ja sam napisala 1-2l, ali kada malo bolje promislim, mislim da spadamo u kategoriju <1l.
poham rijetko, jedino ako se dogodi da više puta u toku mjeseca pravim kiflice (jer ide u njih ulje), onda mi ode litra.
Printable View
ja sam napisala 1-2l, ali kada malo bolje promislim, mislim da spadamo u kategoriju <1l.
poham rijetko, jedino ako se dogodi da više puta u toku mjeseca pravim kiflice (jer ide u njih ulje), onda mi ode litra.
nije u tome, nego da, barem ja, ne poham, ne frigam, ne radim kroštule, fritule, krafne...Citiraj:
dalmatinka prvotno napisa
pečem u pećnici na papiru, ili u woku, a za lešade i salate ni ne može otići više...
Ja obavezno bacam ulje, ne kogu zamisliti a isto upotrijebim dva puta.Citiraj:
dalmatinka prvotno napisa
Ali jako malo ulja koristim za pečenje npr.
Poham u niti deci ulja
Sve gulaše, čušpajze i sl. radim bez ulja ili pinkicu, ali onako doslovno par kapi.
Da, i mi imamo wok, pek-papir i zepter-like suđe. Ali ode mi dosta ulja na dizana tijesta i kruh (maslinovo i obično) i slično...
Ranije sam npr. radila makovnjaču s margarinom, ali sam prestala i vratila se na izvorni bakin recept s uljem. Isto imam dosta recepata za biskvite s uljem (ali to ne radim često, moji muški priznaju samo "starinske" kolače).
Tak da bi možda trebalo izračunati koliko i kakve masnoće trošimo...
Ja ako radim kolač to je neka štrudla u koju ulja stavljam tek toliko da malo kistom namažem kore.
Ili buhtle u koje uopće ne stavljam ulje, već maslac.
Glasala sam za br. 2, ali mislim da smo bliže dvije litre. Meso ne poham često, pomfri ama baš nikad, ali često radim fritule, jabuke u šlafruku, mm stalno mijesi neke kolače, u koje često ide dosta ulja, pa su tu muffini, knedle (preljev ulje+prezli)... uglavnom, većina ulja ide na slatko, a mi smo totalni sladokusci.
Iako nikad ne kupujem svinjsku mast, u par navrata sam imala doma teglicu (jer je mm-u pala na pamet ideja da sam radi čvarke 8) ) i moram priznati da su meso, jaja i krumpir iz pećnice na masti skroz druga priča od ulja :mljac: Srećom da se nismo navukli, jer je ovaj slatki dio ionako ekstra kaloričan, pa bi nam samo još mast trebala u svakodnevnoj upotrebi da za koju godinu ne možemo proći kroz vrata.
Maslinovo koristim za neke salate, povrće na lešo, ribu i roštilj. Premalo... možda ode litra u 3 mjeseca.
koristim manje od litre suncokretovog ulja ,njega koristim samo za pohanje mesa, pečenje na naglo i pomfri
maslinovo ulje koristim pola litre na mjesec,i stavljam ga u sve kaj kuham u malim kolićinama (nekako se grozim puno masnoće) ono mi je osnovno
bućino obožavamo, salatice njama
svinjska mast mi ima šmek od kojeg sam se odvikla,moja mama voli kuhati na masti,i mislim da je zdravije nego ova biljna ulja i suncokretova
glasala sam 3-4 iako zapravo nema pravila, nekad ni litru a nekad i više od 5, ovisi od mjeseca, nekad poham, pečem krompir i još svašta a nekad cijeli mjesec ništa od tog pa potrošim tek nešto malo za zapršku i salate
uglavnom suncokretovo jer druga ne volim, MM u salate zna staviti maslinovo i bučino
za peći meso u principu ne koristim ulje jer pečem u vrećicama ili AMC suđu ali ode puno na pečenje krompira i pohanje pogotovo ako pravim ručak i zovem goste pa se nabere
Čudi mi da toršiš tako puno ulja pogotovo na pohanje i zaprške, a imaš AMC.Citiraj:
xenia prvotno napisa
:/
Vidim da vas dosta stavlja maslinovo ulje u salatu. :/
Ok, u mom kraju maslinovo ulje nije baš uobičajeno, jel'te, mi smo više područje svinjske masti :lol: (dobro, ipak ne u salatu).
Meni je fino sve skuhano na maslinovom ulju, ali salatu ne mogu s maslinovim uljem nikako pojesti. Smrdi mi svježe.
Masline jedem iz staklenke pred TV-om :oops: , kuham na njemu, sve pet. Ali u salati nikako.
U salatu stavljam bundevino (bučino) ulje. :mljac:
Inače sam glasala za opciju 2 (1-2 l mjesečno, sva ulja uključena).
Mi potrošimo jedno 2-3 litre jestivog godišnje, a najveći dio od toga ode oko Božića i Nove Godine kad se peku fritule, kolači i sl.
Inače ne jedemo frigano, pohano, isključivo kuhano i pečeno. U kuhanju ulje uopće ne koristim, u pečenju minimalno.
Uz to, ode nam i 2-3 litre maslinovog, za salatu i začinjavanje lešo zeleni.
Dakle, za cijelu godinu nama ode 4-6 litara ulja zajedno.
Oko litre sve zajedno, masl i sunc. Nekad možda malo više, skužila sam da baš rijetko kupujem ulje.
A čemu služi biljna mast?
Ja ju kupila kada sam radila ticino i tako mis toji u frižideru.
Kaj je to gore od običnog maslaca ili bolje?
Kakva je u odnosu na biljno ulje?
Kaj se radi s tim osim ticino mase? :/
Mislim da je to nešto skroz umjetno kao i margarin, ajd pogledaj sastav, možda se varam!?
Ovako,
sastojci:djelomično hidrogenizirane biljne masti i biljna ulja, antioksidans E310, regulator kiselosti limunska kiselina. Može sadržavati tragove mlijeka i proizvoda od mlijeka (uključujući i laktozu), soju i proizvode od soje...
Nekad potrošim manje od litre, nekad više. Glasala za 2. Ulja: maslinovo, suncokretovo i bučino.
Kaj god neko rekao, jaja na oko su mi oduvijek najbolja na svinjskoj masti, pa i nje uvijek imam u frižideru. Eto, Peterlin, nisi jedina ;)
Bio je neki topic - ekonomičnost kuhanja!
Mislim da je baš ta hidrogenizirana masnoća vrlo nezdrava umjetna tvorevina.
ja potrošim 1-2 litre mjesečno.
oko litru suncokretovog i oko pola litre maslinovog (kad mi ga tata donese,inače je samo suncokretovo u igri)
Svinjsku mast koristim za pečenja u rolu i -nemojte se zgrozit- medvjeđe šape(kolač) za božić jer su u verziji s margarinom ili maslacem tvrde, a sa masti se tope u ustima...
Mi manje od litre po mojoj procjeni. Suncokretovo za neka pohanja itd. maslinovo za sve ostalo.
oko 1-2 L mjesečno - suncokretovo za pohanje (tikvice i raznorazne okruglice (danas sam radila od prosa i mrkve :mljac: ), sezamovo i laneno prelijem preko povrća i/ili žitarica.
Maslinovo u pravilu ne kupujem, ako ga netko donese ga svi jedu osim mene jer mi grozno smrdi.