Evo provjerili smo. Ona je to skroz otkazala. Ako ponovo sklopi, vrijedi joj tek za 12 dana.
Hvala vam na informacijama!
Printable View
Evo provjerili smo. Ona je to skroz otkazala. Ako ponovo sklopi, vrijedi joj tek za 12 dana.
Hvala vam na informacijama!
Polica dopunskog od HZZO-a pokriva sve participacije ali ne pokriva lijekove koji se doplaćuju
Dakle, lijekovi na B listi se doplaćuju i ako imaš dopunsko od HZZO-a
Često nije stvar generik/fensi firma
Ja doplaćujem Euthyrox (nadomjesni hormon za štitnjaču bez kojeg ne bih mogla živjeti), jedan ACE inhibitor i jedan inzulin
Ni za jedan od njih nema nikakve alternative u smislu generik-negenerik
Nažalost
Nisu veliki iznosi (osim za inzulin ali to je druga priča), ali tako je kako je
OK, ovaj ACE inhibitor mislim da ne bih doplaćivala da mi je dan zbog hipertenzije, ali pijem ga zbog nečeg drugog, nemam visoki tlak.
Neke kuće pokrivaju i B listu.
koji ace nema paralelu?
a za euthyrox ima paralela na a listi, letrox, ali samo za 100 i 150 mcg
al doplate su tako male, od 2-7 kuna ovisno o jačini, jedino su, ne znam zašto, 88 i 112 mcg 23kune
neki pokrivaju b listu, ali mislm da je ograničenje do 1000 kuna godišnje, ne znam da je itko bez ograničenja, kako je nekad bila croatia
Tritace 1.25 mg
Pijem ga zbog renoprotektivnog djelovanja (dg E.10)
Letrox mi nikad nitko nije nudio kao alternativu, ali ok mi je jer sam ga jednom kupila kad sam bila na putu van Hr a falilo mi Euth
Moje su doze dva dana po 100 mcg, treći 75, i tako ukrug
Euthyrox pijem jer sam ga počela piti pradavna vremena (prije više od 15 godina, kad sam dobila dg Hashimota), mislim da tada nije bilo Letroxa ovdje
I kažem da su male doplate (osim za inzulin ali to je druga priča), ne žalim se
Ali poanta je da B lista nije pokrivena dopunskim od HZZO-a.
Na kraju sam potpisala generali osiguranje na godinu dana. Vele pokrivena b lista, mada zadnjih par godina nisam koristila te lijekove.
Fizikalna, operacije, labos, participacije, vele ako slučajno nešto mi i naplate dobrim refundaciju
ima piramil, ramed, ampril 1.25
možeš kombinirati letrox 100 i 1/2 letroxa 150
može se iskombinirati da se izbjegne doplata
letrox je na a listi, bez doplate
Može li se imati dva dopunska osiguranja, uz HZZO, recimo i Croatiu pa koristiti ih naizmjenice. Odnosno kako mi je gdje što povoljnije.
ne znam, nikad se nisam s tim susrela
vjerojatno može
ali ne znam koliko je to isplativo
Hvala na info za ramipril
Nije mi dr nikad ponudila generičku zamjenu za Tritace, nemam pojma zašto. Ne smeta mi ova sitna doplata, samo sam željela naglasiti da dopunsko HZZO-a ne pokriva doplate za lijekove s B liste, iako ljudi često misle da ako imaju dopunsko, da se ne može desiti da išta moraju platiti. Fakat nisam od onih pacijenata koji ne pristaju na generike :)
Kod ovog inzulina ne postoji generik (točnije, bio bi to biosimilar kad bi postojao ali još je pod patentom), ali o tome sam informirana bolje od liječnika i to svjesno biram. Sreća je što je u Hr stavljen na listu, makar i B, jer su u nekim zemljama odustali zbog previsoke cijene pa pacijenti stvarno nemaju izbora, taj analog uopće nije prisutan na tržištu. Onda pređu na pumpu (radi se o bazalnom inz, degludek), što je još skuplje :roll:
Ako se dobro sjećam, tablete Letroxa još su sitnije od Euthyroxa, pa je to lomljenje ne baš sretno rješenje. Ne meni, nego i inače. Doktori obično daju Eu ili L u ovisnosti na sposobnost podnošenja laktoze iako su to tako male koncentracije da me čudi da to itko osjeti. Inače, oni su jedan drugome generik ali očito je L jeftiniji za HZZO kad je Eu na B listi (pretpostavljam, nisam provjeravala).
Uglavnom, ne žalim se na to što plaćam doplatu za neke od svojih lijekova i ne tražim alternative, samo sam željela naglasiti da dopunsko od HZZO-a ne pokriva baš sve lijekove i može se desiti da se mora doplatiti. Ako i postoji generik, liječnici u primarnoj zaštiti ih ne predlože uvijek, ne znam zašto.
ne znam kako izgledaju tbl, ni ne predlažem promjenu, samo kažem da postoji opcija
a kod tako sitnih nadoplata se možda i ne sjete da bi trebali ponuditi
kad je doplata veća onda u pravilu nude alternativu
a često i pacijenti neće (što ne znači da ako jedan neće, da se drugom ne treba ponuditi)
čula sam jednom odgovor "to je isto, kao da kažete da je Voštane i K+ pršut isto :mrgreen:"
ma mislim da su ljudi većinom naučili da dopunsko ne pokriva b listu lijekova, nisam se baš susretala s takvim pobunama,
vjerojatno se bune ljekarnicima
Pa da, kod dr obično ni ne znaju da će doplatiti ako im se ne kaže, skuže u apoteci pa onda kažu "ali ja plaćam dopunsko, kak sad to!"
Onda plate i izađu jamrajući
Edit: ovo za generike, jedna frendica mi je kukala kako se ona od Letroxa deblja a od Euthyroxa mršavi 8-)
Ili obrnuto, ne sjećam se.
U njemu ima laktoze, možda zato.
Meni su stvarno jednaki po djelovanju.
moja frendica nije podnosila euth, bila je napuhana
a jedna pac. se žalila na svrbež kože na euth, kad je prešla na letrox bez smetnji
danka ja sam samo htjela reći da sam zadovoljna dopunskim od hzzo-a,
a vjeruj mi koristim ga itekako.
kako sam jako mlada dobila dijagnoze kojih se ne bi posramila ni jedna bakica,
napravljeno je toliko pretraga, valjda bih trebala dizati kredit da sve to poplaćam,
da nemam dopunsko.
zato mi je valjda tih 70 kn potpuno beznačajno.
i paše mi da ne moram tražiti refundaciju, ne bi mi se to dalo,
ako se radi o par kuna.
a što se tiče lijekova,
iako mi pamćenje nije bajkovito, stvarno se ne sjećam da sam ikada platila kunu za ijedan lijek.
na antikoagulantnoj terapiji sam, terapiji za visoki tlak, povremeno za želudac,
jedino taj jedan plaćam nekih 30 kn, ali taj nije ni na B listi.
zbog dijagnoze ga dobijem za te novce.
Ma znam, Tashunice, nije tebe išlo
I ja sam zadovoljna, ne tražim privatna jer me strah da bi mi naplaćivali visoku premiju zbog kroničnih bolesti
Lijekovi s B-liste se doplaćuju, i nemaju svi zamjenu na A listi.
Podižem!
Koje dopunsko osiguranje pokriva lijekove s B liste?
Ja imam HZZO i skoro svaki lijek doplaćujem, a kći sad navršava 18 i uzela bih njoj neko dopunsko gdje nećemo morati plaćati lijekove za nju što je trenutno nekih 300 kn mjesečno.
Znači, osiguranje za nas dvije.
Molim prijedloge i ponude ako se netko bavi time.
Ona bi ti trebala dobiti policu dopunskog od države kada navrši 18.
http://dzo.hzzo.hr/dopunsko-zdravstv...-proracuna-rh/
To si dobro prouči.. Najbolje sva ta privatna osiguranja nazvati i pitati točno koliko pokrivaju B listu.
Winner recimo pokriva samo do 1000 kn godišnje iznos sa B liste.
Neki imaju ograničenje po broju kutija godišnje.
https://novac.jutarnji.hr/novcanik/v...ranja/7284721/
Baš čitam.
Triglav, izgleda, ima neograničenu B listu.
Tanči, ima i Uniqa. Ja ju imam, no ne znam jel ima kakvih ograničenja jer nisam proučavala
Izgleda da uniqa nema ograničenu B listu. Barem nigdje ne piše da je ograničeno.
Tražila sam ponudu pa ću više znati.
Javim što sam saznala.
Pogledaj ovdje:https://kompare.hr/
I ja sam preko Kompare uzela generali
Ne znam pojedinosti ali mi je rekla da mali ima osiguranje
Mi smo sklopili ugovor s Uniqom.
Neograničena je B lista pa evo, ako netko treba da znate.
65 kn mjesečno, karenca je 15 dana i tri mjeseca je otkazni rok.