Miljica, pisala si točno kad i ja - vidim da ne planiraš voditi bebu na sastanak. A ovo s raznježavanjem kolegama koje ti rade o glavi... nažalost, ne vjerujem.
Printable View
Miljica, pisala si točno kad i ja - vidim da ne planiraš voditi bebu na sastanak. A ovo s raznježavanjem kolegama koje ti rade o glavi... nažalost, ne vjerujem.
kolegama = kolega
Ma, vjerojatnije da ce im to biti jos jedan dodatni argument da ti jos vise rade iza ledjaCitiraj:
miljica prvotno napisa
zdenka2 i deaedi :love:
ma neverujem ni ja, ali se nadam... jedna od njih je kad sam tek ostala u drugom stanju i prokrvarila u 7. nedelji, zahtevala od mene da dolazim na posao i na preseljenje firme u novi poslovni prostor... i zesce se naljutila i posvadjala samnom zbog toga sto sam odbila i ostala kod kuce...
al se ipak nadam...
Ma, vjerojatnije da ce im to biti jos jedan dodatni argument da ti jos vise rade iza ledjaCitiraj:
miljica prvotno napisa
Sta je ovo sa forumom, poludio
tome se nemoj nadatiCitiraj:
miljica prvotno napisa
Rekla bi da postoje dvije opcije kod rada od kuće:
1. Rad od kuće, uz dijete
2. Rad od kuće dok je dijete u vrtiću ili ga netko čuva
Mislim da je prva opcija teško izvediva dok je dijete malo.
Ova druga opcija je neusporediva sa prvom. Onda nema razlike da li radis u firmi ili doma. Veliki je dobitak sto ne gubis vrijeme na putovanje s posla na posao.
Sluzbena putovanja sa djetetom i muzem sam izvela dva puta. Nama je bilo super. Vecina nije zamjerila, ali definitivno se vidjelo da nekima nije drago i da su to neugodno komentirali.
Naime, jutro u hotelu, idem na dorucak. Ja sa MM i H, sjedam u jedan mirniji kutak, naravno da dorucak traje, H aktivna i nemirna... Dolazi nekoliko mojih kolega, sjedaju za drugi stol i naravno uz dorucak raspravljaju o poslu. Sta sam trebala: ostaviti MM i dijete i pridruziti se kolegama? Ja im se kasnije pridruzim na sluzbenom dijelu programa. Raspravljamo o nekoj temi, ja nesto pitam, kolegica mi spusti: O tome smo razgovarali na dorucku.
Sluzbena vecera: ja je izbjegavam, ispricavam se da sam umorna. A ustvari zeljna da budem sa MM i H, a i MM je umoran od cjelodnevne brige za H, dobro bi mu dosla moja pomoc. Iskradamo se iz hotela, planiramo otici na veceru sa H, i naravno, jedan kolega me uhvati na parkiralistu. Meni :oops:
Ostala sam zapamcena kao ona koja je dosla sa muzem i djetetom. Vise nego po sudjelovanju na ssatanku.
osobito od ženske populacije koja i sama ima djecu ( nije sexizam !)
nego nakožidoživitizam
ja se referirala na a70v a uletila mi deaedi
Upravo sam i mislila na ovo što piše deaedi. Na poslovnim putovanjima posao se ne odvija samo u radnom dijelu nego i u druženjima s kolegama. Moja poslovna putovanja su znanstveni skupovi, razne promocije, rasprave, rad sa studentima i slično. U većini tih situacija bitnije kontakte sam ostvarivala u neformalnom nego u formalnom dijelu događanja. Zbog toga želim biti slobodna za takvo druženje, bez brige o djeci. Postoji mogućnost da MM bude s djecom dok sam ja zauzeta, ali to opet nije ništa, kao da i nisu sa mnom. Zato, kad idemo zajedno idemo zajedno i nemamo nikakvih obaveza. Kad imamo obaveza ne idemo zajedno.
Ako povedes obitelj na sluzbeni put povedes i obitelj, prednost je u uštedi: putne troškove je platila firma (benzin, cestarina), a za boravak u hotelu MM je obično platio samo neki dodatak za boravak u mojoj sobi koju je platila firma.
XCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
Ja cu ustvari pokusati da u delo sprovedem ovu drugu opciju, bas zbog toga da ne bi gubila vreme ne samo u putovanju na/sa posla, nego i ono vreme kad nema sta da se radi, a sto je cest slucaj u veleprodaji... ne bih mogla da podnesem da blejim na poslu u periodima kad se nista ne desava, sa svescu o tome sta sve propustam u n. zivotu :(
A otkuda meni 3000+ postova :lol:Citiraj:
ne bih mogla da podnesem da blejim na poslu u periodima kad se nista ne desava,
i mene je krenulo s postovima, otkad sam počela raditi :mrgreen:
sad sam u periodu - još sam friška - pa me nisu odmah nakrcali poslom. i baš mi paše to "blejanje", dok traje - dobro je, ja se ne bunim.
Ja već više od 4 godine tako radim i to mi savršeno odgovara. Produktivnost mi je strašno skočila, a o zadovoljstvu poslom da uopće ne govorim. Nisam izolirana - kad želim komunicirati s kolegama imam prilike na bezbroj načina, ali me nitko me ne uznemirava u poslu, ne gubim vrijeme na administrativne poslove, sjednice, čekanja i načekavanja nekoga ili nečeg, nema stresa, tračeva, podmetanja ni intriga. O prednostima takvog rada za obitelj također ne treba uopće govoriti. A i prihodi su mi se povećali, kao posljedica rasta produkcije.Citiraj:
miljica prvotno napisa
:lol:Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
ne mora biti da je tesko izvedivo ovo prvo dok je dijete malo. ovisi puno o djetetu. moja frendica je pocela raditi od doma kad joj je sin bio 2 mjeseca. to dijete je samo lezalo i zabavljalo se, a moja frendica imala griznju savjesti pomalo sto radi. joj, da je meni bio taj luksuz :lol:Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
isto tako, malo dijete u principu vise spava po danu nego vece. dorian je negdje do godine spavao tri puta dnevno. sad spava jednom, ali sad je veci i moze ici s mm-om, bakom, cuvalicom u park na duze. iako je mm vodio doriana i po 3, 4 sata u setnju od nekih 5, 6mjeseci.
sto se tice broja 2, nije bas to tako crno, bijelo. jer ne mora dijete biti u vrticu cijeli dan, moze samo 3, 4 sata. i onda doma spava, pa jos dobijes nekih 2, 3 sata, pa navecer. i nije mi to uopce usporedivo s odlazenjem na posao na cijeli dan, cak i ako je s djetetom neko drugi. jer nemas tu obavezu od 10 sati. nego izmedu mozes raditi pauze i biti s djetetom. osim toga, dijete zna da je mama doma, da je tu, da je samo u drugoj sobi.
ovo za poslovni put se slazem, nije to bas pametna ideja , ali meni bi i to bilo dovoljno, samo da prespavamo zajedno, jer ja znam kako bi moje dijete reagiralo da me ne vidi cijeli dan i kako bi reagiralo da me ne vidi cijelu noc. jedino sto bi ja stvarno se pokusala sto vise druziti s kolegama, tako da bi dosla popiti kavu s njima za doruckom, na primjer, makar bi sjedili odvojeno.
a da bi mi neki zamjerili, bi. meni su ko trudnici na sluzbenom putu zamjerili sto necu sjediti u autu u kojem se pusi, sto encu sjediti s njima u kaficu za istim stolom jer svi dime ko turcini, jer sam s vecere otisla nakon jela, i nisam ostala na derneku do jutra gdje su se svi ponapijali do besvijesti, i jer sam drugi dan ejdina bila svjesna o cemu se govori na sastanku. eto, ljudi ce ti svasta zamjeriti. mislimd a bi mi manje zamjerili da nisam uopce dosla :mrgreen:
Deaedi prvotno napisa
jedini nedostatak rada od doma mi se cini da nemas onda vremena za forum :mrgreen:
:lol: Pogledaj broj mojih postova.Citiraj:
meda prvotno napisa
vidim, al gledam i onaj tvoj post o super radnoj disciplini :mrgreen:
e, fakat! :lol: :lol: :lol:Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
Male pauze su uvijek dobrodošle. :)Citiraj:
meda prvotno napisa
e sad ste me zamislile... ako ne budem imala vremena da forumarim, odoh ja na posao pod hitno :lol:
miljica prvotno napisa
ja dosta radim od kuce u opciji 1 (eventualno uz prisutnost MMa koji se, po potrebi, angazira oko djece). moji su klinci navikli na to od kad su se rodili i razumiju sto to znaci. s moje strane, kljucno je fleksibilnost u planiranju - ponekad se djeca zaigraju i napravim puno vise nego sam ocekivala, dok u nekoj drugoj prilici vidim da su prilike takve da je najbolje sve odgoditi. srecom, rijetko mi za vratom vise striktni rokovi, pa si mogu takvu fleksibilnost priustiti, bez frustracije i stresa.
moje je misljenje da je za djecu dobro da imaju prilike vidjeti kako roditelji rade. povremeno ih dovodim i sa sobom na posao (ako na vise sati, onda samo jednog!).
Ovo i ja radim. Smatram dragocjenim to što moja djeca imaju prilike vidjeti mene i MM na poslu - on dosta radi i izvan kuće, ali važan dio posla obavlja doma i djeca ga slušaju. Vodila sam ih na posao i na Sveučilište (dok sam još tamo radila) i u instituciju u kojoj sam sad zaposlena, a koja se nalazi u čarobnom prostoru. To je mojoj djeci jako upečatljivo i puno im znači. Ne mislim time postići nekakvo oduševljavanje mojom strukom nego više uvid u moj život, prostore u kojima se ja krećem i ljude s kojima radim.Citiraj:
Kanga prvotno napisa
Ja sam godinu i pol radila na Med. fakultetu u Grazu. Jedna je kolegica tamo u svojoj kancelariji imala veliki madrac i hrpu igracaka jer bi kao „ponekad dovela djecu (3 i 5 god.) na posao poslije vrtica“. S vremenom mi se cinilo da ta djeca provode vise vremena kod nje nego u vrticu :mrgreen: pa sam pomislila – kad savjesni i disciplinirani Austrijanci odluce raditi s djecom, onda se to valjda moze. Tehnicarka koja je radila na pola radnog vremena bi dovodila kcer (8 god) na cijeli radni dan kad su bili skolski praznici. Bilo je bas fora vidjeti njih dvije kako zajedno sjede i pipetiraju. Mislim da je glavni sef znacajno doprinjeo takvoj izrazito child-friendly atmosferi – njegovi su klinci cesto nakon skole vrijeme provodili u zavodskoj knjiznici... Ovdje gdje trenutno radim moji su klinci prilicno neobican prizor kad se pojave, ali moram priznati da ih se prijateljski docekuje. :)
U svakom kolektivu će se uvijek naći netko namćorast. :x
Neću ići u seciranje navedenoga. :mrgreen:
slažem se sa aleksandromCitiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Nemam sa čime nadopuniti Zdenku.
Evo i jedan link na temu ZA I PROTIV rada kod kuće.
Još jedna koja je za rad uz dijete :P .
Do tri godine starosti moje kćeri radila sam većinu vremena kod kuće, a M. je sa mnom išla kad sam nešto morala obaviti van kuće (osim na sastanke, na njih je nisam vodila). Poslije je imala tetu koja ju je čuvala, ali samo 4 sata tako da je opet većinu vremena provodila sa mnom ili s MM-om na poslu (često i s oboje jer su nam se poslovi u jednom periodu nadopunjavali). Epilog toga je da nam je dijete izrazito društveno, da je naučila puno toga o poslovima koje radimo, da lako komunicira sa strancima (pod tim mislim na strane jezike :mrgreen: ) i da je općenito njen život obogaćen s puno toga što ni neki odrasli ljudi u svom životu nisu doživjeli. Puno je proputovala, naučila je čak i raditi neke lakše poslove vezane uz grafiku, video i fotografiju, na tim putovanjima je, pomažući, čak znala i zaraditi novac jer je pazila na opremu bolje od nekog "sa strane"... Kad sad razmišljam o tom periodu (iako je i danas s nama kad je takva situacija da je se može povesti) vidim da je to što smo napravili njoj donijelo dosta toga dobrog, a u svakom trenutku je znala da je bar jedan roditelj negdje u blizini ako ga zatreba.
anita-az, hvala, interesantan tekst, ima zaista korisnih saveta...
stvarno ce dosta zavisiti od moje discipline i toga koliko cu moci da mm i n. ostavim na miru, tj. ne uplicem se u njihov odnos i dnevnu rutinu koju moraju da izgrade...
kad smo vec kod toga, na ovu situaciju gledam pozitivno upravo i iz tog ugla sto ce mm moci da provede vise vremena sa n. i to na najraznovrsniji nacin, znaci podelice sa njim i ono lepo a i ono nuzno u roditeljstvu... provodio ga je i do sada, ali je loptica narocito u onim nuznim i ne tako zanimljivim situacijama ipak bila vise na mom delu terena :), pa se nadam da ce nas ova zamena uloga jos vise zbliziti...
sve u svemu, ako se dobro organizujemo, mozemo visestruko da napredujemo, i na poslovnom i na porodicnom i na emotivnom planu...
mim, thnx :love:
eto jos jednog dobrog razloga da se potrudim da uspem u svojoj nameri...
Dobivate li kakvu naknadu na ime režija ili slično ako radite od kuće?
Već dugo ne radim od kuće (samo kratko tijekom i nakon lock downa), par frendica ima hibrid, nitko im ne plaća režije i sl. Sad si me zapravo sjetila da kad dodje zima i poskupe energenti, to će bit iznatan trošak - grijanje po cijeli dan.
Nista nisam dobivala.
Ja ništa ne dobivm, a prijevoz su nam odmah ukinuli.
ne
Ni muž ni ja ništa, ali oboje imali plaćeni prijevoz, ja i prehranu, kao da sam u uredu