we are the borg :mrgreen:Citiraj:
Maja prvotno napisa
Printable View
we are the borg :mrgreen:Citiraj:
Maja prvotno napisa
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
VRIIIIISTIIIIIIM
koji QED!
Vidi njih :lol:
Nego... ja tocno vidim da ukoliko moj lima ne ode van i fizicki ne potrosi energiju do max (trceci, vozeci bicikl itd.), da mi onda u nekom trenu pod obavezno krajem dana izvodimo hrvanje, box, tenis sa balonom, xy... Sve je zapocelo redovnih hrvanjem MM-a i lime. A ja uletim kad bas moram :mrgreen:
Oduvijek sam to pojasnjavala cinjenicom da ima energije koju mora potrositi.
Bas je to dobro JJ objasnio. Bas ta muska energija. Nika i ja bi se prije znale cudom cuditi kako bi se moj i njen lima nakon x minuta druzenja krenuli sumanuto hrvati i umirati od smijeha. Tocno muska energija, nista drugo.
al ja ne mislim da je to "muska" energja. kao i seni, dodala bi i cure. da je to jednostavno, energija.
ili imam muskobanjastu curku. bit ce xena novog doba :lol:
Nist ne brini, kad naraste bit ce kao ja :mrgreen:
moja princeza je isto energična, ali baš vidim razliku između te klasične muške energije i njene ženske, ne toliko da vidim, koliko, onako, osjetim.
:lol: :lol:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
:love:
vjerujem, da ti majo, najbolje kuzis jer ih imas oboje :)
Predivan tekst koji me sa nekoliko elemenata baš osvijestio i printam ga za muža!!
Hvala ti!!
meni je oduvijek bilo jako bitno da moje dijete može bez ikakvih problema ostati s bilo kojim članom naše uže obitelji (bake, dede i MM)
i zato ak ja trebam ići na tri, pet, šest dana nekamo onda nema tih dvojbi '..kak će ona/i sad bez mene..' ili '..nisam se ni dana odvojila od djeteta do njegove 4 godine..'
to što Juul govori o odvajanju meni ima smisla..mislim, ne govorim o bebi, tad se nisam imala prilike odvojit ni do zahoda, ali recimo kad mi je dijete imalo oko 9 mjeseci, a umrla mi je baka, išla sam dva dana na sprovod u drugi grad..ona je bila s tatom
odvajanje ne mora uvijek biti obrazloženo nekom ugodom, ali će ga u životu biti pa je bolje da svima to bude normalna i što manje stresna situacija
eto, snorki je pitala da li je moguće da njena djeca budu dva dana s bakom, a starija curica ima 4 godine?
meni osobno je to čudna situacija, da iako postoji takva mogućnost (postoji baka koja hoće pričuvati) da ja nisam u stanju odvojiti se na dva dana godišnje od djeteta iz bilo kojeg razloga, a da to ne dovede do stresa - kako meni tako i djeci
a bogami se tako naviknula i na tatu..jer sam ih ja (zapravo njega) poticala da budu zajedno
primjerice, njih dvoje idu zajedno subotom na plac (često se ona vratila sva u suzama i vrištanju ili uznapredovalom tantrumu jer je on nije znao shendlati), ali su bogami išli i slijedeću subotu, pa opet i slijedeću itd. tako da sada mogu ići kamo god treba i jako su se zbližili
ako djeca mogu biti s majkom dok oca nema jer je recimo na brodu i to je svima manje više normalno, valjda djeca mogu biti koji dan i sa ocem dok je majka negdje
xCitiraj:
Maja prvotno napisa
eto vidiš koliko je dojenje obezvrijeđeno, da čak i faca ka Juul ne zna da bi takav odmak minirao dojenje :/ :(
poanta je u sudjelovanju očeva, muške naravi, ne u odsustvu majke
moj se pobvezao sa malom i uz mene
takav je, ne boji se biti muško
u homo vezama postoji taj polaritet muške i ženske naravi..
apropo tog hrvanja, sjecam se da sam se ja kao dijete bas voljela hrvati s tatom. i ono mjerenje snage kad je lakat na stolu, pa moras poloziti tudu ruku na stol.
moja curka isto jako voli raznorazna hrvanja i s mnom i sa tatom. ali on to nekako cesce radi. i to je takva cika i vriska s njene strane, da se uvijek bojim da nam ne pozovu policiju. :mrgreen:
jedini je problem, sto je tih 15 minuta po juulu za i. sf. po njoj bi to moglo trajati satima, pa je uvijek muka, kako zavrsiti. on kaze: e sad vise ne, a ona kaze: josjedamput, pa tako jedno 20 puta...
ali pada mi na pamet, da se curke medusobno (u skoli, popodne, ili opcenito) nikada tako ne hrvaju. decki da. je li to kulturoloski, energetski,....ovako ili onako nemam pojma, ali je interesantno za razmisliti
cure razviju pasivno agresivne metode :lol:Citiraj:
seni prvotno napisa
Jako zanimljivo! Hvala, seni!
ne bih se ja nikako složila da on ne zna.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Mislim da on jednostavno misli da je u nekoj situaciji bitnije da se majka odvoji pa makar i nauštrb dojenja. I ja vjerujem da je u pravu, to neće vrijediti za svaku obitelj, ali za neke hoće i na obitelji je da sama izabere svoj način.
To što bi neka od nas odabrala dojenje ne mislim da to zato treba biti zlatno pravilo i da bi se baš svatko tko radi s djecom trebao nužno uticati na tu stranu.
Treba i svetost dojenja katkad baciti na vagu.
((Ja ne mislim da se MBM npr bojao biti muško, ali da se nije mogao kako treba povezati s klincima bez mene, nije mogao, nije to ni zbog mene ni njega ni njih nego dinamike naših odnosa))
edit: da se nije mogao povezati kako treba dok sam ja bila tamo, ne bez mene :roll:
Ja mislim da je dojenje (iza godine, znači kad više nije fizički neophodno) u usporedbi sa iscrpljenom majkom koja gubi identitet od premorenosti - možda i precijenjeno.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Zapravo mislim da se mi svi ne znamo štediti na vrijeme, a onda sve ono što nismo uštedjeli naplaćujemo djetetu.
Oni koji se znaju "štediti" doživljavani su kao sebični, a naposljetku svi su daleko zadovoljniji kad svatko ima dovoljno prostora za disanje.
Dojenje je jako, ali jako važno. Ali je jako, ali jako važno također i psihičko oporavljanje roditelja uslijed tolikog davanja. Inače ne bismo toliko pregarali.
Ne mislim da je umanjio dojenje. Mislim da je JJ uvećao individualnost i snagu svake jedinke obitelji jednako, pa i majku, koja rođenjem djeteta nije samo izvor svih mogućih davanja, već i dalje biće sa svojim potrebama koje je sklona zanemarivati radi manje bitnih elemenata (ne i nebitnih, ali MANJE BITNIH od nje same).
Samo jedno mišljenje, nemojte me kamenovati.
:love:
Maja. :love:
ja to odvajanje uopce nisam povezivala sa dojenjem....niti se ja od nje nsam odvajala jer doji. ne povezujem to dvoje. u ovom kontekstu.
moje neodvajanje dolazi iznutra. to osjecam.
kao sto sam neke stvari, ma kakva tabula rasa bila, i ma koliko zelena jabuka bila, u trudnoci ili u rodilistu radila i zeljela jer sam ih tako osjecala.
mene su moji ostavili na 10 dana kod babe (baba je bila iz drugog grada i trazila je svoje unuce preko ljeta) kad sam bila godinu i 10mj.
rekli su da sam se ja smijala i uzivala, a da je stara plakala.
danas, na to sjecanje ja placem. zato jer ga gledam iz kuta majke.
ne mogu zamislit da sam od nje odvojena par dana (iskljucujem situacije rodilsta i bolnice), ne zbog toga sto mislim da ce MM li baka ili dida nesto krivo raditi vec jednostavno...to ne osjecam. ne mogu. nasa pupcana je jos prejaka :mrgreen:
ne kazem da cinim dobro nti lose, vec da, kao i sve vezano uz ulogu roditelja, cinm sto osjecam, pa tako i ovdje.
nemoj me plasiti.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
?Citiraj:
Maja prvotno napisa
izgubiti dojenje zbog čega?
a koje bi mlijeko beba trebala piti onda?
ili bebine potrebe nisu bitne?
zar sa 8 mj ne počinje strah od odvajanja? usput
onako: život je sr***, privikni se
umjesto svom djetetu dati što više osmjeha , za tugu će se život ionako pobrinuti
otac se može zbližiti sa djetetom i uz majčinu prisutnost
majke-kvočke nemaju negativan utjecaj samo na odnos tata-dijete, nego i na osamostaljenje dijeteta
ja sam nekad naozbiljnije pomislila da su dojenje smislili muskarci da bi zene zavezali uz dijete
brate mili, tri godine ni mrdac od njega jer su njegove potrebe bitne. bitne su i mm-u, pa je u te tri godine cijeli svijet proputovao
Pa jesu djetetove potrebe bitne.. ali fakat ne vidim zasto se majka ne bi mogla maknuti od djeteta cijelo to vrijeme :?Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
Ok kuzim kad je dijete iskljucivo dojeno, kad se mami ne da ili ne moze izdajati u tom periodu. Ali kasnije fakat ne kuzim zasto se ne bi maknula - tata to moze sve isto dobro odradjivati kao i mama.
nisam mislila doslovce ni mrdac. maknula sam se i ja, ali ne bez drame. i noci bi bile katastrofa.
mm bi to sve super izdrzao, nije u tome problem...
ne kužim potrebu bježanja od dijeteta, stvaranje emocionalne distance
da mi MM dođe i kaže da se mora odmoriti od nas (mene i njega) na 18 dana, pri povratku bome bi ga dočekao odvjetnik
mislim da pricas o necem drugo.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
bez obzira da li se juulove rijeci uzima doslovno ili metaforicki, ne radi se ni o kakvom bjezanju, vec o omogucavanju povezvanja tate i djeteta, ako je majka svijesno ili nesvjesno tipa-ja i jedina ja znam sve najbolje...(sto cure opisuju kao mama kvocka), odnosno ako je povezivanje izmedu tate i djeteta iz nekog drugog razloga izostalo.
a litala je lijepo opisala:
"pa on uopce ne prica o "micanju" zbog posla ili nekog drugog "vanjskog" razloga. radi se o odmaku s pozicije "majke-kobca" koja vreba svaki pokret koji otac radi u blizini potomka...
sad, hoce li se majka maknut s kauca na fotelju, u kuhinju, spavacu sobu, kod susjede na kafu ili u toplice - stvar je osobnih afiniteta"
pretpostavljam (a i nadam se) da ima dovoljno roditelja kod kojih su i mama i tata duboko povezani s djetetom, bez da se mama micala.
seni, shvatila sam ja njega kao i ti
MGrubi, Juul preporučuje upravo suprotno od stvaranja emocionalne distance, makar bi recimo u tvojoj ili mojoj obitelji slijepo prihvaćanje tog njegovog savjeta (ako je uopće dobro prenesen u novinama) za posljedicu imalo upravo to, s obzirom na okolnosti. No ako neka mama u nekoj drugoj obitelji i nekim drugim okolnostima ocijeni da se može maknuti od djeteta na neko vrijeme, vjerujem da djetetu i ocu to može donijeti puno toga dobrog. U nekoj trećoj obitelji mama može napraviti nešto treće i opet može ispasti super. Kao što kaže ina33, nijanse sivog, nema tu ispravnog i neispravnog i apsolutnog, svatko si sam određuje.
Super mi je ovo kako Juul povlači paralelu između oslobađanja žena i oslobađanja djece, budućnost će biti zanimljiva.
Znam da često upozorava na pravljenje projekta od djece, ali mi nije jasno kako do toga možeš doći ako prihvatiš dijete kao kompetentno i poštuješ ga. Meni nekako pravljenje projekta u samoj bazi ima nepoštivanje djeteta.
MM je, kad su oboje klinaca bili mali, mislim oko sest mjeseci al sad se vise ne sjecam tocno, inzistirao da ih ostavim doma (prvo kad smo imali samo Petru, poslije i njih dvoje) kad sam htjela ici na konferencije, iako sam ja rekla da ih mogu povesti (odnosno ono najmlade), mozda bih tako i preferirala zbog brige da jel ce on moc sam s njima na kraj.
A on je inzistirao da ih ostavim same s njim upravo zato da on sebi moze dokazati da on moze to, da ne trebam ja uvijek biti iza ugla. Ja sam rekla, OK, jer sam vidjela da mu je to strasno vazno, ponijela izdajalicu da odrzim mlijeko, a oni su sasvim fino prezivili bez mene. I ojacali svoj odnos, kao i samopouzdanje. A i ja moje pouzdanje u njih, da mogu bez mene.
Mislim da je bilo krucijalno da se ovo prvi put dogodilo u tim prvim mjesecima (prije godine dana starosti bebe). Mislim da bi bilo puno teze da je bilo kasnije, i emocionalno i fizicki.
Sve sto odgadas postaje teze i teze. Barem meni.
ja sam Juul-fan , pročitala sam njegove knjige, u potpunosti ga kužim
;)
Ja sam dojila zaista dugo, bitno duže od većine, a dojenje nisam doživljavala kao iscrpljujuće, to je bio dio u kojem sam se možda i najviše odmarala i guštala. Ono, konačno malo mira i direktnog davanja zdravlja u svakom pogledu. Osim toga, dojenje sam shvaćala kao nekakav indikator, neki lakmus-papir. Po logici - često traži podoj, znači da me puno treba. Isto za buđenje po noći, često buđenje mi je značilo da mu je mozak u fazi razvoja u kojem mu treba često buđenje. I to mi je bilo super, da imam nekakav pokazatelj razvoja. Čisto mala crtica, da znate da ima i ovakvih čudnih biljaka :).Citiraj:
Marpesia prvotno napisa
E, i ovaj dio s međusobnim slobodnim druženjem djece o kojem priča, to je dio za koji bi ja voljela da postoji u većoj mjeri u životu moje obitelji, to mi nekako najviše fali u modernom načinu života, kada je ogroman broj obitelji nuklearan.
možda ima manje djece nego prije
moram te potpisati... ja dojenje stvarno ne dozivljavam n kao tlaku n kao napor.Citiraj:
Ja sam dojila zaista dugo, bitno duže od većine, a dojenje nisam doživljavala kao iscrpljujuće, to je bio dio u kojem sam se možda i najviše odmarala i guštala. Ono, konačno malo mira i direktnog davanja zdravlja u svakom pogledu. Osim toga, dojenje sam shvaćala kao nekakav indikator, neki lakmus-papir. Po logici - često traži podoj, znači da me puno treba. Isto za buđenje po noći, često buđenje mi je značilo da mu je mozak u fazi razvoja u kojem mu treba često buđenje. I to mi je bilo super, da imam nekakav pokazatelj razvoja. Čisto mala crtica, da znate da ima i ovakvih čudnih biljaka
ono "visenje" na sisi znam da je teka razvojna ili zdravstvena faza koja ce proci i da ne "visi" tada na sisi visila bi mi oko vrata jer sam joj u tom trenutku trebala. da sam samo njena.
ko oi cemu vi o dojenju :lol:
pitala sam ga ja na edukaciji pa je rekao - ok, onda dok mama intenzivno doji nek ne odlazi skroz fizicki (npr. na put) vec ovako ko sto Litala kaze, cim stane to ful intenzivno dojenje nek fakat ode i iskljuci telefon, jer je bitno da dijete i otac razviju osoban odnos koji nije ono - kad dijete zaplace uskace mama (i cica) ili kad treba birati veceru da je mamina uvijek jedina ispravna... nije tu bitna mama (barem ne u ovoj "uputi") i njena iscrpljenost (to bi ionako islo u njenu odgovornost jer ako se ne brine dovoljno o sebi onda...tu pricu sve znamo ;) ) vec o tome da silno zelimo tatu koji je angaziran i osoban a onda ga ko prave frikuse pustimo s djetetom i tri telefona, jasnim uputama, cicom na gotovs na prvom placu i osjecajem da smo super truper nezamjenjive. i onda on poklekne i ne ukljucuje se jer eto sto bi se ukljucio kad ionako ne napravi nista dobro. cilj je pustiti ga da dodje do svojeg rjesenja i svojeg odnosa (zato je to vrijeme od xy dana).
a da je feminista, to je sigurno...na pitanje zasto je toliko single i razvedenih zena kaze da je to stoga sto su prepametne da se udaju za ono sto se nudi 8)
moja i njen otac svaku vecer imaju te divljacke ispade, oboje toliko u tome uzivaju da su mi te JJ rijeci dosle kao melem na moje misli o normalnosti te njene ratnicke energije.
seni - puno ti hvala
:heart:
Citiraj:
a pitanje zasto je toliko single i razvedenih zena kaze da je to stoga sto su prepametne da se udaju za ono sto se nudi
da. i zato sto mi ne pazimo kako odgajamo svoje sinove. to sam si jako dobro zapamtila.
a sinovi vide i taj odnos prema njihovom ocu, bas taj koji flower opisuje
JJ je rako da nema dovoljno kompetetnih muškaraca
:mrgreen:
ja volim kontrolirati sve, no čitala sam njega i shvatila važnost: prostora za greške
ili što MM odavno govori: ne brini, neće dvaput
odgajaju li "slavenske" mame nekompetentne muškarce?
moja mater: da
(prava mama-kvočka)
o kako se prepoznajem....i svoje greske od prvih dana od kojh osjecam posljedice a ne znam kako da napravim undo jer da bi ja pustila "konce i uzde" on mora biti ukljucen....mislim, imaju oni svoje trenutke i ja sam presretna zbog njih (npr. poslala sam ih na plazu da ja mogu sebe izgustat- solo, a i da imaju "svoje" vrijeme. ono sto ja primjecujem je to da kad mene nema on je ukljucen i angaziran, ali cim sam ja tu pretvara se u onog iz zadnje citirane recenice...i nema ga.....sta juul za to kaze?Citiraj:
flower prvotno napisa