neznam kako misliš "da te preuzme na porodu"? na porodu će ti bit onaj dr koji bude taj dan u smjeni, osim ako nemaš neku debelu vezu i dr.-a koji je spreman doć kad ga zoveš.
inače, istina je da je ok doktor.
Printable View
neznam kako misliš "da te preuzme na porodu"? na porodu će ti bit onaj dr koji bude taj dan u smjeni, osim ako nemaš neku debelu vezu i dr.-a koji je spreman doć kad ga zoveš.
inače, istina je da je ok doktor.
tako je, naši liječnici nemaju običaj ići na porode pacjentica, osim iznimno.
bit će onaj koji taj dan dežura, tj. jedan od njih nekoliko.
zapravo, bude li sve u redu, biti će babica, a doktor što manje, to bolje. znači da porod ide normalno ako nije potrebna njegova intervencija.
sretno!!
Ima li netko svježe iskustvo iz Rijeke? Cijenim priče od ranije, ali očekuje se da se stvari s godinama mijenjaju na bolje. A jesam optimistična? :P
rena7 imam ja (ako je iskustvo od prije 4 mjeseca dovoljno svježe). Nisam napisala priču o svom porodu jer nemam baš vremena, ali me slobodno pitaj što želiš saznati. Ja sam bila jako zadovoljna.
Wileia hvala ti :heart: ,
moguće je da se preselim u Rijeku, pa bi tamo i rodila, naravno.
Zanima me mogu li imati svoje spavačice, moram li nositi pelene za bebu, de li beba stalno može biti samnom u sobi, jeste li vi imali kontakt koža na kožu, može li mm biti samnom, treba li tečaj ili se samo plaća?
Da li je moguće dobiti epiduralnu?
Imam ja još :P , no iz pristojnosti bi bilo dosta :lol:
Pozdrav, hvala ti
prije 2 g je bilo ovako:Citiraj:
rena7 prvotno napisa
da za spavaćice, ne za pelene, da može biti s tobom u sobi, da bio je kontakt koža na kožu, može biti, samo se plaća, može epiduralna.
sumnjam da se to mijenjalo :/
Kad sam došla u bolnicu trebala sam ostaviti sve stvari i obući njihovu spavaćicu. Kasnije možeš obući svoju, ali ja nisam. Njihove su mi bile OK. Dobila sam 3 spavaćice, kao i hrpu uložaka i jednokratnih gaćica. Pelene za bebu ti ne trebaju, osim ako želiš prematati češće nego što to oni rade, a mislim da je to bilo 2x dnevno.Citiraj:
rena7 prvotno napisa
Imali smo kontakt koža na kožu, MD je bio sa mnom cijelo vrijeme dok sam bila u rađaoni (uključujući i 2 sata nakon poroda). Tečaj nije potreban, samo novac (300 kn). Epiduralnu sam mogla dobiti da sam htjela, bez ikakvih problema...
Pitaj slobodno sve što te zanima. :)
tako bilo i pred dva mjeseca :)
evo da se i ja priključim. termin mi je za 10 dana. znači, kad muž dođe sa mnom može bez problema prisustvovati porodu (iako nismo upali u tečaj)? a kada plati? mislim ne moramo se najavljivati nikome prije da on želi biti prisutan?
smije li se u rađaonu unesti nešto svojih stvari? npr. mali ručnik i voda?
kakva je općenito situacija u rađaoni? hvata me lagana panika :shock:
MM je platio čim smo došli, poslali ga dole da plati - pa se vratio, jadnik jedva je stigao-jer sam ja bila ekspresna.
Tečaja nismo ni vidjeli, niti smo se kome posebno najavljivali Mogli smo unijet u rađaonu šta smo htjeli. Prekrasno su uređene i rađaona i predrađaona, kao i soba za prijem.
Bebe su se presvlačile 3 puta dnevno, a na zahtjev i češće. Iako nisam bila zadovoljna sa situacijom na 5.katu-što se tiče presvlačenja bebe, presvukli su ga kad god sam zamolila.
Wileia, Nina, Bubica hvala puno. Vaše riječi djeluju ohrabrujuće.
Sanjaneo meni je termin krajem 10- og mj. i osjećam se hm... kako koji dan. Da, ustvari i mene je strah. No, kada bolje razmislim šta je tu je. Želim bebicu i za sebe i mm je roditi mogu samo ja. :lol: mm bi umjesto mene, ali veli da nije moguće, zamisli!
Želim ti svu sreću ovoga svijeta, da ti porod bude čista 5, lagan i brz.
Javi kako je prošlo, a ja mislim na tebe,
:heart:
nina hvala na brzom odgovoru. stvarno si mi malo razbila strah.
rena7, hvala ti na dobrim željama, uhvati me na trenutke panika ali onda si mislim da nisam jedina i da kad vidim svog dječaka da ću zaboraviti na svu eventualnu bol.
mi u predradjaonu mogli ponijeti samo mob. i fotoaparat. voda ti netreba, ja sam dobila od sestre čašu, mogla sam piti koliko hoću. dali i suprugu isto.
Preporučam da si sastavite plan poroda. Moj su pažljivo pročitali i poštivali. (Ispalo je na kraju malo drukčije od planiranog, ali takav mi je bio tijek poroda...)
Slažem se u potpunosti s tobom. Najviše me razočaralo osoblje na 5.katu. Katastrofa! Nikoga nije briga ništa, nitko ti ništa ne želi objasniti a da ne govorim o pomoći.Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Podižem ovu temu koja je već skoro pala u zaborav (vjerujem i zbog Varaždina koji je Zagrebu ipak bliže nego Rijeka) jer se spremam za putovanje u Rijeku na stolčić pa da čujem ima li kakvih novih iskustava od kolovoza. Kako je prošlo curama koje su ovdje postale i spremale se za Rijeku ?
Danas sam zvala rodilište da vidim trebam li prije doći još na neki pregled ili sl. ali su mi rekli da dođem kad počnu trudovi ili pukne vodenjak.
Sad se otvorila i auto-cesta pa sam malo mirnija jer mi ipak treba cca. 1 sat do Rijeke (živim pored Karlovca).
I tako, bila bi zahvalna na bilo kakvim svježim informacijama. :mrgreen:
kad ti je termin?
Ja računam između 12. i 19. prosinca- znači za oko 5 tjedana.Citiraj:
Felix prvotno napisa
Pročitala sam iskustvo od rine7 i očito baš nije bilo kako se nadala. :/
mozda se varam, ali cini mi se da rena7 nije jasno rekla sto zeli i odbila ponudjene postupke - kazem, mozda se varam.
u svakom rodilistu u hr, ako ne budes jasna i odlucna, moze ti se dogoditi da udjes u 'zrvanj' intervencija. pa koliko zena lezi u predradjaoni na sv.duhu - imaju loptu, smiju ustati, ali ipak leze. ako ne iskoristis sama svoja prava, tesko da ce te netko 'nutkati' na bilo sto iole 'alternativno'.
rijeka i varazdin su 'bolji' samo po tome sto je sansa da dobijes prirodan porod nesto veca, ali opet samo ako se sama pobrines da se to ostvari. garancije nema.
Plan poroda nisam uzela sa sobom ali sam rekla babici svoje zelje a ona ih prenijela doktoru. Porod mi je bio brz i lagan tako da se necu zaliti. Izbjegla sam drip sto mi je i bila najveca zelja, uspjela sam se okretati kako mi pase iako sam morala biti vezana za ctg i jedino mi je krivo sto su me recnuli jer mislim da se to moglo izbjeci. Drugi put nosim cijelu citabu sa sobom u kojoj cu jasno i glasno napisati sto zelim. Sto se tice radjaone, tamo mi je ipak sveopci dojam dobar.
Dio koji mi se nije svidio je odjel babinja. Dosla sam roditi s namjerom da dijete dojim i danas je iskljucivo na dojci ali nisam znala da ce mi dovoljno mlijeka doci tek cetvrti dan. Dijete mi je stalno bilo gladno jer slabo imam mlijeka. Place mali i ja skupa s njim jer mi je neugodno zatraziti sestre da ga nahrane,nabijaju ti osjecaj kao da si grozna majka jer ga ne zelis podojiti - a sta da mu dam kad mu tih par kapi nije dosta? Ista sestra dere se na mene zasto im dijete dajem na dohranu da bi mi dva dana kasnije rekla da je previse izgubio na tezini i da ga MORAM dat na dohranu ako zelim sutra izaci s njime iz rodilista. Jedan pedijatar te pusta van, drugi te zadrzi... E tu je sveopci dojam da vlada kaos i da bi sestre ipak trebale biti malo susretljivije prema mamama.
Hvala ti na povratnim informacijama!Citiraj:
Kikica1 prvotno napisa
Da li si imala namjeru roditi na stolčiću kad si došla u rodilište i da li ti ga je netko nudio ako nisi?
Žao mi je što ipak sve nije bilo super,ali očito UVIJEK negdje mora malo "zaštekati". :/
Taj dan kad sam zavrsila u rodilistu ujutro sam isprintala plan poroda, kao da sam znala da ce mi taj dan trebati. E, na njemu je pisalo jos i da se zelim namjestati i neograniceno kretati za vrijeme trudova kao i da hocu stolcic. Sad, posto su me trudovi copili usred noci a znala sam da su u kbc godisnji...odlucila ne uzeti plan poroda. Kao, i tako ih je malo i jos nocna smjena pa ako jos naletim na kakvog konzervativnog doktora, jos ce me i vise napatiti samo da mi pokaze mjesto. Srecom bio je mladji dr V. a i cijela ekipa pa me nisu gledali kao da sam pala s Marsa. Da sam zatrazila stolcic i dobila bi ga jer je porod bio uredan a beba normalne velicine.
Posto ti je to moj prvi porod ja ti nisam ni skuzila da sam vec u boksu, ja mislila imat cu vremena jos razmislit sta zelim :lol: U biti kad sam skuzila da radjam bilo mi bezveze pitat za stolcic kad se vec nisam ranije sjetila
Kikica, stvarno je lijepo čuti da si uspjela u namjeri da dojiš svoje dijete. tim više što si imala tako loše iskustvo s osobljem u rodilištu, a ako sam dobro shvatila izostala je i podrška dojenju.
dopusti da prokomentiram ostatak tvog posta :).
na žalost, mnoge majke očekuju da će im čim rode mlijeko krenuti u potocima i mlazovima pa se neugodno iznenade kada vide da to nije tako. mlijeko krene u većoj količini između 3. i 6. dana po porodu, ali to nikako ne znači da ga do tada nema dovoljno.Citiraj:
Kikica1 prvotno napisa
zapravo je uvriježena kriva terminologija i to vjerojatno zbunjuje mnoge majke. ovo u "većoj količini" moglo bi se protumačiti da ga je prije toga bilo u "manjoj količini" što se često interpretira kao "nedovoljnoj količini".
no, je li to tome tako? jesu li sisavci kao vrsta mogli opstati da prvih nekoliko dana mililitri majčinog mlijeka nisu značili život? dobro znamo da ljekovite tvari dolaze u malim količinama. to vrijedi i za kolostrum kojim se dijete hrani prvih nekoliko dana.
ovo je sa stranice http://www.llli.org/FAQ/colostrum.html na kojoj možete vidjeti i zorno prikazanu veličinu djetetova želuca u prvih nekoliko dana života:
upravo zbog tako malog kapaciteta djetetova želuca, sastava mlijeka zbog čega je izuzetno lako probavljivo, ali i zbog majke prirode koja se željela osigurati da će majka neprestano skrbiti za svoje dijete, djeca često doje. između ostalog, tako uče tehniku, tako uče komunicirati i osjećaju se sigurnima. kako bi to majkama dali do znanja moraju plakati jer tako komuniciraju. majke se tada često puta prestraše i počinju sumnjati u dostatnost i kvalitetu svog mlijeka. a tako je sve jednostavno i prirodno, ali na žalost osoblje u rodilištima često puta ili ne zna, ili neće ili ne može pomoći nesigurnoj majci u počecima dojenja. zato je dobro znati ovakve stvari ;) .Citiraj:
When mothers hear that colostrum is measurable in teaspoons rather than ounces, they often wonder if that can really be enough for their babies. The short answer is that colostrum is the only food healthy, full-term babies need. The following is an explanation:
A 1 day old baby's stomach capacity is about 5-7 ml, or about the size of a marble. Interestingly, researchers have found that the day-old newborn's stomach does not stretch to hold more. Since the walls of the newborn's stomach stays firm, extra milk is most often expelled (spit up). Your colostrum is just the right amount for your baby's first feedings!
By day 3, the newborn's stomach capacity has grown to about 0.75-1 oz, or about the size of a "shooter" marble. Small, frequent feedings assure that your baby takes in all the milk he needs.
Around day 7, the newborn's stomach capacity is now about 1.5-2 oz, or about the size of a ping-pong ball. Continued frequent feeding will assure that your baby takes in all the milk he needs, and your milk production meets his demands.
upravo je tih par kapi sve što je djetetu potrebno.Citiraj:
Kikica! prvotno napisa
ovo je iz teksta s rodinog portala:
prvi dani su osim za uspostavu dojenja važni i zbog unosa kolostruma u djetetov organizam. baš zato je važno odabrati rodilište u kojem je moguće dojenje odmah po porodu i u kojem se tijekom boravka majka i dijete neće odvajati.Citiraj:
Kolostrum je bogat proteinima, sadrži vitamin A, karoten koji mu daje žutu boju, vitamin E, soli, mliječni šećer-laktozu, te nešto manje masnoća nego zrelo mlijeko. Veoma važan sastojak kolostruma su imunoglobulini, leukociti i antitijela protiv virusa i bakterija koji Vaše novorođenče štite od infekcija. Posebno je važan sekretorni imunoglobulin A koji štiti novorođenče od respiratornih i intestinalnih infekcija. To je razlog zbog kojeg mnogi kolostrum nazivaju «prvo cjepivo». I zrelo majčino mlijeko sadrži antitijela, ali ne u tako visokoj koncentraciji kao kolostrum.
Kolostrum štiti i probavni sustav Vaše bebe, koji je kod novorođenčeta veoma propusan. No kolostrum «oblaže» probavni trakt, te na taj način stvara zaštitu od senzibilizacije hranom koju je mama pojela. Kolostrum je savršeno dobro probavljiv i ima laksativni učinak pa pomaže bebi da ima česte stolice. Na taj način, beba izlučuje višak bilirubina, a tako se sprječava pojava novorođenačke žutice koja mnogim mamama i bebama zagorča prve dane zajedničkog života.
Zrina, mislim da je dobro da napises plan poroda jer time vec u startu pokazujes da imas jasna ocekivanja i zelje, sto je vazno, posebice ukoliko ne budes u prilici jasno te zelje i verbalizirati...
Mi smo na faksu imali profesora koji je pedijatar i jos tamo 97. nam je nastojao utuviti u glavu kako je majcino mlijeko nezamjenjivo i kako je bitno da dijete dobije kolostrum, znaci da sto prije dodje na cicu. Ne znam kako je to sjelo curama iz moje grupe ali meni je ostalo u glavi do dan danas. Mene je mama malo dojila a nakon toga sam bila na adaptiranom jer ona je "presusila". Nedavno me pitala do kada cu ja dojiti maloga, kao steta cica i sl pa se pitam kako je to ona ostala bez mlijeka :roll:
Sto se kolostruma tice, imala ga jesam nekih mjesec dana prije poroda ali mi se cini da ga nije bilo nista vise ni nakon poroda. Sto se podrske za dojenje tice, mislim da je to bilo vise forsiranje iskljucivo na dojenje (mozda sam se krivo izrazila) milom i silom. Imala sam dojam da nas se tretira kao da mi nesto fantaziramo da nemamo mlijeka. Jednoj curi od nas su rekli da nema bradavice za dojenje i nakon toga ona se i nije nesto trudila nego je samo dijete davala na hranjenje. Ja sam stvarno zeljela dojiti i davala sam mu cice stalno (a oni kazu dajte na 10 min svakih x sati, zaboravila sam vec kolika pauza kao treba biti) ali je i stalno plakao. Dam ga na dohranu i dijete napokon zaspi i mirno spava cetiri sata. Mislim da to ipak znaci da je bilo gladno. Tek drugi dan popodne mu je moja cica bila dosta, visio je i dalje stalno na njoj ali to nije bilo popraceno plakanjem, guranjem rucica u usta i cicanjem svega sto takne ustima.
U biti, ono sto zelim reci je da se u rodilistu treba poticati zene da doje ali mislim da je, bar smo se mi iz sobe slozile, pristup bio jako grub od strane osoblja, vise kao neko komandiranje, bez rijeci utjehe za nas neiskusne mame. Znam da nas je bilo puno ali ipak mislim da osoblje treba biti smireno i strpljivo jer s tako agresivnim pristupom prije ce zenu koja je nesigurna navesti na bocicu nego da ustraje.
Moja greska u svemu tome je sto se nisam na vrijeme informirala jer bi tada znala da mlijeko nadodje tek 3.dan.
Plan je već popunjen i čeka spreman- u nešto kraćoj verziji, mislim više prilagođenoj prilikama u našim rodilištima.Citiraj:
Bubica prvotno napisa
Nadam se samo da neću na kraju odustati zbog putovanja. :/
i mene je putovanje dugo mucilo, dok na kraju ipak nisam, od termina odlucila ostati u RI (kod obitelji). Koliko god sam se lose osjecala zbog MM-a i sina toliko sam bas uzivala tih tjedana dana, uglavnom sama po cijele dane. Ono, bas sam se s gustom nekako posvetila sebi. sama sam i u rodiliste isla a onda pozvala moje da dodju :)
Citiraj:
Zrina prvotno napisa
Rodila sam u Rijeci prije nepunih mjesec dana. Baš nitko me nije pitao za ništa, a kamoli za plan poroda. Ja sam tamo bila samo stvar sa kojom su se oni igrali punih 13 sati. Čast izuzetcima, bilo ih je dvoje.
Na samom porodu sam saznala da ne mogu primiti epiduralnu, jer imala sam nekakvih problema, a prethodno sam ležala na patologiji i molila sam razgovor sa anesteziologom- no nitko mi ga nije omogućio. Eto, samo primjer.
Ukratko- ne ponovilo se!
zao mi je sto si imala takvo iskustvo :(
Vjerujem da te nitko nije pitao za plan poroda. Na zalost, u nasim rodilistima plan poroda nije praksa, on je nesto sto im treba na samom ulazu naglasiti da ga imate i dati im ga u ruke.
Ma nitko mene nije baš ništa, ni za drip, ni za prostin, ni za epi, ni za položaj- lezi i šuti! Bunila sam se koliko sam imala snage između trudova, no nitko me nije slušao osim supruga.
Ne bi htjela dalje, možda će netko biti bolje sreće- što naravno i želim.
:love: :love:
Rijeku sam odabrala iz razloga što ću možda imati veću šansu izbjeći neke zahvate koje ne želim nego je to slučaj u Karlovcu. Npr. tamo znam 100 % da neću moć rodit na stolčiću iz jednostavnog razloga što ga nemaju. Moguće da ću proć isto kao i ti rena,a možda ću proć kao neke druge cure-znam da mi nitko ništa ne garantira.
Žao mi je što se stvari nisu toliko popravile da je standardna procedura bolja,ali probat ću pa ću vidjet. Spremna sam na to da neće sve biti idealno u krajnjem slučaju.
Zrina želim ti svu sreću svijeta, neka ti porod i rodilište ostane u lijepom sjećanju i ono najvažnije- neka ti i bebica budete dobro.
:love: :heart:
Hvala ti. :love:Citiraj:
rena7 prvotno napisa
Javim kako je prošlo.
Uvijek se sjetim blis i njezinog zlatnog savjeta koji mi je dala: "razmišljaj pozitivno ali nemoj previše idealizirati". Ta rečenica mi je baš trebala kad sam organizirala put u Rijeku (hvala, draga :love: ). Na kraju je sve ispalo super, ali imala sam malo natezanja sa dr-om na koje možda ne bi bila spremna da sam došla tamo sa glavom u balonu. Treba si ostavit malo rezerve i unaprijed razmisliti kako ćeš se postaviti u situacijama "što ako....".Citiraj:
Zrina prvotno napisa
Želim ti prekrasan porod! :love:
Ajme meni, ne pratim ovaj topic više od godinu dana i baš danas kliknem na njega. Elinor :love:
Eto vidiš, ženska intuicija! :*Citiraj:
blis prvotno napisa
Naravno javi se. Znam da će sve biti dobro, ustvari sigurna sam. I evo jedan mali savjet, mislim da zlata vrijedi kada boli, a nemaš kuda- jako dobro prouči kako se diše na porodu, jer može se desiti da te trudovi rasturaju, a babice nema u blizini, hm!!! Disanje je spas za pretrpit trudove (osobito one za izgon)!Citiraj:
Zrina prvotno napisa
Sretno!
samo bih dodala da je od naucenog disanja puno vaznije disati onako kako ti pase. isprobaj vise vrsta disanja ako si vec bila na tecaju, ali odaberi ono sto ti tvoje tijelo govori da je ispravno, a ne ono sto te izvana uce. ti najbolje znas kako trebas disati i kako se ponasati u porodu.
sretno! :)
riječko rodilište je idealno samo na papiru. u stavrnosti je nula. moj porod ne bih poželjela nikome
XCitiraj:
sanjaneo prvotno napisa