Ovo i mene impresionira. Uvijek ga pitam zašto je nešto napravio. I uvijek zahtijevam odgovor da probam razumjeti.Citiraj:
neka malo razmislja. ja svaki put padnem na dupe kad cujem njihove ideje.
I uvijek taj odgovor ima savršene logike.
Printable View
Ovo i mene impresionira. Uvijek ga pitam zašto je nešto napravio. I uvijek zahtijevam odgovor da probam razumjeti.Citiraj:
neka malo razmislja. ja svaki put padnem na dupe kad cujem njihove ideje.
I uvijek taj odgovor ima savršene logike.
pitat cu je.
sjecam se jednom da je rekla da joj tako dodje i da se onda opire, ali na kraju popusti (dugo je imala Linu, zlocesti svoj alterego)
Ma sve je ok dok su svi zdravi i veseli. A statusni simboli kao fasada ili auto... Ja sam svoj auto ko malo puta izgrebla na stupiće, rinzole itd. a znala da ne mogu proći pa da mu dođe nešto urezati, kud sve tu i to.
Da moj M crta po fasadi, a molbe ne pomažu, pazila bih da sve boje u kući budu takve da se mogu skinuti vodom. Mala tajna nas crtača po zidovima je ta da se ne volimo vraćati na pošarani zid tako da je pranje zidova poticaj na ponovno šaranje. Nisu zanimljivi niti zidovi po kojima je netko prije šarao. Ne znam je li ti to što pomaže, iako vjerujem da i nije neka utjeha. :mrgreen:
Znam za djecu koja rezbare doma po namještaju. Tak da si možda dobro prošla. :)
MM je radio rupe u žbuci
ja sam šarala
Citiraj:
flower prvotno napisa
ovo je i Benov odgovor na neke cuspajze, ponekad sljedi njegova kazna samom sebi sto izgleda jako strasno.
izludjuje ga cinjenica da nije u stanju rijesiti situaciju na drugi nacin, jer savrseno razumije da taj odabrani nije dobar.
i jako je se frustrira poradi toga.
no ovo je vec druga tema...
moji uopce nemaju ni tako suptilne ni tako razradjene ni tako drakonske mjere prema sebi...
oni jednostavno ne misle da bi trebalo mislit o tome i basta. zahebu stvar, ponekad samoinicijativno kazu oprosti i tu smo gotovi s time. nit preispituju nit se samokaznjavaju nit ista... a bogami, nit ne pamte :roll:
"zločesti alterego" i "samokažnjavanje" :shock: Ja se nadam da su to ovdje samo nespretne metafore. Da to uočim kod djeteta, kupila bih mu kantu boje i zajedno bi ofarbali fasadu, i našu i susjedovu.
imam osjecaj da nisam shvacena :mrgreen:
ukratko, nisam mislila na preispitivanje razloga zasto je to napravila (proslost) nego njezinu ideju za buducnost
Nemam nist previse pametnog za rec, osim da mi je bas slatka... :heart:
Ja sam samo kredom po zelenoj fasadi - i to neke nekreativne zbrljotine ;)
Kad mi se vise nije svidjalo, sama sam pobrisala vodom i nekom cetkom, al prosli su mjeseci od tada.
OT, ovo "oprosti" koje sam procitala na par mjesta... kontam da je to cista suradnja s roditeljima u tom trenu. Ono "ocekuju da to kazem pa cu reci". Kad nekad kaze "oprosti" bolje da ga nije rekao (zbog nacina na koji je rekao)...
Flower, sa 6,5 godina bi morala znati da NE znači NE-pogotovo ako je izrečeno dva puta za istu štetu.
I ako je kazna u pitanju onda ne bih uzela u obzir ono čime se ona sama želi kazniti nego nešto što bi bilo skroz drugačije, a korisno. Npr. ti si morala uložiti rad da očistiš fleke (pardon-crteže). Neka ona uloži također rad: iznošenje smeća, metenje mrvica u kuhinji, spremanje sobe, pomaganje oko slaganja odjeće, slaganje namirnica nakon kupovine....S toliko godina može već zaista dosta toga, a nakon dobro odrađenog posla pohvalila bih je da shvati kako može napraviti nešto korisno i pozitivno. I svakako bih joj naglasila da sam kao mama jako sretna i ponosna kad pomaže i koliko je ljepše tako, a ne kad radi štetu.
Ne znam, da je mlađe dijete u pitanju još bih to nekako i prožvakala, ali dijete je školske dobi, očekivala bih od nje da razumije jednostavni NE.
mim, lako reci... nase NE je uvijek pod znakom ispitivanja i sa barem nekoliko zasto, ali,mozda...ponekad stvarno pomislim kako su to nekad stari rjesavali. demokracija je precijenjena :mrgreen:Citiraj:
Flower, sa 6,5 godina bi morala znati da NE znači NE-pogotovo ako je izrečeno dva puta za istu štetu.
kanga - rekla je da se ona sad brine o tome da fasada ne bude ofarbana i da ako bi to presli s zutom bojom nista se nece vidjeti - nisam znala jel da placem il se smijem :lol:
inace ona je od one korisne djece - baci smece, pospremi krevet, voli raditi. rekla sam joj (da vidis mim kako sam te poslusala)- ja sam radila toliko min. na ciscenju sad bi bilo ok da ti meni pomognes, a ona - ja ti nisam rekla da cistis, sama si to izabrala. (da ne cita ona negdje JJ u prikrajku :aparatic: ) no dogovor je pao. mada je bilo doista dosta price i objasnjavanja.
oduzet cu joj te bojice na neko vrijeme, majke mi hocu.
jako dobra tema...imali bi stosta reci.Citiraj:
izludjuje ga cinjenica da nije u stanju rijesiti situaciju na drugi nacin, jer savrseno razumije da taj odabrani nije dobar.
i jako je se frustrira poradi toga.
no ovo je vec druga tema...
nisu metafore, ne kuzim sto je tu zbunjujuce :?Citiraj:
"zločesti alterego" i "samokažnjavanje"
Ja ću pitati ovako, postoji li mogućnost da to napravi i 4. put ?
Ili će ići stepenicu dalje ?
I što ona s tim dokazuje ? Sebi ili vama ?
Mislim da pretjerujete. :P Dijete se malo zanijelo, ja se tocno mogu sjetiti tog djecjeg zanosa kad znas da nesto ne smijes, ali te toliko vuce i u momentu se jednostavno zaboravis....a sumnjam da ne konta kako je majka ponosna na njezinu snagu volje. :love:
upravo tako.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
djeci na pamet padaju svakakve pi**arije, a mi smo tu da ih spriječimo, odnosno da ih ne toleriramo ako tako nešto naprave.
juraj se u ovom slučaju sigurno ne bi "izvukao" samo s "oprosti", vjerojatno bi sudjelovao na neki način u saniranju štete, nekako bi to odradio :mrgreen:
ono što znam je da dalje od ovog ne bih išla u analizu. :/
ovo mi je genijalno, podsjeća me na moja obećanja samoj sebi:
:mrgreen:Citiraj:
oduzet cu joj te bojice na neko vrijeme, majke mi hocu.
Čitam ovo i uživam... Nekako uvijek čovjek misli da se neke stvari događaju SAMO njemu... I dođe ti nekako lakše kad skužiš da nisi sam...
možda je treba ignorirati ili napraviti nešto neočekivano.
pada mi na pamet pohvala tipa "baš ti je ovo lijepo ispalo"... možda je uspijete zbuniti pa neka se ona pita što se događa.
eto, razmišljam i lupetam :mrgreen:
sada smo tu, nije mogla ona cistiti jer je stetu napravila na poprilicno nezgodnom mjestu za cistiti (treba se provuc i doslovce visiti, a i iskreno htjela samto ocistiti i ohladiti se, a ne biti tad s njom - valjda bi i nju tad izribala) :)Citiraj:
vjerojatno bi sudjelovao na neki način u saniranju štete, nekako bi to odradio
potpisujem zoranu i cvijetu. ne trazim ja neke duboke razloge,nije zivot uvijek duboko more, pogotovo ne iz pozicije djeteta.
samo bi voljela da je NE=NE.
Svatko ima svoj stil odgoja, no ja preko ovog ne bih tako lako prešla. Možda griješim, .....ali protiv sebe ne mogu
i to je sasvim ok :)
Kod pošaranih zidova, parketa, namještaja, razbijenih lustera i izgrebanih auta ja se sjetim izjave jedne mame čiji sin je preživio udar groma.
"Prije smo se ljutili na sina što blatnjavim cipelama prlja kuću. Sada smo sretni da ju ima tko prljati."
8) . ima neki plan kako (mozda da te zamoli da doista sklonis te boje :) ili....)?Citiraj:
flower prvotno napisa
i jest, izuzeci potvrduju pravilo, gledaj tako na to :*Citiraj:
flower prvotno napisa
Mozda da joj objasnis da razumijes taj osjecaj, svi ga poznamo, to je ljudski. Pa dogovorite neku vrstu "alarma". Kad je sljedeci put uhvati i kad misli da se ne moze obuzdati, neka na neki nacin, glasan i aktivan, "izbaci" taj osjecaj. Nek tri puta trci oko kuce, glasno pjevajuci, joj ne znam :)Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Kao kad si ljut i htio bi nekaj razbiti pa umjesto toga udaras jastuk.
e da, smisliti neku stvar/spravu za obuzdavanje/preusmjeravanje nestašnog poriva.Citiraj:
MamaRibice prvotno napisa
pitaj juula :lol:Citiraj:
flower prvotno napisa
kad o tome razmisljam, bez obzira sto i kod nas ima slicnih prica u drugom kontekstu, ponekad se bas izneneadim kad vidim kako me curka bas "dozivljava" u smislu da i ne.
ali ne znam u cemu je tajna. :mrgreen:
gledaj ovo pozitivnoCitiraj:
flower prvotno napisa
dijete koje prvo NE prihvača da je NE , teško da će se kasnije boriti da dobije što treba/želi, jer će stati na prvom NE
dijete koje traži rupu za prolaz pokraj NE, je dijete koje će odrasti u borca za sebe i svoje
ja nikad nisam prihvatila NE kao 100% NE, mama je bila popustljiva, trebalo je naći samo prikladan nagovor
MM kad sam ga upoznala bi stao na prvi NE, nije se borio, nego odma pokunjio poražen , njegova mama je od čelika tj. nepopustljiva
tek dugogodišnjim mojim razgovorom sa njim došli smo do pravih pregovora i dogovora kad ja kažem NE ne neki njegov cilj ... sad se bori
neke stvari koje nam olakšavaju suživot sa djetetom (npr. apsolutna poslušnost) mogu to dijete odgojiti u slabijeg odraslog
kak ne znam to lijepo izraziti, ispričavam se potencijalno uvrijeđenima
m grubi, bas si me usrecila. :lol:
ne bih ja svoju curku nazvala bas poslusnom, ali vidim da skroz lijepo oko puno toga dogovaramo. mozda joj fali borbenog duha :/
ma gle, moja definicija apsolutne poslušnosti je slušanje bez objašnjavanja, pregovarnja, nagovaranja ... itd..
Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
:roll:
nisam uvrijeđena. nemam poslušnu djecu po tvojim kriterijima, no ovaj pogled je, po mom mišljenju, generaliziranje.
postoje stvari koje će uvijek biti NE.
postoje one koje će biti NE do 16. godine.
postoje one koje će biti NE do 7.
i ne smatram da će mi dijete biti slabije odraslo zato što se neće šminkati do 16. ili zato što lukom i strijelom neće ubijati životinje nikad.
moje generaliziranje je bilo odgovor na ovo generaliziranjeCitiraj:
samo bi voljela da je NE=NE.
stvari u životu koje trebaju izrazito čvrsto NE .. ima ih 5-10%
dakle imaš 90-95% prilagodljivih NE
kod generaliziranje se govori o većini , tj. u ovom slučaju o prilagodljivim NE
Eto.Citiraj:
NetkoMiOteoNick prvotno napisa
Kad bi moj M imao zločesti alterego ili se samokažnjavao ja bih se jako zabrinula, ali možda je to kod neke djece bezazleno... ne znam - meni ne zvuči dobro.
Uvijek se pitam mgrubi odakle čupaš te svoje teorije? :/ Mislim da totalno generaliziraš.
Pogađate, imam vrlo suradljivo dijete, i ne mislim da je/će zato biti slabija odrasla. Suradljiva je sa mnom, nije sa svima.
Dijana, da li razmišljaš o tome zašto je suradljiva s tobom? Možda je nesuradljiva s drugima jer je suradljiva s tobom ponekad na svoju štetu?
sva djeca su rođena sa željom da surađuju
to im je "ugrađeno" evolucijom: sigurni su samo okruženi odraslim ljudima tj. skrbinicima, a to zahtijeva suradnju
jedino što ta suradnja nije uvijek onakva kakvu je mi odrasli zamišljamo
odakle čupam teoriju da apsoluno neselektivno NE za posljedicu ubija borbenost djeteta = MM
on se pokorio, njegova narav nije baš poslušna
nevezano uz teoriju mekgrubačice
Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
ovakvim spikama cemo doc do toga da bi bilo bolje da ih nismo ni imali kad ne mozemo prijeci preko bas svega sto im padne na pamet :roll:
i sto se tice ovih koji suradjuju i ovih drugih koji su snazni - moja su djeca (za sad, ami je jos premala) sva redom izgleda slabic do slabica :/ :roll:
ne kazem da me uvijek poslusaju i da nikad ne zabrazde na svoju stranu (to je jos uvijek i preko 80 posto njihovih "modusa operandi" ;)), al se gotovo nikad ili dovoljno rijetko samnom (ili ocem si) nadmudruju i traze obilazni put...
"dikad je bolje mučati" - moja baba
Nasmijala sam se kad sam pročitala da je flower spomenula precijenjenu demokraciju jer ja svojim klincima u nekim sitaucijama znam reći:dosta demokracije,uvodim diktaturu :mrgreen:
različiti smo ljudi,ono što nekog od nas ne smeta,nekog smeta,jedni će roditelji dopustiti više,jedni manje
što se šaranja po fasadi tiče,zamišljam da mi klinci tako nešto naprave i ljutim se na samu pomisao,tak da mislim da se moji ne bi dobro proveli...tri puta da mi to naprave,ajme ...možda jedino prvi,zadnji i nikad više
da ne ispadnem aždaja,ovo mi definitivno spada u NE kategoriju
onda to vodi i prema onome onaj čovjek nema noge, a vidi nas žalimo se na cipele koje žuljaju. kužim te.
non stop kasnim
ovo je na litalin komentar