Citiraj:
apricot prvotno napisa
jos nesto, joj kako kompliciram :roll:
da li to znaci da se blitva moze uvesti ranije (koji mjesec ranije) samo zato jer svjeze ubrana nije potencijalno opasna za razvoj alergije?!
Printable View
Citiraj:
apricot prvotno napisa
jos nesto, joj kako kompliciram :roll:
da li to znaci da se blitva moze uvesti ranije (koji mjesec ranije) samo zato jer svjeze ubrana nije potencijalno opasna za razvoj alergije?!
može
nije opasna za razvoj alergije na što?Citiraj:
cokolina prvotno napisa
pa stalno se govori o toksičnosti (dušična kiselina :? )
inače, koliko ja nešto znam o tome, to sve što se ovdje piše za špinat i blitvu zapravo vrijedi samo za špinat koji je teži, odnosno željezo u njemu je u obliku koji je manje primjeren djeci. osim toga se repovi špinata uvijek skidaju i koriste samo listovi (opet zbog toksičnosti), dok se blitvini repovi normalno koriste.
pa sad :/
ajme koja saga o blitvi :lol:
i mi je imamo ekoloski uzgojenu i ubrano doma kod mojih ili nam sveki donese isto svjeze ubranu :)
i iskreno uopce ne razmisljam o blitvi, mi ju jednostavno pojedemo jer nam dodje pod ruku :mrgreen:
a, jako je finaaa i naravno ne jedemoo ju s mlijecnim proizvodima :mrgreen:
a, recite mi nesto o cikli?
mislim, jedete li domacu ciklu vi i djeca?
Gregor je bas prije koji dan navrsio 6mj. i definitivno jos nije vrijeme za dohrnau, probali i nije islo, pa cemo ponovno za koji dan!
Proso i prosene pahuljice su zakon !!
I batati su mi super :)
kako pripremas te batate?Citiraj:
mel prvotno napisa
pozdrav od mame, od isto jednog Gregora ;)
joj da i ja imam domaću ciklu, ali ju je sveki skiselila - znate onako u staklenci. Da li to smije dijete od 16 mjeseci. Napominjem, nije staklenka iz dućana tak da nema nikakvih konzervansa u cikli.Citiraj:
mel prvotno napisa
ako nije preslano, ja bih dala.
a možeš malo i isprati.
nije preslano, samo je kiselo. Vidiš, fakat bi mogla malo ispravti vodom i zbog kiselosti. Međutim, pitam zato kaj se ta zimnica radi sa alkoholnim octom.
ne bih rekla da bi im to škodilo
:D :D sutra je na repertoaru malo cike, da vidim kako će reagirati. Baš me zanima, meni je to inače jako fino.Citiraj:
apricot prvotno napisa
cike ili cikle? :D
Citiraj:
elin prvotno napisa
ili cikle? :lol: :lol:
:lol: :lol: cikla. Javim kako je prošlo, nadam se da ovaj put ne gutam niti jedan suglasnik. 8)
jele smo ciklu - ništa revolucionarno, ali o.k. za prvi pokušaj. Moja je takva: malo po malo, dok ne zavoli neki okus. U svakom slučaju ja sva happy :D :D
Podižem ovaj topic. Prekjučer smo probali blitvicu, domaću, maminu iz vrta. Sa malo krumpirića. Jako je lijepo papao međutim popodne je to sve povratio, takoreći neprobavljeno. Gledam one tablice di piše da blitva ide sa 12 mj nasuprot ovih gdje kažu da može i sa 6 - 7, domaća, netretirana nečim i mislim se, je li bolje pričekati?
pa sad malo pričekaš pa opet probaš.
možda je i za krumpir prerano? tek ste započeli s dohranom.
pogotovo ako kažeš da je izbacio neprobavljeno.
Započeli smo sa 5 ipo mjeseci, tako da mjesec dana već papamo. A krumpirića je bilo mrvicu. Ništa pričekat ću neko vrijeme
pretrazivala sam forum, ali nisam nasla odgovor na ovu dilemu, ako ste vec pisali o tome, preusmjerite me :)
dobila sam svjeze ubranu neprskanu blitvu i blanisrala je u roku od 2 sata te zamrzla. sad me zanima mogu li to podgrijati na pari (cisto da se odmrzne) i onda dati bebi od 8 mjeseci. na svjeze pripremljenu blitvu je jako fino reagovala, ali se ipak dvojim oko podgrijavanja.
Podižem ovu temu jer i mene zanima odgovor na pitanje iz prethodnog posta. Dakle kako odlediti i pripremiti zamrznutu blanširanu blitvu?
evo nešto:
- Blitva – povrće koje sadrži puno vitamina C i karotina (provitamin A) te obilje mineralnih soli. Najčešće se koristi kuhana, kao dodatak krumpiru, uz jela od ribe, ali se također može priprimiti slično kao i špinat, na gusto. Zamrzavanje: Odijeliti listove i dobro ih oprati. Blanširati ih 2-3 min, ohladiti i pospremiti u vrećice. Nije ih potrebno odmrzavati, samo ih skuhajte do kraja. Rok trajanja: 10-12 mjeseci.
Super, hvala!
evo, našla sam pravu temu...
dakle, mora li blitva biti pripremljena u roku od 2h od branja?
imamo domaću, nešpricanu, al ne mogu baš svaki dan do nje (problem transporta)
smije li se ubrati danas pa dati sutra i prekosutra?
ili uvijek mora biti u roku od 2 sata? u tom slučaju nam otpada i za današnji ručak...
sveki ubrala jutros, a to bi nam bila nova namirnica pa moramo jesti par dana za redom...
pomagajte, biliži nam se ručak pa da znamo ostajemo li pri starim namirnicama ili možemo uvoditi i ovu...
Ja sam svježu blitvu blanširala i zaledila u malim porcijama i svaki dan jednu porciju ubacila u vrelu vodu i skuhala do kraja.
meni je u tablici s 12 a znam da je u nekima ranije, ja sam dala s 11 jer mi je slučajno baš tad narasla u bašči....