A jel' može itko meni odgovoriti :(
Printable View
A jel' može itko meni odgovoriti :(
uh, ne znam. mislim da postoje jos 2 topika s istom problematikom, mozda je tamo netko napisao.
ono sto se mutno sjecam je da se ponekad nakon nasilnog prevlacenja pocne stvarati dodatno tkivo i da je teze prevuci, te da je to nasilno potezanje cesce uzrok kasnijom potrebom za operacijom nego sto bi bilo da se pustilo da stvar ide svojim tokom. nazalost. ali nisam sigurna da sam tocno zapamtila, zato radije pogledaj po tim starim topicima.
vibram da mali pisulinac bude ok :love:
argenta, mislim da treba da pazite da se ne slepi, i da ne sraste krivo. ja bih proveravala svako vece, samo bih pazila da dete ne boli.
ne mora da bude lose. :heart:
:evil: za babu!
Zbog ovakvih stvari, ja svoje dijete ne vodim pedijatru ni na kakve pregleda, osim kad je bolestan. Sad ima 17 mjeseci, a 8 mjeseci nije vidio liječnika. Spremamo se na cijepljenje, ali s vrata ću vikati da mu ne dira pišu. :evil:
Pa ni ja ih baš ne posjećujem, djeca su mi iznimno zdrava (da kucnem).Citiraj:
Lovorka prvotno napisa
Ali već smo bili u zakašnjenju sa cijepljenjem, pa smo morali. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će tako nešto napraviti! Jesam naivna :/
Katastrofa su naši lječnici. Mom maleckom je pedica probala prevući nije odmah išlo, pa je pokušala prevući. Stvarno se nisam snašla, ali je zato malac počeo plakati, pa sam rekla da neka stane. Malo joj je bilo krivo, ali rekla je kako hoću, ali da ja to trebam svaki dan. Kupam ga svaki drugi dan, pa onda pomalo, ali čim vidim grč na njegovo licu stanem. I kada smo pročital na rodi o prepuciju, zadovoljna sam sa svojim postupcima. Slijedeći puta kod doktora neću dati da ga dira, u biti samo da pogleda, ali neću dati da pokušava do kraja prevući. ;)
Sa koliko djetetovih mjeseci su vam pedijatri pokušali prevuć kožicu? Mi smo sad 5mj i dal se već sad trebam skoncentrirat da na pregledu spriječim to maltretiranje?
Sa koliko djetetovih mjeseci su vam pedijatri pokušali prevuć kožicu? Mi smo sad 5mj i dal se već sad trebam skoncentrirat da na pregledu spriječim to maltretiranje?
Mojem je prevukla na 1. sistematskom!!! :evil:
isuse, jadna djeca. :(
naša je pedijatrica na svakom sistematskom pregledavala pišu i kožicu pomakla koliko ide
nikako do kraja
i uvijek bi rekla: to će biti u redu, samo i dalje čistite ovo što se može prevući
čak je još i sad malo spojena s glavićem na jednom mjestu, možda milimetar; uredno prevučemo, očistimo i to je to
mome je sinu od godine i pol nefrologinja sa šalate na silu navukla kožicu pa je malo krvario...rekla je da se mora to, da su valjda oni najkompetentniji za to?
ranije se smatralo da treba tako, novija istrazivanja pokazuju da se upravo tim nasilnim povlacenjem stvaraju problemi: nastaju sitne ranice, krastice, sve zaraste i onda bude jos kruce i uze nego ranije.
cinjenica je da je najbolje sto manje se petljati i sto manje prckati po osjetljivim dijelovima tijela.
felix, možda ti znaš nešto o tome,postavila sam pitanje na topiku obrezivanje, pa da postavim i ovdje - a što kad dijete ima 7 godina i kožica mu se još uvijek skroz ne prevlači? on nikakvih problema nema, pedijatrica je za to da pustimo, a doktorica školske medicine kaže da se to mora prije škole riješiti. :?
Evo da se i mi javimo... Za sada je sve ok. Par puta sam malo prevukla, koliko je išlo, tako da ono što je pedica povukla nije skroz zaraslo, ali više ne krvari. U biti, samo održavam status quo, vidim da on to sam sređuje kad nema pelene :lol:
cvijeta, ja mislim da se kod nekih djecaka stvar sredi u pubertetu. uglavnom, do 18. ili 20. godine je ok, koliko sam citala.
ne bih ti znala reci za tako veliko dijete. kako god odlucila, potakni ga da sam (recimo kod kupanja) navlaci koliko moze. on ce najbolje ocijeniti dokle ide bez boli.
hvala na odgovorima - i ja sam za to da pustimo. on sam navlači, problema nema, pedijatrica ne radi paniku, a uostalom radi se o samo jednom malom dijeliću koji je još priljepljen.
evo i nas sa vestima sa poslednjeg kontrolnog pregleda... nasa je pedijatrica bila na go, pa ju je menjala neka mladja koja ima potpuno drugaciji stav... ja taman krenula da govorim: znate, mm i ja smo odlucili da ne prevlacimo..., kad je ona sama rekla da naravno to ne radimo, jer je on jos uvek mali i da je sve to normalno :)
eto, ipak ima nekog pomaka u lekarskoj praksi, bar kod mladjih lekara... ipak, bicemo na oprezu i na narednim pregledima, za svaki slucaj...
inace, n. je poslednjih dana bas zainteresovan za svog pisonju, i malo malo pa razvlaci kozicu sto ga veoma zabavlja... pa se nadam da ce vremenom sam prevuci bez nekih trauma i povreda...
Mi danas bili na prvoj kontroli,dr.rekla ništa prevlačiti,samo malo maknuti kožicu da se očisti bjela sirasta masa.
Kad čitam vaša iskustva još više se grozim doktora....
Pa možda bi bilo najbolje da čim uđete kažete: "Svaka čast vašem znanju i pomoći, ali s obzirom da ja odlučujem o svom djetetu na svoju ruku mu možete pregledati grlo i poslušati ga, za sve ostalo i daljnje preglede vas molim da se samnom usaglasite, jer ne želim nikakve nasilne metode nad mojim djetetom"
Naravno, na ovo možete očekivati da letite iz ordinacije! :mrgreen: (a nažalost ovaj smajlić :shock: bi trebao biti...)
Na koji način čistite pišu? Pri kupanju se obriše i to? Negdje davno sam čula onim štapićima za uši? Kako vi to rješavate?
nicim, obrises i to je to.
zlatno pravilo kod njege djece - sto manje petljati i komplicirati, to bolje :)
ma, nije uopce potrebno! :nono:Citiraj:
M.a.r.t.a prvotno napisa
u pravu si, ne diraj mu to uopce! ali ga zato skini tako da ima pristup pisici i sam ce si to postepeno srediti! :)Citiraj:
M.a.r.t.a prvotno napisa
cim krene gledati pisicu - prije nego joj ruka krene - reci - molim vas, ne dirajte kozicu! i tako svaki put, nemoj racunati na to da ce zapamtiti. ;)Citiraj:
Dali prvotno napisa
Ako dijete ima mogucnost vise sati dnevno doticati svoj penis s cime pocinje kod bezpelenasa vec sa tri mjeseca starosti, on ce navlaciti kozicu od tijela prema van kao da skida carapu. To sam promatrala kod mog malca bezpelenasa koji ima sada preko 5 godina. Na taj nacin kozica postaje ful rastezljiva. Beba radi to instiktivno u pravom smjeru od tijela, a ne prema vlastitom tijelu. To je vrlo znacajno u razumjevanju problema...
da, i to rede krajnje nemilosrdno, nekad se cini da ce si sve zajedno iscupati :lol: osim toga sam primijetila kod mog malenog da si gura prstic kroz otvor kozice, tj. izmedu kozice i glavica.Citiraj:
samaritanka prvotno napisa
Mom starijem je svojedobno doktorica nasilno prevukla kožicu i pisala sam već o tome pa neću ponavljati. No, sad se spremam to spriječiti s malim Ianom.
Patrik si sam navlači pimpija ko praćkicu, veli MM da si ne bi radio nešto što ga boli pa nek ne brinem.
Sad kad je veći ne da ni blizu tak da ja njemu ne mogu ni da hoću ti prevlačiti. A neću 8)
Može link? :)Citiraj:
Tiwi prvotno napisa
A ne moze prevuci kozicu, ali kako mu nikad to nije stvaraloo nikakve probleme s mokrenjem niti upalama, odlucili smo jos cekati.Citiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
L ga toliko nategnio tu kozicu da je ima za trojicu. I llijepo si ga namota oko prsta pa jos malo nategne... :/ On moze prevuci, ali mu je jos malo spojeno.
V ga je neko vrijeme razvlacio, sad mu vec neko vrijeme nije zanimljiv. On ne moze prevuci.
moj malecki je imao sasvim maleni otvor na kozici do nedavno, a sada si ju je u mjesec d
:roll: ...ana toliko tastegao da ju moze potpuno prevuci, ali se vidi da jos nije do krajaja izdiferencirana kozica i glavic, dakle jedan dio je jos srastao kao i kod tvog srednjeg, marta.
omg, "tastegao" :roll:
kaj mi je danas
uh, hvala ti na ovim info, prve konkretne za nekog starijeg. a kaj vele pedijatri, zgrazaju se, ha?Citiraj:
marta prvotno napisa
moj malac ima samo malu rupicu kroz koju piski. sve ostalo je slijepljeno, iako se on nateze li ga nateze. i gura prste. ali nis, ja kad potegnem neide niti milimetar.
mikka, koji pedijatri? :P
A nije bio kod doktora jedno 4 godine. Mislim da bi ga oteli i isjeckali to na licu mjesta da ga odvedemo. Ali necemo jos. Razgovarali smo s njim koje su opcije, rekli mu da nateze u svim pravcima, pa cemo vidjeti. On je bio najduze u pelenama i to jednokratnim, i to sad uzima svoj danak.
puhice, super mi je taj info da ga je malac rastegao za mjesec dana. :mrgreen:
mam cu to Andri ispricati.
Sad bih, u duhu odsutne Lune Rocco, najradije otvorila topic - "Postrojimo se, sedmogodisnjaci koji ne mogu prevuci kozicu!"
Uglavnom, i moj sin je u toj grupi, i nikad nije bilo nikakvih problema.
(Kako maleckom, dogodilo mu se isto sto i tiwicu, ali nije bilo posljedica, a poslije mu vise nitko nije nista dirao. Osim sto se sam neko vrijeme intenzivno dirao, ali zadnjih par godina ni to vise nije tako interesantno.)
Noviju se prevlaci do 3/4 glavica (ima 3 godine), i vec duze vreme nema nekog napretka.
On vec sve zna o kozici i da treba sam da vezba (inace ne bi spontano, iako je bez pelena vec godinu i po).
Ja sam primecivala one bele naslage ispod kozice svaki put pre nego sto bi doslo do napretka u prevlacenju, te izlucevine zaista pomazu.
Sad se npr. ne nazire nista belo ispod ostatka kozice.
ovako i moj. ne kužim zašto ova školska doktorica - na sistematskom za upis inzistira da se to mora riješiti prije škole?Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Žemske - ne znam kako vaši muževi s kožicama, ali MM eto i sada jedva prevlaći.
Ustvari jedino tijekom odnosa mu se prevuće i poslije ju uz bolove jedva vrati, a sam ju uopće ne može prevući.
Sad jedino ne znam dali je to isto ili on možda ima kakav drugi problem :?
U svakom slučaju nebi to htjela L priuštiti.
Da razjasnim - s 3 mj. mu je ped. nasilno prevukao (bio je tak brz da uopće nisam skužila - tek kad je bilo gotovo :( ), zaraslo je i od tada mu kod kupanja povućem koliko ide i to je to.
Sad sa 7,5 mj. vidim napredak.
Uglavnom s 5,5 mj mu je opet htio prevući ali sam zamolila da ne - samo je rekao - OK onda će vjerovatno na operaciju kasnije, ali kako vi hoćete :mrgreen:
Evo nas opet s novostima. Nama je pedica na prvom sistematskom prevukla kožicu skroz i rekla da to radimo i doma. Mi to nismo radili od straha da ga ne bi boljelo. Na dugom sistematskom nije išlo pa je rekla - nema veze. Onda smo mi u međuvremenu (jer smo slušali horor priče o odljepljivanju) pokušavali nešto natezati, ali ne baš uspješno. Sad na trećem sistematskom pedica opet uhvatila pišonju, nategnula kožicu do kraja preko glavića i rekla - bravo roditelji, krasno ste to sredili, pitanje kožice riješeno. A mi :shock: jer doma nam to nije nikad uspjelo.
Odonda za svako kupanje u kadi prevučemo do kraja. I bogme namjeravamo raditi to i dalje.
Mi jesmo doduše prije natezali i prema dolje i u svim smjerovima i primjetila sam da si bebač sam nategne prema dolje (kako je rekla samaritanka). Možda je to pripomoglo.