ma nisam ju niti pitala. njoj je sve tako jednostavno i ne kuži kak ja to ne znam!Citiraj:
vanesax prvotno napisa
Printable View
ma nisam ju niti pitala. njoj je sve tako jednostavno i ne kuži kak ja to ne znam!Citiraj:
vanesax prvotno napisa
Meni je odnedavno napokon počelo uspijevati.... nakon 28 godina dalje od mamine suknje! Izgleda da je štos u tome da vježba čini majstora. Nakon nekog vremena prestaneš mislit o tome kaj stavljaš, isto ko što prestaneš mislit kak u autu mijenjaš brzine.Citiraj:
willow_tree prvotno napisa
Daklem, kad skuhaš toliko juha koliko je i mama skuhala, i tebi bu uspjelo! :love: Do tada, uživaj u maminoj finoj juhici! :heart:
ja u ekspres lonac stavim komad junetine s kostima ili hrbat, krilca i vrat od pileta, dvije kapule, korijen celera, list celera ili peršina, tri mrkve, od oka Alnaturine začinske soli, malo koncentrata rajčice, zatvorim, kuham 45 min i stvarno je uvijek super.
naravno, najviše ovisi o mesu jel super ili jako super
a najbolja je od jezika.
To!Citiraj:
japanka prvotno napisa
ja upravo kuham od teleće koljenice.
miriše cijela kuća.
i nebrigame ako bude mutna.
I ja točno ovako kao japanka, osim što stavim ili govedinu ili piletinu nikad ne miješam (a vjerujem d aje dobro pa ću probati :)). Ako kuham goveđu juhu, kuham sat vremena, pileću 45 (u express loncu) i Uvijek uvije mi je bistra. Sve sastojke bacim u hladnu vodu.Citiraj:
japanka prvotno napisa
Ja ne volim mutnu juhu (nemojte se ljutiti). Meni je to onda varivo - ono smije biti mutno :P
Ovisna sam o juhi (kao i moj mis). Stvarno ne znam ima li dana u tjednu a da ona nije prvo jelo (osim kad je varivo), al ju svejedno imam u frizeru.
Imam srecu pa imam baku u Zagorju koja na domace hrani koke tak da je juha ona prava, pravcata.
U biti uopce ne znam kak izgleda mutna juha. Mene su doma ucili da se meso (moze biti i razih trkacih zivina), znaci, povremeno mijesam i junetinu i teletinu, i kokos ... ili radim samo od junetine, teletine, kokosi - daklem, ubaci u hladnu vodu, pustim da to samo prokipi i onda ubacim povrce. Ubacujem apsolutno svo povrce koje imam doma
I ne gledam kolicinu mesa, mi svi obozavamo lesade i nikad mi se nije dogodilo da povrce preuzme okus mesne juhe. Znaci obavezno crvena i zuta mrkva, pasternjak, celer, luk poprzen na ploci u svojoj ljusci i ono sto niti jedna od vas ne spominje - poriluk.
Kad voda opet zakipi ubacim sol i papar u zrnu i jedan smrznuti paradajz (domaci). Imamo ih u vrtu previse (napravim oko 100 boca paradajza) i ostatak smrzavam u komadu.
I to je to. Kad opet zakipi, poberem pjenu (cesto i ne) i kuham na laganoj vatri dok sve ne omeksa. Nekad u to ubacim i oguljeni krumpir. Pri samom kraju kuhanja jos ubacim i brokulu i cvjetacu, ukljucujuci i lisce i zagasim vatru.
nikad mi nije ispala mutna?!
ne volim pileću (ali pojedem kad mm skuha) pa uglavnom kuham od teleće koljenice :mljac:
ide: mrkva, celer, peršin, koraba...ma sve što se nađe i komad mesa. ne puno vode. kuham dok ne počne kipiti onda smanjim na najmanju moguću vatru i ostavim par sati (kuhanje se odvija navečer od 8 nadalje...)
lonac, nebitan. u svakom ispadne fino.
e da, ne poklopim skroz, ostavim malo otvoreno.
tjesteninu ukuham tik prije serviranja i to uvijek samo u onu količinu koju mislim pojesti. ako tjestenina ostane unutra garant se zamuti (a i tjestenina bude gnjecava)
nikad ne koristim vegetu, zato moja juha nije ko mamina, nego BOLJA :P
isto!!Citiraj:
willow_tree prvotno napisa
XCitiraj:
apricot prvotno napisa
A dali procjedite juhu prije zakuhavanja tjestenine?
Ja da, obavezno.
meni rekla susjeda, koja je u sklopu odvikavanja od pušenja išla na tečaj detoksikacije, da su im rekli da se kupovno meso, a ja uglavnom imam nažalost samo takvo, prvo opkuha 1-2 min i da na taj način izađe većina kemije
i onda se takvo meso stavi u hladnu vodu i dalje ide kako većina cura kaže
i ja tako radim
sad dal izađe kemija ili većina kvalitetnih stvari, ne znam
znam da izađe većina pjene
Da. Goveđu ili juneću. Pileću obično radim kao "ajngemahtec" ;) i ta kod mene bolje prolazi, jer je to dobar način da se pojede i povrće.Citiraj:
kahna prvotno napisa
Eh, sad još samo fali nastavak - levanci ili gris knedli???
A mene zanima ostane li ista hranjivih sastojaka u tom povrcu ako ga se kuha po sat-dva?
Inace, AdioMare, bas si mi otvorila apetit s ovim opisima; ne zilavo, ne raspadajuce, stara krmacetina, mladi odojak i kuhana kozica, rezane kosti, mutez koji curi..... :mrgreen:
:lol: Baci se ti na brokulu.
Sad ne znam jesam li ti otvorila apetit ili "jesam" :mrgreen:
Dok nisu krave postale lude svakakve smo mi želatine jeli :lol:
Greška u koracima - povrce se ne kuha sat, dva - vec posljednjih dvadesetak minuta, kad mi je meso pri kraju. Ja u pocetku ubacim luk, korijen persina, ali doslovce zeleni dio i malo bijeloga, isto napravim i sa celerom, znaci lisce i komadic celera, luk i rajcicu, eventualno krumpir i poriluk i ovisno o komadima pri kraju stavljam povrce. Tako je radila moja baka, tako radimo mama i ja.
Kolko ja znam, juha bi se trebala kuhati bez poklopca, tek tada ostaje bistra, ali ja ju uvijek malo ostavim poklopljenom. I ide skoro sve povrće koje mi je na dohvat ruke. Moji klinci obožavaju povrtnu juhu: mrkva, grašak, malo krumpira i umjesto tjestenine, zakuhana riža. :bouncing:
Vi koje ukuhavate grašak, a pri tome cijedite juhu... kako to uspijevate? Ja vratim natrag malo nasjeckanog povrća u onu bistru juhu ponekad, šta grašak kupite bobu po bobu? :mrgreen:
Inače odlična mi je s graškom, ali ga nikada nisam stavljala.
Probaj ga lovit s onom tenfačom za pire :mrgreen:
Znači ipak se lovi.
Ok, mislila sam da netko možda zakuhava prije tjestenine ili štajaznam.
A možda...
A nisam ti ja neka mjerodavna kuharica. Koja god tema, tj. recept da je, meni skoro ništa ne uspije.
Osim crnog mokrog. :)
ja nikad.Citiraj:
kahna prvotno napisa
i da se ispravim, nikad ne miješam junetinu i pile, ili jedno ili drugo.
Probaj, bude sjajna supa!Citiraj:
japanka prvotno napisa
Piletina malo "ublaži" junetinu, tj njenu kiselinu, ali dobije neku drugu vrstu jačine.
A objašnjenje mi je :roll:
I uglavnom cedim supu kad je kuvam tako "naveliko" u loncu.
Kad kuvam onu za jedan dan od seckanog povrća, nju ni ne cedim, a nekad i nemam potrebu da zakuvavam ništa od testenine. Naročito ako mi u supi ima krompira naseckanog na kockice.
Ponekad zakuvam i ja rižu. Ili žitne pahuljice (one za muesli). To volim u paradajz supi.
E to sam se i ja uvek pitala. Naročito kad pričamo o jelima tipa sarma ili tako nešto što mora da se gnjavi 3-4 (čak ima i onih po 8 sati :shock: ) u loncu. Moj tata tvrdi da ipak nešto ostane. A zapravo je verovatno u pravu.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ne razgrađuju se baš svi vitamini niti minerali ako se neko jelo kuva na tišoj vatri 2-3 sata.
Osim toga, ja nemam ni toliko vremena, a ni toliko strpljenja za kuvanje.
Inače jako volim da kuvam ;)
Joj evo naletjeh i na juhu. Pa eto sada sam već prava juharica. Ja stavim malo ljuske od luka. One tamne kao kad se farbaju jaja za uskrs i juha ima tako lijepu boju. Naravno da ni moja nije kao mamina.
E a znate kako sam počela. He he. Tek se udala i sad ću ja MM skuhati juhicu da on vidi kako ja to znam. I vidjela ja mamu 100 puta kako i stavim sve u lonac i kuham 1.5 sat i otvorim je. Divna mirisna, boja na zavidnom nivou. Brzo sva razdragana uzmem cjedilo i lijepo je ocjedim. Da da, direktno u sudoper. I vidim da odlazi i ne mogu ništa. I fino smo za ručak papali žlundre i kuhani napoj od raznog povrća. I danas mi se muž previja od smjeha kada to prepričava nekome od naših povremenih gostiju. Sva sreća da sam blondie pa mi je pola oprošteno.
takva je bila i moja prva juha! :lol: Kuhala sam je zajedno s cimericom...ona je držala cjedilo a ja lonac :lol:Citiraj:
nenaa prvotno napisa
lolek i bolek
E pa sad sam stvarno crkla od smeha. :lol:
Odavno se nisam nasmejala tako nekom postu!
Ali da je ispod takvog još jedan isti!!! :lol: :lol:
:lol: :lol:
to je otprilike kao kad je andrea prala faširano meso
:lol: :lol:
:oops: :oops: :oops: :sing: i fućkam. Da sam barem bila sama doma nitko ne bi znao. Kao kad sam npr. zvala sestričnu i pitala kako da napravim grašak, i ona upotrijebi famoznu riječ DINSTAŠ, a ja mamina maza nikad čula za to, ali nisam se usudila pitati jer ona mi je to rekla kao "pa znaš staviš malo luka maslaca i luka i onda malo ulja i dinstaš. Znaš valjda" I ja sam podlivala uljem jer sam zapamtila da je mama uvijek govorila dinstanje=podlivanje. Skoro sam zapalila kuću.
Nenaa, jaću poludit! :lol: :lol: :lol: A juha :lol: :lol:Citiraj:
nenaa prvotno napisa
Ovo je stvarno previše! :lol: :lol: :lol:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ajme :lol:
Moj recept za finu bistru juhicu- mamina škola:
Uvijek je kuham otklopljenu, nalijem hladne vode na meso i povrće. I to-od mesa: piletina ili junetina ili teletina ili ponekad pomiješam(meni je finije kada je pomiješano, nekako ima poseban okus). Povrće uvijek bude mrkva, peršin korijen, peršin list u komadu(ne nasjeckan- to ide na kraju kad je procijeđena i kad se ukuha tjestenina ili sl.), ponekad celer ako ga imam, komad crvenog luka, krompir- to obavezno, komad ili čak i više. Posolim i stavim također bibera u zrnu.
Kad zavrije pokupim pjenu i smanjim vatru na najslabije. Kuham dok meso ne omekša. E da, ako je juneća, onda prvo stavim prokuhati malo meso a tek onda dodam povrće.
I što je najvažnije, nikad se ne smije dodavati naknadno vode, to sam čula od jedne vrsne kuharice a i iz iskustva sad znam da utječe na to da juha izgubi onaj posebno fini okus i naročito bistroću.
Kad je kuhana, prvo ugasim vatru i pustim da malo odstoji-5 minuta da se sjedne pa tek onda cijedim. I to ne samo kroz mrežasto cijedilo, nego u njega stavim još i onaj papir za filter kavu.
Eto moja tajna bistre juhe. :mrgreen:
nenaa, puntica :lol: :lol:
Tko bi rekao da i topic o juhi može nasmijati :lol:
nenaa, puntica :lol: :lol: :lol:
sad sam se sjetila kad sam prvi put kuhala blitvu
kupila ja 20-30 deka, izgleda to onako dosta
stavim u vodu, posolim, odem malo gledati tv
vratim se, procijedim to i tražim blitvu, nema je :?
zovem mamu na telefon i kažem stavila sam, sto posto, a samo malo je ostalo...
još i danas mi je to prva asocijacija na riječ - blitva :lol:
:roll: imala sam ja biser s juhom.
Ali tad još nisam bila kuharica, nego znatiželjna klinka.
Taman ju je mama ugasila i nekud otišla, a ja fino uzela toplomjer da
vidim kak se to živa penje 8)
I da, za čas je bila gore :roll: al joj je bilo jaaaako vruće pa je "skočila" u lonac :/
Naime puko je toplomjer a živa fino u juhicu :shock:
A ja "pametna" prelila "gornji" dio u drugu zdjelu, a ono sa dna u školjku.
Mogla sam nas sve potrovati :mrgreen:
Naravno da mama i ostali ukučani, još dan danas, ne znaju za ovaj događaj. :oops:
kahna :lol: :lol: :lol:
i meni je ovaj topic o juhi super
Joj imam ja još tih sramotnih bisera. MM je prvih god. dana najviše volio jaje na oko i hrenovke. To mi je najbolje išlo. Kad je vidio da uzimam kuharicu i najavljujem "danas imamo nešto specijalno uvijek je izgledao :?
Sjećam se naše prve bračne večere uz svijeće. Bez zafrkancije. Obukla ja sexy haltere vikend iza svadbe. U korzetu, samostojećim itd... Idila MM samo za poželit. Stavila crveni satenski stolnjak, svjećnjak, fino vino, i uleti on sa puta u kuću i sav oduševljen na stolu poklopljeni tanjuri. Ma pravo filmski, i lijepo se on raskomoti, i mi sjeli i otklopio on taj tanjur i :shock: :shock: :shock: , i odvalio se smijat. A šta sam ja znala, bila dva hladna jaja na oko (koja baš i nisu uspjela) i hrenovke. Da i... Da vas čujem. Ajde prasnite sada.
Da da, veće romantike nije bilo, i ja onako jeftina na onom stolcu buljim u njega, pa znao je da ne znam kuhati. I dobila sam ga na malo suza, poslje nam je bilo super. Danas kad znam skuhati i kranjske je i meni sjećanje na ovu večeru :lol: :lol: :lol:
Nenaa ma bolje da si tako dočekala muža te prve dana braka, onak ostane ti malo energije i za neke druge stvari.
Ja sam svom nakuhala čuda, bila krepana ko pas, smrdila po dinstanom luku nisam se stigla presvuć u sexy rublje, da i polupijana zaspala na kauču(bilo mi je jako fino vino).
Kod nas vrijedi ili jelo ili ono drugo uz sendviče, hrenovke i sl.
BTW i meni juhica skoro uvijek bude mutna, zato su mi najdraže krem juhe :mrgreen:.
Mama mi je rekla da ona stavi ljusku od jajeta u juhicu da bude bistra.
U Gamulinoj kuharici piše da govedinu treba stavit kuhat u kipuću vodu, kada prokuha ocijedit , oprat i stavit ponovo u hladnu vodu.
nenaa, baš si legenda! :lol: :lol: :lol: