Pročitaj post od andjeli.
Još uvijek mislim da se sve može riješiti dijalogom sa tetom.
Printable View
Pročitaj post od andjeli.
Još uvijek mislim da se sve može riješiti dijalogom sa tetom.
potpis!Citiraj:
Stvar je u tome da nikoga ne smiju siliti da jede, pa čak i ako roditelji traže.
sokirana sam.
iskreno, zaista se nadam da stvar nece zavrsiti tako da cete promijeniti vrtic i pokusati zaboraviti sto se u tom vrticu radi. sto je s ostalom djecom? smije li se ijedna teta tako ponasati?
postoji li pravilnik koji odredjuje kako se hrani djecu i sto tete smiju raditi da bi djeca jela? cisto sumnjam da je nasilno hranjenje i verbalno ponizavanje dozvoljeno. i ono najvaznije, postoje li sankcije za tete koje se ne pridrzavaju toga?
kakve veze ima sto roditelji traze da djecu nasilno hrane? sto ako roditelj smatra da dijete treba tuci? stajati u kutu? nije to nikakvo opravdanje za tete.
zanima me sto se konkretno moze uciniti, do koje instancije ici i sto sve roditelj moze uciniti da se popravi situacija u vrticu.
kako vidim, ovo su sve pitanja za flower :)
vitekova, razumijem te u potpunosti. samo nekako ravnat. vidim kao stvarno ok osobu i nagovaram te (a da na to nemam pravo :oops: ) da odes i budes iskrena - nadam se nekako najboljem.
u mojem vrticu (gdje radim) dosli smo do toga da je stav da se djecu pusti na miru sto se tice kolicine i odabira jela (kako je u pitanju samoposluzivanje to je jednostavno tako) i barem nacelno se svi slazemo u tome da sopanja nema (podcrtavam - nacelno, u svakom zitu ima kukolja). i sad - dolaze rod. s ogromnim prituzbama o tome da se djecu ne nahrani, zasto im se da birati koliko i kad ce jesti...ne opravdavam ove tvoje (to mi nije ni u peti) vec hocu reci da je rod. stav jedno a stav struke drugo.
i ja sam uvijek za dobrobit djeteta i objasnjavanje rod. mada je to u biti tezi put.
a netko je spomenuo da teta treba dijete voljeti - to je samo bonus, treba ga postivati i prof. odraditi posao. ljubav tu bas nije najvaznija.
ja sam htjela reči isto što i flo. Svjedok sam činjenice da je nekim roditlejima bitno da dijete sito dodje doma. BEZ OBZIRA na načine. Tvoja teta ima apsolutno KRIVE načine...al bogtepitaj šta stoji iza toga.Citiraj:
flower prvotno napisa
no, teta je lagala, u oči!
bez obzira na zahtijeve roditelja, mislim da je ovdje u pitanju pogrešna, zlostavljački stav tete, temeljene na principu: ko djetetu vjeruje
:evil:
potpisujem, i dodajem: ko djetetu vjeruje i što roditelj znaCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
A meni i dalje upada u oči da se ti želiš samo tako lako povući i ne ukazati na ono što nije dobro. Nema šanse da bi ostalo na tome da mi teta slaže ako sam ja vidjela nešto drugo. Zašto nisi rekla da si vidjela ili čula to što jesi :?
Možemo si mi tu kolektivno zgražati i reći da to nije dobro ali kakve koristi od toga?
Ja sam još uvijek istraumatizirana takvim postupkom kad sam ja išla u vrtić.
Prisiljavali su me da pojedem špinat i uvijek sam povrćala i dan danas mi se želudac okreće od tog mirisa.
MM-u od rajčice. ista stvar. ne može vidit rajčice nacrtane :/Citiraj:
Poslid prvotno napisa
meni jelo nikad nije predstavljalo problem, pa ni u vrtiću. ali se sjećam da su tete znale stavljati djeci meso u juhu, ako dijete nije do kraja sve pojelo. i ko dan danas, se sjećam jednog malenog koji je jeo, jadan, kad smo mi već svi spavali, a on se nije smio dignuti sa stola. :(
živjela sam u uvjerenju da je to stvarno pedagogila koja je ostala u prošlom stoljeću.
ja sam isto, navike valjda radi, svaki put pitala tetu jel' juraj jeo - i svaki put dobila iskren odgovor - danas je tražio repete, danas je pobrljavio juhu, a pojeo meso, danas je sve pobrljavio i ništa nije pojeo pa je žicao treći puding, nakon spavanja.
obavezno javi kako su tete/ravnateljica reagirale na tvoju reakciju :*
Isto ovako. "Je li što jeo?" ne znači "Morao je jesti, vi ste krivi ako ne jede!".Citiraj:
sofke prvotno napisa
To je duboko ukorjenjeno. Opet ja o tom strahu od gladi, al sta ces, na svakom koraku to susrecem. Ja sam jednoj Andrijinoj teti morala nekolko puta objasnjavati da mene uistinu ne zanima koliko on jede u vrticu, i jede li uopce, jer ako ne jede u vrticu, jest ce doma, nego me zanima jel bio dobre volje, sto je radio, i sl.
JAKO DUBOKO UKORIJENJENO. eVO MENI DJETE ČUVA SVEKI, dakle poznata osoba, kakti od povjerenja. Kad dođem doma odmah mi ispriča što je sve jeo i koliko. Čak mi ostavlja tanjure, kore od jabuka i sl., kakti da mi dokaže da je on to sve jeo :roll:
tek nakon izvještaja o hrani mogu saznati šta je radio, kako se proveo..
i moja isto. nasmijala sam se na ove kore od jabuke jer i meni obavezno ostavi tanjur od ručka da vidim koliko je pojela :mrgreen:.Citiraj:
Sun prvotno napisa
:lol:
I mojoj je glavno pitanje: kako je danas, što je jela?
Fakat, neki dublji problem... Strah od gladi. kad pogledam cijelu treću generaciju, taj strah se itekako vidi :mrgreen:
Oni se oprskbljuju za taj dan D
jel imaju torbe za ne daj Bože situaciju ? :mrgreen:
mene to isto uzasno nervira. cak se ne radi toliko o gladi. nego im je to kao konkretan dokaz da se dobro brinu o djetetu. a sve ostale potrebe, ko ih sisa :roll:
Dobro je dok ne ostavlja punu tutu kao dokaz B.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
A možda ste u pravu, možda je to stvarno strah od gladi. Ja uvijek tvrdim da jede koliko mu treba i da ga ne treba nutkati, ali kad dođe u fazu da tri dana štrajka, odmah sam u brizi.
Vitekova, zar stvarno samo mene zanima ili svi već znaju - koji je to vrtić?
felix, tako napisano kao neke procedure propisane od nekog - nema, to je dio kulture svakog vrtica, stava i odnosa.
a slanje u kut? jel to isto samo dio folklora?
bas mi danas frendica prica kako je njen necak u sibeniku prostajao cijeli dan u kutu jer je pokazivao srednji prst! dijete od dvije godine, nema ni pojma sto to znaci, nego mu je bratic to pokazao da umjesto dva prsta za 2 godine pokazue 1. i one njega salju cijeli dan u kut zbog toga :/
Uh, grozno. :(
No, hvala ti! Zato što ću na vrijeme naglasiti sve što sam očekivala da se podrazumijeva. :love:
OT: Flo, taj tvoj avatar me totalno podsjeća na moju razrednicu iz srednje škole :x
:lol:
mene ne nervira kad brinu o tome što djeca jedu i prehranu smatram bitnom. malo mi je smiješno ostavljanje dokaza (malo je slaba riječ :mrgreen: ), ali ne mogu reći da me nervira. bilo kakvo prisiljavanje naravno da ne dolazi u obzir, ali na topicima vezanim uz dohranu rade se drame oko jednog smokija, a sad najednom nema veze uopće što dijete jede cijeli dan :/Citiraj:
meda prvotno napisa
A štaš cvijeta, to su ti ljudi koji žive od zraka. :mrgreen:
Ja sam jučer slavila jer je moje dijete tražilo bioaktiv. To dosad nisam doživjela. :D
ma cvijeta ne bih baš rekla da se nezadovoljstvo zbog šopanja djeteta može protumačiti kao nezainteresiranost što dijete jede cijeli dan.
JA isto pitam jel jela. Pitam i druge stvari- jel vesela, jel se igra i sl.
A bitno mi je znati jel jela...pogotovo što znam kakva je po tom pitanju :/
ja ne pitam jel jeo. Nema Boga da M ne jede :lol:
Ne pitam ni ja za onu malu izjelicu. Al velika... :roll:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
ma naravno. nisam se referirala na taj post. tu situaciju treba na neki način pod hitno riješiti.Citiraj:
Sun prvotno napisa
i ja pitam jel' jeo
čisto zato da znam kakav nam je daljnji raspored
hoćemo li doma na ručak ili možemo ostati u parku na igranju
i inače jede sve, ali nikad se ne zna
recimo vrtićki grah nema šanse da pojede
i nejedenje mu je jedan od prvih simptoma bolesti
ma da, bas me briga sto dijete jede cijeli dan. pogodila si u sridu :mrgreen:Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
ajme meni... strasno :shock:
moj mali isto nije htio jesti, razradila sam neku strategiju zajedno sa tetama, a one su mi izricito rekle da one NIKADA NE SILE NIKOGA DA JEDE, jer se djeca mogu ispovracati.. nego je sve po principu: oces, neces, nemoras..
za mene je ovo sto je opsiano pravo zlostavljanje i prijavila bi svih zajedno, i tete, i ravnateljicu i psihologicu jer one ocito znaju sto se desava, ne zele reagirati i to ih cini suucesnicima.
Moj neće ništa osim pohanog,pomfrita i tjestenine,salatu samo zelenu.Neznam kako da ga nagovorim da barem neku juhu pojede... :(
Šmizline tete su mrak, ne sile jasličare niti za hranu niti za spavanje niti za igre koje ne žele.
Za vrijeme klope tete im kažu da sjednu za stol za papati i nema prisile, tko želi sjedi i papa a malci koji ne žele igraju se sa strane.
Roditeljima same kažu ako dijete nije jelo i šata je radilo taj dan.
Moja šmizla sama papa i pojede tri porcije svakog obroka, prva je za stolom pa mi nemamo problema,
ali jako bih se oštro usprotivila da mi šopaju dijete.
Ja sam poznata da ne šutim a pogotovo ne za djecu. 8)
Potpis. I svkr. i teta čuvalica. Ispočetka sam se čudila čudom kaj to ne bace u smeće ili ostatak ne vrate u frižider ako valja... Ima svakakvih čuadaka... :roll:Citiraj:
Sun prvotno napisa
Vitekova mama,
nadam se da se našlo neko riješenje...
Evo ja sam se slomila na istome, već sam se jadala na 'produženom' jer sam ja 'kriva' što ga dojim...
Prvi dan na ručku, podigla ga je baka i ne mogu vjerovati što mi je ispričala sva uzrujana i u bedu. Da moramo na silu naučiti D da otvara usta, šopati ga i što ja znam... Mislila sam da luda baba izmišlja jer joj je bilo neugodno dobiti izvještaj da je pojeo 'samo' juhu. Kaj tu ima loše? Doma jede kada hoće, ne pada mi napamet gurati mu bilo što u usta. Zna on i pljuvati, nije vesla sisao! A cicanje po tetinom nije hrana, od toga će zakržljati i ostati umobolan i što ja znam :evil: :evil: :evil:
Vitakova, razumijem, ako ne ispravi me. I ja sam od onih koji polude pa zato moram izbjegavati konfrontacije. Jednostavno ne mogu ostati mirna kad me netko u oči pravi budalom. Pa neće umrijeti od par dana nejela, tek su krenuli u vrtić! A kako su tete krenule, neće nikada ni jesti dobrovoljno.
Ja sam vidjela ujutro da jedna teta nekoliko puta nutka djecu, ali ništa prisilno, ako ne jedu, klopa se skloni. Ali komentar ove druge... fuj, bljak. Cijeli mi je vikend pokvaren!
Najgore je što sam ja slaba na priči, a teta brzo šmugne s njim u sobu da bi što manje plakao, a onda baka dobije praonu.
Nemogu vjerovat da takve stvari postoje u vrticima :shock:
Ja sam gledala iz hodnika tete tokom rucka, stvarno niti jedna nije ni podigla glas a kamoli vikala ili silila klince da jedu. Niti je ijedno dijete plakalo. Jedino sto ih uce je da se ne dizu od stola svako malo nego da pricekaju da i ostali pojedu. Uvijek im ponude kruha ili tako nesto ako vec nece rucak.
Srecom pa ja imam malog izjelicu koji jede bez problema od prvog dana.
Da mi se dogodi nesto takvo dobrano bi oprala tete, zalila bi se apslotuno svima do koga bi uspjela doc i moje dijete vise tamo nebi nogom krocilo!
XCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
korjeni toga idu do jezgre majčice zemlje :lol: