Krećemo u školicu 18.01., juupiiii!
Ima li još netko da ide tad?
Printable View
Krećemo u školicu 18.01., juupiiii!
Ima li još netko da ide tad?
cure mi smo tek krenuli u postupak, ali svakak želimo u školicu za roditelje....ak' sam dobro zapamtila, škola traje tri mjeseca što bi značilo da sljedeća "klasa roditelja" kreće sredinom travnja?! pliz, ak netko zna nek napiše kad, da se odmah predbilježimo....unaprijed....valda se to može?!
dajte nam malo štofa, vi koji ste krenuli u školicu...kak to zgleda, kolko vas je u grupi, jel to sistem radionica ili frontalno predavanje.....dajte nam ispričajte.....s čim ste zadovoljni a kaj bi moglo biti bolje....jeste li to tak zamišljali ili je čist nekaj drugo....
Pozdrav, sandraks, MM i ja bili "upali" u Školicu unatoč tome što nismo bili još predali papire za posvojenje. Nama se jako svidjelo - to je zamišljeno kao radionica i MM i ja smo se tome baš veselili na kraju radnog dana (održavalo se u teatru Žar ptica, u 18 h). Korisne su obje stvari - stručni pogled na tematiku posvojenja i odgoja, a posebno networking i susreti s već "ostvarenim" posvojiteljima. Sretno!
Cure/dečki bok,
da se nadovezem i ja s mojim pitanjem.
Evo dobili smo i službeni poziv na "prvi" razgovor u naš CZSS i cijelo vrijeme nisamsigurana kad je pravo vrijeme za otići u "školicu za roditelje"?
E sad vidim da je ina33 bila u školici bez da je predala papire.
To bi onda značilo da mi "početnici" koji još nismo dobili riješenje o podobnosti za posvajanje isto možemo ići, kaj ne?
MmM 8)
hvala ina33 :*
nisam znala da se družite u Žar ptici....ja zapamtila da su susreti negdi oko Maksimirske....hm...možda je zbog velikog interesa ta adresa "dodana"...
Zanima me kak dugo traje školica točno i kolko puta na tjedan se družimo?hvala
MmM baš mi je drago da vam tak fino teče obrada....i nas su zvali iz CZSS g.S.Szabo par dana nakon kaj smo poslali molbu jer također nismo napisali točne datume rođenja :roll:
sretno
To ti traje par mjeseci, mislim 3, ako se dobro sjećam. Vidjet ćeš, uživat će te. Doduše, ja sam takav komunikativan i zaigran tip i meni je bilo lijepo, možda nekome zatvorenijemu i nije tako high fly. Bitno je da te nitko ni na što ne prisiljava i npr. ako ne želiš sudjelovati u nečemu ne moraš. Vidjet ćeš da je super, a stvarno te osnaži upoznavanje ljudi sa sličnim problemom u stvarnom, ne samo u virtualnom svijetu :-). Plus kada vidiš sretne priče i sretne ljude - nama su 2 puta došli "ostvareni" posvojitelji i to je bilo najbolje od svega :heart:.
Pretpostavljam da je za ovu školicu prekasno.
No dok oni nas obrade i dok dobimo pozitivno mišljenje, taman stignemo na iduću.
hvala, sandraks
MmM 8)
Mi smo bili u prvoj radionici, ujesen 2005. godine, zajedno s još tri para koji su isto tako već imali djecu. Paralelno je išla još jedna grupa potencijalnih posvojitelja (danas su svi već roditelji :heart:) Kod nas je možda bilo malo drugačije to što smo mi govorili o konkretnim ponašanjima, problemima itd. naše djece. Radilo se radionički, puno smo komunicirali, igrali smo igre, govorili o djeci, ali i o sebi i svojim obiteljima. Kao što kaže Ina33, meni je to jako odgovaralo, jer odgovara mojoj prirodi, a bilo je onih kojima je bilo neugodno pričati o sebi, igrati se određenih igara. To su pretežno bili muškarci, jedan je zbog toga i prestao dolaziti. MM je par puta rekao da nešto ne želi raditi, da o nečemu ne želi pričati i to je bilo OK. Meni je radionica jako koristila - tamo sam neke svoje stavove o odgoju učvrstila, a neke sam i promijenila. Neke spoznaje i savjete sam i kasnije primjenjivala. Moj M. je tada kad smo krenuli već sve znao o posvojenju, ali sam i tu priču nadopunila na temelju onoga što smo naučili u školici. Za mene je bilo najvažnije dvoje: rad sa stručnim osobama koje su uz to još i krasni ljudi i drugo, upoznavanje ljudi u sličnoj situaciji i njihove djece. Tamo su stvorena prijateljstva koja će trajati. Povezali smo se kao ljudi, a ne samo kao posvojitelji. Te naše dvije grupe sada čine jedan veliki dječji vrtić. Radionički program se je i tada odvijao u Žar ptici, a naši sastanci u Maksimirskoj su neformalne prirode. Sastanemo se da se vidimo, popričamo i vidimo koliko su djeca narasla. Toplo savjetujem svima. To što niste prošli obradu, nema veze s radionicom - to nije program CZSS nego dviju osoba koje to vode, pod pokroviteljstvom grada Zagreba.
savjetujem = preporučam
ina i zdenkić, tnx cure....idem svakak....nazvat ću i pitat jel se možemo predbilježit unaprijed...
I ja se zahvaljujem na odgovorima.
MmM 8)
I mi smo prosli Skolu za posvojitelje, lani, te želim istaknuti da sam podosta vrijednoga i znacajnoga naucila skupa s mm-om.
Vec sam ranije citala o odgoju opcenito (Juula, Leach, od nasih Buljan - Flander, Delač - Hrupelj itd.) te o odgoju posvojenog djeteta (Raising adopted children, Real parents - real children...) tako da sam imala s cime i uporediti saznanja dobivena u Skolici.
Imali smo i dobro drustvo i nacelno smo se i dobro zabavljali.
Sto se obrade tice, mi smo nasu zavrsili prije nego smo krenuli u radionicu, ali bilo je s nama i parova koji su se odlucili proci Skolicu prije nego se odluce konacno bi li krenuli u postupak obrade za posvajanje ili ne.
U svakom slucaju, najtoplije preporucujem!
Cure su sve napisale...meni je Školica jako koristila, dala mi sigurnost, nagnala me na razmišljanje i osvježila mi puno toga što sam već na temu roditeljstva bila pročitala. Tople i stručne voditeljice, svijest da si u sobi s dragim ljudima koje muče iste brige, koji te razumiju i pomažu ti naći odgovore na pitanja - to su mi bile najveće vrijednosti naših sastanaka.
Osobito preporučam osobama koje su na samom početku postupka.
Potpisujem sve što su curke rekle :love:
I svakako se predbilježite odmah!
Primaju svega 6 parova i dugo se čeka - mi još nismo došli na red, a prijavili smo se ujesen. :(
Evo ja se predbilježila a imaju već kompletirane 3 grupe. Pa ja ću doći na red tek 2008. Trebali bi malo pojačati grupe ili termine. Ipak je puno zainteresiranih.
Ja sam prije mjesec dana poslala mail da nas predbilježe i dobila sam mail da im je sada gužva ali da će nas predbilježiti ali nikada nismo dobili odgovor za termin , a vidim da ti znaš da si na redu u 2008 -oj godini
Ma krivo si me shvatila. To sam ja zdravo seljački zaključila jer ako imaju već kompletirane 3 grupe a svaka školica traje 3 mjeseca 3x3=9 + sad je 4. mjesec eto nas u 2008.
Žena je zapisla moj broj mobitela i rekla da će nas obavijestiti. Nkakav termin nije ona odredila već ja onako odokativno (to mi je preslatka inina riječ).
Bez brige ti si prije mene ziher. :*
Nkakav= Nikakav
cure, možete prije nego počne Školica pročitati koju knjigu o posvajanju. ili pratiti forum posvećen tome.
meni je pomoglo.. (naravno, Školici svake pohvale, ali.. dok čekate)
Aaaaaaaaaaaaaaaa zoooooooooooooo ups a ja mislila da su pozabili na nas .
Koji forum koja knjiga samo reci što god imaš daj ...
Pogledaj na www.adoption.com . Svidio mi se site. Na njega još uvijek svratim. Ostale sam "pogubila" vremenom.
Od knjiga.. kod nas je udruga Bios - društvo roditelja, izdala knjige C. Bonnet (kupila sam ih u Profilu) Gesta ljubavi
i Djeca tajneCitiraj:
Opis knjige : O majkama koje ne mogu preuzeti roditeljsku dužnost te daju djecu na usvajanje. Razlog zbog kojeg ne mogu biti majke. Posvojenje - gesta ljubavi biološke majke.
Imaš i puno literature na Amazonu..Citiraj:
Opis knjige : Moći genetike danas izgledaju neograničene. Neograničena su i etička pitanja koja se postavljaju, no uz njih javljaju se i ona odgojna, koja su posebice važna za roditelje djece začete umjetnom oplodnjom anonimnog davatelja. U knjizi se pitanja biološkog podrijetla i treba li i kako usvojenoj djeci reći tko su im biološki roditelji, problematizira sa stajališta zakonskih normi (Francuska), etičkih načela, prakse pune predrasuda i poželjnih odgojnih postupaka. Unatoč tome mnoga pitanje ostaju otvorena, jer cilj je ove knjige ponajprije upozoriti na problem koji se još uvijek drži tajnom. Otuda i naslov "Djeca tajne".
Sjećam se da sam čitala Deborah D. Gray: Attaching in Adoption: Practical Tools for Today's Parents.
Pogledaj malo preporuke na netu.. uostalom, ima i puno knjiga o odgoju djece koje su vrijedne čitanja.
Jednog dana ćeš biti prvenstveno RODITELJ.. posvojenje je samo način stvaranja obitelji. Ne treba olako preći preko njega, ali mislim bi i knjige o odgoju djece trebale biti dio procesa posvojenja. Pogotovo jer nećeš imati 9 mjeseci pripreme da to stvorenje dođe do vas, već će se sve zbiti u par dana.
Sanja hvala ti puno , već duže vremena rujemo po netu za savjetima i nekim forumom , no svaki savjet zlata vrijedi i baš će mo obići adoption site.
Usput malena ti je preslatka
Mi u utorak krećemo u školicu :D
zanima me kako da dođem do spominjane knjige. ako je imaš ima prevedenu na hrvatski MOLIM TE da se javiš. UNAPRIJED HVALA
vrlo rado bih pročitala knjigu ako je imaš prevedenu.Citiraj:
emanuel prvotno napisa
molim te da se javiš ako mi možeš pomoći da pribavim knjigu. hvala
Molim pomoć, postoji li možda negdje u Dalmaciji škola za posvojitelje?
Ne to su ti organizirale 2 psihologise iz Zagreba tako da je momentalno samo u Zagrebu .
Bila je inicijativa prije dvije godine da se to proširi na ostatak Hrvatske, ali im kolege nisu bili previše zainteresirani, a i Ministarstvo je uskratilo pomoć. :(Citiraj:
kbegicsi prvotno napisa
Prijavili smo se u skolu u 11.-om mjesecu, trebali smo zapoceti u 1.-om mjesecu,ali smo prebaceni najvjerojatnije za 3. mjesec. Da li netko od vas ceka na termin?
Školica je organizirana samo u Zagrebu ako sam dobro shvatila :* ?
Da, koliko ja znam.
Dočekali smo i školicu, sljedeći tjedan startamo. :D
cure, ima li tko info za skolicu koja bi pocela valjda ovih dana?
U tijeku je grupa potencijalnih posvojitelja, koja taje do sredine 10.-og mjeseca.
Ima li netko možda neki drugi broj ili mail adresu? Na ove mi nitko ne odgovara...Citiraj:
ivarica prvotno napisa
To su ti brojevi.Možda nisi pogodila pravi trenutak.
I ja bi rado info kako ste na kraju kontaktirale skolicu.
Na pocetku godine uspjela sam dobiti gdju telefonski pa me zamolila da posaljem mail. Nakon toga saljem mailove od kojih bas i nema koristi. Npr. dobila sam jedanput odgovor da smo na listi cekanja, ali sad vec cekamo puno godinu pa mi se nekako cini da su nas mozda i zaboravili...
Sigurno vas nisu zaboravili, mi smo isto dugo čekali, velik je broj zainteresiranih. Zovni ih i provjeri koji ste na listi čekanja i kad možete očekivati poziv. Mislim da jedna grupa upravo završava.
Vjerujem da dosad već ima dosta forumašica koje su završile školu za posvojitelje roditelje,ta škola egzistira samo u Zagrebu,zbog krize neće se ići na ostale gradove,pa možda da otvorimo temu samo za tu školu i u njoj bi nam mogli svi parovi naravno koji žele NADAM SE NESEBIČNOM DAVANJU VREMENA I STEČENOG ZNANJA I ISKUSTVA iznositi one djelove koji su ih dojmili,koje je dobro znati,šta je opasnost itd.a mi bi se opet mogli regionalno ili po gradovima povezati i sastajati kod svakoga drugi puta i tako usvajati i davati znanja,isto ta komunikacija i druženje bi nam uvelike pomoglo i dalje kod odgajanja djece,,zabave,izleti.... :love: :)
šta kažete?