Stvarno svaka čast onoj baki s početka...
Printable View
Stvarno svaka čast onoj baki s početka...
I moja baka je imala 3 djece (razlika između njih je po 3-4 god) i svako djete je dojila dok nije rodila drugo. I ta baka mi je (uz mamu) najveća podrška u vezi dojenja.
Ja mislim da je u biti najgora ona generacija žena iz 70tih. Te se drže ko pijan plota legende o nestanku mlijeka i slabom/lošem mlijeku i to svoje znanje vjerno prenose na mlađe generacije :x
nije kriva generacija nego marketing
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=60696
Evo moje slične priče o dojenju samo na "Općenito o dojenju"
moja baka: 9 djece, zadnje (rodila u 42. godini) kazu da je dojila do skole, da bi stric trca za njom sa stolcicem da se popne i posise dok ona radi, a ona kaze da nije tako dugo, mozda do 3. - 4. godine. znaci 21 - 22 godine sve skupa 8)
ima skoro 80 godina, od prosle godine je pocela poboljevat, do tada je bila zdrava i isla po brdu za kravama.
isto ima sve pohvale za dojenje i sretna je sta ja dojim samo me sokirala njena recenica: to je dite moje super AKO imas mlika! :? da bi zenama znalo nestat mlika i nisu vise mogle dojit, pa bi davale kravlje. nije nikad dojila dvoje dice nego do iduce trudnoce ili do godine dana
sto se babinja tice i kod njih je isto vrijedilo 6 tjedana postede.
interesantno, jer ona nije iz te generacije - premlada je. moja mama ima 80, pa nije dojila, to je vec bila era bolnickog poroda, hranjenja na bocicu... istini za volju dobila me je relativno kasno; sestra, koja je deset godina starija, rodena je doma, ali ni ona nije bila dojena, jer nije bilo pravog porodiljnog u to doba, mama je morala ici raditi.Citiraj:
kahna prvotno napisa
super ti je baka :heart: , a ovo -
pregenijalno :heart: :heart:Citiraj:
Od MM-a baba je dojila u isto vrijeme svoju kcer i svoju unuku, dakle svoje netom rodjeno dijete i dijete svoje starije kceri jer ova navodno nije imala mlijeka!
:shock:
:nono: to ti je pocelo vec poslije rata, u pedesetima, ajmo rec... vjerojatno je postojala razlika izmedu seoskih i gradskih sredina, gradske zene i "intelektualke" su, recimo, u to doba, vec naveliko hranile "na bocicu".Citiraj:
ivanabokulic prvotno napisa
ja mislim da su to, da prostis, bedastoce. mozda je imala malo manje bradavice, ili je bila napeta pa joj "let down" nije sljakao cim se beba pristekala; ili je naprosto druga zena bila vec iskusna dojilja pa joj je lako poslo za rukom dojiti bebu neiskusne mame koja se nije potrudila svladati tehniku dojenja.Citiraj:
vitekova mamuška prvotno napisa
moja baka je dojila svoje dvoje djece po godinu dana, a kad je rodila moju mamu imala je previse mlijeka u pocetku i moj djed joj je doveo neku zenu sa sela da joj to pocica :mrgreen: a nakon toga i neke blizance (bebe) koje je dojila uz mamu neko vrijemeCitiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
inace, kad sam je ja pitala zasto je istlacila moju mamu da me prestane dojit kad sam ja bila bebica od skoro 2 godine :mrgreen: ispricala mi je da je tadasnja ('50tih godina) preporuka od lijecnika bila dojiti 9mjeseci jer nakon toga mlijeko vise ne valja :?
Ja sam definitivno najbedastije komentare o dojenju čula od moje bake.
Ima 75 god., rodila je samo moju mamu koju je kratko dojila a kasnije hranila kravljim mlijekom. Veli da nije imala mlijeka jer je često bila gladna, i u trudnoći je izgubila kile (udala se u siromašniju obitelj), živjela je na selu, radila je puno, a nije imala kaj jesti. Već onda je imala neku knjižicu u kojoj je pisalo da dijete treba hraniti svaka 3 sata.
Prvo se nikak nije mogla načuditi zakaj bebi ne dajem vode, uz komentare "jadno dete, ne daju joj piti" i svaki put kad je P. zaplakala rekla je "joooj, sigurno je žedna". Misli da joj sad dajem vode jer sam se konačno opametila :lol: i neki dan mi je opet rekla da je dijete od mlijeka žedno. Ne kuži da bi već dehidrirala da joj je voda trebala i da ne može netko 6 mjeseci biti žedan.
I veli da kad ne budem htjela više dojiti, morat ću prestati toliko jesti da mi mlijeka nestane.
da, moja sestra, rodena u pedesetima, nije bila skoro uopce dojena. bilo je skroz ok i prihvaceno hraniti djecu adaptiranim. porodiljni je bio vrlo kratak, pa je i to kumovalo tom trendu.Citiraj:
cuckalica prvotno napisa
Jedna moja baka je imala osmero djece, dojila ih je po dvije godine. Druga je troje, za jedno sigurno znam da je dojila dvije godine, mislim da je i ostale.
Neki dan sam čula da sam i ja te "pasmine" kad tolko dojim :lol: