Nadam se da ne budim...netko i radt mora... ;)
Printable View
Nadam se da ne budim...netko i radt mora... ;)
Lina. Nemoj se dugo okolo mučiti i skitati. Trebaš otići u CZSS koji odredite i ti i tvoj BM da će biti posrednik pri rastavi. Djeca su u pitanju i bez toga nećete moći. Visinu alimentacije ti donosi sud a ne CZSS. Oni samo podnose sudu izvješće o skrbništvu i načinu na koji ćete ti i tvoj BM viđati djecu. Nadalje, nikoga ne zanima imaš li ti kakvih kredita i plačaš li ti prijevoz ovakav ili onakav, a pogotovo ako si suglasna s tim da tvoj BM bude dječji zakonski zastubnik i skrbnik. Tebi bi sud odredio visinu alimentacije 15% tvoje neto plaće za svako dijete i točka. Radiš li ti koji posao dodatno, kako i sa kim živiš i na što trošiš novce, to ti draga moja njih nikoga ne interesira. Zato izračunaj svotu novca i predaj papire na Centar i onda lijepo na sud, papirnato se razvesti a ne ovako trpiti da te BM levatari zato jer on misli da je njemu potrebno toliko novaca. Pusti bajke maloj djeci a ti se prebaci na stvarnost. Drži se zakona pa ćeš i ti imati prostora za manipulaciju.
čekaj malo - zar se niste vi već razveli papirnato?
Jesmo!Razvedeni smo već 4.mj!Alimentacija je bila sporazumni dogovor!Iznosi 2000.00 kn za dvoje djece!BM je djeci zakonski skrbnik!I što sad?
Jednostavno: podnesi tužbeni zahtjev za promjenu alimentacije (vidi ovu drugu temu o alimentaciji). Isto možeš reć i mužu da ćeš to učinit (budi uvjerena da mu je - ako to želi - idealan mig za punjenje glave djeci o tome kako im mama ne da više novaca)
Skrbnici ste oboje. Imate zajedničo skrbništvo. Nitko tebi nije oduzeo skrbništvo (to je s pravne strane vrlo strog pojam) - već su djeca povjerena njemu na brigu. (mislim da se tako kaže)
lina, moj dobronamjeran savjet je ti (prva) svojoj djeci fino i kratko objasniš što kaniš učiniti (a onda obavjestiš bm). tražiti smanjenje alimentacije. ne iz razloga jer ih ne voliš ili im ne želiš dati ono što njihovi vršnjaci imaju (da ih zakidaš), nego u kratkoj računici pokazati da nemaš jednostavno dovoljno za život, a kamo li za dolazak k njima (i da te to jako žalosti). tj. da to u biti nije ni smanjenje, nego "raspodjela" sredstava. da ćeš to što "uštediš" na alimentaciji ionako iskoristiti za gorivo ili javni prijevoz. bez puno objašnjavanja, ili možebitnog opravdavanja tvojih postupaka. ti od njih ne tražiš dozvolu za tvoje činjenje, ti ih samo obavještavaš, jer su dovoljno odrasle da bi mogle razumjeti tvoje postupke (slagale se ili ne). čisto ono da one čuju (a dovoljno su stare) tvoje razloge, prije nego što "dobronamjernici" daju svoja "objašnjenja".
Draga, Lina2008. nažalost moram ti i ja reći da moraš snositi troškove puta sama. moja bivša supruga, osim što je zlo biće, uzima mi 1300 kuna alimentacije, a djetetu kupujem sve kad dođe kod mene - od odjeće, obuće, igrački, slatkiša, školskog pribora, svega. i to sve kvalitetno i na jedne patike ode 300 kuna ali joj traju dugo, a bivša joj kupi u kineskoj po 50 kuna i veliki dio alimentacije troši na sebe ( a uz to i radi).
ja ako želim vidjeti kći moram sam snositi troškove puta (a udaljene su 150 km). ujedno, čak i moja sadašnja supruga sudjeluje u kupovanju odjeće ili nekih sitnica za moju kći iz 1.braka. - svjetla točka je da se moja 1.kći i sadašnja supruga fantastično slažu.
a kći sam primjerice, ljetos vodio na more, gdje je svaki dan puklo par sladoleda, ovoga, onoga, lunaparka, svačeg - ničeg i taj je cijeli mjesec bila kod mene. a fora je u tome da sam ja za taj cijeli mjesec morao platiti alimentaciju bivšoj, mada je kći cijeli mjesec bila kod mene. uz to, znala je da idemo na more, a poslala ju je kod mene bez 1 kune i s malim ruskaskom odjeće. pa zar joj nije mogla dati bar 100,200 kuna za more? to ti je nažalost tako...no dajem ti podršku ako ti to imalo išta znači.
Baš me to zanima, kako to ide:
ako dijete provede cijeli mjesec s roditeljem s kojim inače ne živi, mora li se platiti alimentacija. Zanima me što vama logika nalaže kao i kakve su pravne odrednice.
Ako dijete provede cijeli mjesec kod roditelja B:
- znači troškovi za dijete kod roditelja A su umanjeni nego obično (ali ne i 100%)
- troškovi za dijete kod roditelja B su povećani
- roditelj B isplaćuje roditelju A naknadu za uzdržavanje za taj mjesec
što vi o tome mislite
Je li to u redu?
pa naravno da je to glupo plaćati taj mjesec, ako roditelj koji ne živi s djetetom uz alimentaciju svaki mjesec DOBROVOLJNO sudjeluju u mnogo dodatnih troškova, pa me zanima što onda.
ja uvijek kad mi kći dođe pitam za školu ( i zovem učiteljicu i kad imam prilike odem u školu kad petkom dolazim po nju) da li joj treba što god od pribora, sada u 9.mj. sam joj kupio i torbu i pernicu i bilježnice ( knjige dobije bespla) i nove patike, moja supruga trenerku, a na moru su smo istrošili toliko da se još nisam fin.oporavio.
ili ako nije nešto za školu, da li nešt treba, jer mama ne komunicira ni na "dobar dan" - recimo, zadnji put je rekla da joj kupim u pet centru hranu za njezinu mačku. nije bed, otišao sam kupiti.
po ljeti nema naočale sunačne - nisam išao na tržnicu, otišli smo u optiku po naočale.
zubići joj se kvare, kada sam nekoliko puta pitao ex. suprugu kad misli s njom kod zubara kaže "šta te briga", kad sam je ja htio voditi, nije i dala njezinu zdrstavenu.
no, sad smo otišli s teme, nismo tu zbog mene nego Line2008. sorry.
Lina, poslat ću ti pp. Sretno!
Dijete sam razvedenih roditelja i nije mi bilo lako ćitati ovakve teme, no sada kao majka djeteta...ćitam sve.
Sud je mom ocu mene oduzeo, odnosno dao na skrbništvo mami zato što je on bio kriv za rastavu - varao je mamu. Bilo mu je žao mene i pokušao me vratiti sebi nakon što se skućio, isto kupio nekakav kućerak sa ženom s kojom je ostao jedva godinu dana nakon rastave s mojom mamom, no nije bilo šanse. Sud ga je proglasio nepodobnim roditeljem iz tog razloga.
Ne znam kakva je situacija Lina kod tebe. Želiš vratiti djecu, a kažeš da si otišla s ćovjekom svog života - mislim da nema šanse da ti sud dodijeli djecu. Tim više što je djeci oćito dobro kod tate. Alimentacija koju plaćaš, mislim da se može umanjiti ako predoćiš sve troškove koje imaš, jer zaista nema smisla i nije moguće živjeti s 0-om.
No, ono što meni ne ulazi u glavu je: ostaviti djecu radi drugog ćovjeka :shock: jer da ti je muž bio toliko loš, trebala si ga ostaviti i prije negoli si našla drugoga.
Inaće, ja nisam udana, samohrana sam majka svog anđela i ne bih ga dala ni za što na svijetu, jer djeca su SVETINJA...moj klinac razlog je sreće u mom životu svaki dan.
I još nešto: Ako ne možeš plaćati alimentaciju 2000 kn, kako bi dvije kćeri oblaćila i školovala da ih kojim ćudom sud i dodijeli tebi?
Mislim da je tebi apriori smanjenje alimentacije, a ne uzimane djevojćica nazad k sebi...a i za njih bi bilo bolje, da žive u obitelji tate i bake - okruženih ljubavlju.
Meni je malo nevjerojatno da autorica dobiva podršku i savjete jer je jako brižna i stalno spominje "..moje cure.." a ostavila ih je jer je otišla živjeti s drugim muškarcem i počela svoj život ispočetka. Ja takve stvari nikad neću moći prožvakati niti davati podršku ljudima koji iz bilo kojeg razloga ostavljaju vlastitu djecu.
Ne kužim, jel to zato što se radi o ženi..?!? Jer da je muškarac u pitanju znam da bi bio razapet jer je ostavio ženu i djecu.
A tko smo to mi da osuđujemo nečije postupke? Svak ima svoje.I zakaj ih ne bi zvala 'moje cure', pa njene su, nisu li? Mislim da je ženi dovoljno teško u životu da bi je se još osuđivalo. :/
Ovdje se jako često osuđuju muškarci koji ostavljaju ženu i djecu, imaš milijun tema ispod ove. A njoj se daje podrška. Pa mi nije jasno. Jel stvar u genitalijama ili u nečem drugom?
Ne znam zašto bi joj sad bilo jako teško bez njih dvije. Što može biti teže od ostavljanja vlastite djece?
Sad je sredila svoj život i sad bi ona ipak uzela djecu a i usput je pomislila kako nije fer za njih dvoje davati 2000 kn jer joj je to puno. Meni je sve to ajmemajko
potpis. Djeca su djeca, a odrasli su odrasli i trebaju se brinuti za svoju djecu prvo, a onda za sebe. Ne ulazim u razloge zašto je autorica ostavila djecu i otišla živjeti sa drugim jer ih ničim ne mogu razumjeti isto kao što ne mogu razumjeti da netko misli da je 2000 kuna prevelika alimentacija za 2 djece :shock: Samo znam jedno: ZA SVOJE BIH DIJETE DALA I ZADNJU LIPU, MA KAJ ZADNJU LIPU I ŽIVOT.Citiraj:
Trina prvotno napisa
Puno je ako imaš pet, daješ na kredit tri, i dvije alimentacije. Osim toga, čini mi se da je žena pitala za prijevoz, bi li njbm mogao sudjelovati.
trina, jako se često osuđuju muškarci, pa onda mogu malo i žene? Ne valja ni jedno ni drugo!
I sigurna sam da toj ženi nije bilo nimalo lako ostaviti svoju djecu, i zapravo joj skidam kapu jer je procijenila da će im kod oca biti bolje.
Grozno je kad tata ostavi djecu i ne brine o njima :evil: , al je još gore kad to napravi majka. :shock: :evil: . Svoje cure ne bi ostavila nikad na svijetu.
Ja sam sigurna da je ona na svojoj djeci ostavila trajnu ranu koja se nikad neće izliječiti.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
potpis kao kućaCitiraj:
Dijana prvotno napisa
Ponekad ne možete napraviti ništa drugo. I sigurna sam, znam, jer sam i ja bila na rubu tog osjećaja, da je to najteža stvar koju možete napraviti i da nikad sasvim ne prebolite.
Takve žene ne trebaju vaš pljesak i odobravanje, ali nemojte ih niti dodatno natrpavati osudama.
I ovo je generalizacija, žene su bolji roditelji, automatski je djeci bolje s majkama?Citiraj:
nkusic2 prvotno napisa
Ne znam samo kako možeš biti sigurna, možeš to misliti, ali biti sigurna baš i ne. Meni je bolje da mater ostavi djecu ocu u stabilnoj i poznatoj sredini, gdje su nego da ih vuče po podstanarstvu. Mislim da je to znak velike nesebičnosti, nikako znak da ih ne voli, da joj se ne da baviti djecom i sl. Za mene su majka i otac isto, pogotovo što nisu bile bebe kad je otišla.Citiraj:
Trina prvotno napisa
No, jedino ona zna koliko su joj djeca kod oca zadovoljna. Jako mi je ružno ovo osuđivanje. Ja sam tip koja isto nikad ne bi ostavila dijete, ali mogu razumjeti i one koje to učine.
A što je podstanarstvo toliki bauk?
Ne radi se o socijali, ženi koja nije sposobna za rad ili nekakvoj ovisnici. Radi se o normalnoj ženi koja ima posao, ima 5000 kn plaću (pa nas 5 živi skoro pa s tolikim novcima), kojoj je dosadilo živjeti uz muža kojeg ne voli, htjela je malo uzbuđenja u životu a ne biti domaćica. Vidiš, ja mislim da mama i tata nisu isto. Ja mislim da je puno gore kad te mama ostavi a naročito kad su ovakvi razlozi u pitanju.
Ajme trina. :( Bez komentara. Štaću, nisam pristalica "svetice majke".
Ali si pristalica svetice majke koja se tako velikodušno odrekla svoje uloge za njihovo dobro. Pa meni je to za ovaj smajlić kojeg si stavila gore.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Ne osuđujem Linu ALI, kako ta dijeca sad žive i kako ih je mogla ostaviti BM kad je znala da je kockar :evil: . KUD I JA TUD I MOJA DIJECA!- pa i u podstanare... Jednu moju prijateljicu je zadesila sudbina Lininih cura pa sad nakon 20 godina nikako ne može s mamom, cijelo su vrijeme bile u kontaktu i povremeno se viđale. Jednostavno ne može shvatiti kako ju je mogla ostaviti tati i njegovoj mami. Bilo joj je dobro kod njih ali mama je mama. Pogotovo kad je i sama postala mama.[/u]
Kakva pristalica? :? Ja samo ne osuđujem tu ženu, to je sve (za razliku od tebe).
No ne budem se više ovdje javljala, samo vi pravednice nastavite s drvljam i kamenjem. Niste joj vjerojatno prve uputile takve komentare.
Ovo iza prvog zareza, to ti je osuda.Citiraj:
nkusic2 prvotno napisa
Inače, opet potpisujem dijanu.
Dobro, možda to tako ispada da je osuđujem ali jednostavno ne mogu razumijeti kako mama može tako postupiti.....
pa normalno da ne možeš kad na uvid, od cijelog njenog života, od tko zna kakvih njenih osjećaja, previranja, životnih situacija, imamo tek par bijednih rečenica. i, zato je bolje, u nekim situacijama, ponuditi savjet, ako ga imamo. ako ne, preskočiti.Citiraj:
nkusic2 prvotno napisa
cure, stvarno ne osuđujem nikoga, samo kažem da ne mogu razumjeti to.
Prvo: nema šanse da bi ja ostavila svoje dijete nikomu (ipak mislim da je mama mama, a da je i tata izrazito važan, ali mamu ne može nadomjestiti);
Drugo: kad bi mi se to i dogodilo (što nema šanse, ali recimo da mi se dogodi) nema šanse da bi cmoljila kako mi je previše dati 2000 kuna + prijevoz + kupiti svom djetetu nešto, rađe bi našla nekakav honorarni posao samo da moje dijete ima.
Nisam pristalica ostanka u lošem braku, samo kažem da mi je moje dijete na prvom mjestu, onda dugo, dugo nitko, onda moje dijete, onda dugo, dugo nitko, onda moje dijete, onda ja. Ne mislim da sam savršena mama, nego mislim da bi to tako trebalo biti, pa i životinje to rade: gladuju mjesecima da bi osigurale opstanak vrste, kada njihovo mladunče netko napadne daju život za njega. To je, po meni, prirodan poredak stvari.
Pa i životinje se u nekoj dobi prestanu žrtvovati, ako se već uspoređujemo s njima. Nije da je majčinski instinkt ovdje "zakazao" puno smo složenije od toga.
Proćitajte malo bolje moje postove..ne cmoljim ja nad alimentacijom ,niti oko troškova ne cmizdrim!Raspitujem se samo kako neke stvari riješiti i dovesti u red!Honorarni posao :Hvala imam!To već svi vide koji znaju zbrajat,da mi od plaće ne ostane ništa!A zbog ćega sam se ja rastala nije ovdje tema!A i ako je da vam kažem:udala sam se za tipa koji je nakon 11god braka donio doma kredit od 20.000 eura i rekao da tu ništa nije moje!Sin jedinac sa dobrostojećim starcima u zaleđu!Pokrpali su mu dugove i sad ga pomažu!A ja bi trebala radit tri smjene i još honorarno ? Što on ne radi honorarno!A kad bi djeca samnom živjela ne oćekujete da bi mu plaćala alimentaciju?Pita netko ćime bi ih uzdržavala?Kad sam ja rekla da djeca idu samnom rekao je:dobit ćeš minimum ,nedam ti ni kune više!A ja sam mu sama rekla dam ti dvije!Nemam više!A možda bi i on bio dužan pomagat meni oko djece?Možda?A to što sam ja njega napustila da bi se ovdje neke super mame naslađivale...slobodno..samo dajte!Pazite da vam se isto ne desi...i pitajte se na koga vam glasi imovina!
Diana zaista, u pravu si, Lina2008 uopće nije došla ovdje pitati kako da vrati djecu, već kako da umanji alimentaciju :? i to tako što je rekla da nema ni za plaćanje karte kojom bi ih dopeljala k sebi doma...
Samo ne znam kako joj možeš skidati kapu zbog prosudbe da će djeci biti bolje kod njenog muža, koji je citiram: sve dao na kocku i izlaske... :cry:
Tek nakon što je srela ćovjeka svog života, shvatila je da želi otići i ostaviti sve iza sebe...nije li toga trebala biti svjesna ranije i kuću osigurati sebi i curama ... a ne sebi i ćovjeku? Tim više što je, kako kaže 2 mjeseca nakon rastave spavala s mužem u istoj sobi, u istom krevetu (bljaaak) a s druge strane kupovala kuću - ponavljam ne za sebe i dječicu, već za sebe i novog ćovjeka?! Strašno!
O skrbništvu je počela tek prićati na upit korisniceCitiraj:
Lina2008 prvotno napisa
i to me najviše ražalostilo...jer oćito toj ženi do djece nije stalo...ostavila ih je kockaru i baki...a sada je problem---gdje?Citiraj:
Joe prvotno napisa
To da će na djeci ostati doživotni ožiljak, u potpunosti stoji, znam iz vlastitog iskustva, nažalost.
Draga Lina2008, mali ali dobronamjerni savjet...mani ludjake od sebe, vidiš da opet radiš fuš i ubijaš se poslom - zbog ćega? Zar ti nemaš prava na život i sreću i bez ubijanja poslom i življenja od kapljica? Zar su ti muškarci bitniji od vlastite djećice? Uzmi curice k sebi, pa ne živiš valjda na Velebitu da ne možeš telefon i net dopeljat, danas postoji i onaj jeftiniji od simpe ili vip-a...ako ti je stalo do djece...ako nije - to je već druga prića.
Zar je djeci bilo lijepo slušati kako tata kocka i izlazi, sigurno je i svađa bilo kada brak nije štimal...ma sve je to zapravo jako teško - no ostaviti djecu takvom tipu - dobrovoljno, ne ulazi mi u glavu!
Lina, nitko se ne naslađuje niti je itko super mama. Meni samo nije jasna jedna stvar-kako si mogla otići bez djece? Rastava je manje bitna, svaki drugi par se rastaje, uopće nebitno prema čitavoj situaciji. Bitno je da si svoju djecu ostavila tati viđaš ih jednom tjedno. To što on bi/nebi plaćao alimentaciju...ma ne znam. Ja sam tu nitko i nemam te pravo osuđivati niti soliti pamet, ja samo pričam iz srca, kao mama. Meni nikakva alimentacija, niakkvi novci i nikakve priče nebi bile vrijedne vlastite djece. Uvrijedila si se i bilo je za očekivati ali meni je sve ovo što si pisala jednostavno nepojmljivo i zaista ne znam što bi se moralo dogoditi da ostavim djecu i odem.Citiraj:
Lina2008 prvotno napisa
Solomon je tada rekao kako će se prava majka i odreći djeteta ako je to za njegovo dobro.Citiraj:
Poznata je epizoda s dvije mlade majke od kojih je jednoj dijete umrlo na porodu. Obje su tvrdile da je jedino preživjelo dijete njihovo. Solomon poziva da se dijete presječe na pola, te se svakoj dadne polovina. Tada se jedna od njih odriče prava na dijete, a Solomon presuđuje da je dijete njezino. Zbog toga će se u biblijskoj tradiciji njemu pripisati tzv. mudrosne knjige, iako nastaju mnogo kasnije.
Od tada mu se pripisuje velika mudrost.
@ trina, toliko si puta ponovila da ne kuzis kak je zena otisla i ostavila djecu kod oca, prihvatile smo informaciju, ne moras vise ponavljati
@nkusic2 isto tako, kaj ste vi mjerne jedinice za standard dobrog roditeljstva? socijalne i emocionalne inteligencije? pa sto vama ne legne treba kamenovati?
daj popustite, vidi se iz postova da joj uopce nije neko veselje zbog toga i da se pokusava uravnoteziti i srediti sa djecomi najmanje joj treba vatreni govor idealne mame (koja ne razumije, omg...)
da nemas kud, i da nemas love sa cim bi realizirala odlazak kud bi sa klincima? pod most? jos ce te neka frendica i primit na par dana, ali tesko ce te neko na duze staze primiti sa klincima
da bi bila mama moras biti stabilna i cista sama sa sobom
mene je djetetov najobicniji autizam kostao super depresije, imam odlicnog partnera i jos uvijek se izvlacim i trazim a kak li je zeni koja je do te mjere unistena da ode bez djece
shame on you
@maja, lina, cure pa kaj vama treba da se nekom pravdate? nisu svi ljudi di pametni ni dobronamjerni i od tog necete imat nista osim grca u grudima nakon sto procitate bisere s foruma.
moderatori, ajmo malo pocistit detlaje koji nemaju veze sa postavljenim pitanjem
Imam osjećaj da kad netko postavi pitanje na ovom podforumu (u ovom slučaju Lina2008, koja je tražila samo informaciju)....to automatski znači da mora odgovarati na osobna pitanja i biti spremna da će se sad odlučivati o ispravnosti njenih životnih odluka.
Mogu imati svoje mišljenje, ali nigdje, čak ni između redaka nisam pročitala da ju zanima moje (ili bilo čije) mišljenje, pa mi ne pada na pamet da ga tu napišem.
Lako je drugima suditi, ali život je nepredvidiv i tko zna što nam sutra nosi.......i kako bi se u kojoj situaciji ponašali. Ali to nije tema ovog topica, zar ne?
Trina, nkusic2, elin zbilja vas nitko nije pozvao da komentirate što bi vi u zadanoj situaciji. Molim vas da forumašici pomognete savjetom ako ga imate, ako nemate još vas jače molim da prekinete sa osuđivanjem i skretanjem s teme.
Svi daljnji komentari koji nisu vezani uz temu, koji na bilo koji način vrijeđaju ili osuđuju biti će obrisani.
OK. Istina, uletila sam sa svojim mišljenjem koje nitko nije tražio.Nikakav savjet nemam, prema tome idem s ove teme.Citiraj:
tweety prvotno napisa
tweety pobrisala dio koji nema veze s temom