Iskreno - meni je prilično nevjerojatno da ti uopće negdje radiš :)Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
stvrano ne znam što bih pomislila o tvom poslodavcu :mrgreen:
Printable View
Iskreno - meni je prilično nevjerojatno da ti uopće negdje radiš :)Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
stvrano ne znam što bih pomislila o tvom poslodavcu :mrgreen:
A ja to shvatila kao ironiju :lol: kad ono, stvarno greška.Citiraj:
NetkoMiOteoNick prvotno napisa
Nazad na temu, Peterlin, svaka čast!
štrigica, a da ti dijete nije zaljubljeno, pa šteka kad je cura u razredu?
Peterlin, čitam, kopiram i pamtim, sve se spremam za naš prvi razred.
Inače, jako mi je žao da ta vrsta vježbica nije normalni i svakodnevni dio nastave.
Štrigica, jesi li probala stavit istu knjigu pred dijete i pitat ga da opiše istu ili neku drugu sliku? Da vidiš kako reagira na istu stvar izvan škole?
Hvala ti Peterlin!
potpisujem sve sto je peterlin napisao.. izvukao sam samo ovo bitno. vec u prvom postu si napisala da je na dopunskoj nastavi aktivan. e, pa ocigledno je u tome problem - dijete ima strah od javnog nastupa (koliko god to cudno zvucalo!). problem moze biti u zadirkivanju od strane nekih ucenika, ili jednostavno strah da ce pogrijesiti. u tom slucaju uciteljica moze - MORA - posegnuti za nekim drugima oblicima ispitivanja.....pismeno, na primjer.....neobavezni razgovor......pa ako treba, cak i "ukrasti" 5 minuta od velikog odmora da ga ispita nasamo.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Meni je ovo prvo palo na pamet, i uopće mi ne zvuči čudno.Citiraj:
dijete ima strah od javnog nastupa (koliko god to cudno zvucalo!)
Cijeli život se borim s tim. Prozvan si, lice i uši ti gore, grlo se naglo osušilo a u glavi zuji da ne čuješ vlastite misli. Još ti se pred očima brzinom svjetlosti izmjenjuju slike svih mogućih kikseva koje u tom trenutku možeš napraviti i reakcije ostalih oko tebe. I još si se k tome smanjio za metar dok su svi oko tebe narasli za pola metra. Uh!
He he, tak je kod mene - ili je gužva do neba, ili luftanje. Ovaj drugi period završava danas ili najkasnije do kraja ovog mjeseca, pa onda se nemojte čuditi kad nestanem na dulje vrijeme... :saint: (Btw. ne pišem puno online - dosta je sa hd :mrgreen: !)Citiraj:
no@ prvotno napisa
peterlin super savjeti!
i ja mislim da njemu smeta ili broj ucenika ili ucenik/ci koji su u razredu, a nisu na dopunskoj, a sve skupa moze bit i strah od javnog nastupa ispred vise ljudi.
sad pročitala sve šta ste napisali, ne da mi se kvotat svih pa ću samo na brzinu:
Nisam mu dala da doma pokuša opisat tu istu stvar... ali hoću, hvala na savjetu...
Zaljubljenost - imao curu u prvom razredu, nedavno ga ostavila i postala cura njegovom najfrendu... u početku mu je to teško palo :cry: , sad mi se čini da ima novu simpatiju :roll:
Prvi razred smo isto ovako počeli, natezanje, rad s njim, ajde -promisli ti sam itd. negdi od veljače se bio sasvim osamostalio i čitav period do kraja godine je svaku ocjenu sam zaslužio... ali lani sam to očekivala, a ove godine sam očekivala da nastavi di je stao lani...
hvala na savjetima, ako do idućih informacija ne bude pomaka na bolje zamolit ću učiteljicu da ga ispituje na dopunskoj nastavi...
ovako kad ste sve to nabacali na jedno mjesto (zaljubljenost, strah od javnog nastupa, itd..) čini mi se da se njemu to sve po malo izmješalo...
o svemu ovome sam razmišljala, ali drugačije je kad vidiš na pismeno ovako na jednom mjestu...
ljudi odlični ste, hvala vam... (ja imam običaj tražit grešku u sebi tako da mi je ovaj topic veeeeliko olakšanje)... :* :love:
inače, pismene provjere ćemo moći zatražiti tek nakon što usvojimo čitanje s razumijevanjem... doma ga podstičem da rješava što više zadataka riječima kako bih mu olakšala taj dio...
bila na primanje... učiteljica kaže da se vidi pomak, vidim da u dnevniku ima i dosta četvorki i 5ica (osim redovito doma prijavljivanih 3ca)... zadovoljna je napretkom, otvara se pomalo i počeo je sudjelovati u nastavi... javlja se redovito i prati šta se zbiva... doduše još je dosta nesiguran...
sve u svemu veliko olakšanje... sinoć sam ga pohvalila za ostvareni napredak i rekla da očekujem isto i ubuduće... rekla kako sam i dalje na raspolaganju, opet smo imali razgovor o tome kako tata i ja puno radimo na poslu a od njega očekujemo rad u školi i kako svatko dobiva plaću za svoj rad od koje jede, oblači se i može sebi priuštiti neke stvari - pa ako misli imati ovo i ono da to mora i zaraditi....
on je rekao kako mu se više sviđa imati 4 i 5 u dnevniku i kako ga to veseli, kako će se potruditi još više oko učenja... rekao je da mu je super kako mu pomažemo oko učenja i tako to...
sve u svemu idemo naprijed :)
Bravo! :love:
Baš mi je drago Strigice :heart: i saljem ti jedan :love: za tebe i malca.
Citam sve ovo, mi se isto polako pripremamo za skolu koja nas ceka sljedece jeseni.
Peterlin, za tebe nemam rijeci :heart: (savjeti su ti za cistu peticu), a i sama sam profesorske struke, ali ostadoh bez rijeci. Ti si prava osoba za rad u skoli!
Bravo.
Štrigice, komplimenti: :D
Peterlin, ti si uistinu puna mudrosti: :naklon:
ja moram reć da stvarno puuuuuuno mogu zahvalit upravo Peterlin... ona je pravo :heart: ...
Peterlin :*
Štrigica, mislim da je to čest problem. Nama je na roditeljskom učiteljica naglasila da većina djece ima problem s verbalnim izražavanjem. Da daju samo kratke odgovore tipa "Da.", "Ne.", "U školi.".... Bez subjekta, predikata itd... Radi se o 4. razredu i to je prava epidemija. Čak i moj brbljavac se u školi izražava policijskim rječnikom pa napiše za osobine nekog lika iz priče ukupno sljedeće: "Loše se ponašao, na kraju dobar." A kad treba napraviti duži opis za dz on mene pita da koliko točno rečenica. Ja kažem - pa barem pet - i on napiše točno pet policijskih rečenica, a kad radi sastavak sebi za dušu, onda se nadugačko i naširoko raspiše o ratnicima itd..
Ja bih u tvojoj situaciji štrigica pokušala biti uvijek korak ispred gradiva tako da dijete stekne osjećaj da mu je to što se radi već poznato, da je na terenu na kojem se samouvjereno kreće. Zatim bih s njime vježbala rečenične konstrukcije (jednostavne) - šablonu po kojoj može započeti svaki verbalni opis. Recimo:
- Na slici je prikazano to. Ima oblik toga. Sastoji se od (crvenih i bijelih kockica). Na vrhu je to.
- Vrijeme (jednom davno) + mjesto (iza sedam gora) + postojanje nečega (živio je, bilo je...) + Ali (s tim počinje zaplet) + što sad? (svi se itaju kako izaći iz zapleta) + rješenje na pomolu ...
To se najbolje uči baš na bajkama.
Za to moraš sama osvijestiti sustav opisivanja pa vježbati s njim tako da mu objasniš kako će mu to pomoći da bude uspješan na satu hrvatskog. Nadam se da sam bar malo pomogla.
Ja sam odusevljena ovim savjetima od peterlin :D
Fala svima! :heart: Jako mi je drago ako makar i samo jedno dijete (i roditelji) bude imalo koristi od ovih preporuka. To je razlog zbog kojeg sam se pridruzila ovom forumu (iako mi je prevelika napast i krade mi vrijeme, ali za dobru je svrhu ;) ).
Imam samo jednu napomenu - svaki savjet treba uzeti uvjetno, tj. PRIPASATI svom djetetu, svojoj konkretnoj situaciji, probrati i prilagoditi. Klinci se razlikuju... kod nekih bolje djeluje jedno, kod drugih drugo... No, gdje je volje, uvijek se nadje i nacina. Mi smo taj zanat ispekli uzivo, i to s uspjehom (za sada - kako ce biti dalje, ne znam... Zanimljivo i puno izazova u svakom slucaju).
Evo da se pohvalim - bila i ja jucer na informacijama starijem sinu, u 2 tjedna nije skupio ni jednu jedinu cetvorku, same petice! To je velika stvar! Ne moram ni reci sto to znaci za samopouzdanje.... Bravo, dijete! :heart:
Bravo. I Sonja se probudila pa više ne radi tak preko volje.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
bila na primanje - dečec je u punom zamahu... nanizao dosta 4 i 5 - test iz matematike 5, vježba iz matematike 5, bolje čita, javlja se i trudi...
najviše me razveselilo učiteljičino povjerenje u njega i njegovo ponašanje (ovo u svjtlu one priče o lažnoj optužbi)...
bravo za njega i bravo za tebe :D :D
Tek sad vidim ovo. Bravo! :heart: A bravo i za učiteljicu!Citiraj:
štrigica prvotno napisa
:D :D
bravo i za tebe i za njega! :* :love:
:*
ovo vježba iz matematike - odnosi se na 5-6 zdk koje ona zada i prvih 3 ili 5 učenika koji sve točno riješe dobivaju 5... to mi se čak čini teže od kontrolnog jer iako ima puuuno manje zadataka to je njima u tom trenu posve novo gradivo a traži se i brzina, dok za kntrolni imaju cijeli sat i gradivo im je već ˝leglo˝...
tako provjerava i točnost i brzinu rješavanja problema (iz svih predmeta)...
faca 8) , drago mi je
:D
štrigice, veselim se s tobom!
ajme, ja ću poludit...
mi (učiteljica, tata i ja) ga pohvalili kako lijepo napreduje, a on mi taman sad javija da je dobija dvojku iz kontrolnog iz prirode :shock:
znam da zna lekciju, i da OPET nije čitao kako treba :x
udušit ću ga (nemojte zvat czss :mrgreen: )...
Ma zaboravi i nemoj se uzrujavati, ima nas još!Citiraj:
štrigica prvotno napisa
Moj nije donio dvojku iz prirode, učinio je nešto još gore: DONIO JE TROJKU IZ LIKOVNOOOOOOG.... Katastrofa! Znam da ne zna crtati, ali trebalo je napraviti oblačno nebo. Gospodinu se NIJE DALO (provjerio mm kod učiteljice - za nevještost se ne daju trojke, ali za nerad DA!).
Tak nam i treba kad se raspametimo na svaki dječji uspjeh, umjesto da to smatramo "normalnim" (kao što i je) a raspametimo se samo za zaista izuzetne stvari. Nastojat ću si ovo zabiti u glavu, da se drugi put ne okliznem. Očito nas ima puno.... :x Ja sam davno naučila da ne valja previše hvaliti... ali svako malo to zaboravim. Pa me ovakve situacije brzo vrate na pravi put. Sretno! To će se riješiti, ali i ja bih voljela da je tih situacija manje.
peterlin, kao i uvijek - imaš pravo :love:
I tebi :love: ! Bit će bolje!Citiraj:
štrigica prvotno napisa