Re: neprijavljeni podstanari
Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Trebam vaš stručan savjet u vezi situacije za, meni, jednu blisku osobu koja ima 3 djece i ne stigne se baviti pravnim pitanjima :( .
Naime, moja dobra poznanica, NJM i 3 djece su neprijavljeni podstanari već 4 godine i svaki su mjesec redovito plaćali stanarinu i režije. Međutim, NJM se jako razbolio i potrošili su mnogo love na njegovo liječenje u inozemstvu (a tu je i troje djece i ona ne radi) te su kasnili sa plaćanjem 4 mjeseca. Pred tjedan dana su sve dugove uspjeli podmiriti da bi ih drugi dan nazvao gazda i rekao da im daje mjesec dana da se isele :shock: . Oni bi se za max godinu dana uselili u kuću koju gradi njen otac te ne žele djeci priuštiti ponovno seljakanje, a pitanje i gdje će biti stan zbog škole, vrtića i vannastavnih aktivnosti te su zaprijetili gazdi da će ga prijaviti kako već 4 godine žive kao neprijavljeni podstanari nakon čega je gazda 'pregrizao jezik' i zašutio te im se već nekoliko dana ne javlja. Sada mi prijateljica kaže kako joj je žao zbog prijetnje, ali da je to jedina solucija koja im je ostala do useljenja u kuću (a na neki način ih i razumijem, a ostali su i bez povrata poreza). Pitanje je tko kome može više nauditi - gazda njima ili oni gazdi (ako ga prijave)? Jadnica je sva u strahu.
tek sam sad cidjela ovo.
Gazda je vlasnik nekretnine i upisan je u zemljišnu knjigu. On je dao na korištenje svoju kuću i on može pokrenuti sudski postupak deložacije. Ali tto će potrajati.
Podstanari, oni su u zakonitom, mirnom posjedu (dozvoljeno je da žive). Oni bi se trebali iseliti i to kada ih vlasnik nekretnine pozove na iseljenje.
Tko tu može nadrapati? i jedan i drugi ovisno kako taj problem gledaš.
Vlasnik jer ih nije prijavio i ako se oni neće iseliti a platili su to
Oni ako ih vlasnik prijavi i tuži na iseljenje ili ako pribavi samopomoći i izbaci ih.
Vrlo jedan dinamičan slučaj...ovisi sa koje strane gledaš na posljedicu