Ja nisam davala savjet u vezi prehrane, nego sam rekla kako sam hranila ja.A kako tko hrani njegov je osobni problem.Odgoj i prehranu prepustam svakoj majci ponaosob i postujem njihovo misljenje bez obzira da li se ja sa njim slagala ili ne.
Printable View
Ja nisam davala savjet u vezi prehrane, nego sam rekla kako sam hranila ja.A kako tko hrani njegov je osobni problem.Odgoj i prehranu prepustam svakoj majci ponaosob i postujem njihovo misljenje bez obzira da li se ja sa njim slagala ili ne.
I ja poštujem tuđe mišljenje, ali ne neznanje.
Nije mi namjera vrijeđat nikoga, ali jednostavno se ježim od pomisli da se bebama do 1. godine života daje kravlje mlijeko u današnje vrijeme kad su istraživanja i nove spoznaje dostupnije nego u vrijeme moje mame.
Mislim da sam već rekla, svašta su nam davali jesti, ali nitko ne gleda unatrag i ne pita se otkud danas tolike alergije na hranu ili neke crijevne bolesti. Dakako da je okoliš sve zagađeniji pa tako i hrana pa možda i otud alergije, ali možda i zato što su nam crijeva prerano došla u doticaj s nekom vrstom hrane.
Jasno mi je da ne možemo optuživati naše mame, žene tada nisu znale neke stvari,nisu se imale gdje,kako niti s kojim informacijama educirati jer se tada tako mislilo.
Ali danas, uza svu tu dostupnost informacija, internet, nova saznanja, studije,...mislim stvarno :roll: . Živciram se kad moja mama npr. nastavi po svome iako joj pokušavam nešto objasniti, ali ona je ta generacija pa ajde, možda teško mijenja neka svoja ustaljena mišljenja.
ali mislim da bi današnje, mlađe mame stvarno trebale biti sretne što se danas neke stvari znaju i što ih imaju priliku promijeniti.
Lea još uvijek ne jede paštetu, gljive, hrenovke,... i nije me briga što su hrenovke oduvijek bile hrana izbora za malu djecu
Molim da nitko ovaj post ne shvati kao uvredu
Sve je zapravo stvar izbora,svi mi znamo procitati,svi cujemo no ne znaci da moramo i prihvatiti!
naravno, ali logično je da želiš najbolje za svoje dijete. Iako, tko zna kakve će biti preporuke za 10 g.
[quote="Deaedi Cnjenica je da su generacije i generacije djece sve do 80tih odrasle na kravljem mlijeku, praktički već od prvog dana. Prije su i pedijatri i patronažne sestre savjetovale takvu prehranu. I ne bi rekla da je puka sreća da su milijoni djece zdravi. Samo manji broj je imao peh i komplikacija.[/quote]
Moji se još uvijek ponose što su mi s 3 mjeseca dali da jedem filanu papriku :shock: I naravno da me mama dojila cca 6 tjedana i da su me dohranjivali s kravljim mlijekom s raznim dodacima, itd.
Ja sam kao mala bila uvijek zdrava, jedra curica i nisam imala nikakvih problema s alergijama, bronhitisima i sl. (Kao moja djeca koja jedu provjerenu, zdravu hranu, a alergičari su i astmatičari)
Ali sam se zato cijeli život borila s kilama ( i sad sam pretila), imala sam karcinom na štitnjači, imam visok tlak i tko zna što još. Nisam bila u stanju ni jedno svoje djete poroditi prirodno jer mi je ta prirodna funkcija vjerojatno bila poremećena (ni jednom nisam imala spontane trudove i ni pod kojim ljekovima se nisam otvarala)
Tko mi može garantirati da sve to nisu posljedice moje prehrane u djetinistvu, pa čak i bolesti moje djece?
ako ćemo već tražiti uzroke bolesti
npr mog visokog tlaka,ja mislim da nije kriva prehrana nego neučinkovitost pravne državeu konkretno mom slučaju
i isto tako da sam jela ne znam kakvu bio hranu, u proljeće 1986
sam stalno bila vani i n me je puta oprala kiša i tko zna koliko sam ozračena...
i moja majka koja je rođena 1947
mislim možemo i tako postaviti stvari,zar ne?
Maria možda su ti solili hranu previše dok si bila beba :shock: .
Eto i to je dokazano da se rano uvođenje soli u prehranu beba do 1. godine može povezati s hipertenzijom u odrasloj dobi.
Stvari se mogu postavit kako god hočeš, ono što je danas smatrano dobrim sutra možda neće biti jer recimo nema dovoljno istraživanja i nije prošlo dovoljno vremena. Ali ako se zna da kravlje mlijeko treba biti zadnji izbor i ako se točno zna zašto onda sigurno treba znat da davanjem kravljeg mlijeka ne činiš ništa dobro i mislim da mi opravdanje da ga dam svojoj bebi ne može bit to što sam ga i ja rano počela pit i bila zdrava ko dijete, a Bogu hvala i sad.
Evo jedna još usporedba; koliko nas je izgorilo na suncu kao dijeca, pretpostavljam dosta, hočemo li svi obolit od karcinoma kože, nećemo, a oni koji obole zasigurno su izgorjeli kao dijeca i to je dokazano! Dali želimo da nam dijete izgori na suncu? Ne želimo!
ne kužiš me
evo da ponovim 1986 cijelo proljeće sam bila vani i jela salatu i tko zna kaj sve ne do datuma objave nuklearnog incidenta
i najverojatnije ozračena
i tko je sad tu kriv?
i da li se to može predvidjeti-NE MOŽE
a tlak se može dobiti i od stresa,nije sve kriva prehrana
Pa može ti past i meteor na glavu, pa ti isto nije nitko tome kriv, ne govorim o stvarima za koje se ne zna i ne može utjecat na njih.
A za tlak, sol u ranom djetinstvu je jedan od razloga, sigurno ne i jedini, pa isto večina izbjegava solit bebama hrana, shvačaš sad ti mene!
:cry:
Što je Mostarka, jeli ti to suze oči od luka? :lol:
Ne mogu vjerovati što sve roditelji čine djeci - koju vole !!! Odvratno!Citiraj:
saška prvotno napisa
Ne mogu vjerovati što sve roditelji čine djeci - koju vole !!! Odvratno!Citiraj:
saška prvotno napisa
Savjet moje sveki:"Daj mu grožđe!"
Da ili ne sa 6 mj?
nemoj još, grožđe je dosta teško.
Kada početi?Tvoj savjet za ubuduće?PUSA!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ne sa 6 mjeseci. Sa 6 mjeseci dijete jede banane, jabuke, kruške. Jer ste tek započeli s dohranom, zar ne?Citiraj:
Gago prvotno napisa
Ja sam svojima dala grožđe tek kad su imali 12-13 mjeseci.
Kad mu daješ grožđe budi sigurna da mu daš samo pulpu, bez kožice i koštica, jer on to još ne zna sam odvajati, a rijetko koje dijete će htjeti jesti kožicu i koštice. Pazi da nije špricano i nemoj mu davati grožđe navečer jer napuhuje i može imati probavnih problema.
koliko se sjećam, po tablici iz MPB banana ide sa 7 mjeseci a kruška i jabuka sa 6.
za grožđe je u svakom slučaju prerano!
Ma dala sam mu par puta na žlićicu,još uvijek smo na ciki...
Samo sveki daj mu grožđe neće mu ništa biti,ja mu to ne mislim davati samo sam htjela pitati je li prerano!Pusaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!
danas odnosno jučer mi se digao maximalno tlak....jedna pametna osoba se našla sa komentarom da bi Maureno sad trebao jesti špek jel on razvija mozak :shock: i da te osobe imaju i fakultet sad :roll: ismijao me jel bi po njemu trebala početi sa telećom juhom a ne sa nekim glupim rižinim pahuljicama,i kakve su to gluposti sa tablicom namirnica .Završni komentar je bio da bi bilo najbolje da mi dijete bude vegetarijanac koji će jesti samo travu :roll: nešto bi mu rekla takvoga da mu više ne pada na pamet pričati o tome dok sam ja u blizini , a za to trebam vašu pomoć
Joj, bilo je na nekom topicu o dohrani tako krasnih odgovora za začepiti usta takvima (malo sam bezobrazna), ali ne znam točno gdje.
Romina, od svega toga što ti je ta osoba rekla jedino točno je da su masti važne za razvoj mozga. Naravno da nećeš davati bebi od 6 mjeseci špek, ali isto tako mu jelovnik ne smije biti "dijetalan", odnosno bez imalo masnoća.
....da, meni su rekli da nisam "normalno" jela, npr. bananu svaki dan (od 2. meseca) i 'leba i masti kad sam bila mala, ne bi sad bila ovako pametna!
...pa ne mora mi sin biti baš toliko pametan...
... više bi mu poželela da ide na wc svaki dan, a ne ko ja dvaput nedeljno!
...no, dobro, bar sam pametna ...
Ja sam jucer ciknula na prijateljicu kad me pitala da li da Samiju da suhog mesa :shock:
hebote (opet citiram Natasu 30 :mrgreen: ), to ni Edita ne jede, niti ce jesti. I ja rijetko.
mjesto radnje: takodjer slavonija. glavni akter: mama od svekrve. ishvalila je susjedinog sincica od 9 mjeseci, kako je lijep, rumen i debeo - a jede sve, od pirea do dzigerice, ma zdravog li djeteta!!! :roll:
A tebi je Arijana mama davala kravlje mlijeko prije navršene 1. godine? Sad mi je jasno kakve su posljedice toga :angel:
Sorry, ovaj je moj komentar bio na još onu staru raspravu iz kolovoza 2005.
ništa me toliko ne razbjesni do mišljenja - debelo dijete = zdravo dijete :xCitiraj:
Felix prvotno napisa
Ne razumijem čemu ovo... :shock:Citiraj:
dinosaur prvotno napisa
Ja sam pila adaptirano do 1 godine, hvala na pitanju!
A kakve su to poslijedice...? I o kakvoj raspravi pričaš...
Za mlijeko je jako važno da se pije punomasno i to iz dva razloga, zato što masnoće jesu važne za razvoj mozga i zato što se u mastima otapaju vitamini A, D, E..., i naravno, kravlje mlijeko nakon 1. godine, a ne prije!
mene isto, beskrajno :xCitiraj:
andrea prvotno napisa