam bojala kosu i izgledala sam :roll: , a poslije jesam, jednom mjesečno.
Evo jedan citat iz knjige "Ususret roditeljstvu" dr. Višnje Latin:
"Kosa je u trudnoći gušća i svilenkasta, manje opada, ali je masnija te je treba češće prati bez balzama, dok gel i kremu možete primjenjivati. Bojanje kose dozvoljeno je u trudnoći, jer neki podaci koji su objavljeni pred petnaestak godina da su kemikalije koje se rabe pri bojanju kose i pravljenju trajne štetne za dijete, nisu potvrđeni pa se ovi postupci u trudnoći ne ograničavaju. Uživajte u bujnoj kosi tijekom trudnoće, jer će poslije porođaja vrlo brzo početi jače ispadati te ćete brzo doći na istu količinu koju ste imali prije trudnoće."
Usput budi rečeno, dr. Latin je jedna od najvećih stručnjakinja u području ginekologije u RH i vjerujem joj 100%. Žena je mrak.
Tak da ja farbam kosu i ne zamaram se time....
Ali ako smijem samo napomenut, više me šokiraju buduće mame koje puše, piju kavu, konzumiraju gazirana pića tipa Coca-cole, ubijaju se hamburgerima/čevapima/prženim krumpirićima, popiju alkoholno piće ili dva i slično. Dakle, svi mi donosimo odluke koje su upitne za zdravlje naših beba, ali ne možemo ni mi ni bebe živjeti pod staklenim zvonom....
Znaci bojanje je dozvoljeno jer podaci objavljeni prije petnaest godina nisu potvrdjeni. :/ Koja utjesna novost. Nije mi jasno kakve veze ima strucnost u podrucju ginekologije s ovim, ali dobro....I nasa pedijatrica je veliki strucnjak i vjerujem joj sto posto kad kaze da je dm-ova tjestenina dobra.
Ha gle, svi mi biramo kome ćemo vjerovati a kome nećemo po pitanju tih stvari. Vidim da nisi upoznata sa dr. Latin i njenim radom, ali ona je definitivno jedna od vodećih stručnjakinja po pitanju ginekologije i porodništva tu u Zg. Mislim da je bolje vjerovati njoj i stručnjacima njenog kalibra nego natpisima po internetu....
Ovo sa trpanjem pušenja i farbanja sa pijenjem kave i coca-cole, u isti koš mi je malo "too much". Ako popijem 1 kavu dnevno nemam nimalo grižnje savjesti da škodim svom nerođenom djetetu, a ako popušim cigaretu li ofarbam kosu... e onda ne bih baš bila čiste savjesti.
Moje mišljenje je da među potencijalno štetnim tvarima i pojavama u trudnoći i netrudnoći (kava, coca-cola, parfem, bojanje kose, smog, duhanski dim, stres, previše mirovanja, previše aktivnosti, gotova hrana, slatkiši, konzervansi, sredstva za čišćenje, sredstva za pranje, zračenje aparata…. I još na stotine drugih ) svatko ima svoju listu prioriteta i nešto smatra više, a nešto manje štetnim. Nitko od nas se ne može ograditi od svega što šteti, no treba biti u svemu umjeren. Netko će se u trudnoći farbati, netko biti pod stresom, netko uživati pijući kavu ili jedući krempite… i mislim da se nikog ne treba zbog toga osuđivati. Teško je objektivno procijeniti da li više šteti 270 kava tijekom trudnoće ili tri farbanja ili 50 pranja kupaonice.
NEMOGUĆE je isključiti sve potencijalno štetne tvari i pojave, a svatko će prema vlastitim procjenama nešto zanemariti, a nečega se kloniti.
Moje mišljenje je da među potencijalno štetnim tvarima i pojavama u trudnoći i netrudnoći (kava, coca-cola, parfem, bojanje kose, smog, duhanski dim, stres, previše mirovanja, previše aktivnosti, gotova hrana, slatkiši, konzervansi, sredstva za čišćenje, sredstva za pranje, zračenje aparata…. I još na stotine drugih ) svatko ima svoju listu prioriteta i nešto smatra više, a nešto manje štetnim. Nitko od nas se ne može ograditi od svega što šteti, no treba biti u svemu umjeren. Netko će se u trudnoći farbati, netko biti pod stresom, netko uživati pijući kavu ili jedući krempite… i mislim da se nikog ne treba zbog toga osuđivati. Teško je objektivno procijeniti da li više šteti 270 kava tijekom trudnoće ili tri farbanja ili 50 pranja kupaonice.
NEMOGUĆE je isključiti sve potencijalno štetne tvari i pojave, a svatko će prema vlastitim procjenama nešto zanemariti, a nečega se kloniti.
Ja sam stavila pramenove u 19.tjednu. Prije toga sam se potrudila što više informirati o štetnosti farbanja putem neta, razgovarala sa frendicama o njihovom iskustvu i sl. i zaključila da nemam razloga za brigu. Ali to je područje još uvjek dosta neistraženo tako da mogu razumjeti i žene koje "apstiniraju" od farbanja tih devet mjeseci.
ja sam 39. tj. i ofarbala sam se prošli tjedan
i u prošloj trudnoći sam se farbala
i sve ok :)
naravno da ne osuđujem, svi moji komentari su čisto na razini savjeta i naravno da to ni nisu moja posla.Citiraj:
Inda_os prvotno napisa
Recimo, ja sam dosta pazila (kavu ili čaj max jednom dnevno, i to sam si dopustila jer je baš bilo izašlo neko istraživanje da čak do 3 kave na dan ne šteti u trudnoći - ali nisam htjela ni blizu te granice :mrgreen: )
Ali... što mi je to pomoglo kad sam imala krvarenja zbog kojih sam do kraja 4og mj bila u uvjerenju da nisam trudna... za to vrijeme sam počinila svakakve strahote, loša ishrana, rad prekovremeno, fizički napori (i to za vrijeme krvarenja!), ma - kad sam konačno napravila taj test bila sam :shock: , a još pogotovo kad sam doznala u kojem sam tjednu, nisam mogla vjerovati dok nisam sve pretrage obavila da je sve u redu! A bilo je u redu... ali opet ne bih nikom savjetovala da radi što sam ja radila.
Ali to bojanje kose, meni je zapravo bezveze, šteta novca i šteta kose. Jedino mi može biti
simpatično kad netko ima neku ekstremnu boju za štos, ali u principu većinom obojana kosa gubi sjaj, mekoću...
Ja sam se farbala i u prvoj i drugoj trudnoći i to u crno svakih 6 tj. Jest da su djeca malo udrena na mene :mrgreen: , ali to definitivno nije od farbe već genetika :lol:
ma jel? mislilš da je lijepo vidjeti trudnicu sa sijedom kosom? :lol:Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Ha? Od kada to, tj. sa kojim to bojama? :lol: :shock:Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Taman sam mislila otići svojoj frizerki na šišanje kad se vrati s godišnjega. No u međuvremenu sam morala na strogo mirovanje i tako do kraja trudnoće. Frizerka me, u najboljem slučaju, neće vidjeti još četiri mjeseca. I baš me briga kako izgledam :P , samo da uspijem do kraja izgurati trudnoću, a onda ću se modirati i frizirati.
:mrgreen: pa vi kako vam paše, ali meni bi bilo definitivno žao moje kose. Obojane kose su mi uvijek onako slamnate i ispucane na krajevima zbog kemikalija (osim ako je kosa kratka) i redovito je tu prisutan izrast. Osim možda u prvom tjednu nakon farbanja. Pa ispada da se jednom ofarbam morala bih nastaviti. Ovako nemam tih problema.Citiraj:
Točka prvotno napisa
Kažem, da sam sijeda razmislila bih, premda neke otkačene žene ostave sijedu kosu i vidjela sam ih par koje su mi bile baš 8) tako!
Naravno, gušti su gušti... ali prije nisam toliko razmišljala o mogućoj štetnosti tih kemikalija, nego sam na ovakve teme nišla otkad sam zatrudnjela. Pa mi je bilo drago da nemam tih problema. :P
hmmmm, a jel se depiliraš? mislim, i to ti je jedna od onih situacija: prirodno je imati dlake po nogama, košta da ih depiliraš, kad ih jednom izdepiliraš - najčešće nastavljaš osim ako nemaš muža kojeg uzbuđuje tepih po nogama itd..... pa se svejedno 99% žena depilira, a ne hodamo okolo s nogama a la gorila....
to da li ti je kosa ispucala nakon farbanja i koliki ti je izrast ovisi o tome kako održavaš kosu. budimo realni, pa nije farbanje kose danas naučna fantastika.... :?
Čuj, to su ti različiti gušti. Ti se slobodno farbaj, i ne moraju svi imati iste stavove. Ja i dalje stojim iza svog mišljenja da je bez bojanja kosa lijepša i prirodnija - bar u većini slučajeva.Citiraj:
BebaXX prvotno napisa
Depilacija - malo OT - pa depiliram se kućnim aparatićem, nisu to neki izdatci, ali povremeno, jer nemam baš neke velike dlake... :mrgreen: nismo ni tu svi isti... a tih 99% ti je daleko previsok postotak (ako uračunaš sve žene na kugli zemaljskoj svih životnih dobi), a da ne kažem da je još puno manji bio prije 20 god, sjetite se hipi busenčića :lol:
Ljepota je zapravo relativan pojam.
Meni je lijepa opiturana kosa...i sama je pituravam, iako jesam u maloj nedoumici dali nastaviti sada pošto sam semi-alergična...al kad se pogledam u zrcalo i vidim 5 cm izrasta na plavoj kosi, prepadnem se :shock:
A što se tiče hipi busenčića...uh, Bljak :nope:
Depilacija - malo OT - pa depiliram se kućnim aparatićem, nisu to neki izdatci, ali povremeno, jer nemam baš neke velike dlake... :mrgreen: nismo ni tu svi isti... a tih 99% ti je daleko previsok postotak (ako uračunaš sve žene na kugli zemaljskoj svih životnih dobi), a da ne kažem da je još puno manji bio prije 20 god, sjetite se hipi busenčića :lol:
Ljepota je zapravo relativan pojam.[/quote]
Naravno da u svojih 99% nisam ubrojila Afrikanke koje jedva preživljavaju ili žene iz Sibira kojima je vjerojatno moto "što više dlaka-bit će toplije", a bome nisam ni "žene svih dobi" jer mislim da je na site-u RODA nepotrebno raspravljati što radi baba Jana koja ima 74. g. Već u raspravi razmatram okoliš u kojem živimo - RH, a i dob u kojoj približno svi jesmo - mlade žene koje uopće imaju potrebu posjećivati ovaj forum. isto tako ne razmišljam o ljepoti od prije 20-30-40 godina: tada su valjda one koje su se izdepilirale bile :shock: , a farbanje kose je valjda bilo na razini današnjeg botoxa. npr prijateljici moje mame su prije 30.g. ofarbali kosu u zeleno (doslovno) jer boja naprosto "nije dobro primila" (htjela je postati plavuša!).
ali danas se ipak takve stvari ne događaju (bar se nadam), a i kvaliteta preparata za kosu daleko bolja od prije 30.g. Pa samim time smatram da je i rizik farbanja u trudnoći daleko manji nego prije 30.g.
Ni meni nije bas nesto ofarbana kosa. :P