Citiraj:
donna prvotno napisa
Printable View
Citiraj:
donna prvotno napisa
da napisem sto sam htjela :roll:Citiraj:
jadro prvotno napisa
ja sam izvadila gornje cetvorke. Kad mi je to govorio ortodont u Ri, prije 6 godina, nisam pristala na to..isto mi je bila rekla i moja ortodontica prije 2 godine. Duuuugo sam se razmisljala i premisljala, to mi je bilo koma uopce pomisliti..kako ce mi izvaditi 2 zdrava zuba..ej, po mom iskustvu, nista lakse. Dobijes inekciju, sestra malo pridrzi glavu da bude ucvrscenija (kakav izraz) i dr. iscupa ko od sale. Vadila sam prvo jedan, pa za par dana drugi, jer su ipak to rane pa da jedna strana zacijeli.
i nije mi zao..sad sam hepi, smijem se i kad mi nije smijesno :mrgreen:
jos ovo, ort.mi je bila rekla, da mi mozemo probati i bez vadjenja,a li da postoji sansa da se zubi ipak moraju izvaditi u toku nosenja aparata, a bez njih je sve brze i bolje
Citiraj:
jadro prvotno napisa
Ja zbog istog razloga imam zubati osmjeh, nije da ga baš krijem, ali nije meni ono tipa vađenje zdravog zuba, jao, jasno mi je da ih je u mojoj vilici viška jer mi je brada malo uvučena, a imam zeko velike jedinice, nego.... na što ću ličit bez donje jedinice, majčice mila, kako ću na posao i sl. Kako si se s time nosila - s rupom u ustima u zrelim godinama?
ja sam vadila umnjake, 3/4 neposredno prije stavljanja aparatića. rasli su mi u vilicu, nisam mogla otvoriti usta niti 2 milimetra. groznooooo. :cry:
rekla mi je jedna ortodontica da su se prije masovno vadile 3trojke ili četvorke jer je onda jednostavnije izravnati zube (jer je rupa u sredini, inače se svi zubi guraju prema kraju pa duže traje).
u današnje vrijeme izbjegava se vađenje zdravih zubi. :D
Opet moram spomenuti svog oralnog kirurga... kakvo cupanje, kakvo pridrzavanje glave, kakvi bolovi...
Pitala sam ga o tome i kaze da se ni jedno ne smije dogoditi, a i da nema zasto. Stvar je samo u stomatologu/kirurgu.
Mislim da nikada ne bih pristala na vadjenje zdravog zuba.
To sam i ja mislila. Ali kad zanemaris estetiku kao glavni razlog za ispravljanje zuba i shvatis da mozes ostati i bez tih, a i ostalih zdravih zuba zbog paradentoze, onda se vadjenje ne cini kao prevelika zrtva...Citiraj:
Kaae prvotno napisa
Ma u tom slucaju bih se slozila!
Mislim, da stvarno postoji neka prijetnja ostalim zubima, itd. Zbog estetike, svakako ne bih.
Mislim da nikad nije baš samo estetika - čim su nagruvani zagriz godinama ide sve gore i svi onda ostali problemi što idu s tim.Citiraj:
Kaae prvotno napisa
Ja nemam prednja gornja 2 zuba potpuno ravna ,odnosno jedan je djelomice ravan a drugi okomito položen.Za nošenje aparata baš nemam volju jer mi je MM nosio 2 god pa znam kako je ,pitala bih vas dal je netko napravio estetsku kor. samo prvih zubi tj, stavljanju est. ljuskica i koliko košta :/
prvih zubi tj, stavljanju est. ljuskica i koliko
ali nisam sigurna da ljuskicama možeš riješiti taj defekt. Prije da ćeš morati staviti krune, znači brusiti zube :/
ispravak ako sam se krivo izrazila, tj.za one koje su to tako (krivo)shvatile
NEMA BOLOVA KOD VADJENJA ZUBA (samo inekcija, koliko boli, nes ti), NEMA DRZANJA GLAVE (to nije drzanje kakvo ste zamislile, to je bilo cisto da se glava ne mice ni onaj cm lijevo desno kad zubar zub malo "rasklima"), a meni je svako vadjenja zuba "cupanje" 8)
to sam objasnila, i gotovo od mene (da ne bi zacatavale)
estetski..meni je bilo koma, mislila sam da svi vide da meni fale ta dva zuba (a ja kao da mi je to prof.deform.svima vidim nedostatke i vrline zuba), ali masa ljudi mi je rekla da nije uopce tako strasno...malo sam se manje smijala, he, he, a i nisam radila (ina sad je pravo vrijeme). I meni su se relativno brzo te rupe popunile, jer idu prednji iza, a straznji naprijed-nosila sam i headgear (koliko koji treba, naravno).
Uf, idem radit za 3 mjeseca... koliko je to.... relativno brzo? Dijete plače kad svežem ručnik oko glave kad operem kosu... Kako je dijete reagiralo na taj headgear (što je to - jel to onaj aparatić koji se nosi oko glave i pritišće zube)?Citiraj:
jadro prvotno napisa
Ma nisam ja protiv aparatica, samo nikako da vidim da je nekom trajno rijesilo problem. Ono cemu se stvarno protivim je vadjenje zdravog zuba (nedaj boze vise njih) samo zbog estetike. A ima i toga. Eno ga MM-ov stari, s 50 i kusur nosi aparatic ni iz kakvog razloga osim estetike i ideje njegovog zubara da umlati jos koji dolarcic.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Ja sam isto u Fizodentu, uzela sam onaj prozirni, na gornje i donje zube za 12 000, skidam ga (nadam se) sutra, nakon godinu i 9 mjeseci.
Iznimno zadovoljna uslugom.
Također je istina da najviše preporučaju metalni za 10 000 kn, no meni strašno ružno izgleda..
I mislim da to na 2 godine i nije neka ogromna cifra s obzirom da se može platiti na rate, a ono što iza toga ostaje je ipak puno vrijednije...
Preporučam svima :)
Nekidan sam sa najstarijom kćeri bila kod zubara zbog karijesa na jednom zubu, ali je zubarica napomenula da će trebati nositi aparatić.
Njoj je mliječna gornja dvojka ispala prije sigurno godinu dana, a tek je prije 2-3 mjeseca počela izbijati, al nema mjesta, nešto malo je izbila van, rekla bih do pola i dalje ne ide. Trojka je još uvijek mliječna. Pitala sam jel odmah idemo kod ortodonta, rekla je ne, još je rano.
Kad se otprilike to rješava? Predpostavljam da bi pričekala dok i trojke mliječne odu i krenu trajni, jer je napomenula kad počnu izlaziti trajne trojke da će tek onda biti tijesno. Njoj su mliječni zubi bili jako sitni, baš jako, npr. trajne jedinice su joj barem duplo veće nego su bile mliječne.
Moj je dobio aparatić prije Božića, znači u dobi od 8 i pol godina.
U tom trenutku imao je donje trajne jedinice i dvojke i gornje jedinice i jednu dvojku.
Ovisi koja je dijagnoza/problem,...
Anabeg, moj je godinu dana stariji od tvoje i već smo godinu dana kod ortodonta. Idemo samo na kontrole i čekamo da zubi ispadnu. Odi se raspitaj, u jedno vrijeme nisi mogao dobiti apatatic odmah kada se pojaviš kod ortodonta. Ne znam kako je sada.
isto je i sad, rade ortopan pa vide kad će kaj i gdi, , moja za sad ne treba ništa , ali treba doći na kontrolu u 11 mjesecu, doktor očekuje da će nešto ispasti, a opet da će i novi narasti.
moja je starija od cathyjevog klinca malo preko godinu dana, i da prvi put je bila s 8 i nešto kod ortodonta.
Moja sad u 8. mjesecu puni 8 godina. Planirati cu onda posjetiti ortodonta do pocetka skolske godine.
Da, znam. Hvala.