Neki pricaju da se roba u susilici jako unistava,zanima me kako i dali ste vi imale takvih iskustva? Hvala cure,super ste.
Printable View
Neki pricaju da se roba u susilici jako unistava,zanima me kako i dali ste vi imale takvih iskustva? Hvala cure,super ste.
Za posteljinu je prigram XL, valjda je taj i za deke ? Da se ne petljaju i bolje osuse... Ili pak treba neki za sintetiku...
Meni se do sada nije nista unistilo, a ni smanjilo... Roba je fino mekana, pelene njezne, tetre se isto fino sloze ...
Mozda se meni duze susi jer susim i pelene, njima treba malo duze...
Mm mi kupio neke maramice za susilicu u dm-a... Ok su, al mislim da ne smiju s pelenama, kremaste su...
A jel ima gdje kupiti maramice za susilicu koje sluze za elektricitet i da se ne ostaju mucice na robi... Nisam sigurna jel to postoji al cini mi se da sam to daaaavno koristila kad sam bila u americi...
Definitivno kupujemo gorenje...
i to kad stignu bozicni bonovi od muzeve firme za e kupi...na njihovom portalu cemo kupiti...:lol:
E sad naravno da sam morala uci u detalje do beskraja....i sad se dvoumim izmedju dva modela
1.model D744BJ
cca 3100kn
7kg
uz sve one programe ima i vremenski programe 30', 60', 90'
i pise da ima funkciju smanjena guzvanja
2.model D844BH
cca 3600kn
8kg
vremenski programi 30' , 90'
i ima kao Steam Tech ( susenje parom) to pise pod dodatne funkcije, u odnosu na ovu prvu..( al ne pise da ima smanjenja guzvanja)
a taj steam tech je kao super zagladi i ne treba peglati i osvjezi parom...., odstani mirise....
bla bla bla
kao 5 kosulja osusi za 20min i odmah u ormar
e sad ima li tko to.....
I jedino me zanima ovaj vremnski program.....koliko se to koristi.. 30, 60 i 90 min
znala sam da cu zabrijati prevec u dubinu:lol:
Freya mi smo prije mjesec dana kupili gorenje sušilicu model D724 BL cijena joj je bila cc3000kn ali na gotovinu su imali popust pa me je došla 2600kn. B klase. isto ima te programe 30,60,90...koje ja malo koristim to je meni recimo kada je nešto ostalo malo vlažno pa treba nabrzinu prosušiti. Ja sam prezadovoljna sa svojom sušilicom jedino sam primjetila da se stvari od flisa smanjuju. Oprala sam dvije dekice i jednu majicu i to se stislo. Ostala roba nije. Meni se roba ne gužva puno- ja majice samo složim i spremim u ormar :mrgreen:....
Mi imamo kondenzacisku sušilicu gorenja...vridi para samo za šugamane, krpe i posteljinu.
Sve ostalo mi se upralo i izblidilo.
Ma i šugamani su izgubili svoju boju, al nije mi to baš toliko bitno...glavno da je suho i mekano...jer ovim kišnim, vlažnim danima bi mi se pod balkonom sušilo 4dana i usmrdilo.
Dječju robicu više ni nestavljam na sušenje jer se sva dosta uprala, čak i tetra pelene mi se uprale al njih i dalje sušim jer budu fino mekane :)
Sta znaci uprale?
Uprale = smanjile...ušle u se...rekli bi neki ;)
Hm, da, tetre izađu iz sušilice manje, ali kod prvog sljedećeg sušenja na zraku vrate se u svoju original veličinu, tj. onu nakon prvog pranja. Isto je i s robicom. Za boje ne znam jer ionako skoro sve imam svijetlo...
Jos nisam kupila susilicu....al budem uskoro...malo me pocelo moriti ovo B il A energ razred...
gledam....razlika nekih cca 300kn godisnje za struju...modeli koje sam ja gledala....
a cijena trenutno nekih 1200kn...
znaci za 4god bi se kao isplatila investicija u A klasu...pod uvjetom da ne dignu cijenu struje...onda mozda i prije
To s razredima ti je uglavnom privid. Najveću uštedu kod sušenja čini centrifuga perilice. Ako je ožimanje temeljito (n.pr. 1200 okretaja), sušenje traje puno kraće.
Ono što ti proizvođači strojeva ne kažu kad ti prodaju stroj s A razredom je da A razred vrijedi samo za najkilaviji od programa koji nikada nećeš koristiti, recimo nešto kao hladno puhanje. Čak i ako bi bila baš toliko tvrdoglava i koristila samo takav program, uskoro bi doznala da sušenje na štedljivim programima beskrajno dugo traje i pri tome se potroši samo marginalno manje energije, a uz povećano habanje sušilice i odjeće.
Uz današnju cijenu struje, jedno sušenje 7kg robe, ovisno o centrifugi, pomlati 1-2kn struje.
Strojevi A razreda su skuplji, pa temeljem razlike u cijeni i razlike u potrošnji možeš procijeniti za koliko vremena će se "štedljiviji" stroj isplatiti. Najvjerojatnije nikada.
Hvala na odgovoru....
ma ja si racunam kao isplativost, al to s sto kazes ne znam ja sto oni mjere kod tih svojih specifikacija
malo proucavam....
gledam sad electrolux susilicu, neka B razred i kao godisnja potrosnja 272kWh
nisam ih uzimala u obzir zbog garancije od 2god, al kao uz nadoplatu 300kn dobijes 5god
http://www.electrolux.hr/Products/Pr...ice/EDP2074PDW
a kod Gorenje B razred koju sam gledala 504kWh, a A 229kWh
http://www.gorenje.hr/compare_products.asp
pa zar je moguce da su gorenje toliko veci gutaci struje?
il ne racunaju svi proizvodjaci isti broj ciklusa na godisnjoj razini...
Postoji standardizirana količina veša za koju se određuje godišnja potrošnja, a definira se prema EU komisiji, paz sad, kao:
"kWh potrošene električne energije uz 150kg veša na ‘dry cotton’ programu, plus 280kg ‘iron-dry’ (vlažnjikavo), plus 150kg ‘easy care’."
Prije se uzimalo svašta, između ostalog 148 ciklusa nekakvog standardnog punjenja (~5kg) na programu za pamuk, tipično oko 700kg. Rekao bih da Gorenje ne koristi novu procjenuu, jer im je potrošnja veća uz veći kapacitet stroja.
Računaj 1kWh=1kn radi lakšeg računanja. Jeftinu struju uzmi upola. Ocentrifugirano na 1200o/min uzmi opet upola.
Štednja energije A klase postiže se pomoću toplinske pumpe, a to je nešto poput klima uređaja. Na bazi realne godišnje uštede od ~100kn, razlike u cijeni i razlike u pouzdanosti u korist jednostavnijih strojeva - strojevi s toplinskom pumpom se ne isplate. Duže suše i tehnički gledano su komplicirani, a znamo što to znači kad istekne garancija. Jedan servis će te unazaditi više nego sva ušteda.
Moja sušilica je punoljetna. Doslovno. Vlastoručno sam joj mijenjao remen dvaput (to je teško njonjesra jer se cijela mora otvoriti i remen moraš nategnuti k'o sivonja - muški posao u užem smislu riječi). Vjerojatno ću i treći put. Drugih kvarova nije imala nikad. Unutra je samo programator, motor, grijač i remen. Čisti haiku od stroja. Do sada sam s tim strojem uštedio preko 5000kn tako što - nisam morao kupovati nove sušilice.
Glupo pitanje....kaj nesmijem centrifugirati na 1200??
Ja sam skužila da jaka centrifuga ne radi baš uslugu lasticima, mm je dolnji veš izašao kao šatorsko krilo van :) . Gaće nisu bile nove, ali im je lastik još bio ok, a jaka centrifuga ih je dokrajčila. Mi koristimo i moderne platnene, kad sam vidjela kako mi to rastegnuto bude u mašini nakon pranja, smanjila sam centrifugu.
Sporija centrifuga radi manje nasilje nad vešom, ali ne toliko da ti veš uništi. Kod mene se nešto slično dogodilo sa starom perilicom (doživjela tridesetu) kada se nakrcala kamenca. Ima za kupiti onih sredstava za čišćenje perilica koja je dobro iskoristiti u praznom stroju pa potom očistiti filter. Pri tome ne mislim na calgon koji je smrt za veš, osobito metalne dijelove.
Kod mene se sve osim tenisica centrifugira na 1200 i sve 5. Osjetljivo prije ubacivanja u stroj stavim uvrećicu za pranje i nikad nikakvih problema. Ne volim strojeve koji se prave pametni i nameću bedasta ograničenja, iako 800 o/min mi izgleda kao solidna centrifuga.
Ajd pliz pojasni kakve veze ima prasina sa sušilicom ??
Živim u stanu, i ves po zimi sušim u dnevnom boravku/ ponekad i u spavacoj. Primjetila sam vlagu u jednom kutu, ali mislim da to nema veze sa vešom ...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Odjeća je najveći izvor prašine u kući. Posebno odjeća koja se suši.
Priroda sušilica je da vlažan zrak filtrira tako da prašina ne dolazi u prostor gdje se boravi i time se drastično smanjuje količina prašine u kući.
Vlažne zidove ćeš morati sanirati ako ti se tamo nakote alge (ljudi kažu plijesan).
Hvala na pojašnjenju :)
Prosvjetlio si me, jer stvarno pojma nisam imala o tome. S obzirom da imas ideja ;) ajd daj mi barem jednu kako da se ucinkovito rijesim algi liti plijesni??
Strašnooo koliko sam cula da ljudi imaju problema s tim. Kupili savršen stan prije 3 mjeseca...do unazad mjesec dana kada su krenule bestije. Prozracujemo stalno, pa onda grijemo/ to sam citala da moras sto cesce raditi. Mislila sam 1. da je stvar u glupoj PVC stolariji koja "ne dise".!Ali izgleda da nije. Naime, stan nam je "po pola" iznad haustora koji vodi u dvoriste zgrade. Gradjevinari nam rekli prevelika razlika temp. i onda nastane vlaga. Dok ne skupimo malo love da ga dobro izoliramo, sto nam jos preostaje u borbi???
Sent from my iPhone using Tapatalk
Najcesce je rijec o kondenzaciji, a ne samoj vlazi u zidu. Mi adaptirali stan; sve nanovo, kad u kutu iza ormara vlaga, kondenzacijska. Muz kupio uredaj koji mjeri temp zidova. Taj kut je najhladniji i za 6-7 stupnjeva je tu zid hladniji nego na suprotnoj strani. Izmakli smo ormar (jedva jer je po mjeri), pa smo to ocistili. Onda je muz dao 4 ruke neke boje koja grije zid (neka posebna, dosla nas 1000 kn za par kvadrata zida). Sad je tu zid topliji, osjeti se pod rukom. Tko zna koliko ce pomoci, ali evo zasad je sve bijelo ko snijeg. Uz to cesto provjetravanje...kupili smo i neko jaje sto moze upit pola litre vode i namjenjeno je za u ormar (za svaki slucaj ). Zakeljili smo i uredaj za mjerenje vlage, pa cim poraste odmah krecemo u akciju "isusivanja". Soba nam je na sjevernoj strani pa i nema bas sunca (zato je dnevni na juznoj pa smo ipak stalno u suncu). Prije sam robu susila u stanu kad je vanka jugo. Sad susilica spasi. (Otvori su nam drveni).
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Sad bih se kao prava domaćica mogao praviti da sam napravio nekakvo čudo, ali nažalost takva su vrlo rijetka. Ovisno o vlazi do kondenzacije dolazi čim je razlika temperature veća od 7°C i jedina stvar koja problem rješava u korijenu je izolacija i to s vanjske strane. Ako je nužno staviti izolaciju s unutarnje strane onda se stvar komplicira jer treba staviti i parnu branu. Ne znam kakva je to boja koju S2000 spominje, ali ako stvarno tako djeluje ušparat će ti puno živaca.
Kod mene su alge podivljale kad smo stavili PVC stolariju, ali se vjerojatno radi samo o koincidenciji jer je pocrnio zid prema susjedu kojeg nema. Kupio je stan a živi negdje vani. Očito ne grije, a zid betonski, 2+2= ... alge.
Ja sam to sanirao s nekakvim Jubovim tekućinama. Jedna ubija alge i koristi se za pranje zida. Druga se nanosi na zid kao dugotrajno rješenje i dodaje se u boju. Bilo kakvu boju za zid. Za sada je mir, ali s algama nikad ne znaš.
Odi u nekakvu građevinsku apoteku i raspitaj se, tko zna što se sve novoga i dobroga sada može naći ;)
S2000 da li je ta boja s nano česticama srebra? To smo i mi stavili.
http://www.dugatehna.ba/duga_tehna/p.../super-confort
Atermična boja protiv kondenzacije i stvaranja plijesni za unutarnje radove. Boja sa dodatkom šupljih staklenih mikro kuglica, izuzetno pogodna za bojenje zidova koji su podložni jakoj površinskoj kondenzaciji. Osobito je pogodan za prostorije kao što su kuhinje, kupatila, podrumi, praonice, pekare itd. Poboljšava termičku izolaciju zidova, sprječavajući tako pojavu plijesni i kondenzacije koju prouzrokuje razlika u temperaturi između zraka i zida.
Nije to ista. Hvala ti!
da pitam i ovdje, kupili smo Gorenje sušilicu D7664N
danas upalili svoju sušilicu po prvi put i ubacila posteljinu da suši. prvih desetak min je radila normalno, nakon toga je bučala kao bušilica . kao da nešto nije u redu. pa smo mislili da nije dobro postavljena, pa ovo pa ono. zvuk za poluditi. to nije 65db već 165
u uputstvima piše da dok se pumpa ne zagrije da može tako jako bučati ali ovo je bilo koma. nakon sat vremena smo ju ugasili, izvadila sam posteljinu, bila je gotovo suha, bojali smo se da će eksplodirati.
freya7 kako vaša radi? mi ćemo ju sutra reklamirati
uopće nemamo sreće
Pa iskreno...i mene moja sokirala bukom kad sam ju prvi put ukljucila....bas jako buci...al sad bas da sam pomislila da ce eksplodirati....nisam....
najbucniji aparat u kuci definitivno..jedino centrifuga moze parirati
a ne znam iskreno....ja sam se sad vec naviknula...mada meni ona stoji u posebnoj prostoriji gdje imam i perilicu pa i ne cujem koliko je bucna....
probaj jos jednom nesto posusiti....mozda je bilo slucajno ili te jednostavno sokiralo da je bucna
Jest bucna je.
Mi imamo Gorenje sušilicu, ali nisam sigurna koji model.
Nije toliko bučna, čuje se, ali ako zatvorim vrata od wc-a ništa ne čujem...
ja imam candycu i buči poprilično. čujem je bez problema kroz zatvorena vrata
I da, još se uvijek nakon 5-6 godina sušenja iznenadim koliko se prašine nakupi u filteru:)!
S tim da mi sušimo uvijek polusuhu robu, malo na balkonu, malo u kući, pa za kraj u sušilicu!
muž ju odnio na servis, odvrtila je već 3x do sad kod njih i kaže ne čuje se gotovo ništa, a serviser nema pojma zašto je tako bučala, nema nikakvo objašnjenje.
na uputstvima piše da može biti bučnija ili se čuti šumovi dok se prvi put ta pumpa ne zagrije. ali malo bučnija i zvukovi kao da se cigla vrti u bubnju ili radi bušilica :-o
mislim, mi nismo osjetljivi na zvukove, al šta je previše, previše je.
danas ponavljamo gradivo i nadam se normalnom zvuku
Koliko vam traje sušenje rublja da bude onako... ok za peglanje? Ja stavim na recimo 70-80 min i nije mi sve skroz suho, recimo trenirke ili piđame sa lastikom, hlače, neke majce. Teško stavljam na duže sušenje, žao mi je struje. Koliko se negdje potroši prilikom sušenja. Riječ je o Gorenje sušilici,običnoj, ne digitalnoj, stara je 3,5 god,odvodna je...