Moja trudnoca sa Shantanom je bila daleko od holisticki pracene trudnoce premda je i takva, vjerojatno bila daleko od standarno pracene trudnoce u Hrvatskoj.Citiraj:
Danci_Krmed prvotno napisa
Rutinskih vaginalnih pregleda nema unutar sustava nacionalne zdravstvene zastite. To se ne smatra medicinskim postupkom utemeljenim na znanstvenim spoznajama.
Ultrazvuk se nudi 2 puta tijekom trudnoce: prvi put oko 16 tjedna (taj se zove dating scan, da bi se odredio EED ili estimate due date, dakle, kada pada 40. tjedan trudnoce) i drugi anomaly scan, oko 24. tjedna da bi se detektirala mogucnost neke velike anomalije. U slucaju nekog problema, npr krvarenja, mogu se raditi dodatni.
Nude se dva puta tijekom trudnoce krvni testovi za toleranciju glukoze, za zeljezo, hepatitis, AIDS, triple test, antitjela za rubeolu, odnedavno za sickle cell i thalassemiu.
Ovo sve do sada se ne treba napraviti, iako ce najcesce postojati neki pritisak, barem za zeljezo i glukozu. Za ultrazvuk, koliko sam cula ne postoji vise jaki pritisak.
Ono sto spada u neki standard antenatalne brige su susreti (tako ih ja volim zvati :) ) sa primaljom ili obiteljskim lijecnikom, ovisno kako je organizirana skrb, za trudnocu koja je "uredna".
(Postoji niz "rizika" koji ako se detektiraju, tada se dogadjaju i sustreti s ginekolozima, ali to nije standard za nerizicnu trudnocu.)
Na susretima se, nakon otprilike 16 tjedna (do tada ih nema) radi sljedece:
razgovor kako se trudnica osjeca, ima li kakvih problema, trakice u urin, mjerenje tlaka, slusanje otkucaja djeteta (uglavnom zele napraviti doplerom, ali ako ih zamolis, izvade trubicu i to rade trubicom), opipavanje trbuha i mjerenje rasta maternice, ponekada vaganje.
Ja sam sa Shantanom radila ovo gore plus testove na zeljezo i glukozu.
S Ayanom sam imala jasnu ideju kakvu skrb zelim, ali buduci da nisam mogla dobiti takvu skrb (bez da mozda platim 4000 funti nezavisnu primalju, ali ni tada nisam sigurna da li bije dobila ) odlucila sam tijekom veceg dijela trudnoce zaobici skrb koju pruza sustav .
Prijavila sam se pred kraj i imala dva susreta s babicom, jednom je mjerila tlak i velicinu djeteta. Drugom prilikom samo velicinu.
Postojao je pritisak da idem na konzultacije ginekologu, ali sam to odbila tako da je preostalo samo cekati da vocka sazrije i padne s grane :)