Oni ce i tako donjeti novi zakon, sa nama ili bez nas (njima jos bolje, u tisini, bez halabuke)....Citiraj:
rvukovi2 prvotno napisa
Printable View
Oni ce i tako donjeti novi zakon, sa nama ili bez nas (njima jos bolje, u tisini, bez halabuke)....Citiraj:
rvukovi2 prvotno napisa
X potpisujem... (odi dole na topic o javnom okupljanju).. ;)Citiraj:
pčelica2009 prvotno napisa
HDZ ga jos nije predstavio.... :mrgreen:Citiraj:
Tia prvotno napisa
ako nešto ne učinimo ovo će biti čista katastrofa....zaglibit ćemo s nekim idiotskim zakonom sljedećih 20 godina....sve će ostati isto sr***, a ako dozvole donaciju j.s. i spermija to ne bude zaživjelo isto tako sljedećih 20 godina jer će se oko toga voditi polemike.....s registrom će, vjerujem, požurit :evil: i naravno da smo opet mi u banani
Slazem se... Ne bi voljela da jednog dana cujem od mladih potencijalnih roditelja/osoba sa problemom neplodnosti: Kakve smo kokosi bile (tu sad i sebe ubrajam :mrgreen: ) i kako nismo imale hrabrosti nesto promijeniti i kako sada novi parovi nemaju sansu postati roditelji uz ovakvu politiku i zakon (osim ako nemaju dosta novaca za privatnike)!
Vec smo im tak i tak sa svim ostalim "otezali" buducnost...
Ste vidjeli ovo:
http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/ar...,28,,164843.jl
i ovo!
http://www.24sata.hr/news/clanak/svo...main_page_news
cijeli tekst iz jutarnjeg 28/05/2009
Prijedlog zakona sljedeći mjesec ide u Sabor, a o donatorima i roditeljima vodit će se registar
ZAGREB - Bračni parovi koji se bore s neplodnošću moći će i u Hrvatskoj začeti doniranom jajnom stanicom ili spermijem, ali će tako začeto dijete nakon 18 godina u Državnom registru donora moći doznati tko mu je biološki roditelj. Uvid u registar
To je dio novosti iz prijedloga Zakona o medicinskoj oplodnji, koji je napravljen prvi put nakon 30 godina, a pred saborskim zastupnicima trebao bi se naći sljedeći mjesec. Upravo je odredba o mogućem saznanju podrijetla izazvala reakciju udruge Roda iz koje poručuju da zbog te odredbe donacija zapravo neće biti, premda iz te činjenice zakonodavac ne predviđa pravne posljedice po biološkog roditelja. Drugim riječima, dijete neće imati nikakva prava, poput naslijeđa, a biološki roditelj neće moći postati i pravni roditelj.
Komentar Goranke Jureško: Kraj manipulacija i malverzacija?
prema iskustvima drugih zemalja, može se dogoditi da uopće ne bude donacija spolnih stanica jer nitko ne želi riskirati da mu za 18 godina netko pokuca na vrata i kaže ‘ti si moj biološki roditelj’
Karmen Rivoseki-Simić iz Udruge Roda
U udruzi Roda pozdravljaju što će se prvi put i u Hrvatskoj moći donirati jajna stanica, ali ipak smatraju da bi takvo rješenje moglo biti razlog odbijanja donora.
- Prema iskustvima drugih zemalja, donacija neće biti jer nitko ne želi riskirati da mu za 18 godina neko dijete pokuca na vrata i kaže ‘ti si moj biološki roditelj’ - objasnila je Karmen Rivoseki-Simić iz Roda.
Podsjetila je na slučaj Australije koja je imala takvo zakonsko rješenje te nekoliko godina nije bilo niti jednog donora. Tada su australski parlamentarci javno donirali spermu kako bi na to potaknuli i građane.
Zakon predviđa da Državni registar - u kojemu će biti podaci o korisnicima medicinske oplodnje, rođenju djeteta iz takve oplodnje te darovateljima spermija i jajnih stanica - bude zaštićen te će svako otkrivanje podataka biti kažnjivo. Uvid u taj registar može se dobiti samo uz odobrenje Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju ili suda.
Donacija zametaka
Prijedlog zakona također predviđa da se medicinska oplodnja može primijeniti samo na bračnim parovima, a ne i na izvanbračnim partnerima ili ženama bez partnera.
- Za nas je to neprihvatljivo. Ako se neplodnost definira kao bolest, onda se liječenje ne može ograničiti bračnim stanjem. Dakle, smatramo da svatko ima pravo na liječenje, pa i neplodne žene bez partnera ili one u izvanbračnim vezama - istaknula je Rivoseki-Simić i dodala da je odredba u suprotnosti i sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.
Uz homolognu oplodnju kod koje se koriste spolne stanice supružnika, zakon uvodi i heterolognu oplodnju pri kojoj se koriste vlastite spolne stanice jednog supružnika i darovane spolne stanice - ili spermija ili jajnih stanica. No, zakon zabranjuje da se istodobno za začeće jednog bračnog para koriste donirane i muške i ženske spolne stanice. To je za Rode također dvojbeno jer smatraju da bi trebalo dopustiti donaciju zametaka u slučaju obostrano neplodnih parova. No, nisu za opciju stvaranja novih zametaka, nego za donaciju onih koji su preostali nakon homologne oplodnje. Takva situacija, prema zakonu, bit će nemoguća jer je predviđeno usađivanje samo tri zametka ili tri jajne stanice.
Za razliku od Roda, prof. dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, smatra da ne bi smjelo biti dvostruke donacije kod jednog bračnog para.
Besplatna tri pokušaja oplodnje
Pravo na besplatnu medicinsku oplodnju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u potpunosti plaća tri pokušaja medicinske oplodnje ženama u dobi do 38 godina. Nakon 38. HZZO plaća postupak, a lijekove plaća žena, odnsno bračni par.
Liječnici smatraju da je u tome Hrvatska znatno šire ruke nego druge europske zemlje.
Zabrana eksperimentiranja
- Smatram da je oplodnja jednog para donorskim spolnim stanicama jednog donora optimalna s obzirom na veličinu Hrvatske jer bi se u suprotnom povećala mogućnost da u budućnosti braća i sestre uđu u vezu, a da niti ne znaju da su srodnici. Također držim da je dobro rješenje prema kojemu nema surogat majčinstva - rekao je prof. dr. Šimunić.
Kako bi se izbjegla trgovina spolnim stanicama, cijeli će postupak biti pod vrlo jakom kontrolom države i stručnjaka, a zabranjeno je preko interneta ili medija oglašavanje ili reklamiranje te traženje i nuđenje spolnih stanica. Svaki bračni par prije zahvata imat će obavezno psihološko ili psihijatrijsko te pravno savjetovanje, a ustanove u kojima se provodi medicinska oplodnja morat će imati posebno povjerenstvo zaduženo za proceduru - od informiranja bračnih parova do komunikacije s Državnim registrom i Nacionalnim registrom za medicinsku oplodnju.
Zakon zabranjuje kloniranje te eksperimentiranje jajnim ili sjemenim stanicama, a za one koji se ogluše na tu zabranu predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Kazne od 10.000 do 250.000 kuna predviđene su za ustanove, ali i pojedince koji se ne pridržavaju procedure u medicinskoj oplodnji. (Surađivala: K. Turčin)
Dopušta se:
-homologna oplodnja, odnosno korištenje spolnih stanica bračnih partnera u medicinskoj oplodnji
-heterologna oplodnja ili oplodnja u kojoj se koriste donirane jajne stanice ili spermiji u slučaju kad je jedan od bračnih partnera neplodan
-heterologna oplodnja doniranim jajnim stanicama ili spermijima zbog sprečavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete
-dijete začeto medicinskom oplodnjom nakon 18. godine može dobiti podatak o biološkom roditelju iz Registra donora
Dopuštene vrste medicinske oplodnje:
unutartjelesna oplodnja
- unose se sjemene stanice u spolni organ žene
- unose se jajne stanice u spolne organe žene
- unose se jajne stanice zajedno sa sjemenim stanicama u spolni organ žene
izvantjelesna oplodnja
- jajne i sjemene stanice spajaju se izvan tijela žene i unose u spolne organe žene
- unose se zameci u spolni organ žene
- u jednom postupku mogu se unijeti najviše tri zametka
- mogu se oploditi najviše tri jajne stanice
Zabranjeno:
- oplodnja žene koja nije u braku
- surogat majčinstvo
- korištenje darovanih spolnih stanica za oplodnju ako su darovatelji i primatelji krvni srodnici (osobe koje ne bi smjele sklopiti brak)
- korištenje postupka medicinske oplodnje u svrhu odabira spola budućeg djeteta
- istodobno unošenje darovanih spermija i jajnih stanica
- koristiti mješavinu muških, odnosno ženskih spolnih stanica različitih žena, odnosno muškaraca
- trgovanje jajnim stanicama
- oglašavanje, reklamiranje ili traženje spolnih stanica preko medija i interneta
- kloniranje
- stvaranje ljudskih zametaka u znanstvene i istraživačke svrhe
- znanstveni i istraživački rad na zametku
Ovako na prvu u prijedlogu novog zakona bas i ne vidim neke prednosti u odnosu na ovo sto imamo sada. Na primjer, ne samo sto broj besplatnih postupaka ostaje isti, cak se ni dobna granica zene ne mijenja! Jedina novost koliko vidim je donacija, ali uz ovakve uvijete, nisam sigurna koliko to zapravo znaci. :/
Medjutim, ono sto mi je posebno upalo u oko istaknuto je u ovom citatu:
Sta to znaci? Da li je moguce da novi zakon ne predvidja zamrzavanje embrija!? Ili sam to ja nesto pogresno shvatila?Citiraj:
izvantjelesna oplodnja
- jajne i sjemene stanice spajaju se izvan tijela žene i unose u spolne organe žene
- unose se zameci u spolni organ žene
- u jednom postupku mogu se unijeti najviše tri zametka
- mogu se oploditi najviše tri jajne stanice
Meni puno toga ovdje nije jasno.....
Kako ce se pratiti bracno stanje partnera? Sto cemo na svaki postupak nositi vjencani list i to star najmanje tri mjeseca?
Eto nam opet malo para za drzavu....
I da...sto je sa smrzlicima :?
Iskreno, ne vidim bas nista sto bi se trebalo promijeniti na bolje. Donacija jajne stanice kod nas vjerojatno nece zazivjeti iz razloga koji je u tekstu iz Jutarnjeg lista naveden, tako da smo opet samo jos i vise zakinuti za prava :/
Ja sam to shvatila da ako ti punktiraju npr.6 folikula, samo tri će smjeti staviti u postupak oplođavanja sa spermijima (ili kako se to već zove). A što ako se nijedan od ta tri ne oplodi?! Propada postupak ako ne postoji mogućnost zamrzavanja ostalih jajnih stanica?! Ili što?!Citiraj:
Aurora* prvotno napisa
E ovo mi je najmanje jasno i najviše glupo. :evil:Citiraj:
marči prvotno napisa
Danas su nas zvali iz medija i trazili izjavu u vezi ovog novog zakona.Daria je izasla s posla da snimi izjavu za RTL i Novu TV pa ih mozete pogledati danas u njihovim sredisnjim informativnim emisijama.
:shock: :shock: :shock:Citiraj:
Aurora* prvotno napisa
:cry: :cry: :cry:
Stvarno imamo vlast kakvu zaslužujemo... A što je s nama koji ne zaslužujemo takve kretene koji ne podržavaju stručnost ni znanje. Hrvatska - društvo znanja :(
Pošto sam u znanosti, mogu samo dodati da ne samo da se negira struka, nego nam se ne dozvoljava da budemo informirani, nego nam se kontinuirano onemogućuje pristup najnovijim člancima. :(
PUCAM OD BIJESA!!!!!!
Sad su bile vijesti na RTL-u gdje je bilo riječi o novom zakonu o MPO koji je rađen u dogovoru s Crkvom. Ono što me je šokiralo i još uvijek se tresem od bijesa je da će biti zabranjeno zamrzavanje embrija. Dragoj zastupnici (svi znamo kojoj) treba poželjeti da prođe ono što mi prolazimo pa me baš zanima da li bi isto pričala.
˙(za moju stranku život počinje začećem,dakle,zametak je živo biće i mi ne dopuštamo zamrzavanje zametaka )ovo je dio teksta sa službenih str. hrt-a.
pitam se samo jesu li stranke ili stručnjaci mjerodavni u donošenju odluka,jest da nam je ministar gin. ali izgleda jako loše upučen u problematiku.
užas!
"-dijete začeto medicinskom oplodnjom nakon 18. godine može dobiti podatak o biološkom roditelju iz Registra donora"
Meni je ovo suludo... Pa tko ce uopce htjeti donirati jajne stanice od straha da mu netko za 18 godina pokuca na vrata?????
Nasi sve rjesavaju naopako, donjet ce zakon samo da bi ga donjeli a ljudi ce opet ici vani jer ce tamo dobiti puno bolju uslugu i tajnost podataka.
A Crkva bi se stvarno trebala prestati petljat u stvari koje ih se ne ticu i koje ne razumiju. Trebali bi se vise pozabaviti problemima unutar svojih redova... Skrecem s teme ali bas sam snervana...
Previše se komentira doniranje sponih stanica, a takvih slučajeva će biti jako malo. Ja prva nit bih dala nit bih uzela.
Jako sam razočarana sto će biti zabranjeno zamrzavanje, koje ipak povećava mogućnost, u slučaju da ne dođe do trudnoće, ako nam ostanu embriji, mogu se smrznuti i ne moramo se ponovno šopati hormonima.
Razočarana sam isto što uopće nije povećan broj besplatnih stimuliranih postupaka.
Svaka čast za pronatalnu politiku. Sad znam za koa neću glasati na sljedećim izborima.
Upravo danas sam bila na transferu, vraćena su mi 2 embrija, a ostali će se zamrznuti ako izdrže do 5. dana. (ukupno sam imala 9 jajnih stanica, ne znam koliko se oplodilo, ali više od 2, to znam).
Nadam se da ću zatrudnijeti, ali ako ne uspijem, da ovaj idiotski zakon još ne stupi na snagu.
Mislim da su trebali iapk konzultirati ginekologe koji se bave medicinski potpomognutom oplodnjom.
katastrofa. nadam se da ce se nasa uvazena zastupnica sresti sa istim problemom ko mi
sad kad dobijem na lotu, selim se u spanjolsku.
Daria, Karmen - hvala, bile ste sjajne :*
Daria :heart: Karmen :heart:
Gledala sam sad snimku na dnevnik.hr i nije mi baš jasan naš ministar.
Veli on 'bolje ikakav zakon...'.
Zar to znači da oni priznaju (govorim u množini, jer je i on govorio u ime svoje stranke, što je naglasio u jednom dijelu) da taj zakon ne valja i da ga donose samo zato da niko ne bi mogao reći više da imamo zakon star trideset godina ili...?!
Daria, Karmen :*
Za sve koji nisu stigli pogledati vijesti kao ja npr.:
http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show...&video_id=3075
:evil: :evil: :evil:
Cure, bile ste super, kao i uvijek :heart: ! Užasno me rastužuje mogućnost da ne bude više FET-ova, tim više što mi je dijete smrzlić... Nadam se da to neće biti prihvaćeno, to je efektivno totalno sužavanje ovog što već postoji jer sumnjam da će u RH zaživjeti donacija uz registre i mogućnosti kucanja na vrata.
kod nas u državi sve ide naopako...više ni sami ne znaju što bi izmišljali!Citiraj:
keksolina prvotno napisa
prelijevaju iz " šupljega u prazno" i pucaju tamo gdje su ljudi najranjiviji,
sram ih bilo!!!! :evil:
I da...sto je sa smrzlicima :?
Koliko sam ja slušala ministra smrzlići bye bye - sad će se smrzavati neoplođene jajne sanice, a za to u hr ne postoji tehnologija
Koliko sam informirana, nigdje u svijetu to još nije "u produkciji" na takav način da je uspješno i upotrebjivo u velikom postotku.Citiraj:
ZAUZETA prvotno napisa
Pa naravno, nigdje u svijetu, ali Hrvatska mora smisliti nešto takvo... ajme, koji su to umovi, toga stvarno nema nigdje...Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Postoje dani kad stvarno izbjegavam gledati vijesti, jer se sramim gdje živim... Kako je neko već rekao - imamo vlast kakvu zaslužujemo!
drage moje suborke, užasnuta tekstom nacrta ovog zakona, a kao pravnica i žena kojoj treba mpo kako bi došla do željenog potomstva, predlažem da kada taj sramotni zakon kojeg pišu laici stupi na snagu, uputimo putem pučkog pravobranitelja na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu? Jučer kad sam slušala Milinovića kako bezbrižno priča o tom zakonu (k'o da ga baš briga i to ne krije :x ), skoro sam zaplakala od muke i nemoći. Zato mislim da bi im svima trebale pokazati zube. Ako ste za, ja se prijavljujem da sastavim prijedlog pravobranitelju.
1) Što je upitno u ustavnosti ovog zakona:
- neravnopravnost tretmana bračnih i izvanbračnih partnera, dok su oni po zakonu izjednačeni,
- neravnopravnost tretmana obostrane neplodnosti u odnosu na jednostranu neplodnost kod darivanja spolnih stanica,
- jesam nešto propustila ?
2) Da li ovaj zakon isključuje mogućnost smrzavanja embrija bez obzira na okolnosti? Što je sa ženskom osobom koja dobije hiperstimulaciju, a došlo je već do vađenja JS i oplodnje? Znači li to da se embriji u tom slučaju uništavaju tj. ne smrzavaju?
Ako zakon prođe čini mi se da ovo znači puno više polustimuliranih postupaka ( uz femaru ili klomifen) tj. štednja na lijekovima.
Jedino s čime se u ovoj priči slažem je bolja briga o uništavanju spolnih stanica/embrija.
Alida, konacno nesto konkretno.Citam sve ove komentare i mislim uzalud se mi ovdje pjenimo kada nas nitko ne cuje i bas ih briga za nas.Sve i da ne upali, biti cemo mirnije kada znamo da smo sve poduzele i da se cuje nas glas ali ne da nam potiho puste po jednu recenicu na tv nego da stvarno vicemo iz sveg glasa.Martina123 je bila vrlo zagrijana za akciju ali nisam sigurna da je dobila zeljenu podrsku.Ja sam uvijek za iako vise zbog buducih generacija nego sto mislim da cu ja profitirati iz drugacijeg zakona.
Ne, pretpostavljam da će to značiti (ne daj Bože da to zaživi) da će ženi inspuktirati te folikule da nema zdrav. posljedica - tipa tih 15-tak ili više, i onda će stanice baciti, a uzeti tipa 3 ili koliko bude dozvoljeno u tom nekom scenariju i oploditi samo tri.Citiraj:
sanja-m prvotno napisa
A propos akcije, mislim da je Rodina strategija bila sprječavanje da se zakon as such donese... I ja se nadam da stvarno takav neće bit donešen. Ako bude, scenarij se zna, jer je takav zakon efektivno sprječavanje MPO-a u Hrvatskoj i stvaranje rijeka hrvatskih pacijenata u klinikama u inozemstvu.
Ja sam pak razočarana stavom naših forumašica ... tj. mene ne smeta ono što meni ne treba :shock:Citiraj:
amariya prvotno napisa
Eto, draga amariya, možda meni treba donacija spolne stanice, možda poznajem ljude kojima to treba i kojima je to jedini način da postanu roditelji, ali ne ... takvih slučajeva je malo pa ih treba zanemariti!
Žalosna sam kad tako nešto čujem, pogotovo od svojih suborki :(
Meni ne treba stimulacija jer ne reagiram na nju, meni ne treba krioprezervator jer nemam što u njega pospremiti pa ni u ludilu ne pomišljam da je to manje važno jer meni ne treba!
Zadnju rečenicu potpisujem.
Alida, podržavam tvoj prijedlog i ako se ikako mogu uključiti ... javi!
Upravo tako i ja mislim, a što se tiče podrške voljela bih da nas je što više, ali smatram da će se i jedan glas dovoljno glasno čuti ako je upućen u pravom smjeru.Citiraj:
taca70 prvotno napisa
Imat ćemo vremena dok se ne donese zakon da dovoljno pronađemo povreda Ustavom zajamčenih prava, tim više što većina naših zastupnika misli da je nomotehnika nešto za jest, a ne znanost o izradi pravnih propisa. Sigurna sam da će biti materijala za kritizirati u zakonu.
Jel možda neka od vas zna od kada službeno počinje život (gdje to piše), od oplodnje jajne stanice ili? Kaznenim zakonom se definira samo pojam djeteta.
[quote="rikikiki
[b]Alida[/b], podržavam tvoj prijedlog i ako se ikako mogu uključiti ... javi!
:D :D Super, puno hvala, sad ćemo samo čekati da ga donesu i onda reagirati, pa šta bude, nismo ni mi za baciti :x
Pozdrav svima
Molila bi one koji nam se jos nisu pridruzili, da (one koje su na Facebook-u) nam se pridruze u grupi: MEDICINSKI POTPOMOGNUTA OPLODNJA.
Te takoder da pozovete i svoje prijatelje kako bi javnost bila upoznata sa misljenjima nas, onih o kojima se zapravo i radi, a da im pogled na cijelu situaciju ne bude "zamucen" prijedlozima onih koji, na zalost, imaju tu moc da odaberu tocno onako kako se njima svida!
Poduprimo grupu! :love:
Link na tekst: http://www.facebook.com/topic.php?to...5334#post30640
Grupa: http://www.facebook.com/group.php?gid=97238945334
Ne, na zalost, nisam dobila zeljenu reakciju. 8)Citiraj:
taca70 prvotno napisa
Na zalost.
Ukoliko se ista promijeni, ja sam uvijek tu za pomoc.
Meni su zamrznuli 24 embrija....
Po novome znaci 21 ide u smece, a moje zdravlje se riskira vracanjem tri embrija usljed hiperstimulacije?
tuga, čemer i jad.... :( :(
a šta je sa onim već zamrznutim embrijima ako zakon zaživi(ne daj bože)?
ja imam embrija za još jedan fet i dali će mi ih uopće onda dati :evil:
Za sva pitanja, kontakt: http://www.hdz.hr/default.aspx?id=14