"tajni život tla"
Printable View
"tajni život tla"
preskoći strašne naslove ;)Citiraj:
Mamita prvotno napisa
vidiš :)Citiraj:
mim prvotno napisa
Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
o pa šta ću sad loooool
A ništa, malo ćeš raditi, a onda sjediti i čekati da naraste ;) .Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Tips&tricks sam negdje već pisala, ali da me ubiješ više ne znam gdje. Bit takvog vrtlarenja je zaboraviti na slike ultramegaturbourednih gredica koje viđaš u časopisima. Cikla i radič se itekako mogu izboriti s korovom, buče mogu rasti u travi, krastavcima ne smeta ako ih digneš na mrežu, a oko njih je korov, paradajzi jako dobro uspjevaju ispod slaka... Samo ne očekuj vrt iz knjiga.
Zalijevanje svedeš na najmanju moguću mjeru time da paradajz sadiš jako duboko, po 2 u istu rupu u koju dodaš komposta i dr. prirodnih gnojiva. Meni paprika ne uspijeva kao ni kupusnjače pa sam od njih odustala jer radje iskoristim gredice i trud za nešto što daje urod svake godine. Kombinacija povrća s ljekovitim biljem na istim gredicama je jako dobra za tjeranje nametnika (također se sadi i pokoja kadifica), ostatak od rezanja ljekovitog bilja koristim u gnojivu ili za čaj kojim prskam povrće, salatu i ostalo lisno povrće zalijevam gnojivom od kopriva (čisti dušik, a natjera me i da porežem koprive kraj vrta :mrgreen: ), putericu i ostale osjetljive salate ne sadim nego sam se orijentirala na razne vrste radiča i endivija (lakše uspjevaju i ne odu u sjeme tako lako), blitva uspije svake godine, luk ne sadim jer mi se gadi lukova muha, ali se zato "ubijamo" u mladom češnjaku kojeg ista ne napada... Može se vrtlariti bez puno rada. Ako negdje zapneš-javi.
Btw, od alata imam: štihaču (malo rabljenu :mrgreen: , koristim je samo za kopanje većih rupa kad sadim paradajz), posebno oruđe koje liči na vile debelih i kratkih zubaca (kao štihača, ali to rahli zemlju bez prevrtanja slojeva, a i lakše je raditi s tim-obavezno kupi i na tome ne štedi! ), motičice 2 kom. (nek se nađu za raditi rupe za sijanje-jedna sa špicom, druga ravna), grablje (2 kom. uže i šire), dvoje škare (veće za korov i manje za orezivanje koječega), mali "nož" za rezanje većeg korova, nekoliko većih kanti s poklopcima (za gnojivo od kopriva i ostalog bilja), crijevo dužine 35 metara, crne vreće iz Bauhausa za kompost. Na tome nastojim štedjeti pa kad ugostim pušače svatko od njih dobije običnu crnu čvrstu vreću i opušcima rade rupe na njima. Kompost iz njih je savršen.
Ljubomornaaaaaaaaaaaaaaaaa saaaammmm.... :lol:
Čestitam u svakom slučaju i želim ti puno uspjeha!! Živce ćeš definitivno pošteno odmoriti. :*
što vi iskusni mislite o sistemu kap na kap?
Moj vrt je još u malo daljem planu, ali ga zamišljam s jednim velikim lijepim sustavom za navodnjavanje, navečer samo odvrnem na par sati da kaplje, sve povezano na jednu špinu, milina.
A kad me nema na malo duže mogu reći susjedi da tu špinu odvrne svakih par dana, ili čak da instaliram neko automatsko otvaranje špine...
:groznalijenčina:
cijeli vikend sam čitala kojekakve upute o tome kako se obrezuju voćke. i gledala video na internetu.
danas idem po škare i pilu.
i još neku alatkicu usput.
ja imamCitiraj:
pomikaki prvotno napisa
odlično za veliko bilje: rajčice, krastavce, tikve, mahune ... za zelje, blitvu, salatu baš i nije, njima treba "kiša"
kupi Gardenov automat (cca 380kn) , ja ga imam, i super mi je, ima ih za malu razliku i sa dva izlaza vode za dva različita načina rada
ja sam u početku bila bez njega, pa mi se znalo desiti da navodnjavam 2-3 sata, jerbo bih zaboravila da sam otvorila špinu :oops:
kupila
osim pile i škara
i četkicu za premaz voskom
neke rukavice za 6 kuna
i kantu špricalicu za crveno ulje
i travu :)
sad još samo nek mi neko napiše kako da je posadim? tips&triks, molim :)
detalje o tome što sam učinila s gornjim popisom kad obavim prvi posao
a to će bit kad prestane kiša
i sutra put pod noge u poljoapoteku po crveno ulje i voćni vosak 8)
škicnula sam i jako zgodno crijevo za polijevanje
al to ću drugi put
budeš li je sadila... :roll: ... završit ćeš do Marisine udaje. i to na dva kvadrata.Citiraj:
Mamita prvotno napisa
trava se sije! :P
važno je da, kad baciš sjeme, doooobro utabaš.
e, sad... ili ćeš uposliti djecu, susjede i prijatelje da skupljenih nogu skakuću, ili ćeš nabaviti valjak ili postaviti daske/kartone/nešto pa po tome trčkarati pola dana.
Obavezno nešto za tjeranje vrabaca.
Jerbo će ti poklopati sjeme ;)
sadi, sije who cares
normalno da neću zrno po zrno :roll:
s čim da potjeram vrabce? neke štapiće s mašnama?
tako da dobro utabaš da vrapci ne mogu do sjemena
Ja sam onak, amater u vrtu - volim ceprkati, ali vise ne zivim redovito u toj kuci, pa ceprkam kojim vikendom i kad sam tamo na praznicima.
Ovo sto pisem sam sama naucila i malo je. :mrgreen:
Sad ti je dobar trenutak za posijati travu. Ako ti je povrsina neravna i vec ima korova, mozes:
a) prekopati (mehanizacijom najlakse, ovisno o povrsini), nasuti zemlje i posijati travu
b) popuniti rupe djetelinom (navodno je ona s bijelim cvatom bolja od one s roza cvatom, ne pitaj me zasto).
Djetelina je izuzetno laka za odrzavanje, odlicno se kosi.
EDIT: tek sad vidjeh da si nabavila travu, zanemari ovo.
Kad sadis cvijece, ako imas puno gole povrsine, preporucujem ti da si prvo uzgojis cvijece u tegli, pa da ga presadis - puno su vece sanse za prezivljavanjem.
Takodjer, lukovice - na pocetku ih bude malo, no kasnije se razmnoze same od sebe (cula sam za savjet da se sezonske lukovice izvade preko ljeta iz zemlje, no ne slijedim ga - i upravo ocekujem dio vrta krcat bijelim tulipanima i narcisima :heart:).
Vinovu lozu imam, no nemam pojma o njoj, osim da svake zime porezem grane. Meni sluzi kao ograda, ne za hranu. :mrgreen:
Ograda (osim vec navedene vinove loze :mrgreen:) i mene zivo zanima - imam za ograditi jedan veliki komad vrta (koji gleda prema parku) - trebala bih postaviti zicu, kapiju, a kraj zice bih posadila - sto?
Moja mama savjetuje tuje.
Cijena? Koliko ih je potrebno da bi ograda bila GUSTA?
Od paradajz-sorti, preporucujem ti St. Pierre. Meni daje izvrsne rezultate. Posadim ga u casicu, pa presadjujem - od svog povrca, najzadovoljnija sam sa time i sa tikvicama. Prije nekih 8 godina, jednog ljeta su bile k'o torpeda, od jedne sam mogla napraviti 2 rucka. :lol:
Ja ove godine moram jedan veliki dio vrta prekopati, nasuti zemlje, posaditi djetelinu, posaditi neku zivu ogradu, dio odvojiti za povrtnjak, posaditi nesto povrca da imam kad dodjem vikendom, a i sadila bih nove lukovice koje ce cvasti na ljeto. I da, napravila bih si mali zacinski vrt.
To mi je nekakav okvirni plan i program.
kad vec pisemo o planovima i dostignucima (u duhu onog oglasa: ne trazim nista, samo se falim :mrgreen: ), evo i malo dogadjaja iz naseg vrta/baste/basce/veleposjeda:
ovog vikenda posadjene 4 smokve, jipijeee - jos imamo u planu kivi, vinovu lozu, tresnju (koja nas nikako nece) i nar. do sada smo posadili sljive, krusku, jabuke, orahe, breskvu i dunju. orezali smo vec vocke i okopali ih, iduci vikend je vrijeme za krec ako bude suho.
obnovio se ranunculus od prosle godine i vec procvao :shock:
u planu je jos lukovica u istom dijelu basce, na drugom kraju vec divno uspijevaju raznobojne gladiole i ruze penjacice. imam i mini vrtic sa zacinskim biljkama, uspjesno prezivljavaju i ruzmarin i lavanda - ona se rasirila u veliki zbun.
uz ogradu imamo neko ukrasno zbunje, no nije da se mozemo pohvaliti bujnoscu - zato je tu dodana wisteria pa s radoscu ocekujemo prvi cvijet. penjacice su mi inace posebna ljubav, imamo i 3 clematisa a svake godine dodajemo bar po jedan. klima je dobra i za passifloru, vec dvije rastu uspjesno. drzi se i hortenzija, ali prosle godine nije cvala - to smo primijetili i kod komsija.
na jesen smo pripremili foliju za jagode, sad je negdje i vrijeme da ih posadimo, dobro su prezimile u gajbicama na djubrivu.
inace, tlo je jos uvijek previse vlazno, pa nije vrijeme za oranje, ali bismo mogli razmisliti o mladom luku i spinatu.
trava vec brzo raste i vrijeme je za prvo kosenje.
svakih pola metra jedno stabalce.Citiraj:
Elly prvotno napisa
ja ne bih kupovala one niže od jednoga metra.
aha, cijena...
cca 40 kn/kom, ovisi gdje ih kupuješ (a o tome ovisi i zgled/kvalitet)
Apri, hvala! :*
Vidjela sam kod susjeda kad je posijao travu da je popikao štapiće, cca 20-30 cm po cijeloj površini i između razapeo neku sjajnu traku ili špagu - ne sjećam se više :/Citiraj:
Mamita prvotno napisa
Nekak koda mi je u sjećanju da se nakaj svjetlucalo :mrgreen:
aha zgodno
wewa ovdašnje info mi kažu da je vrijeme za kreč na jesen, a sad na proljeće crveno ulje (bakar broziv nametnika). odoh pitati glavnu facu na forumu :!:
javi sta saznas - nama breskvica uredno strada unatoc krecu :(Citiraj:
Mamita prvotno napisa
javim :)
molim adminicu da editira naslov u:
Vrt i voćnjak za neznalice :)
wow, koja brzina! :D
Telepatija 8) :lol:
Pridružujem se sa pitanjima za neznalice!
Čula sam da se sa crvenim uljem treba špricati ili rano ujutro ili kasno navečer, kada nema vjetra, jer je dosta otrovno. I da onda dva dana ne bi trebalo boraviti na tom prostoru. Da li je to istina?
Mi trenutno obrezujemo voćke, kojih imamo 25. Slijedeći vikend ćemo posijati grašak.
U vrtu imamo matovilca, špinata i blitve od lani.
Za početak što sve imam za zadatak:
1. VOĆKE- premazuje ih se vapnom kako ne bi usljed temperaturnih razlika, koje znaju biti dosta velike između dana i noći, popucala kora. Obrezuje ih se pretežno prema sorti. Veoma je važno maknuti sve preguste i konkurentne grane, grane koje idu prema središti stabla i tako zaklanjaju svjetlost unutrašnjosti krošnje ( što može dovesti do truljenja). Ako je voćnjak dosta zapušten, preporučila bih ti drastično obrezivanje koje će se protegnuti na bar 3 godine. Prve godine ukloniti trule grane, one koje su preguste i najjače zapuštene grane. Druga godina je za oblikovanje krošnje i micanje unutarnjih pregustih grana, a zatim se u trećoj godini i kasnije sve dovodi na održavanje i prorijeđivanje, formiranje krošnje i sl.Citiraj:
1. voćke - treba ih obrezati i premazati s onim bijelim
2. cvjeće neko ima magnolija čini mi se mogla bi bit
3. neravna travnata površina s mješavinom trave, zemlje i korova
4. vinova loza-što s njom učiniti da dobijem grožđe na jesen
5. ograda
6. moja oprema-gumene čizmice i neke rukavice - ovo sam jedino spospobna sama kupiti (možda? )
7. neku literaturu npr. vrt za neznalice ako takvo šta postoji
8. nešto bi posadila makar mrkvu i onaj paradajz s drugog topika
Od čega da krenem?
i da alat ooo alat što mi sve treba?
Usput odmah ako imate što povoljno za prodati ili pokloniti dajte javite mi se.
2. MAGNOLIJA- nikako ju nemoj porezivati sada, bez obzita kako trenutno izgledala. Njih se porezije u jesen neposredno nakon zadnje cvatnje ( dva-tri puta godišnje, ovisno o godini i vremenu) jer još tokom jeseni formira cvjetne pupove koji se bude u proljeće za prvu cvatnju, tako da ako ju sada porežeš, nećeš imati proljetni cvat.
3. TRAVNJAK- pokušaj poravnati koliko ide, radi lakšeg košenja. Ne mora bitri savršeno ravan kao nogometni stadion, samo da nema dubokih rupa i ispupčenja.
4. VINOVA LOZA - S njom već možeš krenuti u rezidbu. Reže se na dva pupa, ostavlja se najjači izboj na tom čvoru a sve ostale konkurentske grane se režu do kraja. Ne treba ostavljati previše grana kako ne bi prebujno tjerala i time se više umorila stvaranjem novih grana nego grozdova. Tokom godine se nove suvišne mladice također trgaju da ne kradu hranu plodovima, lišće se može također djelomično rijediti, kako bi grozdovi dobili sunca, ali treba biti oprezan radi čvoraka i ostalih napadaća kojima je to otvoreni poziv na gozbu.
5. OGRADA- prema željama i mogućnostima.
6. OPREMA- obuća za blato, motika, štihaća, škare za rezanje, grablje, sadilica ( izgleda kao poveća mrkva sa slovom T na vrhu), neki tupi nožić za sitnije pljevljenje korova.
7. LITERATURE - srećom ima na bacanje. Skokni do prve knjižnice i stani pred policu sa knjigama na tu temu, vjeruj da nećeš moći odlučiti odakle početi.
8. ŠTO SADITI- mrkva je jednostavna, samo sjeme pomješaj sa pijeskom jer je sitno pa da ne posadiš pregusto ( ne može se presađivati), sadnice paradajza, paprike, patliđana isl bolje prvih godinu dvije kupi gotove, a kasnije kreni sama u uzgoj. Salata zelena je jako zahvalna, sij ju na posebnu gredicu u malim količinama i s razmakom od kojih 3-4 tjedna tako da tokom cijele sezone imaš mladu salatu, a ne da sve krene u cvijet istovremeno. Blitva je zahvalna. Posij par sjemenki na razmak od kojih 15 cm i imaš je dosta za cijelo ljeto, samo bereš vanjske listove za jelo, a mlade ostavljaš za daljnji rast i sljedeći ručak :mrgreen: . Lućice su također jednostavne, samo ih se popika na kojih 10 cm razmaka plitko u zemlju i povremeno okopa ( sadi u kombinaciji sa mrkvom da se riješiš mrkvine i lukove muhe), imaš i mladi luk i kasnije zreli. Rotkvica je jednostavna, sij u redove ne pregusto. Mahune niske ( tzv olovke) su još jedna dobra stvar za vrt. Ne zauzimaju puno mjesta i brzo dozriju. Ja ih većinom sadim na gredicu gdje će doći rajčice, dok one počnu dozrijevati mahune su već vani i na njihovom mjestu je zelena salata. Obavezno kombiniraj različite biljke na jednoj gredici radi uštede prostora, zasjenjivanja tla kako bi se manje isušivalo i iskoristi prostor za korisno bilje, a ne korov.
damnCitiraj:
apricot prvotno napisa
sad znam zašto meni trava nikad nije uspjela :oops:
MGrubi, hvala na odgovoru
ovo kad nema vjetra je iz razloga..vjetra jer će se razletiti okolo.Citiraj:
maxovamama prvotno napisa
a zaštitiš se nekom maskom :)
a bitno je da djeca ne čeprkaju po toj travi oko voćki par dana, mislim
hvala zibba podpitanja ću sutra :)
ako je crveno ulje toliko otrovno , zašto ne potražiti nešto bolje, biološkije?
protiv čega je taj otrov?
i koje su nuspojave predoziranja?
zgodan forum MGrubi 8)
:mrgreen: :lol:
zanimljivo je kako ljudi paze da je organski uzgoj
a večina ljudi ne pazi kako je uzgojena hrana koju jedu
Netko je u nekom topicu spominjao knjigu "Gospođa bez motike"...
Gdje se to može nabaviti?
Zove se "Vrt bez motike" autorice Ruth Stout. Ima jos jedna dobra "Filozofija jedne slamke" M. Fukuoka.
čitala sam "Vrt bez motike" već pred dosta vremena, zvuči inspirativno, premda se bojim da nije sve tako jednostavno kako se čini. Mislim da treba sigurno nekih 10-ak godina uhodavanja i za vrtlara i za vrt da dosegne tu razinu. Ali možda jednom pokušam, na opće veselje i zabavu susjeda.