To sam i ja rekla Apri za miksani krumpir pa se otresla na mene. :mrgreen:Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Jelda je ljepilast? I meni je.
Dooooobro.
Sad mi još samo reci moram li sjeckati meso ili može faširano? :lol:
Printable View
To sam i ja rekla Apri za miksani krumpir pa se otresla na mene. :mrgreen:Citiraj:
Jelda je ljepilast? I meni je.
Dooooobro.
Sad mi još samo reci moram li sjeckati meso ili može faširano? :lol:
koji vam je vrag... navalile ste na taj pire, i još bi mi se moglo dogodit da u pol noći idem gulit krompire... :x
pire obavezno s druzgalicom, nikako mikseromCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
meso - faširano
panceta narezana na sitne komadiće
što manje riže
paradajz u saftu, ne volim sarme na bijelo (nisu bakalar)
S T O P !!!Citiraj:
magriz prvotno napisa
Stop, stop, stop, stop, stop, stop, stop!
Ja ne stavljam paradajz u sarmu, samo crvenu papriku za boju.
Jel može da sam sad ispala? :mrgreen:
Ja bum i bez krumpira ako me pozoveš :oops:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Kaj se Ledoleta tiče-preskačem i častim sve Rupurutom :mrgreen:
nećeš se sad izvući...Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
može i paprika :P
kad već pitaš ja bi sjeckano, naučila na tako :mrgreen:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
to se traži :D :DCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
nisu to ćufte da budu u paradajz sosu
a ne, vidi ti kako bi ona uteklaCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
ali ispala je magriz
pa će meni ostati više :mljac:
Ah, srce moje...Citiraj:
mim prvotno napisa
Skoro sam se i razgalila na tebe, ali sreća da su me izbacile zbog paprike. :mrgreen:
Vidi vraga, nisu... :lol:
ja ću se žrtvovati... 8)Citiraj:
Meni može i bez paprike :oops:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
al bih cijenila da ima juhice od zelja i da se zelje ne ispere
:roll:
Dobro, zaprškom ili bez?
Ne biram :oops:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
(što se vidi iz priloženog :lol: )
saCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
lagana
na malo masti
bez luka
i ipak malo isprati zelje
ne previše
u 2-3 vode
samo ti skuhaj. lako poslije prigovaram :mrgreen:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Sad ste me zaje..
Ne vrijedi da kažem ni da je radim bez, ni sa :lol:
vidiš da ih ni mast nije rastjerala
a inače sve fiinee, gadljive na mast
NEMAM NUTTELU!!!
Ili možda moram imati?! :lol:
Malo sam se izgubila negdje na pola topica... ali moram priznati da se sad borim sama sa sobom jer, eto, sarma sjedi na balkonu...
S pireom. Obavezno. Nemiksanim. S obzirom da sarmu bez pirea ne jedem...
..nema sarme u jedan u noci. *nod*
mim :love:
Nikako paradajz u sarmu :P ni u punjenu papriku. U pasulj može u nekim kombinacijama.
Pire - nikako mikserom. Samo ručno sa onom presom/gnječilicom, kako se već zove. Naravno, bez grudvica.
Zapršku ne stavljam u sarmu, samo crvenu alevu papriku. Da bude fine boje i ukusa.
Moja baka, stara Sremica, stavlja tanku zapršku od brašna i malo aleve paprike na masti, pa je uvali u šerpu sarmi pred kraj krčkanja.
Onda je vrati u rernu na još 15 minuta i to je to.
Nego, i meni sarma čami na terasi i čeka da je strpam u zamrzivač.
Malo mi se gornji pritisak podigao, pa me ćopio strah da je spakujem u stomak :(
Al doći će, doći i vreme za nju :da:
Volim kad u sarmi ima dosta riže, kad se u njoj NE kuha nikakvo suho meso, špek i sl., nego samo mljeveno miješano (svinj./jun.), eventualno u juhi se kuhaju neke svinjske kosti s mesom u tragovima, zaprška je lagana (na bazi ulja), s paprikom, stavim i žlicu paradajza (mada mi je svejedno jer tu juhu ne jedem, ali mi je sarma ukusnija), a uz nju volim jesti restani krumpir (na dosta luka) ili pire (s umiješanim vrhnjem i grudicama jer ne volim miksati, a ne da mi se dugo niti gnječiti).
Moju sarmu vjerojatno nitko ne bi niti jeo :/
Čuj, ja baš ne biram pa bih je jela, ali... izdeprimirao me nedostatak suhog mesa. A i riže bih manje ako može. No, ti slobodno zanemari sve prigovore i pošalji lonac k meni na degustaciju.Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
Vanesax, nekaj me štrecnulo u tvom postu:
Ovo boldano znači da tvoja baka sprema sarmu u rerni? Mene to jaaaako zanima pa kad ti bude zgodno molim te napiši taj bakin recept od početka. Ako baka iz Srema nešto kuha to mora biti prefino.Citiraj:
Moja baka, stara Sremica, stavlja tanku zapršku od brašna i malo aleve paprike na masti, pa je uvali u šerpu sarmi pred kraj krčkanja.
(di je smajli kojem cure sline-taj mi stalno fali??? )
[quote="mim"]to je kod nas uvijek smiješno kad kažemo da pojedemo... desetak komada (MM i po 15)Citiraj:
vanesax prvotno napisa
jerbo su kod nas sarme malene, kao oveći ćevapi. poput muškog palca, otprilike.
meni gadljive one velike :/
ok, zbrljala sam citat, mim pojede tri sarme.
vanesa, koliko ih ti pojedeš? :mrgreen:
Šta, vi sarmu ne spremate u rerni :?
Kad sam imala samo mali šporet, onaj bez rerne, onda sam je kuvala na ringli. Ali, kod nas se sarma kuva u rerni ;)
i moja svekrva tako radi sarmu, skuha ju normalno na peci, i onda jos za kraj stavi u rol da se zapece :?Citiraj:
Vanesax, nekaj me štrecnulo u tvom postu:
Citat:
Ovo boldano znači da tvoja baka sprema sarmu u rerni? Mene to jaaaako zanima pa kad ti bude zgodno molim te napiši taj bakin recept od početka. Ako baka iz Srema nešto kuha to mora biti prefino.
(di je smajli kojem cure sline-taj mi stalno fali??? )
i obavezno stavi dva-tri krumpira (cijela) i koju mrkvu da se kuhaju sa sarmom
meni nije nesto posebno, moja mi je bolja :mrgreen:
i onda krčka satima
ko pekmez
ma nema ti toga više, štatije
[quote="apricot"]Ideeeeeš!! :shock: Pa tko to sve zamota?? I di nađeš tak malu glavicu zelja?? Ili staviš malo mesa u veliki list?? Otkrij tajnu, pliiiiiz. Btw, i ja volim male sarme, ali ovak male nisam nikad vidjela. Doma radim veće jer mi se ne da motati. Ionako ih većih smotam 40 komada pa kud još da su i male.... :/Citiraj:
mim prvotno napisa
Zavisi od stanja u kom sam :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Mi pravimo sarme veće od palca, ali manje od pesnice, tako da uobičajeno pojedem 3 komada, a stane i 4.
Za razliku od sarmica od zelja (nisam dokučila kako se to kod vas u Hr zove?) i od vinovog lišća. Njih znam pojesti i po 7 komada :oops:
ako je veća glavica kupusa, desi se da od jednog lista smotam tri sarmice.
i ne ispirem kupus, volim da je kiselo.
naredam sarmice, gore suho meso i nasjeckano zelje (pogotovo mi je super sa suhom ovčetinom)
jako malo riže stavim, a meso kombinacija puretine i junetine.
slikam sljedeći put da vidite kolike su (ali, kod nas je sve filigransko, kolačići su skoro pa veličine nokta... tog istog palca)
A da konačno svaka detaljno kaže kak radi to čudo od jela??
Evo mog priloga:
- junetina i puretina u omjeru 80:20 se samelju dva puta. Od začina potrpam dosta toga pa neću nabrajati. Obavezno jedno jaje.
- na tavi malo prepržim jednu vrlo, vrlo sitno sjeckanu domaću mekanu kobasicu, glavicu luka i kad kobasa pusti mast na to stavim rižu, lagano prepržim i ostavim da se hladi.
- ubacim tu kobasu u meso, dodam maaaalo sjeckanog špekeca i zamotam.
- na dno posude ide red rezanog zelja i još jedna kobasa izrezana na manje dijelove. Onda red sarme pa red zelja pa suha rebarca i tako do vrha. Zalijem s dosta vode.
- krčkam dok ne bude kuhano, na kraju odlijem nešto juhice u posebnu rajnglicu i u to dodam laganu zapršku, dobro promiješam i ulijem u sarmu. Protresem, pustim da malo krčka i gotovo je.
Ona puretina s početka priče napravi to da sarma ne "miriši" po kuhanom prasetu, nije jako zasitna i može je se puno pojesti. Prepržena riža na kobasi povuče fiiiinu mast i miris dima iz kobase tako da je sarmica baš onako-aromatična. Špekec u komadima ne stavljam jer mi je takva sarma premasna. I volim kad ima juhice pa se kod nas sarma jede žlicom. Krumpir većinom ne kuham.
Recept ide, samo recite gde?Citiraj:
mim prvotno napisa
Mislim, već smo počeli da oftopičarimo. Pišemo već zadnjih 15 postova o tome šta u sarmu, a ne šta uz sarmu, pa da nas ne ključaju :P
Inače, ovde sarma od početka ide u rernu. Nema ništa da se sprema gore, osim mesa koje mora da se prodinsta (u nekim krajevima se stavlja smesa od sirovog mesa, ali se onda to sve zduda u kupusu, pa mi to nije fino i rastresito)
Ja volim sve sitno. Ali da je to palac mm ili da nekim slučajem bilo šta od hrane mora biti veličine njegovog nokta, crkli bi od gladi zasigurno :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Količina mesa oko 500-650 gr. na jednu glavicu kupusa. Meso je mešano svinjsko i juneće (fifti-fifti) ili samo svinjsko. Meni draže mešano.
Na malo ulja se proprži sitno isečena slanina (jedan režanj od cca 50 gr.) pa se na to stavi veća glavica isto sitno iseckanog luka. Može i malo seckane kobasice ko voli. Ja stavim i jednu manju izrendanu šargarepu. Kad to "uvene" onda se stavi mleveno meso, pa se ono dopola izdinsta i onda idu začini (so, biber, biljni začin tipa Vegeta ili nešto slično, aleva paprika, malo belog luka) i šaka bele riže. Ja nekad stavim i sojine ljuspice.
Kupus nekad perem, a nekad ne, zavisi koliko je slan, odvajam listove, pa one veće prepolovim i smotam od toga sarme.
SLAGANJE:
Na dno velike i široke šerpe (koja može da ide u rernu i koja ima poklopac) se stavi jedan-dva najveća lista kupusa, pa preko toga red dobro zbijenih sarmi, između njih se može ubosti suva rebra i kobasica, ali ja to radim red po red. Dakle, red sarmi, pa preko njih poslažem komade dimljene polusuve kobasice, par komadića suvih rebara i tri-četiri režnja (4x4 cm) slanine. Pobacam na to na komade iskidana 2 lovorova lista i nekoliko zrna bibera, pa opet red sarmi. Preko njih može još suvog mesa, kobasice, slanine (ali meni u moju šerpu to ne stane) pa još jedan-dva cela lista kupusa, da se sve to pokrije.
Nalijem do vrha sa vodom, da sve ogrezne, pa preko toga stavim još i neki teži tanjir manjeg promera od otvora šerpe, da bi on sprečio sarme da se podižu gore. Ali mora ostati malo prostora oko ruba, da tečnost može da krčka i da možete podići tanjir tokom kuvanja da proverite jelo.
Poklopiti i staviti u rernu prethodno zagrejanu na 180°C.
Na sarmu zaboraviti nekih 1,5 sat, a onda videti kako stvari stoje. Malo stišati rernu (na 120-150) i ostaviti je još toliko. Posle toga, rernu isključiti, skinuti poklopac i tanjir i ostaviti u rerni da se u njoj prohladi. Jede se sutradan, ali može i odmah.
Ja ovo pravim preko noći.
Stavim je uveče oko 10 sati, pa oko 1h isključim rernu i ona ostaje do sutra, do ručka u njoj. Pred ručak bude mlaka. Treba je samo podgrejati u šerpici.
mm pravi ovake ko u apri
ja se iz djetinjstva sjecam drukcijih
ja odobravam, a onda da vidim tko bi se usudio ključati 8)Citiraj:
vanesax prvotno napisa
moja mama (ja samo jedem) stavlja meso kombinacija svinjetina-junetina pol-pol
meso sitno sjecka oštrim nožem
zdinsta ga (e sad ne znam dal na kapuli ili ne, tu fazu sam preskočila gledati, ali mislim da je na kapuli)
stavi malo suhe riže unutra, stvarno malo
i poveže s 2 žumanjka
začine
mota onako prosječne, nisu kao šaka, ali nisu ni kao prst, onako prosječne, prema manjima
slaže red sarmi, red suhog mesa, rebrica, slanina, sad je stavila i domaće kobase, inače ne, red rezanog (ne ribanog) kupusa i tako dok ima svega
i to se krčka satima
na kraju napravi zapršku od malo masti, malo, malo brašna i malo crvene paprike
to stavi u sarmu i pusti da još malo kuha
i nikad ne jedemo 1. dan , napravi bar 1-2 dana ranije
što duže stoje to su bolje
jučer je MM pojeo zadnje od ove ture, već sam rekla mami da mora opet raditi, bar još 1x ove zime
E, to je nasa mjera - 40 komada, a nisu male. Onda ih jedemo .. dozivotno.
Tocan recept moram negdje iskopati, kuha ih samo ocuh po receptu njegove mame. Znam samo da ide malo svinjske masti i da je to jedino jelo u kojem cu to cudo pojesti.
Zaboravila sam da napišem- žumanca u prohlađeno dinstano meso ili 1 celo jaje da se poveže masaCitiraj:
A ovo za zapršku, to sam već pisala, moja baka je pravi, a ja ne. I to samo da bih uštedela par kalorija :P
Kod mene tih 40 komada traje kratko-bar što se novogodišnje sarme tiče. Pojede se puno za tradicionalni novogodišnji ručak na kojem se skupe svi koji su kod nas bili na dočeku, a onda još odnesu i kući tako da nam sarma traje najduže 48 sati.Citiraj:
Kaae prvotno napisa
Kad radim samo za nas doma onda dio skuham, a dio zamrznem u sirovom stanju bez dodatnog zelja i suhog mesa. Po potrebi izvadim, dodam meso i rezano zelje pa imam svježi ručak.
Kod nas se jede za novogodisnji rucak, na kojem nas nema puno, pa onda ostatak traje.. i traje.
Osim za Novu godinu, radimo je mozda jos jednom godisnje. Eventualno dva put. (Npr. sarma je bila izbor za prvi obrok koji su moji skuhali starcima mog buduceg, Amerima. I eto njih, toliko su se odusevili da kisele kupus u garazi usred Minnesote jer ga se tamo ukiseljenog ne moze kupiti, haha)
8)Citiraj:
Kaae prvotno napisa