Yamiiii... TO ja zovem "health spa".
Printable View
Yamiiii... TO ja zovem "health spa".
jučer bili kod prijateljice... ona izvadila slane srdele i sir na štapiće, složene u pjatu od sredine kao zrake sunca a u sredini jedna feta pomidore sa jednom crnom maslinom... oko pomidore je na 4 mjesta stavila sitno sjeckanu ljubičastu kapuli... iz masline je spiralno polila pjat i ovo šta je složila maslinovim uljem... pjat je bio bijeli ...
uz to je poslužila kruh sa sjemenkama (domaći) koji je još bio topao i neki kiseliš... ma divota...
spiza nije bila ništa naročito... doma to jedem bar 2x sedmično ali je toliko efektno izgledalo da si ima filing da jedeš u najmanju ruku tartufe... a i domaći kruh nosi extra bodove...
ajme, mljac :D
Dakle, treba dati djeci da poslažu klopu i eto posebnog ugođaja 8)
apropo slanih srdela:
malu kapulicu ili mladu kapulici isjeckati na sitno, prosuti po tanjuru
na to natrgati rokulu
pa po tome slane srdele ili incune, masline i kapare ako volis
zatim samo malo nekog dobrog balzamika
i naravno pokapati/zaliti dobrim maslinovim uljem
vizuelno se mozes igrati kako zelis...
jednostavno ali jako mljac, mljac. sto su sastojci bolji (citaj ulje, rokula) to je jelo bolje.
problem moze biti sto ja u hrvatskoj nikako da nadem zaista dobre masline. ali ako imas domace...
imam domaće... kad nemam koristim od PZ Marina (malo lokalpatriotski :mrgreen: ) one punjene paprikom ili bajamom
Definiraj dobre masline. Ako se radi o zrelim maslinama iz pećnice naći ćeš vrhunske u sezoni (studeni-veljača). Odgorčene ... su iz nekih drugih tradicija, iako sam našao crtice o odgorčavanju pomoću pepela. Možda u nekim drugim vremenima...Citiraj:
seni prvotno napisa
kod nas je ove godine blago rečeno katastofa od suše potaracala urod pa jedva da ću imat dovoljno za ulje :( ...
inače ja ih ili konzerviram ili proberem one sasvim crne šta podjećaju na suhe šljive, stavim u tepsiju, pospem sa krupnom soli, polijem sa malo ulja i zapečem dok ne zamiriše iz pećnice... tada ih izvadim, ohladim i zamrznem... po potrebi odmrzavam i ponovno zgrijem u pećnici...
uf, od mog svekra su dobreeeee..... :heart:
inače, super su mi riblje paštete s ugrijanim francuzićima, fenomenalnis su Davorovi prijedlozi
svi obožavaju burekčiće od sira i Almatheine klipiće :mrgreen:
fala, ljudi :love:
probala nekidan kod prijateljice, ona skinila recept s neta - meni je :mljac:
Izmiješa se mozzarela i cheddar izrezano na komadiće sa mladom kapulicom (i bijeli i zeleni dio) malo kis. vrhnja i majoneze. izmiksat češnjak sa maslom pa i to ubacit u smjesu.
Prerezat ciabattu ili francuz ili nešto tome slično na pola i namazat ovom smjesom...
Ugrijat pećnicu i zapeć dok ne uhvati zlatnosmeđu koricu..
Izvadit, pustit 5-10 minuta da se prohladi pa izrezat na odgovarajuće komade.
Nemam točne omjere ali ja i tako ništa ne spremam po gramima nego onako odokativno kako se meni čini da će bit bolje (ajd ti objasni nekome tko vooooli češnjak da je dosta stavit 1-2 češnja a ne cijelu glavicu :evil: )
na pola PO DUŽINI :roll:Citiraj:
štrigica prvotno napisa
i peče se u prethodno zagrijanoj pećnici :roll:
mi obozavamo bruschete brzo se napreve i imaju odlican ukus
BRUSCHETTE SA MASLACOM I ZACINIMA
U maslac stavite:isitnjemn cesnjak,sol,papar,ruzmarin,persin,isitnjen lovorov list,bosiljak,origano(uglavnom ja stavim sve zelene zacine koje imam u kuhinji ili u vrtu)
Premazite kriske kruha i pecnicu na najvisu temperaturu!
KLASICNE BRUSCHETTE
Isjeckati na kockice rajcicu,mozzarellu,sol i papar.Proedati po kriskama kruha(odmah,neostavljati duze od 10 min da sol izgriza rajcicu)Ubaciti u rernu na naglu temperaturu i 5 min izvaditi iz rerne i po svakoj kriski kruha posuti malo maslinovog ulja i listic svjezeg bosiljka.
ja stavljam nesto kao quesadillas samo na moj nacin :) ,
skuham pileci file, kada bude gotov nozem ga usitnim i u to pomjesam ljuti kecap ili ljuti ajvar ili oboje, uzmem gotove tortille (one vece) namazem citavu tortilju sa tim i naredam sta imam u frizideru (obicno, grah crveni iz konzerve, kukuruz secerac, dosta sira bilo kojeg da se ono fino istopi..luka...ma svega)...i preko jos jednu tortilju, to isjecem na 5-6 trouglova...i pecem...super je uz pavlaku, ili salsu.. :)
dva dana star kruh isjeći na fete... zatim uzeti jedan joguurt i jedno jaje (omjer jogurt : jaje je uvijek 1:1) pa unutra umiješati kisele krastavce, sjeckanu kapulu, šunku, neki sir, šta god volite i namazati na kruh...
zapeći na najjače u špaheru i gotovo...
evo da podijelim s vama, isprobano i odlično i za gablec:
Tortilla wraps s tunom
4-5 tortilja
200 g sirnog namaza (ala philadelphia) sa začinima
4-5 listova salate
2 rajčice, izrezati na tanke ploške
1 konzerva tune u komadima (u salamuri, ocijediti, može i u ulju ali dobro ocijediti)
2 naribane mrkve
Tortilje namazati s polovicom sirnog namaza,
prekriti listom salate, raspodijeliti ploške rajčice.
Tunu pomiješati s ostatkom namaza i naribanom mrkvom.
Podijeliti (meni je ispalo dosta gusto pa sam stavljala hrpice) po tortiljama.
Zarolati i to je to.
Napomena: mogu se jesti odmah ali ja sam ih ostavila u hladnjaku 1-2 sata (prekriti obavezno prozirnom folijom) i rezala na 3-4 dijela (tako ih je bilo zgodnije jesti).
Tortilla wraps sa šunkom
4 rajčice
1 manja glavica luka
4 žlice umaka od rajčice (pasirana rajčica ili slično)
1 glavica zelene salate
200 g sirnog namaza (philadelphia)
150 g kiselog vrhnja
250 g pureće šunke (ili puretina / piletina u tankim rezancima naglo ispečena u tavi)
svježi peršin
sol, papar, slatka mljevena paprika
tortilje (meni je bilo dosta materijala za 10-ak manjih tortilja)
Rajčice oprati, podijeliti na 4 dijela i očistiti od sjemenki.
Meso rajčice isjeckati na male kockice.
Luk očistiti i isjeckati na sitno. Pomiješati rajčice, luk i umak od rajčice.
Salatu očistiti, osušiti i nasjeckati na rezance.
Sirni namaz i kiselo vrhnje pomiješati, dodati sol i papar po želji.
Tortilje namazati mješavinom od sirnog namaza, posuti s malo slatke paprike i peršinom, na to staviti šunku, umak od rajčica i zelenu salatu.
Čvrsto zarolati i staviti u hladnjak na 4 sata prekrivene prozirnom folijom.
Tortilje oprezno rezati na pužiće (kao na slici) ili na 3-4 komada.
товарищ Коля
Namaz od hrena, moja izmišljotina, originalno crveni
Potrebno:
Jaki blender
1 korijen hrena
1/2 kg svježeg sira
2 žlice kiselog vrhnja
sol ili začinska sol
žlica maslinovog ulja (opcionalno, samo radi veće trajnosti)
začini u boji
Postupak:
U blender se prvo strpa kiselo vrhnje, na vrhnje sir, na sir začini i opcionalno ulje. Hren se oguli i izreže uzduž na štapiće. Upali se blender, prvo na slabo da uopće krene, a čim povuče zrak i drnda na prazno ga se zaustavi. Ako zrak neće sam od sebe van, stisnuti štapićem od hrena. Nakon 4-5 zaletavanja će smjesa postati tekuća i blendati će se u vidu urednog vira. Ako i tada povlači zrak - smanjiti brzinu. Kada se dobije stabilan vir pomalo ubacivati hren štapiće (tonu kao negativci u filmovima strave) i kad su svi štapići unutra pustiti da blenda još minutu/dvije.
Boje:
Crvena paprika daje crveni namaz, original товарищ Коля. Peršin lišće daje zeleni namaz, nešto kao wasabi. Kurkuma daje žuti ...
Služi se dan kasnije kada se stisne. Mislim, OK je za pojesti i odmah, ali je potpuno tekuće.
Napomena: paziti prste i za istiskanje zraka koristiti samo hrenove štapiće, nikako noževe, vilice i slično. Čisti sinuse.
tražim neke teme pa samo malo hop za njih...
imate li neke ideje za zimske mješane zanimljive salate za poslužit kao prilog?
Kažem zimske, jer su moje salate gotovo uvijek sa žut.,crv i zel. paprikom
kojoj sad baš i nije sezona, pa bih probala i nešto drugo
Šareni grah na razne načine (grah+kukuruz+luk, sa bučinim ili maslinovim uljem, sa svježim vlascem i peršinom ili bosiljkom itd.)
Salata od ječma s koječime...(v. gore)
Ribani daikon, ribana mrkva, ribana cikla - svako posebno ili u kombinacijama.
Obična cikla kuhana (s hrenom ili bez... bla bla...)
Daikon se slaže s grahom, slanutkom i drugim mahunarkama.
Kombinirana salata od mahuna i slatkog kukuruza
U neke salate dodajem tunjevinu, u neke dodajem masline (ima ih za kupiti i bez koštica, narezanih na šnitice), u neke dodajem ementaler, u neke dodajem filete inćuna... razno
Od hajdinske kaše (heljda) isto se može napraviti fina salata. Dodati treba svježe šampinjone narezane na listiće i začiniti limunovim sokom, soli, paprom i nekim finim uljem po izboru...
Holandska salata (s tjesteninom i majonezom, dodati meso po želji, kockice paprike.... sve ostalo)
Salata od kupusa s kimom
Salata od graha s rukolom ili matovilcem ili radičem narezanim na rezance...
Salata od krumpira u raznim kombinacijama...
Ruke mi se ukočiše od tipkanja, a ideja bi se našlo još...
Zaboravih ribanu korabicu.
U salatu od mrkve dodajem ribanu kiselu jabuku.
Waldorfska salata, grčka salata (s fetom).... ma ne znam.
Salate s tvrdo kuhanim jajima su isto fine, od umaka i preljeva sve kombinacije jogurta, vrhnja, začinskog bilja svježeg i suhog itd.
mljac
Salata od mahuna s češnjakom.
Zaboravih na razne zimske kombinacije s porilukom (krumpir salata s porilukom i špekom preprženim i slično).
Za one koji ne podnose luk ili imaju problema s probavom, može se narezuckani poriluk na kratko uroniti u kipuću vodu.
Fini je i poriluk s jogurtom ili kiselim vrhnjem, zakon za uz pečenje ili roštilj.
Za salate treba birati mladi (tanki) poriluk.
Samo malo podižem.
Treba mi za subotu nešto brzo i jednostavno :)
Za puno ljudi ili za malo?
Ručak ili neki obrok?
Što vole?
Kod mene vikendom obično ljudi dolaze u popodnevnim satima. Evo par ideja brzih i jednostavnih
- Sirnica slana (ne frkana nego slagana)
- neko slano pecivo (ono u koje ide trećina sira, trećina putra i trećina oštrog brašna)
- humus
- sirni namaz (svježi sir + vrhnje + sol, crvena paprika, kosani špek ili šunka, po želji češnjak)
- salata od tunjevine (tunjevina u salamuri se ocijedi, doda se konzerva kukuruza, masline, sir slani na kocke i sl. - začiniš po želji)
- može i pašteta od iste (tunjevina + ribani kiseli krastavci + malo majoneze + kiselo vrhnje + začini po želji), uz to kuhana jaja, masline, kapari i neki fini kruh (ne mora bit doma pečen)
- pašteta od čvaraka (iako ja mislim da je grijeh mljeti čvarke za paštetu, ali može biti dosta za veći broj ljudi - imaš na coolinarici više verzija)
- ličke police
Da pitaš mog sina, taj bi iz topa ispalio "humus + klipići"
Uostalom, 2-3 vrste sira na ploške ili kockice + masline, kapari i kiseli krastavci će isto tako poslužiti.
Za piti - kuhano vino. Za djecu voćni čaj s istim začinima.
Nije nas puno i popodne.
Točno tako sam i mislila, tuna i humus namaz, neki slani mafini...
Hvala
super tema...sličajno naletih,pa samo da mi ostane zabilježena....
Pridružujem se!
Ja sam mislila sinu za roćkas složiti mini calzone s raznim punjenjima, možda čak pripremiti, smrznuti i onda taj dan peći, da si čim manje posla ostavim taj dan. Probala sam s tijestom koje inače radim za pizzu, ali mi je nekako presuho to ispalo, ima tko kakvu dobru, isprobanu ideju, s kojim tijestom bih mogla najbolje to napraviti?
Hvala Bogu na temi...mrzim kuhati a shodno tome imam noćnu moru kada dolaze gosti jer ne znam što bi pripremila...možda ćemo od sada češće imati goste:-D
Sad je na fejs stranici dm-a pušten u pogon recept za ove muffine pa ga prosljeđujem jer mi se čini skroz okej za društvance.
Sastojci (za 12 komada):
bosiljak
30 g Parmezana
... 50 g sušenih rajčica
75 g crnih maslina
200 g Alnatura pšeničnog integralnog brašna
100 g Alnatura palente
2 1/2 žličice Alnatura praška za pecivo
1 žličica Alnatura morske soli
2 jajeta
100 ml Alnatura maslinovog ulja
350 g milerama
30g pinjola
Priprema:
Pomiješajte brašno, palentu, prašak za pecivo, sol i naribani parmezan.
Jaja umutite s maslinovim uljem i mileramom te umiješajte mješavinu brašna. Dodajte nasjeckani bosiljak, rajčice izrezane na kockice, nasjeckane masline i pinjole.
Tijesto rasporedite u posudice za 12 muffina, stavite u zagrijanu pećnicu te pecite na 180°C 20-25 minuta.
Molim administratorice da pobrišu pojam Alnatura -nije mi bila namjera reklamirati ih,a nisam stigla prepraviti (tj.prebristi pojam ) u zadanom vremenu.
:lol: i bolje bi bilo, jer uz te sastojke bilo bi jeftinije društvo počastiti u nekom boljem restoranu
Za kontru treba samo društvo podsjetiti na španjolsku pitu koja je svojevremeno bila popularna. Baš m je neki dan palo na pamet da to napravim, ali sam odustala jer se ekipa odlučila za tople sendviče.