Da, dojim ga; još jede svaki sat i pol, a ima i jedan (zapravo pola) obroka voćne kašice.
Meni nije bilo hladno (obukla sam ga kao i sebe), ali je inače vanjska temperatura tih dana bila oko 15oC pa sam to povezala s time.
Printable View
Da, dojim ga; još jede svaki sat i pol, a ima i jedan (zapravo pola) obroka voćne kašice.
Meni nije bilo hladno (obukla sam ga kao i sebe), ali je inače vanjska temperatura tih dana bila oko 15oC pa sam to povezala s time.
zvucat ce vam sigurno moj komentar uzasno blesav... ali valjda cete me prosvijetliti.
Naime, ne vidim zapravo zasto bi se dijete od rodenja drzalo bez pelena? obzirom da mi je petra bila dobila vodene kozice, prosli smo "potty training" u rekordnom roku jer su pelene samo pogorsavale kozice - a petri je ionak 20 mjeseci, tako da smo sretni da smo ih se rjesili.
ali koja je svrha ne drzati pelene tek rodenoj bebi? meni to izgleda kao strasno stresno stalno trcati s bebom i nervirati se oko piskenja i kakanja kada beba jos nije u stanju kontrolirati se.
mislim da je prirodnije drzati platnene umjesto jednokratnih... ali skroz bez pelena mi je malo too much.
napominjem da je ovaj komentar stvarno "iz vedra neba" jer nista o tome nisam posebno citala... a komentiram jer vidim da je tema dosta popularna, pa eto...........................
Petra,
mi smo navršili šest mjeseci i meni nije glavni cilj (možda nekim jest, ja govorim u svoje ime) držati dijete bez pelena. Međutim, kako vidim da se puuuuno ugodnije osjeća na ovim vrućinama samo u gaćicama, stvarno mi nije teško svaki sat posjesti ga na wc, gdje uglavnom obavi pišanje. Ako mu i pobjegne u gaćice - nema veze: kako inače mijenjam pelenu, tako mu stavim nove gaćice. Njemu je ugodno - meni nije teško.
Za kakanje stvarno nema problema - daje tako sigurne znakove da treba kakati da bi mi sad bilo žao ne ga staviti na wc kad to praktički od mene traži (baš me gleda u oči, prducka i grimasama lica pokazuje kao da tiska).
Znači, meni je važno da bebi bude ugodno.
Inače, po noći imamo pelene, a i kad ga baka čuva ili kad je hladnije ima platnene pelene i tako...
Almathea nikome nije cilj držanje djeteta bez pelena po svaku cijenu jer taj će se sigurno razboljeti zbog nedohvatnog perfekcionizma.
Cilj je komunikacija s djetetom kako kaže Aqua, cilj je podržavanje onoga što dijete zna, što radi i kada to radi jer bi inače samo curilo iz djeteta, što kako znamo nije slučaj.
Za mene je potpuno nemoguće postalo ne reagirati na djetetovu potrebu pišanja i kakanja prije nego što ono napuni gačice. Ja se teško susdržavam da drugim ženama oko mene ne sugeriram da si stave dijete na pišanje jer su mi znakovi jasni i kao strancu. Međutim za to je bilo potreno vrijeme, a nisam to naučula od svoje mame ili neke druge osobe iz svoje okolice nego iz knjiga, iz vlastitog iskustva...
Senzibilizacija na tu temu je toliko jaka da mi je žao svih ljudi koje manipuliraju pelenam uz jako dobre i logične izgovore.
Svatko tko je počeo o ovome voditi računa zakoračio je u jedan novi svijet koji ti tek počinje biti jasan kad si u njemu.
Jednostavno rečeno "kad probaš znaš"...
Mamama nije lako, odvojenost može biti veliki problem jer mama je naučila bebeu da bude ona prisutna kad beba treba piškiti i kakati zato je dobro dovoljno rano uvesti i druge članove familije u ovaj način pomaganja djetetu da izvrši nuždu, baš kao što nam pomažu u obliku odlaska u šetnju.
Samaritanka, možda se to već spominjalo, ali ovaj topic je ogroman i nisam našla, koji su to znakovi?
Piškenje ne mogu uloviti, nema šanse, a u zadnje vrijeme ni kakanje. Otkrio je kakanje stojećki, ustane se u gajbi (a u njoj je samo dok je odem na wc ili slično) i lijepo se pokaka. Jučer se tako uhvatio za mene, ustao i počeo kakati, ja sam ga prekinula i stavila na lonku i ništa. I što je još gore, više nije kakao do jutra. Promatrala sam ga i prije nego počne kakati ne vidim nakakve znakove! Pomagaj ako znaš!
Ja isto ne prepoznajem znakove unaprijed!
Tek kad se popiški skužim da je MOŽDA to htio i reći, ali ni znakovi nisu uvijek isti!
Sad kad su vrućine šepiri se gol, ali zato ja stalno hodam za njim sa krpom u ruci!!!
A za kakanje uopće nema karakterističnu pozu, već kako kad! Prvo je bilo stojećki pa sam mislila aha to je to, ali je sad skužio i ležećki, ali potrbuške! I još si lijepo nasloni glavicu na ruku ili pod i čovjek uživa! I onda, ako prekasno skužim, okrene se pa počne rukama tapkati po tome! Sva sreća, uvijek dođem prije nego mu ruka nađe put do usta...
Ma ne znam, možda kad bih ga promatrala svake sekunde, ali stvarno svake, jer nekad ne piša dva sata, kad mu je nešto ekstra zanimljivo, a nekad dva puta u pola sata!
I da, ako ga prekinem da ga odnesem do wc-a, onda prestana, i kaka opet puuuno kasnije!
Stvarno ne znam da li da se brinem ili ne! Valjda će se znakovi ustaliti do rujna!
Mi smo isto u fazi nazadovanja.
Počelo je kad sm ju zbog neodgodivih razloga morala ostaviti samu sa mojom mamom 10 dana, makar je mamica sve znala o ipt-u, nekaj se tu ipakkrivo odigralo.
Sada je po cijele dane gola i piški i kaka hodajući ......
Znam da je to vjerojatno faza.....
Ponkad, ali samo ponekad traži na tutu, a ponekad se popiški kad ju džim, ali kakanje kao da namjerno zadržava, kao da joj se teško rastati - ak me kužite....
Kaj da delam, help vi pametne , mudre i strpljive žene?
He, he, anegdota od neki dan. Neva se igra na našem krevetu, a ja brzo za komp pa radim neš za posao. Malo ju pogledavam, ona mi je okrenuta leđima i čini se da se super zabavlja. Ja sva sretna i ponosna, mala se igra sama, a ja dobila sat vremena! I kad sam bila gotova, dođem sva hepi do nje, a kad ono.. Ona se fino pokakila (gaće nismo imali jer je bilo vruće), pa razmazala neobičan novi materijal po cijelom krevetu, po svojoj majici, kosi, malo u uhu, u obrvi, ustima.. :shock: Nisam znala kako da ju primim i odnesem u kadu. Palo mi je na pamet da ju zamotam u tu plahtu i sve skupa u veš mašinu :mrgreen: Al kad sam vidla kak se zadovoljno smije i pokazuje mi novu 'igračkicu', samo sam razoružana prasnula u smijeh. Pa ti mama radi ubuduće :roll:Citiraj:
Zvončica prvotno napisa
Nama je isto bilo problem to što ako smo ju prekinuli u pišanju ili kakanju onda više niš :( Al se situacija promijenila. Jedno jutro joj se valjda neš presvičalo u glavi, pa sad ak ju ulovim da počinje pišati (ili kakati) na pod, onda obično reagiram sa 'hej Neviću, pa nećemo tu!', a ona brzo stane i pruža ruke k meni u zrak, da ju nosim na tutu, gdje uredno obavi do kraja što je trebalo. U početku sam se ponekad zabrinjavala da ju možda nije dobro prekidati, mislim, meni se to nikako ne bi svidjelo, ali sad mi se to čini ok. Ona dobro reagira na to, a i čini mi se prirodno (negdje sam čitala kako žene iz 'primitivnih' kultura nose male bebe gole uz sebe, pa kad počnu pišat ih odmaknu od sebe (da ih ne zapišaju) pa bebe nastave pišat u zraku pored mame. A i kad si zamislim naše pretke u špiljama, vjerujem da je to tak izgledalo).Citiraj:
Zvončica prvotno napisa
A znakovi.. mi počeli gotovo prvog dana, sad imamo preko 13 mjeseci, i ja još uvijek niš ne kužim. Ne znam jel stvar u Nevi ili je u meni (ja imam teoriju da je) pa pošto je Neva skužila da ja ne reagiram na njene znakove onda je odustala ili koji vrag, al funkcioniramo na timing i osjećaj (i gotovo nepogrešivo stenjanje prije kakanja) i ja zadovoljna. Imamo pokoju lokvicu u kući, al me to ne opterećuje previše. A nadam se da ću sa slijedećom bebom bit pametnija pa ću ju bolje 'čitati'..
Samo da se pohvalim da je Neva u riječnik uvela riječ 'tuta' koju viče (gotovo uvijek) kad joj je sila :love:
Samo se javljam da nam dobro ide :) Čak i kad mu stavim pelenu - (platnenu bez zaštitnih gačica), a to je po noći i po vani, i onda ga stavljam piškiti. Kakiti uglavnom neće vani. Sad (ima 4,5 mj) je smanjio kakanje na otprilike tri na dan. Po doma je u gačicama i hlačicama ili samo u hlačicama - nemam dovoljno gačica.
Tata sudjeluje koliko može, ne kuži uvijek, ali se jako trudi. Neki dan kad smo bili kod bake, ja sam kupala Jelenu, a baka se igrala s Jakićem. Ja sam skužila da bi on piškio rekla sam baki. Za par minuta dolazi ona sva ozarena :Uspjeli smo :) To je stvarno super osjećaj kad odvedeš tako malu bebu i ona se fino popiški ili pokaka. Svako takvo pišanje, pogotovo vani mi daje snage da prevladam sve kulturne prepreke u ovom našem društvu -moje i one drugih ljudi. Kod nas u parku već svi znaju da Jakić piški van :) i svi su jako pozitivni prema tome.
Naravno imamo i loših dana kad nam je cijeli stan ispišan, ali nema veze
mali apdejt, cisto da se pohvalim da se Hanna skoro sasvim skinula iz pelena.
vec zadnjih par mjeseci je dnevni bezpelenas, a od prije neki dan i nocni.
imam vec neki tajming kad je po noci stavim na tutu, obicno dvaput, zadnji put negdje oko 1-2 u jutro jer sam skuzila da u tom prvom dijelu noci najvise piski i nakon toga spava do jutra kad napuni tutu 8) .
kad smo vani, samo kaze "pisiti" ili "kakati" i cak se hoce cucnuti, ne treba je drzati.
bas sam ponosna :mrgreen: .
jos da dodam- nije se pokakala u gace vec mjesecima, ni ne sjecam se, valjda jos od zime.
a kad smo vani, kaze kad joj se kaka, ali se samo popiski.
kaka tek kad dodjemo doma. bas svjesno zadrzi, kao da ne voli kakat vani.
Evo, moram se i ja onda pohvaliti. Ni mi više nemamo pelene. Dnevne već dugo, a noćnu nekih tjedan dana. Čak se ne dižemo niti po noći (jedino joj brata treba)
Mama Huanita, naše cure su rođene isti dan.
Koji sam seljka, a kak ti znam španjolski. Napisala sa Huanita. Sram me je.
ma daj, a ja napisala apdejt .
Nano, znam da male jarcice imaju isti rodjendan.
u koliko sati je Katarina?
u 1,45 iza ponoći. A tvoja?
A jesu svojeglave!! Šta nas tek čeka.
ha, ovo je bas smijesna podudarnost.Citiraj:
Čak se ne dižemo niti po noći (jedino joj brata treba)
i ja stariju kcer obavezno moram dizat, a H. nekad ostane i bez dizanja skroz suha.
ali ipak, to je vise izuzetak nego pravilo, jer H. jos doji po naci barem dvaput, pa valjda ne bi to mogla izdrzat bez budjenja.
znaci da je Katarina 10ak sati starija:namig:
H. je u 2 popodne.
ja H. zovem "sugar&spice"
Kak se meni čini, po dvoje vlastite djece, to pišanje nema veze s količinom popijene tekućine. Katarina cica dva puta po noći s time da prije spavanja pije ili mlijeko ili sok ili vodu. I ostane suha - spava samnom i ja ju cijelu noć pipam i ne vjerujem da je suha (dobro - imamo i mi nezgoda). A Franu moramo dići već sat vremena nakon što je zaspao, inače bude prekasno.
MJ jupi, jupi!! S obzirom na iskustvo sa Klarom mora da si fakat hepi!!!
Trebam savjet. Po doma ima gačice i ako se popiški nikom niš. Ali vani, npr u kolicima ili u autosjedalici, i po noći mu stavljam kamaris platnene pelene bez zaštitnih gačica. I sad kad već sjedi mu često skliznu, jer mu nemogu stegnuti jako oko struka. Ak stegnem tako da ne padaju onda ga steže. Bilo bi idealno da postoje nekakve sa gumicom, ili čak platnene pelene gačice. Zna li netko od vas za tako nešto?
Inače već bar 2 mjeseca nije kakao u pelenu :) i prešli smo s kade na tutu :)
Moram se pohvaliti :)
Jučer smo bili na Jarunu od 10 do 1 i Jakić je bio prvi put tako dugo vani bez pelene!
I nijedan put mu nije pobjeglo!
Skužila sam da kad ga nosim, u marami ili samo ovako, onda skužim svaki put. U kolicima isto traži, ali ne kužim tako dobro. Najslabije kužim kad se igra na podu ili krevetu.
Ma jučer je cijeli dan bio bez pelene i pobjeglo mu je samo dvaput vani - u autu i u posjeti, a doma isto 2-3 puta na podu. Ma super!
Sonja baš mi je drago. Nisam se dugo javljala na ovaj topik, ali ga ipak pratim.
Možda mu je na podu hladnije pa piša češće.
Stavljaš li ga na trbuh?
Da, na trbuh jer tako on hoće. Ak ga stavim na ledja odmah se okrene. Kad je na podu ili krevetu onda se obavezno igra s nećim i viče, ˝priča˝, pa u toj buci informacija ne mogu razabrati koja je za pišanje.
Na podu-vjerojatno je hladnije, a i pritisak na mjehur je drugačiji pa možda zbog svega niti sam ne skuži. Ali suuuper! I to s nošenjem, to sam i ja skužila s Nevom, u marami mi se fakat rijetko kad popišala (a i tih par puta, uglavnom mi je prošlo kroz glavu da bi mogla, ali nisam vjerovala instinktu. Ko mi je kriv). Kad sam ju počela rjeđe nositi (jer je htjela sjediti pa puzati i stajati) smo imali korak natrag jer sam slabije kužila. Al se brzo ufuraš.
Mi smo sad u fazi da neka pišanja prijavi, neka prijavi i iste sekunde počne pišati, a neke uopće ne prijavi. Kako koji dan. Velika nužda super. Ne sjećam se kad je zadnji put u gaće. Rekla bi da je prošlo preko 6 mjeseci. No u svakom slučaju, nakon što je napunila 5-6 mjeseci to se događalo vrlo, vrlo rijetko.
Prije nekih par mjeseci smo imali nevjerojatnih mjesec dana. Neva je preko noći odlučila SVE prijavljivati (tad je imala 13 mj i taman je počela izgovarati tuta). ja sam se preporodila. A onda je, isto preko noći, prestala tako revno prijavljivati.
Poze. Ja ju i dalje često držim na rukama (jer mi je gušt), mm ju isključivo stavlja na tutu, a cura kaj ju čuva koristi ili tutu ili se Neva čučne vani na travu.
Noć. Po novom po noći imamo pelenu (platnenu) jer se Neva puno kota pa je teško guzu ograničiti na jedno područje (kao prije, kad sam samo stavila dodatnu podlogu pod guzu koju bi bacila pored kreveta ako se smočila), a koja je uglavnom suha (jer se Neva probudi kad joj se piša pa piškimo u tutu). I super mi je kako zaspi maltene odmah čim se popiški (još u rukama nad tutom). Slatkica :heart:
Aqua, svaka čast. I ovo što si rekla za ležanje na trbuhu uzrokuje češće pišanje i to je točno.
Moj dečko će imati u 12 mjesecu tri godine i priznajem da pomalo zaboravljam detalje od prije. Danas smo već veterani makar moj dečko uvijek očekuje da ga netko prati na wc. To mu je valjda zbog smeđih pločica u wc-u, a i trening odmalena jer je uvijek netko bio s njim dok je pišao i kakao pa on valjda misli da je to društvena igra.
drustvena igra.. to svakako. Kod nas niti ja ne mogu sama na tutu, cim Neva skuzi kaj radim odmah dojuri. A i tati se gura..
Sad kad je tako hladno imam problem sa nošenjem u marami. Mališa(6,5mj) mora biti tako obučen da ga mogu lako skinuti za pišanje, dakle štramplice i hlačice i gore zimska jakna. Ja njega još zamotam u svoj flis i jaknu jer mi se čini da mu je inače hladno za noge (za to sam morala uzeti MM-ovu jaknu jer je moja preuska- Jakov ima već 7,5 kg i 70 cm). To mi se čini nespretno jer izgledam grozno i on nije baš previše sretan. Stalno se pokušava izvuči rukama van marame i najradije bi se nosio okrenut prema naprijed. Jedan dan kad je bilo manje hladno sam to i napravila, dakle okrenula ga prema naprijed i on je bio sretan. Ja nisam – ne vidim mu lice, ne vidim mu brisat nos, čudno mi je namješten u marami pa mi ga je teže nositi.
Ne želim ga voziti u kolicima jer onda ne osjetim baš dobro kad treba piškiti i predaleko mi je, nisam sigurna da mu je toplo, nespretno mi je ići po Jelenu u vrtić jer je na prvom katu.
Zapravo neznam što bih mogla drugačije napraviti?
Kako ste vi nosili ili vozili svoje bezpelenaše po zimi?
Eh, da, Jakov je od mog zadnjeg javljanja po danu skroz bez pelene, dakle od 5 mjeseci i valjda 3 tjedna. Ima dana s više nezgoda, i s manje. A najbolje je u marami. Jedan vikend smo bili cijeli dan na sljemenu – bez nezgode
:D
Bravo Sonja, bravo Jakov!
A odgovor ne znam jer mi nismo bili tak rano bez pelene.
Ma bravo!!! Jelda kolki je gust kad je beba gologuza u hlacicama! Te male guze su mrak!!!
Bit ce tu jos dana s vise-manje nezgoda, al kad se podvuce crta, meni je uvijek smajl na licu kad se sjetim naseg iskustva ;)
Za nosenje po zimi.. prva stvar je da smo mi nevu (unatoc svjetlaninim savjetima ne-ne) sa sest mjeseci poceli nosit da gleda naprijed. Na netu sam vidla neke clanke di pise da je to ok, Nevi je to bilo jaaako ok (odnosno, prema unutra vise uopce nije htjela, sva bi s okrenula u tijelu tako da joj je trbuh bio pritisnut uz moj, jedna ruka ravno prema naprijed (dakle ramena okomito na moje tijelo), a glava u smjeru kretanja. Pa sam zakljucila da je takav sfrknuti polozaj jos losija varijanta od nosenja naprijed. (no, ja sam se oglusila o razne savjete i uglavnom sam trazila misljenja koja potvrdjuju moje intuitivne odluke, pa nisam mjerodavna da to zagovaram..). Brisanje nosa u tom polozaju je otezano, ali se spraksiras. Na kraju bi ja samo skinula svoju rukavicu (da bolje osjetim..) i onda prstima obrisala nos (odnosno maknula smrklje sa podrucja izmedju nosa i usta) i obrisala prste u maramicu. Nevi je to isto bilo ok. Ma ona se cak ne bi bunila ni kad su joj poceli curiti u usta (na nase zgrazanje..).
Oblacenje. Ja sam ju isto oblacila u strample i hlace te bar dva para carapica i jos tople nanogice (kupljene u h&m, slicna fora kao rukavice, ali za stopala), a gore slojeva majica koliko ih i ja imam. obavezno bi ju cijelu zakopcala sa jaknom (muzevom, naravno..). Izgledale bi vjerojatno smijesno, no to mi je bila najmanja briga! Znala sam da joj je toplo, udobno, znala sam dal joj se pisa, da nije mokra, da joj je nesto zanimljivo, dal se neceg boji.. A kad je bilo vrijeme pisanja sam joj (u pocetku skepticno, a kasnije bez puno ustrucavanja) ogolila guzu na tih par minuta, a onda joj brzo navukla natrag na guzu gace, strample i hlace i hop na radijator (odnosno sebe). I sve pet. kad bi dosle doma, nikad joj nista nije bilo hladno (osim ponekad stopala, zato sam i uvela ekstra carapice), a bolesna nije bila uopce. I uredno smo se nosale sa psima u setnju (gotovo) svaki dan..
Jedina losa stvar je kaj kad je beba toplije obucena onda ju je teze montirat u maramu (hm, sad mi je sinulo da nema cijeli svijet hug-a-bub pa to mozda drugima nije faktor..). Al i to se spraksiras i naviknes.
Uf, puno pusa i nosajte se jos dok ne prohoda. otkad je neva na nogama, u maramu se dala svega par puta. i to na kratko :/ hodanje je veca fora..
Hi!! Prvi put sam ovdje. Vec nekoliko dana citam sve o tome kako beba moze biti bez pelena vec od rodenja i napokon sam procitala sve sto ste ovdje pisali. Zao mi je sto to nisam i prije vidjela jer moja bebica ima vec 3 mjeseca. Narucili smo komplet od dvije knjigice Diaper free i Infant potty training. Sve mi je to super, samo me zanima kako su mame u Zagrebu rijesile problem beba bez pelena sa sirokim povijanjem i patronaznim sestrama. Tj., sa onim sto hrvatsko zdravstvo govori kako beba mora imati brdo pelena medu nogama zbog kukica.
Kada su vam se klinci skinuli skroz iz pelena, mislim vama koji ste prošli proces naravno? jel puno ranije od pelenaša?
moj mališa je imao pelene i dosta brzo smo ih se riješili pa me zanima neki prosjek
Apropo širokog povijanja, mi smo se o tome dosta raspitivali, pa premda neke (razvijene) zemlje to ne prakticiraju, a naši kažu da zbog općeg genetskog naslijeđa na ovom području postoje veće šanse za probleme nego u tim (razvijenim) zemljama, mi smo se odlučili oglušiti na te 'zapovijedi'. Patronažnu sestru nismo niti zvali kući nakon rođenja, a pedijatrica nije radila problem oko toga. Mi smo nekako imali filozofiju da je Neva zbog čestog nošenja u marami u povoljnijem položaju nego većina beba pa se nismo opterećivali s tim pitanjima. A kad smo već kod toga, niti one vježbe nismo radili, pod 'isprikom' da se Neva (pošto je bila bez belena) slobodnije ritala s nogama pa se sama razgibavala. E sad, tu će me vjerojatno neki napast, ali meni se to intuitivno činilo dobrim izborom.
I da, Molly, zaljubit ćeš se u knjige! Pogotovo Diaper free!!! Nude skroz drugačiji način razmišljanja. Beba ti je dovoljno mala da ćeš htjet isprobati i dovoljno mala da nećeš doći k sebi kad vidiš da to funkcionira!!!
A Ninochka, osnovna fora tog prirodnog načina odgovaranja na potrebu eliminacije nije da se bebe prije 'skinu' iz pelena (premda to često je rezultat), nego uspostavljanje bliskog odnosa s bebom i odgovaranje na SVE potrebe djeteta. A dodatne prednosti su i to da gledaš i diraš 'golu' bebinu guzu ispod hlačica (koja je meni nešto najslađe na svijetu), beba nije sputana tim smotuljkom među nogama, jeftinije je...
I što se tiče evidencije rješavanja pelena.. Ne znam niti kako bi to pratila. Neva je od 3 mjeseca bez pelene, sa prosjekom od 0-5 pišanja u gaće dnevno. Kakanje u gaće cca 1 mjesečno. Nakon 8 mjeseci nezgode su puno rjeđe. Kakanje možda jednom u par mjeseci. Od 13 mjeseci (više-manje pouzdano) najavljuje 'tuta'. Al još uvijek imamo pišanja u gaće (sad je 18 mj).
Po meni se za Nevu ne može reći da je 'skinula pelene', ali mi je ova razina neusporediva sa bebom koja je u njenoj dobi 24h u pelenama.. I to mi je dovoljno.
Aqua, sve potpisujem što si napisala.
Ni dijete ne uči govoriti tako što mi šutimo i čekamo da počne "kad za to dođe vrijeme".
ninochka vjerojatno pita jer je njen malac, za današnje pojmove, dosta rano skinuo pelene (20ak mj. ak se ne varam?).
Međutim, danas se prosječno djeca skidaju iz pelena tek negdje između 2. i 3. godine, a potpuno (noćna) možda i kasnije.
Ja sam dosta kasno počela s bezpelenaštvom (5, 5ipol mj.), pa je išlo super, pa je došla zima kad smo se mojom "krivicom" skoro skroz vratili na pelene, ali onda čim je zatoplilo smo ih skinuli.
Kakati je sasvim prestala u pelene s godinu dana, piškiti s godinu i pol, a tu zadnju noćnu smo izbacili s 20mj.
Od nedavno je više ni ne dižem noću, samo kad se probudi za ciku je pitam hoće piškit, pa ak neće-ništa, ak hoće-dam joj tutu.
Ponekad se popiški, pa me probudi da je presvučem, ali sve češće sama skuži sa sve rjeđim nezgodama.
Ovo smo pokušali na martin savjet- fora je u tome da dijete usvoji da više nisi TI taj koji vodi brigu niti o noćnom pi-piju, nego ono samo.
Funkcionira s obje cure (sa starijom mi je trebalo falabogu dosta vremena da skužim neke stvari :roll: ).
[quote=".
Ovo smo pokušali na martin savjet- fora je u tome da dijete usvoji da više nisi TI taj koji vodi brigu niti o noćnom pi-piju, nego ono samo.
Funkcionira s obje cure (sa starijom mi je trebalo falabogu dosta vremena da skužim neke stvari :roll: ).[/quote]
daj mi please, to objasni. Kod nas katarina po noći funkcionira kao tvoje cure, ali F. tak čvrsto spava da ako ga mi ne dignemo, dogodi se nezgoda.
Evo našeg slučaja: moja djeca su oboje bili na jednokratnim s time da je F. dnevnu pelenu skinuo s 19 mjeseci a noćnu puno kasnije, a K. dnevnu sa 18 mjeseci i vrlo brzo i noćnu sa rijetkim nezgodama po noći iako cica min 3 puta. Ili izdrži do jutra ili ju trebam staviti na kahlicu jedanput.
NiB, možda se marta sama javi, ali zapravo je princip vrlo jednostavan-pustiš dijete da se popiški jednom, dvaput, triput...četvrti put će se najvjerojatnije samo probudit i tražit tutu, ili će zadržat do jutra.
Ja sam bila uvjerena da K. ne može istrpiti do jutra, pa smo je donedavno cca jednom noću dizali.
Sad kao da je naučila zadržavati do jutra.
Ovo je bio eksperiment "nemam što izgubiti" i pokazao se vrlo funkcionalnim.
Shvatila sam u jednom trenutku da podizuci dijete u polusnu na pisanje, zapravo ja njemu dajem do znanja da je njegovo nocno pisanje moja stvar i da cu ja o tome voditi brigu... valjda do zenidbe... I da je to zapravo lose, jer ja ne spavam, nego brinem jel se popiskio, jel mu hladno, jel se otkrio... onda sam shvatila da je to u biti njihova stvar.
Pa sam prestala s tim. MMu je bilo malo teze odustati. :P
AKo se upiski, pa mu smeta sto je mokar, probudi me pa ga presvucem. I jedan i drugi. Ili me ne probude jer im je toplo i ne da im se ustat. Mozda mao grubo zvuci, ali dok smo se dizali i provjeravali, L bi se sto upiskio, sto trazio jedno 3-4 puta nocu. Otkad smo prestali, eventualno se popiski ujutro. A i to smo skuzili da je cista ljenost. Ne da mu se ustat iz kreveta.
Istina, ves masina pati, al zato ja spavam i ne mislim jel tko otkriven, jel tko upisan... Kom smeta, taj se javi, i svi sretni.
MamaJu, das mi je drago da ste uspjeli.
hvala mJ...skinuo je dnevnu s 21 i s 21,5 noćnu. nije bila provokacija, samo pitanje. znatiželjan sam što mogu :)