Pa najbolje ti je da razgovaras sa doktorom,kod kojeg jesi.Citiraj:
Aurora* prvotno napisa
Printable View
Aurora* prvotno napisa
Aurora* prvotno napisa
srki ja i jesam govorila s doktorom i on je bio taj koji je rekao da dodjem u sestom mjesecu i da se sada ne trebam nista upisivati, niti narucivati. Izricito sam ga to pitala, a on je rekao neka samo dodjem i kazem da je tako dogovoreno. Znam da je do prije nove godine upravo tako funkcioniralo, ali isto tako znam da po novom to tako vise bas i ne ide...Citiraj:
srki prvotno napisa
E....drage moje.....ja stvarno ne znam kad ćemo mi svi doći na red za bilo koji MPO postupak nakon ovog nemilosrdnog kresanja broja postupaka. Hvala "dragom" ministru zdravstva (ginekologu) što smatra da je MPO luksuz i da ga treba svesti na najmanju moguću mjeru. :evil:
Danas sam bila na VV i ostala :shock: kad sam saznala da je hzzo na takav način ograničio doktorima da rade svoj posao.
Za masu drugih stvari uvijek se nađe novaca, a za zdravstvo...konkretno MPO...nema. Stvarno žalosno.
Evo i ja....
s pitanjem - ako se navodno vodi i cijela naša javnost vjeruje da su prva 3 pokušaja potpomognute oplodnje potpuno besplatna gdje spada sprej koji je cca 500 kn?
Zašto i on nije u toj kategoriji besplatnog?
Znam da suprefact nije naš lijek, ali ako je potreban, trebao bi biti na listi barem ta 3 puta.... :(
mene zanima stoperica koju dobijes prije postupka jel moze ju gin naruciti i da ne moram platiti?? meni je dr.koji ce mi raditi AIH predlozio da probam vidjeti hoce li mi soc.gin.to htjeti naruciti...... :?
Mene zanima da li je netko krenuo u postupak, a da nije u bračnoj zajednici? Kako to izgleda? Što od 'papira' moraš donjeti?
Hvala.
samo odete javnom biljezniku po potvrdu da ste u izvanbracnoj zajednici...
koliko to veselje košta? :)
Izjava i ovjera potpisa jedne osobe je 46,60 kn...ne znam jel treba ovjera obje osobe...
pa bilo bi logicno da oboje trebaju biti ukljuceni u tu izjavu.. :?
Bila sam uvjerena da je ovaj topic puno veci...ali dobro, evo mog skromnog doprinosa....
Suprug je u petak sastavio sljedeci mail i poslao ga istovremeno na SDP i HNS:
Poštovani,
kao potencijalne birače SDP-a na predstojećim parlamentarnim izborima, suprugu i mene zanima slijedeće:
1. Što SDP kani poduzeti u vezi korekcije (ili ukidanja) navedenog Zakona?
2. U slučaju namjere za korekcijom, imate li novu verziju Zakona o m.p.o spremnu za saborsku proceduru?
3. Koji je položaj ove problematike na listi prioriteta SDP-a, nakon eventualnog osvajanja saborske većine?
Na kojoj sjednici – nakon konstituirajuće – planirate predložiti usvajanje promjena tog Zakona?
4. S kojim najkraćim vremenskim periodom – od prihvaćanja do provedbe Zakona o m.p.o. – možemo računati?
5. Planirate li provesti (u najmanju ruku) reviziju ugovora s Vatikanom, kao i sekularizaciju RH? S kojom dinamikom?
Molimo vas za konkretne odgovore.
Odgovor doduse nismo dugo cekali (stigao je sinoc) ali smo oboje razocarani njegovom pausalnoscu i cinjenicom da osoba koja je odgovarala (a koja je u potpisu jedno vrlo zvucno sdp-ovsko ime) nije ocito mail ni procitala kako treba. Jest da su oni velike ribe i da im je sad vrlo intenzivno, ali mislim da ne shvacaju kako bas na ovakav nacinb pridobivaju glasace i da bi mi mogli utjecati na jos mnoge samo kad bi kod nas potaknuli barem malo povjerenja.... Da ne duljim odgovor je sljedeci:
Poštovani,
što se tiče Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, postojeći zakon ne treba ukidati, ali ga treba izmjeniti i dopuniti. Najviše u dijelu otvaranja mogućnosti za zamrzavanje zametaka i otvaranja svih mogućnosti , koje hrvatska medicina može pružiti građanima. u ovom trenutku u Hrvatskom saboru, nalazi se Zakon o MPO koji smo predložili kao Klub zastupnika. Ukoliko dobijemo mogućnost sastavljanja Vlade, to je jedan od zakona koji bi se mogao vrlo brzo naći pred zastupnicima.
Što se tiče ukidanja Ugovora sa Vatikanom, tako nešto nije lako niti će nam biti u fokusu prioriteta. Puno je važnije djeci osigurati u sustavu obrazovanja, edukaciju o zdravstvenom odgoju, osigurati prevenciju nasilja nad i među djecom i mladima.
Nadam se da sam uspjela odgovoriti na Vaša pitanja
Naravno da kanimo poslati i replay s dodatnim pitanjima.... OK oni kazu da treba dopustiti smrzavanje embrija, ali da li to po njihovom onda podrazumijeva i dopustenje da se oplode SVE stanice dobivene u stimulaciji? I sto njima znaci "vrlo brzo" u smislu proteka vremena? Sve u svemu vrlo vrlo ofrlje:(
Nas dvoje smo prilicno uvjereni da od promjene zakona nema bas nista ukoliko hdz i opet pobjedi, mozemo se slikat s time! Ali ako postoji sansa da pobjedi koalicija onda time postoji i sansa da se promjeni ovaj sramotan zakon i tu treba vrsiti pritisak, istupati u medije, slati pisma, apelirati na poznanike....
LOTV, SDP je za oplodnju svih js. a koliko brzo cemo doci na red... e to i mene brine...
Pa to pokušavamo objasniti i običnom puku i dotičnom ministru iz Gospića. Mi nismo anarhisti koji se zalažu za bezakonje, već želimo kvalitetan zakon, a ovaj to može biti uz "par" sitnih izmjena (oplodnja svih jajnih stanica dobivenih u jednom postupku i dozvoljavanje zamrzavanje zametaka). I ono psiho-pravno savjetovanje se može izmjeniti iz obaveznog u neobavezno, kad par osjeti potrebu nakon neuspješnog postupka da se ima kome obratiti. A ne da slušamo opustite se i sl. umotvorine. I palac gore za angažman LOTV i TM.
Da, nisu se bas iskazali sa svojim odgovorom ovi iz SDP-a... Ali zato ti, LilyOfTheValley, i tvoj muz itekako jeste!
LOTV, odlična ideja, i sama se spremam pisati im - da se u svemu ružnom što se događa u zemlji ne bi zaboravilo na sramotan MPO zakon.
Ma, kako da ne ucinim nista kad mi cijeli zivot o tom zakonu ovisi....sve sto sam ikad zeljela je biti majka, imati ih troje jedno drugom do uha mi je bilo nesto najnormalnije, a ovakvim koracima bojim se da ni do jednog necu doci:(
Ne smatram da smo napravili nesto posebno, ali tu i tamo bilo bi dobro javiti im se da nas ne zaborave, a najmanji problem mi je postati odgovore na rodu pa da i drugi dobiju info, steta samo sto nisu malo konkretniji:(
Jos cekamo da se javi HNS, a i da dobijemo replay na danasnji mail...eto, bas mi je drago da vas zanima:)
Draga Lily, vaš angažman je za svaku pohvalu. Treba ih stiskati sa svih strana jer na koncu oni su tu zbog nas, ali onda naglo obole od Alzheimera. Jako me zanima nastavak priče, jedva čekam odgovore. Zanimljivo kako se i ljevica ograđuje oko revizije ugovora s Vatikanom i kako nema hrabrosti stati u obranu civilne države. Možda ovo sad malo zvuči prenategnuto, ali država koja dozvoljava klerikalne diktate nije civilna država.
Znam da je SDP za korekciju MPO zakona, ali treba ih zaista pritiskati da to bude na listi prioriteta. Ja se recimo konkretno premišljam kada ponovo na postupak, da li da se strpim do iduće godine ili da odem na bockanje u jesen, tako da bi mi puno pomogli konkretni odgovori koje eto niste dobili od SDP-a. Možda HNS bude precizniji.
LOTV, svaka cast na inicijativi :naklon:
nazalost zaista ste dobili povrsan odgovor.
upalo mi je u oko vase drugo pitanje pa za slucaj da ne znas htjela sam ti skrenuti paznju na prijedlog zakona o mpo s kojim je koalicija isla 2004., ali nazalost tada nije prosao. ovdje mozes vidjeti taj prijedlog zakona http://forum.roda.hr/threads/14984-N...-O-MPO-IZ-2004 , tj. direktno: http://www.roda.hr/_upload/dokumenti...kona_o_mpo.pdf . vjerujem da ce sdp/koalicija ici s takvim prijedlogom, jer su s tim prijedlogom zakona bili suglasni i pacijenti i struka. tako, ugl, ako nista drugo, nije da su nespremni.
a sto se tice vatikanskog sporazuma, bas me razocarao odgovor :(, iako ne i iznenadio. ja sam se, ocito preoptimisticno, nadala da ce ovaj "slucaj Dajla" narusiti taj vatikanski sporazum i donijeti reviziju ugovora. aha, mos mislit :(.
i ja se bojim da zakon o mpo, ako i dodje koalicija na vlast, nece im biti na vrhu liste prioriteta :(
Teško da će se bilo koja politička stranka usuditi, pogotovo u izbornoj godini, javno zalagati za reviziju ugovora s Vatikanom. Meni je nevjerojatnija činjenica da je ovakav Zakon o MPO-u, koji je donesen na temelju vjerskih svjetonazora, već više od dvije godine na snazi u državi koja je sekularna, barem tako piše u Ustavu RH. A Ustavni sud RH još ne pronalazi vremena da razmotri ustavnost Zakona o MPO-u. O šutnji liječnika i stručnjaka ne želim pisati, nisu zaslužili da habam tipkovnicu zbog njih.
Ljufi, ja sam bas neki dan procesljavala ustav, ali ocito nisam razmisljala u pravom smjeru...ja sam, naime gledala ako se igdje spominje pravo na optimalno lijecenje ili tako nesto i nisam nista nasla (takodjer sam bila vodjena idejom da je novi mpo zakon u koliziji s ustavom). Osjecam se jako zeleno:oops:, kao da svi vi koji se protiv ovog zakona vec dvije godine borite niste dolazili na iste ideje, a ja sad krenula kao e sad cu ja zakon proglasit neustavnim hahahah
Visibaba, upravo smo sastavili replay (post ispod), ponovo smo postavili pitanje revizije ugovora s Vatikanom i sad napeto iscekujemo ali sumnjam da ce odgovor (ako ga i dobijemo ) ni ovog puta biti opsirniji...ako nista dali smo im ideju:)
Nina, tocno kuzim sto te muci jer smo u slicnoj situaciji.... Ja imam 10 smrznutih stanica i smatram da bi najrazboritije bilo cekati promjenu zakona kako bi ih sve odjednom mogli odmrznuti i oploditi, tako bih imala najvece sanse. Medjutim, sto ako opet pobjedi hdz, sto ako se zakon ne promjeni ili ako za njegovu promjenu bude potrebno vise od onog sto smo spremni cekati....ogromne nedoumice:(
Zato sam ipak odlucila da te stanice koje imam "potrosim" do kraja godine, idem u to bez puno nade da cemo uspjeti, cisto zato jer je nada za novi postupak jedino sto me drzi zivom, a istovremeno sam sva jadna jer znam da su sanse bijedne.
Kad ispucam te stanice, bit ce taman vrijeme izbora pa cemo vidjeti onda tko ce nam biti sudija...ako bude hdz nisam sigurna da cu vise ikad u stimulaciju, bar ne u HR, a ako pobijede ovi drugi onda cu strpljivo cekati promjenu zakona prije nego svoje tijelo opet podvrgnem ovakvom tretmanu (nadajmo se da cemo promjenom vlade docekati uopce promjenu zakona)
Sve se nekako bojim da bi oni opet mogli pobjediti.
Narod kao da je slijep.
Evo nas replay:
Poštovanx,
zahvaljujemo na brzom odgovoru.
Drago nam je saznati da se u međuvremenu službeni stav Vaše stranke po pitanju MPO nije promijenio, ali ipak smo se nadali konkretnijim odgovorima.
Naime, vjerujemo da ste već pretpostavili da smo jedan od parova izravno pogođenih trenutnim Zakonom o MPO i kao takvima nam je vrijeme od esencijalne važnosti, te nam uopće nije svejedno hoće li Zakon o MPO biti korigiran i kao takav sproveden za jedan, tri ili trinaest mjeseci.
Što se odnosa RH sa Vatikanom / Kaptolom tiče, svjesni smo da je raskidanje tih Ugovora zbog niza praktičnih razloga jako teško provesti; zato smo u našem upitu koristili izraz „revidirati“.
Shvaćamo da zbog davne prošlosti koju „desnica“ - kada joj odgovara - jako voli navoditi, SDP baš i ne bi mogao priuštiti da bude inicijator takvih promjena, ali se nadamo da postoji „politički korektan“ način da se Crkvu u Hrvata postavi na odgovarajuće mjesto u društvu.
Kao na primjer kroz povrat poreza: građani koji nisu vjernici bi tako na godišnjoj razini mogli ostvariti barem simboličnu dobit, a u društvu osiromašenom kao što je naše taj „prihod“ i ne bi bio zanemariv. Vjerujemo da bi se statistički podaci o udjelu „vjernika“ dramatično promijenili, a Crkva bi tako (osim dijela prihoda) izgubila glavni argument u dokazivanju važnosti svoje uloge.
Želimo (i vama i nama) sretan ishod izbora, uz srdačan pozdrav,
Lilly bravo! Možda bismo i mi ostali trebali početi podsjećati oporbenjake na obećano...
LOTV, svaka čast na trudu tebi i TM! Trebalo bi se još parova uključiti u takve pothvate, jer ako se "vrte" iste osobe s negativnim stavom spram Zakona, ovi na višoj razini ne doživljavaju previše nas i sve ostale koji su Zakonom izravno pogođeni. Do te spoznaje svatko mora doći sam i isto tako se sam odlučiti, bez presinga. Tako si i ti i ja i puno dragih i hvalevrijednih osoba na ovom i drugim Forumima i Udrugama! :naklon:
Posebno hvala TM jer je vrlo rijetko da se javlja muški dio obitelji (Ljufi, dobio si društvo - konačno :)) Barem možemo dokazati da se neplodnost i zakonski problemi ne odnose samo na žene, kao šta je to već nepisano pravilo svih medija. Nigdje ne spominju vas muževe, kao da se to vas ne tiče. U svakom sam intervjuu dodala suprugov problem OATZ i nijedna novinarka nije pitala ni "Što je to?".
Snekica:
POtpisujem!Citiraj:
Posebno hvala TM jer je vrlo rijetko da se javlja muški dio obitelji (Ljufi, dobio si društvo - konačno :-)
Hvala vam cure:heart:
Jos ce se na kraju i on logirat heheh
Mi smo spontano odlucili poslati to pismo jer zaista ne znamo sto da radimo...odustanemo, cekamo, dignemo jos jedan kredit za van :?: Naivno smo se nadali da cemo dobiti odgovor koji bi nam rekao sto dalje...
Cak sam se i dvoumila postati to na forum jer mi se nije cinilo kao nesto big, a ipak sad mi je bas drago sto ste nas ovako podrzali i duboko se nadam da ce i drugi dobit ideju da reagiraju na svoj nacin. Mislim da je pritisak na SDP&Co sada najbolji strateski korak, to nam je bojim se jedini adut, a na hdz ne treba racunati uopce.
Bilo bi to jako lijepo! I ja se slažem da je možda SDP jedini adut, ali treba grunuti na sve njih, ako je pressing na sve, postoji mogućnost da se nešto i riješi. Zato bi i bilo dobro da nas je aktivnih što više, nekoliko pojedinaca ne mogu sami promjeniti išta, kamoli zakon o čijim izmjenama naš vrli Mini ne želi niti čuti!Citiraj:
duboko se nadam da ce i drugi dobit ideju da reagiraju na svoj nacin
Ja bih samo dodala da nismo dobili nikakav odgovor od SDP-a na nas replay, a iz HNS-a nam se jos uopce nisu javili.
Mi smo njima kap u moru! Ali i od kapi vode mogu se zagrcnuti!
Istina Sneki...
Ipak, nadala sam se konkretnijoj reakciji buduci da si tako mogu "kupiti" malo glasova. Sad vise ne znam ni da li da idem na izbore.