moji ih vade...i ježeve...bit će da su sadisti... a ja oparena romantičarka :roll: ih vraćam nazad u vodu....i ribe isto...a koji put ih pojedem... ajme nit sam livo nit desno 8)Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Printable View
moji ih vade...i ježeve...bit će da su sadisti... a ja oparena romantičarka :roll: ih vraćam nazad u vodu....i ribe isto...a koji put ih pojedem... ajme nit sam livo nit desno 8)Citiraj:
Brunda prvotno napisa
morski ježevi ne cvile
ja sam odrasla na selu, imali smo kokoši, patke, kuniće...
bilo mi ih je žao kad su ih klali, bilo mi je žao, samo sam tražila da smrt bude trenutna, što bezbolnija
morali su umrijeti, jer je to njihovo mjesto tj, oni su naša hrana
da sam uživala u klanju .. e onda bi me trebalo voditi psihiču skupa sa monim roditeljima
protiv sam lova iz objesti ili samo zbog krzna
klanje radi ručka, ne spada u tu kategoriju
to ti je moja seljačka logika
i nije me briga za kukce (ne volim ih) niti za morske ježe
što se tiče mačaka, moj dida je uvik govorija da se one moraju čuvati jer ko im naudi zlo na sebe navuče
Bussy Bee, Brunda, Lucija Elen, MGrubi....mogu vas samo potpisati.
I dodati- da znam hrpu ljudi sa sela i još nisam čula da netko od njih smatra mačke štetočinama....čak naprotiv-vrlo korisnim životinjama koje pomažu čovjeku. Čak ih cijene više nego pse.
A Zmaj, vidim da vašu obitelj jako ljuti ovakva tema, čim se i mužić javlja
:mrgreen: Pa pitaj ti svog mužića- smatra li on pse u lovištu štetočinama, jer čujem da ih lovci redovno tamane. Znam par ljudi koji su ostali bez psa jer su ih šetali u lovištu (čitaj-na livadi uz svoje selo).
I ako ništa, barem je pohvalno kad jedan lovac prizna da je gušt ubijati te životinje...jer svaki se vadi na to da je gušt štititi životinje-od krivolovaca i da prežive zimu. Iako ja osobno znam i takvog, koji je 40 godina išao u "lov", a nikad streljivo za pušku nije kupio, niti je iz te puške ikad opucano.
No to je sada neka druga tema (o kojoj bi se itekako puno dalo za reći), ali bit ostaje ista- da uživati u ubijanju i mučenju bilo koga, pa tako i životinje- nije normalno. Pa čak i ljudi koji ih ubijaju za hranu, a pri tome uživaju- nisu normalni. Jer nije bit u tome zašto ih se ubija, bit je u tome da se uživanje u nečemu treba odnositi na neke lijepe stvari, u čiju definiciju ubijanje i mučenje nikako ne spada.
zmaj, daj se molim te skuliraj, ne znam stvarno što želiš postići takvim svađalačkim tonom??? iz svake rečenice ti izvire jal, bijes i svađa, šta ti je ženo Božja? :?
Ja ću se samo složiti sa Brundom da moja djeca itekako imaju svijest da nije niti normalno niti prirodno za čovjeka da muči životinje i da im je žao kad neka životinja ugine. Dino je na moru vadio bratu (jer je mali izričito želio) račića iz kućice kako bi mu dao samu školjku bez raka i onda je bacao račića natrag u more da ne ugine. Jednog je u taj čas pojela riba, on je plakao ko kišna godina, da je on kriv što je jadni rak sada uginuo, što ga je riba pojela, da neće više nikad u životu to raditi, bio je zaista pogođen tim događajem i tužan.
A ovo paljenje stršljenova iz zabave i slične stvari, sorry, ali ne mogu shvatiti da to netko može opravdavati i još se pitati što je nama ostalima koji mislimo drugačije.
Procitaj quotani tekst iz mog prvog posta na ovu temu koji je samo jedan od mase vrlo slicnih koje ces dobiti ako uguglas neki od pojmova koje sam navela u tom postu.Citiraj:
pa kad smo već pametni hajdmo raspravljat koju razinu svjesti ima pred/školsko djete o smrti, usmrćivanju, pojmu patnje, mučenju, ubijanju, traženju tamanjenja?
BTW,
Ni jedna osoba koja ima psihicki problem ne razmislja o postupcima uzrokovanim svojim poremecajem/bolescu na nacin:
Citiraj:
hm...jesam li psh bolestan ak sad poželim tamanjenje mačaka?? il ipak možda nisam...pitanje je sad
Ja jako volim životinje, MM također, odgajamo djecu da poštuju sva živa bića. Učimo ih da ne gaze puževe poslije kiše, da ne kidaju krilca kukcima i da brinu o životinjama.
Moj stariji sin obožava životinje, želja mu je postati veterinarom, ALI...
Kada smo lani dobili malu macu njihovoj sreći nije bilo kraja, mazili smo je, hranili i učili obavljati nuždu na balkonu u pijesak, no tu ne zavrava priča. naime, on je tu macu stalno gnjavio, kao i njegov mlađi brat, ali je on u nekim trenucima znao biti i grub prema njoj: u žaru igre bacao bi je u zrak da vidi kako će napraviti salto, kačio joj je šarene štipaljke na rep i ako bi ga slučajno ogrebala on bi joj vratio na neki grubi način. U međuvremenu je bio divan prema njoj, pažljiv i nježan, ali bi jednostavno tijekom igre zaboravio da ona nije igračka. Maca je njega također voljela, ali sam ja, kada sam nakon par dugih razgovora shvatila da on još nije zreo za kućnog ljubimca, poklonila našu macu prijateljici.
Jako je to teško podnio, dugo je plakao i dan danas je odlazi posjetiti. Uvijek ponavlja kako je on sve kriv, kako to nikada više ne bi napravio, ali ja ne znam kada će on zaista biti zreo i odgovoran prema novoj životinji.
izjednačio je mačku sa igračkom
desi se
tada je najbolje prekidati "igru" i "obraniti" macu
mi smo svašta radili kokošama: stavili vrpcu oko vrata pa je jadna beštija išla u rikverc da se oslobodi, potezali za rep (maše krilima ko igračka na navijanje) .. ma užas
no to nije bilo namjerno mučenje, jer nismo shvačali da nanosimo bol
slažemo se mi oko istog: uživanje u mučenju i nije normalno
lovci koji odstrijele recimo srndaća za gušt, meni su skroz normalni ljudi... eto valjda zakon koji to dopušta nije normalan...
zgazila sam mali milion kukaca. nije mi žao. jedem životinje. to mi je ok. krzno mi je ok. da, i ja bi da što bezbolnije pređu na onaj svit. i ja bi da se ne istrjebe, neg razumno koriste. i eto ti sve mudrosti. svoju braću ni najmanje ne smatram sadistima, kako se to implicira po postovima, kad vade ježeve i ostave ih na suncu... iako sam sama poveći broj tih istih ježeva vratila nazad u more...
ok. priznajem, uzbudila me tema pa zakokodakah, ispričava se na tom. al i dalje velim, izolirani slučajevi tzv agresije na životinje ne znači automatski i psh bolest, budućeg serijskog ubojicu i što ti ja znam sve ne.
mi smo jednom kokoš ubacili međ svinje...ajme...jedva je živa ostala... ne smatram se sadistom. bilo mi je smiješno.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
e i ovo mi je usporedba s onom o recimo Mirku Filipoviću. mislite li da su takvi sadisti??? i ako da, a što onda po cilom svitu nema zabrane za takvo što..kao za igre životinja...
nema veze, to je sportCitiraj:
zmaj prvotno napisa
iako se zovu Pride ... svi ti mečevi imaju jasna pravila
poznam dosta sportaša iz područaj borilačkih vještina i poznam ih ko neagresivne borbe
meč je za njih ko utakmica
ni nogomet nije bezbolan
eto vidiš...meni je to sklisko područje. ono, ideš za tim da što bolje drmneš i da pobijediš i da uživaš u tom....da ne uživaš u tom udaranju, valjda ga ne bi ni provodio :/
Da, baš je ista stvar. Drmnuti nekoga sličnog sebi tko je svojevoljno s tobom u ringu, i maltretirati i ubiti životinju koja bježi i bori se za život :tele:
ha ha ha...pa jedan uvik pobjedi??!!! il bar u većini slučajeva... vidiš da nisu ravnopravni!! a bome ima i ozbiljnih zdravstvenih posljedica.
jest jadna životinja kad te napadne, ugrize i ne znam što sve ne...je baš bježi... daj molim te... možda bježi mrav?!
a sigurno se koka nađe u tvom loncu dobrovoljno?Citiraj:
Brunda prvotno napisa
bolje i koka nego mačka :mrgreen:Citiraj:
zmaj prvotno napisa
Koliko sam ja skužila ovdje je riječ o agresiji prema životinjama a ne obrnuto.Citiraj:
jest jadna životinja kad te napadne, ugrize i ne znam što sve ne...je baš bježi... daj molim te... možda bježi mrav?!
Autorica topica nije pitala je li se u redu obraniti od životinje koja te napadne nego o maltretiranju životinja koje to nisu ničim izazvale.
I da, sigurno ćeš pobješnjelog pit bula koji te napao uhvatiti za rep, zapalit mu ga i zafitiljiti ga oko glave u 10 metara udaljen kontejner.
Pa da!Citiraj:
zmaj prvotno napisa
Nisi čula da se kokama stavi soli na rep pa svojevoljno skaču u lonac sretne što će dati život u plemenite svrhe?
je
ta se nakokodakala za svoj život
al...nitko ju nije slušao :lol:
a zamisli onu: kad uživaš jeduć npr janjeći mozak!!! bilo nedavno na receptima "kako pripremate mozak" :mrgreen:
mljac mljac
ja te poštujem, još više kad si na mom tanjuru...
ma cure...sve je to tanko i puno nijansi
Meni definitivno nije nijansa izmedju jesti zivotinju - pa cak i kad je prije toga treba vlastitim rukama ubiti - i 'harati' medju mackama lutalicama. Ovo drugo mi je za sadiste i bezosjecajne osobe jer je obicno izivljavanje.
A otkad je isto jesti meso i iz zabave ubijati mačke po cesti? :roll:
Nemojmo mješati kruške i jabuke: iako se životinje koje jedemo ne kolju u najidealnijim uvjetima (jel uopće možeš ubiti "humano") to definitivno ne možeš usporediti sa tamanjenjem mačaka ili mučenjem bilo koje druge životinje čisto radi dokazivanja nadmoći.
Ako smatramo da djeca nemaju svijest da nije niti normalno niti prirodno za čovjeka da muči životinje i da im je žao kad neka životinja ugine moramo im to objasniti, naravno na način prilagođen njihovoj dobi.
Agresija prema drugim živim bićima nije opravdana, iako možda iz svakog teenage mučitelja neće postati novi Ted Bundy ne znači da istome ne treba stručna, psihološka pomoć.
Upravo tako.Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
Nema se što tu misliti, pretpostavljati ili se nadati. Činjenica je da je nasilje nad životinjama oblik kažnjavanja drugih ili sebe a sve zbog gadnih problema unutar obitelji. Ovo je prilično pojednostavljeno ali je tako.
Osobno znam primjer iz bliske okoline - dječak (iako ne mislim da ima ikakve veze sa spolom već kao što rekoh odgojem) je bio vrlo grub i okrutan prema životinjama. Meni nikako to nije bilo jasno. No danas kad sagledam njegovu tadašnju situaciju sve mi je puno jasnije. Od ekstremno loših odnosa roditelja, preko alkoholizma, fizičkog i verbalnog nasilja prema djetetu do ignoriranja i zapostavljanja djece (znali su danima biti sami doma). Danas je taj dječak pokojni. Kad je odrastao, shvatio je koliko ima problema i pokušao si pomoći. Na žalost nije uspio. Oduzeo si je život.
Zaista je važno obratiti pozornost na ovakve događaje, jer su oni pokazatelji. A kad do tako nečeg i dođe, treba tražiti stručnu pomoć. Nije sve izgubljeno dok roditelj ne digne ruke i ne odustane. To kažem jer ne mislim da postoje savršeni roditelji. Samo oni koji tome streme.
mislim da je stvar i u uzivanju u nanosenju boli, ne samo nanosenje vec upravo taj voajerizam i potreba da gledaju kako se netko pati, taj nedostatak sucuti i empatije - to je ono sto mene plasi u cijeloj prici :(
Mislim da treba dvije stvari razluciti:
- ubijanje zivotinja zbog potrebe (bilo koje)
- ubijanje ili samo mucenje zivotinja kojemu je jedina svrha uzivanje u mucenju i nanosenju boli.
Ovo drugo je po mom misljenju patologija i to se treba lijeciti. I nije sramota imati problem.
aj, aj..otiša mi post...
dakle, ispričavam se rad miješanja krušaka i jabuka i moje nabrijanosti (takva sam ja kad uzmem maha)...
no, žalosno mi je, ponavljam, svaku agresiju proglasit bolešću. sigurna sam da iole ni jedan ozbiljni stručnjak neće proglasit djete koje vadi ježeve i ostavljai h po plaži, bolesnim. ić dotle i reć da je sadizam mučit kukce...smiješno. jer je cila hrpa dice iz ulice hvatala leptire, gledala, stavljala u stakleneke. ... očito je da ovisi o shvaćanju samog pojma agresije. dal je to uživanje u mučenju? empatija? il svaki čin šutanja mačke il psa. makar je jednom šutnuo u životu. sigurno je da je to agresivan čin. al ne i bolesni čin. al ne i onaj "sad ćeš patit".... vjerujem da bi nas većina, kad bi nam dica tako postupila, išla vidit zašto i zbog čega, a ne trčala stručnjacima s panikom ajme on/a je sadist.
stanite na loptu
meni da dijete udari psa ili mačku (zeca, ježa......), iskreno bi se zapitala zbog čega je ona to napravila, i što je sa time htjela postići? zapitala bi se bome i to dobro! jer da se mi tako ponašamo prema njoj, vjerojatno bi i ona prema životinjama, jer nanosit drugom bol je negdje naučeno, viđeno (i vrlo vjerojatno kale svoje neke frustracije).
skupljanje životinja u moru, hvatanje riba u mrežicu, skupljanje kukaca u staklenke, to mi nije niti malo slično mučenju, ako ih kasnije misli vratit natrag. ali iste te životinje zatvoriti negdje i poljevati domestosom, ili ih ostaviti na suncu, vatri... da vidi kako će se ponašati, to mi je poprilično bolesno! ovo sam navela kao primjer. ako pokupi macu sa ceste i dovede ju doma, zatvori u kutiju, i čuva ju, to je oblik pažnje jednak onima gore, al ako mačku skupi sa ceste i stvašta joj rai- e pa to brate mili nisu nikako nijanse :/ nego agresija, koju svakako treba liječiti! ne mislim da je dijete zrelo za ljekove i jankomir, al za razgovor sa stručnom osobom, u svakom slučaju. ja se toga iskreno niti malo ne bi sramila. jer iz te agresije, tko zna što još može izaći. :/ (ne mora, al ne bi htjela niti provjeravati)
voli me, ne voli me, voli me, ne voli me.... i tako redom do posljednje latice... pravo mučenje za biljku, zar ne? meni i nije, ukoliko nije neka rijetka biljčica... al, da mi mali počne mahnito skakat po biljci i imat neke ispade tipa "tako ću te zgazit da više nikad nećeš ugledat svitlo dana"... eonda bi mi se upalila lampica. da udari našeg psa, ne bi paničarila dokle god njegovo lice ne odaje agresiju, smatrala bi to činom gnjavaže, nepoželjne igre i sl. laptir koji u roku keks crkne u staklnci, muhe koje s guštom tamanimo, smrdljive martine (koji mi se znaju uvuć u stan...) - s guštom potamanim i ne mislim da sam sadist....
eto to su meni nijanse...
agresija za mene je čin uzrokovan željom da netko pati... a čini koji jesu agresija, jer ipak mala maca pati kad joj zgaziš rep, ali nisu potakli iz želje za patnjom neg možda čisto probam-vidim...svakako mi nisu bolesna stanja. ono idem bacit mačku da vidim može li letit, il bacit je u vodu da vidim može li plivat....
mislim da sam dovoljno jasna
Cuj, bacanje macaka u vodu JEST mucenje macaka. Mucenje = agresija.
Dok tamanjenje muha koje raznose bolesti nije agresija jer to cinimo zbog potrebe da nas ne zaraze. I to nisu nijanse.
Zamisli da netko tebe (umjesto one mace) baci da vidi jel mozes letit? Sigurno bi rekla da nije zdrav. Ili da te baci u vodu da "vidi" jel znas plivat.
No, postujem da TEBI to nije agresija.
Meni jest. I mislim da bih ozbiljno razmotrila odlazak svoga djeteta psihologu da tamani bube iz gusta, baca macke u zrak i sl.
agresija jest jer je patnja, jel.
sve je individualno. moje dečko kad počupa psa, sigurno ne razmišlja ko ti. on to jednostavno ne zna. zato smo mi tu da ga usmjerimo. djeca koja su gledala tam neke crtiće i probala letit...jesu li bolesna??
ne, to nije bolesno stanje. koliko god nekoga bolilo.
a to što čovjek ima potrebu sve trpat u razrede, pa što je manje to se manje vidi pa je ok...meni i nije bistro. zato mnogi misle sve ok o masakru u utrobi, što je meni VELE bolesno, al kad baciš mačku da vidiš možeš li letit (a nemaš neku razvijenu svijest o tom), onda si bolestan i moraš doktoru.
ajme mjerila...prestrašno
ja nisam neki ljubitelj životinja u smisli da ću ih držati u kući, da ih volim dirati, gledati, nemam pojma kakve pasmine pasa postoje i osim s mačkom i psom ne volim imati fizički kontakt sa životinjama, nosati ih i sl. No poštujem ih, volim da su tu, da su zdrave i zadovoljne. Užasno sam osjetljiva na mučenje i ubijanje bez potrebe (dakle ako nije za hranu).
Patrik je neki dan zgazio smrdljivog martina i voli šutati i čupati mačke, ali to će s vremenom prestati raditi jer mu to ne dozvoljavam i učim ga da to nije dobro. Mislim da on još uvijek ne razumije pojam fizičke patnje i ne zna da na taj način nanosi bol. E tome ću ga ja intenzivno poučavati i ne daj bože da mi jednog dana zakolje kakvu mačku. Mislim da to tih stvari neće ni doći. Voljela bih znati što su tu djecu koja muče životinje roditelji učili i kakav je njihov stav prema životinjama.
Što se lovaca tiče tu si ne mogu pomoći, ja njih vidim kao nekakvu zaostavštinu primitivizma iz davnih doba kada su javna smaknuća bila u modi. Meni je barbarski ubijati životinje iz zabave. Trčiš po šumi i ganjaš malog bambija, nanišaniš ga i onda mu eto tako da dokažeš kako si frajer spičiš metak u glavu. Da ne pričam kako mi je gnjusan bio onaj prozir ministra Kirina i ekipe sa dvadesetak leševa diviljih svinja, a oni onako ponosno kao krvnici stoje iznad. No ne čudi me za njih....njima je to kao i još neke stvari koje su ostalom civiliziranom svijetu šokantne normalno.
sigurna sam da mnoga djeca ne idu bacit mačku s ciljem da je muče, neg da vide...iako sam čin je agresivan. ak imaju već neku razvijenu svijest da to boli, onda bih se zapitala. al ak su predškolci, rano školci....kako ko..ne bih se brinula. sam bi objasnila da to macu boli.
moja mlađa braća su jednom prilikom bacila kornjaču od pod da vide oće li joj ić krv. vjerojatno su to pokupili negdje od svekolikog dobrog i poučnog programa na tv-u. LB ti bi ih vjerojatno odvela psihijatru. ja ne bi. i nismo. neg smo lipo objasnili da to boli...bla bla bla...
majko draga...onda je pol nacije bolesno
dorote, kaj nisi probla divljač? ukusno...a tek kobasice :lol:
lovstvo mi je sasvim ok. da nije, valjda bi se stručnjaci pobunili...a mnogi se ovdje prozivaju na stručnjake..i valjda bi zakon bio drugačiji...
sigurno da je lovcima gušt. mislim da je to čovjeku u krvi. i ne mislim da od toga treba bježat. sve u mjerama. i sve opet ovisi o stanju u čovjekovoj glavi. lovac koji mahnito traži krv, sigurno je kukolj u žitu...
jesu kobase su fine.Citiraj:
zmaj prvotno napisa
ako ćemo tako onda je i abortus ok jer ga zakon dozvoljava. da nije ok valjda bi se stručnjaci pobunili i ukinili ga, a i ti se ovdje pozivaš na strčnjake.
i sigurno je to nekim ženama potreba. i ne bi trebalo od toga bježati....sve ovisi o stanju u čovjekovoj glavi. nijedna žena sigurno ne ubija iz zadovoljstva i ne traži krv.
nije moje mišljenje, ali bi se na taj način dala i ta tema prezentirati ako ćemo po tvome. :roll:
a svi se doktori slažu oko abortusa? od kad? al jest to je sad dr tema... eto, isto tipa trava, prostitucija i sl. što se mene tiče, ak se ko oće prodat za lovu, ko mu to može zabranit? pa je eto zabranjeno. a krv je ipak krv...nad nevinim s ciljem da ga nema i da meni bude lakše... to je bolest. meni
eto legalna stranka pedifla, di ono? nizozemska? baš veselo
razlicito je kad ispitivac ima 4 ili 14 god. onaj od 14. god. bi ipak trebao imati svijest o tome sto znaci zapaliti neku macu, odnosno on zna sto se tad desi.
s tim se naravno slažemCitiraj:
flower prvotno napisa
evo dorotea je rekla kako njen još uvik šuta mačke, iako mu ona objašnjava. i meni je to ok. sjest će mu jednom . dogodit će s klik u glavi.
Ova rasprava i jest potaknuta cinjenicom da su klinci od koliko, 14 godina? zapalili mačku! Tako da ne znam cemu argumenti da dijete ne razumije i sl. ... Jasno da se nista od ovoga ne odnosi na bebe i djecu koja nemaju svijest o boli! Jasno da nece nitko reci (pa ni ja!) da je moja M agresivna jer me cupa a ima 5 mjeseci. Ali da s 15 godina baca macku u zrak, da, mislim da nesto ne bi bilo u redu! O TOME se ovdje radi. Ne o djecici koja istrazuje... a i toj djecici treba reci. Vazan je stav roditelja. rekla bih - presudan.
Uživanje u boli drugog živog bića nije i ne može biti nešto što je normalno. Mene užasava pomisao da itko misli da je to normalno