Mikka ma tu i jest problem kada pedijatri imaju samo određene načine liječenja koji su im dozvoljeni. Rizik ostaje na nama roditeljima...
Printable View
Mikka ma tu i jest problem kada pedijatri imaju samo određene načine liječenja koji su im dozvoljeni. Rizik ostaje na nama roditeljima...
cure, bok :-)
bacam se po DRUGI put u pokusaj.
eno malog sam presvukla (skinula pelenu), i jednostavno mu drugu nisam stavila . ( ima 3 mj)
citam koliko mogu. trebaju mi informac i vasa saznanja.
ali vremena nemam :/ (pogledaj potpis....)
pa konkretno ima li tko knjigu infant potty training u virtual. obliku? eto fektam, ako ce mi tko htjet proslijedit....
nije bas guzva ovdje.....ha?
:/
webaby, ako vec nisi procitala, mogu ti posuditi knjigu http://www.amazon.com/exec/obidos/AS...8751903/ncp-20
trenutno je kod tuntun, pa se dogovorite.
potpis. nije mi jasno što misliš pod "Južnjaci imaju više problema..." zbog neke genetske predispozicije ili nedovoljnih pretraga ?Citiraj:
Široko povijanje je stvar stava zemlje u kojoj živiš...smatra se da južnjaci imaju više problema s tim...ovdije u Njemačkoj se svi pregledavaju ultrazvukom
u švicarskoj se djeca široko ne povijaju, al' se radi uzv. i to ne odmah kad se dijete rodi (jer tad je prerano), tad se samo pokretima nogica "provjerava" (s tim da se naznačuje da to nije sigurna metoda, tj. jest ako nešto nije u redu, al ne ako je na izgled u redu) nego nekih desetak dana kasnije.
ne znam koliko se u hr po defaultu koristi uzv za takav pregled ?
gore sjevernije nema uzv kukova. na sistematskom je doc samo jednom prepipala to, sa palcem, pa malo mrdnila nogice vamo-tamo i to ti je to. ovdje u nl. i nitko siroko ne povija, tj kad sam pokusala objasniti patronaznoj na sto mislim, blijedo me gledala
citala sam da smo mi po genetici skloniji toj displ. kukova ...a ovi gore (sjeverno) manje
ja sam čitala jednom neki znanstveni rad da ljudi slavenskog porijekla imaju veću incidenciju raznoraznih problema sa kukovima nakon rođenja zbog genetike...ali nemam pojma više gdje...a vidi i ovo:http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...o_povijanje__2
meni su dva ortopeda rekla da nas (mediteranski) tip ima vecu genetsku predispoziciju za probleme s kukovima. i zenski rod isto tako.
ali danas kad su rase toliko izmijesane, pitaj boga kako stvari stoje.
mc, kod nas se bebe upucuju na uzv sa oko mjesec dana.
hmm, možda je i greška do mene, može biti i da je u ch mjesec dana. u svakom slučaju znam da nije odmah po rođenju jer tadašnji rezultati nisu dovoljno točni. nakon izvjesnog vremena i pomoću uzv se točno može odrediti postoje li problemi ili ne.Citiraj:
mikka prvotno napisa
mada ima i onih nadobudnih koji ne dozvoljavaju uzv ni sa mjesec dana. koji misle da je to zlo.
Dobro pitanje, a odgovor je negdje u sredini...valjda i jedno i drugo...Citiraj:
potpis. nije mi jasno što misliš pod "Južnjaci imaju više problema..." zbog neke genetske predispozicije ili nedovoljnih pretraga ?
Anchi hvala na lijepom pozdravu, nekako mi je promaklo se zahvaliti iako me je jako razveselilo. :love:
WB opusti se prvo. Gdje ga previjaš? Na previjalištu ili bilo gdje? Kako reagira kod previjanja? Da li se popiša kad mu otvoriš pelenu? Što radi kad piša? Zašuti...intezivno te gleda?
Malo odgovori pa ćemo dalje...ok?
previjam ga tamo gdje je ( u vrticu/ogradici, na kaucu, krevetu).
sada je vecinom u hlacicama i piskenje po danu slabo hvatamo. vec sam napisala to mi nije problem, svucem i navucem nove u 2 sek. i uvijek je suh.
kakanje kuzim, nepogresivo. noc je isto ok, kraj mene je i piski samo kad doji.
eto po danu velim slabo hvatam piskicu. recimo kad doji i poslije budenja, ako sam odmah u blizini....kad lezi, igra se i guguce-sav se popisa(cca. 2 puta)
ubacim male krpice u gace, tako da nista na okolo nije mokro. samo eto hlacice koje presvlacimo....
kako da napredujemo i da se usavrsimo?
samaritanka, kad "hvatam" radim tako da se popiski u krpicu, a ja ga drzim u narucju i dojimo.
we&baby kako je sa curicom? Je ona isto bez pelena?
ne.
ima ih.
pokusavamo sa odvikavanjem. (bas smo na topicu 1-3 ovdikavanje)
ona je u peleni odmalena.
A sad vidim (iako sam cak i odgovorila na to :P - malo sam zaboravna).
Sto se curice tice - mozes li ju drzati kad piski (iznad wc-a ili kade kako ti je lakse). Maja isto nije htjela na tutu neko vrijeme (samo jonda je bilo ljeto i bile smo puno vani) - tada je htjela piskiti u travu. To je sve skupa trajalo mjesec dana i nakon toga se vratila piskenju u tutu. Nakon toga vise nije htjela na tutu vec samo na wc kao velika curica (jer je vidjela stariju sestricnu kako piski na wc). Sad smo u takvoj fazi da hoce i tutu i wc i mogu je ja drzati ... sve joj pase.
Za deckica ne mogu nista konkretno savjetovati. Mozda bas sad ima neki skok u razvoju (kazes da puno papa). Skokovi u razvoju su uvijek primjete kod bespelenasa po cescem zapisavanju. Kad se vrati rutina obicno se i piskenje ustabili.
Ma sto bi se iznervirale :*
znas nisi prva koja je nesto tako pokusala.
Samo se meni cini da ti stalno mijesas kruske i jabuke.
Tvoja djeca (njih 6 zar ne) su vec dovoljno veliki da idu na tutu sami, ali kad su mali pa ne mogu onda ih se drzi. Ne vidim smisla u drzanju djeteta koje hoce sjediti na tuti.
Samo pitaj ako te jos nesto interesira :*
maknula sam kfundine postove i sve koji su se na nju nadovezali.
kfunda, ukoliko želiš nešto saznati o bespelenaštvu, sigurna sam da će ti cure rado objasniti. provocirajuće postove ću i ubuduće brisati.
mojoj kceri se zacrveni oko obrva i kad piski i kad kaka, tako da ne mogu fulati, problem je samo sto se taj znak pojavi vec kad to obavlja... ona meni nis ne javlja, ili ja ne hvatam to, ponekad samo odjednom skuzim toplinu na trbuhu npr. bez ijednog zvuka ili mrstenja ili bilo cega... slabo nam nesto ide u zadnje vrijeme, malo sam nesretna zbog toga :(
Bok curke i mame!
Mi smo tu novi ili će mo to tek postati al ovaj mi se topic činio prikladnim bar za moje pitanje a ono glasi:
Lara ima 10 mjeseci i 2 dana i stavljam joj tetra pelenu složenu u origami i preko toga zaštitne na čičak, al već oko 10 dana hoće smaknuti rukama pelenu i zaštitne sa sebe i to rukom radi preko štramplica. Mislila sam da ju smeta čičak ili rub od zaštitnih al nema niti crvenila ni ništa. Pa mi palo na pamet i upita je : hočeš li ti bez pelena? na što mi se ona nasmije :lol: ko da kuži kaj ju pitam. Što to znači i dal se to vašim malcima događalo?
Ne znam kad je pametno početi bezpelenaštvo pa mi vi iskusne mame recite. Razmišljamo i o tuti al ne znam kada početi. Lara pravi korake i to lijepe prema naprijed i sjedi samostalno od svojih 6,5 mjeseci.
Pa dajte savjet :*
pa jednostavno ju probaj staviti na tutu u trenutku kad znas da bi nesto mogla obaviti pa ces vidjeti je li ona zainteresirana. mi smo pocele od 3. tjedna i iako jos uvijek imamo velik broj popisanih pelena, one ukakane su prava rijetkost. dakle, nikad nije prerano. samo kad su mali ih drzis iznad tute, a ne sjede sami, naravno. lara je vec velika curka, za tutu joj sigurno nije rano, s 10 mjeseci je na tutu krenuloi moje prvo dijete koje nije ni imalo platnene niti smo pokusavali bespelenasiti! samo naprijed!
mi smo poceli od rodenja, ali naravno nikad nije kasno--mama mi kaze da svi mi koji smo nosili tetra pelene kad smo bili klinci smo ih skidali vec sa godinu dana (naravno, nikom se nije dalo prati i peglati duze od toga :mrgreen: ).
djeca najcesce piske nakon budenja (onda cesto i kakaju) i nakon obroka pa za pocetak probaj tako. onda ce ona vjerojatno skuziti kako se ti veselis i ponosna si sto ona obavlja u kahlicu, pa ce to polako krenuti.
javljaj nam kako ide i javi se ako imas kakvih pitanja! :love:
Hvala vam curke. Vidjela sam negdje link do topica kakvu tutu kupiti pa pošto moramo i ovako u šoping imate li savjet o tome jer mi se čini da je i važan promjer tute :) mala il velika guza Lara ima veću guzu. Možda da ju uzmemo sa sobom pa posjednemo i dal valja bilo koja (mislim na oblik), dal da je obična ili neka igračka ili ona sa daskom il što ja znam vi pomozite.
Probat ćemo pa javimo.
koliko mali za držanje? moj miši ima 7,5 mj i na noni je ca. 20ak dana. redovno hvatamo kakanje, a piškenje... pa baš i ne pokušavamo, tj. u pelenama je, pa ga prilikom presvlačenja stavimo na nonu, pa nekad piški, nekad ne. uglavnom, on u biti još ne sjedi sam, ali ja ga stavim na nonu, pa ga držim, je li to ok? ne bude on dugo, samo dok obavi, ili ako čekamo hoće li piškiti onda tipa 3 min.Citiraj:
tenshi prvotno napisa
Samo da se nadovežem dijete se stavlja na tutu kada samostalno sjedi, ostalo je mučenje!
bezi bre provokatorice jedna :P
:*
ajme, mene je majka onda mucila, a i ja svoje dijete. valjda se od muke zato svaki put pokakila i popiskila u tutu :/Citiraj:
kfunda prvotno napisa
Ima poučnih knjiga što se toga tiče. Doktori većinom preporučaju stavljanje dijete na tutu od druge god života.Dijete do 3eg mj života bi trebalo biti u jastučiću da mu se formira kralježnica i većina dijece je zbog takvih stvari deformirano.Nije bitno što kažem, bitno je to što se dijeca stavljaju na tutu od rođenja. :cry:
ne kužim sad ove neke insajderske fore i zafrkancije ili što već, a nema ni veze
miš ima 7 i pol mjeseci i lijepo kaka na nonu čim ga stavim, pa me zanima od ovih koji prakticiraju BP jel u toj dobi još drže dijete iznad none ili može biti "posjednut" uz držanje. hvala unaprijed na konstruktivnim odgovorima! :*
manal, nisu insajderske fore nego kfunda provocira :) . vec je jednom dobila ban zbog provociranja i vrijedanja korisnika, kad je napisala da mucimo svoju djecu prakticirajuci bezpelenastvo :)
sto se tice odgovora na tvoje pitanje, ja ti savjetujem da ga drzis dok god ne prosjedi samostalno, a onda ga pocni stavljati na tutu. ja svoju k. i dalje drzim (ima 10 mjeseci) jer nam je tako lakse, a i f. sam drzala dugo, dosta iza godine dana (on je odbijao tutu i wc, htio je samo drzanje, onda je u jednom trenu prihvatio wc).
Ne, ovo nije provokacija. Nazovi centar za socijalnu službu, pitaj ih, vidjet ćeš što će ti reći.
Mučenje djeteta smatra se tretiranje djeteta na neželjeni način, znači mučenje se smatra to da se tako malo krhko dijete stavlja ili drži iznad tute,školjke ili čega već.
ja sam curicu počela stavljat na tutu kad je imala 7,5mj,
s 17mj smo maknuli pelene,
a dečka sam isto as oko 8mj počela stavljat na tutu, al nije htio sjediti na njoj pošto je puzao pa bi samo odpuzao (cura nije baš puzala pa je voljela sjedit na njoj) ....
tak da njega stavljam na wc s onim nastavkom za djecu, ide na dobro,
kad mora kakati lupa po vratima wc-a... :lol:
moja djeca su i vise nego zadovoljna sto ne moraju boraviti u svojim izlucevinama :)
sigurna sam da mi u centru za soc. skrb ne bi imali za reci nista pametno o bezpelenastvu.
aha! hvala mikka na objašnjenjima i odgovoru! zbunilo me što si šaljete :* nisam skužila jel tu nešto ironično ili kako već
vidjet ću hoće li sad prihvatiti držanje iznad none, ako sam ga dosad stavila da sjedi uz pridržavanje... :/
i OT: ali stvarno ne znam kakve sad veze socijalna služba ima s bespelenaštvom ili općenito, baš su oni silno mjerodavni, pogotovo ovdje u našoj zemlji :roll:
ma nema veze, cura ja zabrijala.
nekad oni nece ostati u pozi, ali zato jer im je dosadno ili ce "izgubiti vrijeme" koje bi mogli utrositi na otkrivanje neceg novog :) , zato imaj pri ruci neku igracku ili nesto cime ces ga zabaviti (meni je kod f. sljakala ona elektricna cetkica za zube, bio je opcinjen njom. sad za k. moram nabaviti novu).
e pa da! sad sam ga pokušala držati iznad none, ali to nije htio, no kad sam ga posjela, odmah je kakao. ne čini mi se to problematičnim, obzirom da kakanje stvarno jako dobro skužimo kad treba, tako da maltene odmah obavi. piškenje ne kužimo i zato je još u pelenama, a kad ga onda malo duže (max. 5 min) ostavim na noni da možda još i piški, onda mi je već malo bad, iako se on ne buni. ako se buni, odustajemo istog trena. imamo nekad igračkicu, za tih par minuta.
e sad poza - kako ih držiš? ja bi ga, dok nismo uzeli nonu držala iznad wc-a, leđima naslonjen na mene, moja desna ruka preko prsa pa pod pazuhom, a lijeva ispod nogica, onako ispod koljena. ali mi kao klizi, ili ne znam, ne paše baš. imaš neku drugu pozu, ideju ili je to to?
tako kako si opisala ih je drzala moja mama, i nije im to bilo bas najugodnije. ja ih drzim s obje ruke za butine, tako da su bolje "podboltani". cekaj sad cu vidjeti da nadem jednu fotku di se vidi kako to izgleda.
evo, ne znam vidi li se bas dobro, ali vidi se da nam je objema udobno :mrgreen:
ksjusa na wc-u
totalni zen 8)Citiraj:
mikka prvotno napisa
imaš li možda neku još raniju? Mene baš zanima kako to izgleda dok još ne podižu glavicu, ono, do 3 mj.