mislim, tete sigurno ne bi predlagale odvikavanje od dude ili palca ili nosanja dekice ili bilo kakve velike promjene u razdoblju kretanja u vrtić. ali dojenje, "to" je drugo. :roll:
Printable View
mislim, tete sigurno ne bi predlagale odvikavanje od dude ili palca ili nosanja dekice ili bilo kakve velike promjene u razdoblju kretanja u vrtić. ali dojenje, "to" je drugo. :roll:
Evo i nas s jednim pozitivnim prijemjerom. Krenuli smo u (privatne) jaslice prije 2 mjeseca, kad je imao 11,5 mjeseci i ja sam se jako bojala kako će spavati i kako će bez sise, pogotovo jer ga u tih 11 mjeseci gotovo nikad nitko drugi nije čuvao ni uspavao, jedva je par puta bio bez mene 3-4 sata.
Ali sve je prošlo samo tako... On stvarno tamo zaspe i spava. Sisa ujutro oko 7.30 i onda tek u 18.00, navali na mene čim me vidi, a ovo između prođe normalno. Ne brini, mislim da se oni stvarno lako priviknu na to... i mene su prije polaska najviše utješili slični postovi gdje su pisali da "nema mame - nema sise i gotovo".
Od 1.9. smo dobili gradski vrtić, i na inicijalnom razgovoru su nam već rekli "to mora prestati do jeseni", ali sam ih stavila na ignore! Ako mi to opet kažu svašta ću im reći. :mrgreen:
Inače u ova dva mjeseca je naravno bio 3-4 puta bolestan (razne virozice) i te dane nije htio ništa drugo jesti osim sisati. Možeš reći tetama upravo to što si napisala (i što uostalom piše i na papirima koje ti daju u vrtiću na temu "Prilagodba") - da kad dijete krene u vrtić nije dobro u isto vrijeme mijenjati mu druge navike (npr. skidati ga iz pelena i sl.), pa tako i s dojenjem. Osim toga, stvarno je dobro da još sisa kad navale te vrtićke viroze.
Možeš im i donijeti isprintano preporuku da Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju dojenje barem do druge godine života djeteta. To sam ja jednom ponijela pedijatrici :)
dovoljno je objasniti osnove i imati pozitivan stav, ako tete vide da je mama sigurna i one će se umiriti bar toliko da ne prigovaraju otvoreno. a onda će se dijete adaptirati i sve će biti ok.
one su zabrinute da će s djetetom biti teško iz neznanja i manjka iskustva. meni je bilo nevjerojatno da je u grupi djece u dobi 1-2 godine jedino moje dijete još dojeno (možda je bio još netko undercover, ne znam).
Prestajati dojiti zbog vrtića je čista glupost. Uopće ne mogu vjerovati da netko tko radi u vrtiću tak nešto predlaže roditeljima! Moj mali je bio teški ali fakat TEŠKI ovisnik o cici... da ne kažem da je to bila jedina opcija uspavljivanja, visio bi na njoj dok nije zaspao, tako je bilo i po noći,svako malo buđenje pa ponovo uspavljivanje na cici. U vrtić je krenuo sa kojih 17 mj starosti, i tada je još uvijek jako puno dojio. Pocicao si je ujutro prije vrtića (također i po noći), odvela sam ga u vrtić , tamo je znao zaspat bez problema i bez cice jer je na njega jako utjecala okolina tj.vidio je da druga djeca leže i spavaju pa tako je i on, cice se niti jednom u vrtiću nije sjetio. Čim bih ja došla po njega, i na vratima od vrtićke sobe ga dočekala, počeo bi me hvatat za majcu i vikat "titi,titi!"... do doma se nekako strpio ali čim smo došli i skinuli jakne, s užitkom si je pocicao :) ... dakle,zaključak je da te male pametne glavice točno znaju od koga mogu nešto dobiti!! Kod nas je cicanje i vrtić savršeno funkcioniralo, dojili smo tako do pune 2 god a onda smo se od cice oprostili. I sad kad pogledam, baš je sve ispalo dobro i spontano,a isto sam se brinula kako će on kad krene u vrtić.
A ovo za tete.... zbilja ne vjerujem da predlažu da dijete do polaska u vrtić mora prestat dojiti.
Ovo što je netko napisao za vrtićke viroze i cicanje, potpisujem skroz.... nama je cica bila spas, tada smo bili puuuno manje bolesni i svaku virozicu puuno brže i bolje podnijeli.....čim je prestao dojiti - druga priča s tim boleštinama nažalost :/
[QUOTE=ms. ivy;tetama pokušaj objasniti da dijete razumije da samo mama ima ciku (iako bi to i same trebale znati), a malac će im sam pokazati ostalo. :-) nipošto nemoj prekidati dojenje zbog vrtića, ono čuda čini za imunitet u toj početnoj fazi a o psihološkim faktorima ne moram ni pričati.[/QUOTE]
X
moje iskustvo sa dojenjem i vrtićem je odlično, i prvi i drugi put.
u pitanju je državni vrtić.
prvu curu dojila do druge godine (znači prvu i dio druge jasličke grupe)
druga ima preko dvije i još sisa.
od teta sam dobijala samo pozitivne komentare (imam dojam da sam jedina u grupi koja još doji).
čak me teta mog starijeg djeteta tražila malo mlijeka da teta kojoj je šprcnuo domestos u oko ispere oko mlijekom .... samo mene su čekale taj dan.
tako da mislim, samo edukacija tete, strpljivo i bez ljutnje, sa čvrstim uvjerenjem da je to najbolje za dijete.
hvala, devojke. samo ste još dodatno učvrstile moj stav da nije momenat za prestanak dojenja. i ja verujem da će malac vremenom razlučiti koja je forma uspavljivanja uz mamu, a koja medju decom u vrtiću. ma, htela sam ja još juče da im kažem šta szo preporučuje i šta je prava istina o kvalitetu mleka, ali nisam želela da se odmah konfrontiram. mada, one su se konfrontirale sa mnom "iz mesta". želim sa njima pre svega iskren i pozitivan odnos. nadam se da će ubrzo shvatiti da će me teško pokolebati, a da će činjenica što je malac, sigurna sam, zahvaljujući dojenju, nošenju i svemu na zahtev jedno vedro i otvoreno dete činiti lakim njegovo uklapanje u kolektiv.
Iako mi nismo vrtićarci, jako dobro znam što je odvajanje od sisavca ovisnika, jer sam se sa svo troje djece vratila na posao i prije prve godine. Baš kao što su ti cure rekle, znaju oni dobro tko ima ciku i znaju se ponašati u skladu s time. Nemoj unaprijed brinuti, sve će se posložiti u hodu i uopće ne sumnjam da neće sve proći u savršenom redu.
Uživajte u ljetu!:heart:
Zaboravila sam napisati još za uspavljivanje, oni se se tamo stvarno jako umore od doživljaja i lako zaspu. Mi našeg ujutro budimo oko 7.30, i teta kaže da u 12.30 (poslije ručka) zaspe odmah. Stave ga na krevetić, on leži i zaspe. :klap: Kažu da nekad moraju sjesti pored njega jer se znao ustajati, pa kad one sjede kraj krevetića zna da ne smije. Ma tamo toliko toga nauče što ne smiju! :-) I spava do 14.30.
Razumijem ovo da se ne želiš konfrotirati, a nekako vjerujem da ako im objasniš svoje stavove da će to prihvatiti. Pa nema im druge! :mrgreen:
Ja imam malo drugačiji problem.
Mala kreće u vrtić tek s 4 godine. I - još doji :mrgreen:
ja s time - većinom - nemam problema, ne bojim se da će meni netko nešto prigovarati (imam dva uha za te prilike), niti da će njoj faliti cica jer nije više toliko mala ni toliko ovisna, jedino se brinem hoće li ona ukoliko bude o tome pričala imati problema. Nije navikla na veće društvo i do sad je bila okružena bakama i djedovima koji je svi drže kao malo vode na dlanu, a i takav je karakter, emotivna je i nisam sigurna hoće li biti problema i po drugim pitanjima.
Pa razmišljam bi li bilo bolje da pri razgovoru s tetama odmah kažem da ona još doji, čisto da se ne šokiraju ako to ona spomene i da ja pokupim tu prvu salvu :-) , ili da njoj kažem da to ne spominje :-/ ili da pustim da sve zajedno ide svojim tokom pa što bude?
jednu tetu sam upoznala, izgleda mi jako ok, druga je navodno nešto oštrija ali isto, kažu ljudi, u redu.
pa neće cura prvi dan ući u sobu i odmah održati referat o nečemu tako normalnom i svakodnevnom kao što je cicanje. ;-)
ako ta tema baš dođe na red, tete će tu nevjerojatnu tvrdnju sigurno provjeriti kod tebe pa ćeš im potvrditi.
nisu te na razgovoru kod upisa pitali koliko si dojila?
ja bi vjerojatno rekla tetama (moje i sada znaju da F doji s tri godine), kao informaciju, bez prostora za raspravu. Sto se klinaca tice, ne ocekujem da bi medju klincima trebala imati problema zbog dojenja.
Naravno da neće, u principu ne priča puno o tome okolo, njoj je to nešto najnormalnije. Ali pretpostavljam da će jednom spomenuti, pa bi možda bilo bolje da već znaju...
Pred malo je nastao manji incident sa svekrom, kad je žicala cicu onako na glas kao da traži čašu vode - inače su svi bili velika podrška ali sad već pomalo smatraju da je vrijeme da tome bude kraj, ali ne znaju kako bi se to provelo :-/ - pa je on maloj rekao da to nije lijepo i da mu se nikako to ne sviđa. Ona je ostala par sekundi zatečena a onda je krenuo plač :roll: mislim nije to bio neki velik šok, ona voli plakati i zna da to pali :roll: ali opet mi je bilo žao.
Ja također ne vjerujem da bi bilo problema s klincima. Jedino tete bih možda trebala upozoriti.
najvažnija lekcija koju će morati svladati u vrtiću je kako se postaviti, kako se obraniti kad treba, kako reagirati na ljude koji joj možda ne pašu ali mora ostvariti suživot s njima. ne bih ja tu stavljala naglasak na dojenje, nego bih joj pomagala od situacije do situacije dok ne bude u stanju većinu rješavati sama.
ovako kako kaže bubica, dati samo informaciju kad budeš pričala o ostalim njezinim navikama i specifičnostima, čini mi se sasvim dovoljno.