Zavisi čiji?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Katolički 16.04.
Printable View
Zavisi čiji?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Katolički 16.04.
A pravoslavni?
To ti na žalost ne znam, valjda će se javiti neko od cura te vjere.
Nisam pravoslavne vjere ali znam da je tjedan dana nakon našeg
nije, kod pravoslavaca se to drugačije računa.
prošle godine je bio 1.5., a ovdje ima način računanja:
http://www.astronomija.co.yu/kalenda...iracunanje.htm
tako da se uskrsi nekada i poklapaju, a nekad je po dva tjedna razlike.
Uskrs pada u prvu nedelju posle punog Meseca posle prolećne ravnodnevice. Pun Mesec se računa prema meridijanu koji prolazi kroz sveti grad Jerusalim.
ove godine pada tjedan dana iza katoličkog 8)
ivančica; miješam ja posebno žut. i bjelanjke; jedino nisam stavljala sol u bjel., al kad idem bjel. primješati u ostalo, to bi trebalo ići polako, da se ne splasnu; al đavla, ja to brže bolje natembeljam, pa kak bude :kolut:
ajd, daj mi napiši za tu tortu s jagodama, baš ću probat :namig:
Andrea, pa zašto prebacuješ bjelanjke u žutanjke? Izmiksaj bjelanjke, dodaj unutra u njih žutanjke i šećer i srednjom brzinom izmiksaj do kraja. Na kraju brašno. Mislim da je problem baš u tom prebacivanju bjelanjaka. 8)
a da ??!
kajjaznam, mislila sam da tak treba :?
probaću; pucaj recept za voćnu tortu :namig:
Andrea, kad miksas bjelanjke, prvo metni malo soli (da ti bude cvrsci snijeg) i kad bude dovoljno cvrst dodaj zumanjke jedan po jedan. Tek kad se onaj prethodni dobro umiksa, tek onda stavi sljedeci. Isto tako i sa secerom. Nemoj ni slucajno zasipati sve odjednom. ;) Tek na kraju umijesaj brasno, zlicu po zlicu, bolje rukom.
A za vocnu tortu i ja cekam ivancicu... :mrgreen:
a ja potpuno drugačije:
čvrsto izmiksam bjelanjke i stavim ih na čekanje.
u drugoj posudi izmiješam žumanjke i šećer, onda po malo dodajem brašno i prašak za pecivo, za neke kolače mlijeko i ulje, sve žlicu po žlicu...
kada se žuta masa fino izmiksa, dodajem žlicom bjelanjak lagano miješajući uvijek u istom smjeru. bez miksera.
He, he...
Al' mi zato imamo za prati samo jednu zdjelu... :mrgreen:
Pogodi za koju metodu ce se Andrea odluciti?
zdjela poslije bjelanjka se uopće ne treba prati, samo se malo provrti voda!
OK, samo sto nisam ljubitelj tih fora "isplahni vodom, pobrisi krpicom"... Ili u masinu, ili spuzvica i deterdzent.
Jogurt torta
Biskvit:
3 jaja
10 dag šećera
9 dag brašna
malo praška za pecivo
Pečeni biskvit prerezati na pola.
Fil:
1. Izmiksati čvrsti šlag od 3 vrećice skupa s mlijekom.
2. Izmiješati 2 hladna čvrsta jogurta zajedno sa 15 dag šećera u prahu.
3. Ugrijati jedan jogurt u zdjelici na vatri ali ne da prokuha.
4. 5 kavenih žlica želatine(30 g ili 8 listova) preliti sa 10 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim želatinu otopiti u parnoj kupelji i sipati ju u vrući jogurt. Miješati mikserom dok se ne otopi. Zatim vrući jogurt sipati u smjesu hladnog jogurta pa to sve zajedno polako sipati u izlupani šlag i kratko izmiksati mikserom.
U kalup slagati biskvit, polovinu kreme, red voća po želji, drugu polovinu kreme, pa drugu koru. Držati u hladnjaku 2 sata ili više. Gore staviti šlag.
Sve to raditi u kalupu za tortu.Izvadi se tek kad se stisne i prije stavljanja šlaga gore.
pa i ja ovako. i nisam pojma imala da može ikako drukčije! Apricot, naše mame su išle u istu školu, pretpostavljam.Citiraj:
apricot prvotno napisa
joj, moja mama je Crnogorka - kod njih se takvi kolači nisu ni pravili :lol:
to ti je mene naučila moja najbolja prijateljica - išle smo zajedno u srednju, a vikendom kod nje kuhale.
imala je veeeliku kuhinju. baš smo uživale...
hi-hi, moja je Ličanka, odrasla na biskvitima s glazurama!
i ja ovako.Citiraj:
aleta prvotno napisa