nabavila sam si super 100 ( golden ), idući vikend krećem u akciju!
Printable View
nabavila sam si super 100 ( golden ), idući vikend krećem u akciju!
Svrha generalke pred Božić je ako inače nemaš vremena detaljno čistiti (ili ti se ne da :mrgreen: ), pa ti se nakupi rusvaja i prljavštine, a za Božić ti dolaze gosti neki lijevi koje viđaš jednom godišnje i sve nešto na finjaka pa ti je neugodno da vide kako nisi godinu dana oprao prozore, kuhinja ti je sva masna, pećnicu nisi očistio otkako je imaš, a o zavjesama da ne pričam...
Budući da mi ove godine za Božić idemo na četiri dana kod mojih i neće nam dolaziti nikakvi gosti, neće bit ni generalke :D (vjerojatno je ne bi bilo ni inače ko što je nikad dosad nije bilo svih ovih godina)
Al ono što bi stvarno voljela napravit prije NG je izbacat gomilu nepotrebnog drloga koji mi se tijekom godina nakupio u stanu... Rješit se odjeće koju više ne nosimo MM i ja, robicu koju je L. prerastao i koja se čuva za neko eventualno drugo dijete spakirat i prebacit u podrum, pobacat kojekakve časopise stare pet godina, potrgane i neupotrebljive igračke, ah... Tako da simbolički uđemo u Novu godinu neopterećeni prtljagom iz stare. Negdje sam čitala kako Japanci imaju novogodišnju supergeneralku u kojoj sudjeluje cijela obitelj i koja traje tjednima. Čisti se apsolutno sve, ono, vadi se beštek iz ladica i brišu ladice :mrgreen: s istom simbolikom. Baš mi je to fora običaj, al sam ja prelijena domaćica da bi to kod mene zaživjelo
Ja upravo radim to "simbolično" čišćenje.
Mislim, kad se onako realno pogleda, nema tu ničeg simboličnog. Izbacila sam nepotrebne stvari (i još nisam završila, ali budem do kraja vikenda).
Nema nikakve veze sa praznicima, nego sa mojim osjećajem zatrpanosti i gušenja u nepotrebnosti. Ali se fino poklopilo, pa ću u januaru imati više vremena za porodicu :)
Evo meni otkazala čistačica i sad čistimo sami.
Uz Leu nenaviklu na to da se sama mora zabaviti i pet minuta, bit će to i prava duhovna obnova :mrgreen:
Možda žena pročitala ovdje koje sve čišćenje najavljuješ pa se prepala :mrgreen:Citiraj:
Mima prvotno napisa
A još kad se sjetila kako je zmazano .. :lol:
Ne znam ima li onda smisla da objavim da tražim pomoć u čišćenju na forumu :/
dobila sam od sveki punu vrećicu sredstava za čišćenje, pa tko ne bi odolio malo isprobati.. :lol:
imamo tradiciju u obitelji da se sve lijepo očisti i ukrasi za božić, najljepše sjećanje iz djetinjstva mi je mirisna uštirkana posteljina i tu tradiciju želim nastaviti dalje, kad daj Bože rodim svoju djecu :saint:
MM i ja smo danas čistili cijeli dan :roll: On je oprao prozore a ja sam oribala kuhinju i kupaonicu, a zapravo još moram oprati pločice oko kade jer to nisam stigla. Oprala sam i sav namještaj, a MM podove. Onda smo izljepili naljepnice pahuljice po prozorima i posijali pšenicu :mrgreen:
E dok vas čitam..i meni nekako dođe želja za čišćenjem..šteta što je sad noć pa je kasno :mrgreen:
Cistim ko luda svaki dan.Sad cistim lustere,micem krevete da usisam,kauc koji je ogroman,ovo je i tjelovjezba:)
Trudim se stalno (posljednjih par tjedana malo više), ali uz MM i sina to je tako teško . :/
Doma ne radim ništ ciljano nego svaki tjedan pomalo, pa nešto dođe na red prije, a nešto iza blagdana.
U subotu radili generalku kod moje svekrve (prozori, zavjese, tepih, kuhinjski ormari...) Uskoro će napuniti 80 i ne može to više sama raditi, a jako joj je važno da se sve obavi kao u njenoj mladosti...
Pokazala sam joj kak se čisti mikrovalna - zakipila u njoj vodu i limun...:mrgreen: ! Eh, da, rekla je da ne treba jer sve unutra grije pokriveno, a onda sam joj pokazala kak je zgledala krpa... ;) Bitno da je zadovoljna.
(Btw. dok su klinci bili mali, imala sam duuugo godina tetu čistilicu svakih 6-8 tjedana. Bila je dobra, ali nedajbog da čisti tehniku - u to se nije ama baš ništa razumjela... pa sam zaključila da mi se ne isplati davati lovu i opet poslije dosta toga čistit sama. Osim toga, od ljeta imam pvc stolariju pa je pranje prozora dječja igra, i sve tak... Gledam da mi ne bude preteško. Jedino je uvijek previše stvari u tom našem brlogu, pa pred Božić obično izbacim furdu.
Sad su klinci veći, pomažu koliko ih upregnem, a tradicionalno pomognemo starijoj generaciji koliko stignemo. Idući vikend ću ponuditi mami to isto... )