možeš, samo to ti je zid od 50cm, jer ne smiješ uzeti opeku manju od 25cmCitiraj:
Sirius Black prvotno napisa
sa tim dakako, raste i cijena izgradnje
Printable View
možeš, samo to ti je zid od 50cm, jer ne smiješ uzeti opeku manju od 25cmCitiraj:
sa tim dakako, raste i cijena izgradnje
Te stepenice bi trebale biti ulaz u podrum, ali to nije dobro napravljeno kao što je Mgrubi to gore i napisala.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Imam još jedan prijedlog - stavila sam na gornji link.
Ovo prvo je baš naš nacrt kako smo si mi zamisli, a ovo drugu nam je predložila jedna arhitektica.
A jučer smo i razgovarali o soluciji da izbacimo 5 sobu iz prizemlja i "ubacimo je" u podrum.
Jer inače mislimo napraviti podrum koji neće biti samo spremište.
ova druga ima previše hodnika, možeš se balotati tamo
šta je sa tavanom? ta kuća je duboka, sa kontinentalnim krovom biti će gore mjesta ka u priči
Potkrovlje ne želimo.
zašto je važno da je kubus pravilnog oblika?
ne bi malo razvedeniju kuću?
Zato jer pravokutni oblik pojeftinjuje kuću (bar su nam tako objasnili), a meni je važno da bude funkcionalna i jednostavna.
pa pojeftinjuje, svakako.
ali i komplicira unutarnhu organizaciju i krade kvadrate na tim ogromnim i beskorisnim hodnicima. :/
imate gaCitiraj:
Poslid prvotno napisa
pitanje je šta sa njim
Ajoooj.. ja 20 godina živim u potkrovlju... da sad dobijem kuću ovakvih dimenzija kao poslid, definitivno bih uredila potkrovlje.
Najvjerojatnije kao biblioteku :)
Šteta je potkrovlje zapustiti.
malo u odnosu koliko m2 ćeš morati imati viška, da bi ostalo funkcioniraloCitiraj:
Poslid prvotno napisa
funkcionalno i jednostavno iznutra, izvana šarmantno :mrgreen:
Ako gradimo montažnu prizemnicu onda se potkrovlje ni ne radi kao korisni prostor jer se ne gradi međukatna konstrukcija.
To je šteta.
Znači da ušteda na montažnoj kući ide na štetu dodatnog korisnog prostora? :(
računaj fasadu cca 20-25€/m2 (sa toplinskom) a m2 kuće je 600€/m2 (u najbolju ruku)
ahaCitiraj:
Poslid prvotno napisa
na taj slijepi prostor, nekoristivi, ti se naplačuju i komunalna i vodoslivna naknada
znam :(
Al to nam je jedna od osnovnih odluka - da želimo prizemnicu.
ma ok
mislim da bi se dala izvući bolja organizacija ;)
Ma luda sam više od tih preslagivanja - a još nismo ništa ni počeli :/
Bolje preslagivati sad na papiru, nego kasnije dorađivati. :)
I mi smo u samom početku početaka i odlučili smo se za klasičnu gradnju.
Koliko ja vidim na vašoj verziji ima 1 kupatilo i 2 wc pobogu što će vam toliko samo si uzimate prostor i cijeli mi je nacrt zbrkan ne mogu se snači gdje je što.Ono kupatilo i Wc gore spojeno si mogla napraviti jednu sobu i sa te strane bi imala 3 sobe a ovdje sa desne strane gdje imaš kod kuhinje sobu napraviti kupatilo a onaj mali wc sa lijeve strane ostaviti i imaš 5 soba veče kupatilo i još wc i ne moraš provlačiti sto cijevi za vodu i kanalizaciju.A od arhitektice mi je nacrt koma nimalo mi se ne svidja mislim sa lijeve strane soba izmedju kupatila i wc.To je moje mišljenje po vidjenju ovih nacrta.
a meni su, pak, te tri kupaonice jedina dobra strana ovoga projekta :lol:
eto, koliko ljudi, toliko efiniteta i prioriteta...
čini se da se MGrubi i ja slažemo oko svega.
(ok, ne znam za kupaonice)
i svakako potpisujem Amalheu koja kaže da je bolje sada intervenirati nego ući u kuću i vidjeti da ne funkcionira.
ovo sada te ne košta ništa osim nešto malo više vremena.
ali neusporedivo manje od onoga što se dešava kada je projekt loš.
ja znam da želite uštedjeti, ali bolje ti je platiti projektanta koji će napraviti kuću po mjeri nego prilagođavati postojeće.
slažemo se oko kupaonica :mrgreen:
rekla moja druga baba: bolje dvaput izmiriti, nego jednom pogriješiti
(krojačica, dva put mjeri, jednom reži)
što je kuća m2 veći, biti će ti veća i cijena temelja i iskopa ... tako da ti je to sve povezano
moja preporuka: kućiu radiš jednom, pazi na funkciju, logičnost, raspored, da ne odlazi previše u hodnike i te sitnice
da li ćeš proći 1000 € jeftinije ili skuplje .. zanemari
ulazite u investiciju tešku bar 250*500=125 000,00 €
dakle niti 1% razlike
hoćeš jeftiniju kuću: smanji nepotrebne kvadrate, ne brini o skokovima u fasadi.. to je zanemarivo u odnosu na m2
Hoćete mi reći da odustanemo od prizemnice? Ili da pokušamo složiti ovaj raspored sasvim drugačije?
Što znače skokovi u fasadi?
razlomljena fasada
ako hoćeš prizemnicu, ok, tvoja želja
mislim da bi se dalo presložitit, da se skontrolira taj hodnik
m2 u sobi više vrijedi nego m2 u hodniku ;)
Poslid, daj razmisli o kući "L" oblika.
To je manje skokova nego sa ovim ulaznim istakom.
A možeš kuću podijeliti u gospodarsku i mirnu zonu.
I još ćeš dobiti ogromnu terasu, kao četvrtu četvrtinu kuće.
I, svakako neka se pokuša ostvariti topla veza sa podrumom jer ti ćeš, kako vidim, u podrumu držati i namirnice i perilicu i koješta...
ja svakako navijam za prizemnicu, da ne bude zabune.
Razmislit ću.
Ako imate kakve gotove primjerke, preporučam se :mrgreen:
Ako imate kakve gotove primjerke, preporučam se :mrgreen:
kad već razmišljaš, razmisli i koliko bi vas jeftinije koštala katnica.Citiraj:
Poslid prvotno napisa
osobno bih svaku kuću "prosula" po parteru, ali je ušteda na katnici znatna (pogotovo kod gradnje na kosom terenu)
Čini mi se da sam čitala negdje da prema feng shui-u nije dobro da je kuća u obliku slova L, pa možeš i to uzeti u obzir :-)Citiraj:
apricot prvotno napisa
MM je izrazito odlučan da ne želi katnicu.
Znam za to.Citiraj:
Dovoljno je da umjesto četvrtog ugla bude stup ili čak i tegla s cvijećem koja zatvara četverokut.
pitaš za gotove primjere...
postoje katalozi gotovih kuća, ali...
ionako će ti netko raditi dokumentaciju za dozvolu pa je onda bolje da kuća bude baš za vas nego preuzeta :/
Gledala sam ja puno kataloga i po internetu i nismo našli baš ništa što bi nas zadovoljilo.
Vrlo je teško naći kuću sa 4 spavaće sobe, a kamo li sa 5. I većinom su na ravnom terenu.
Zato smo mi nacrtali kuću baš po svom i onda tražili da nam po tom naprave ponudu, jedino smo tražili da nam daju ideju kako dobiti toplu vezu s podrumskim djelom kuće.
Uopće si ne mogu zamisliti kako bi to izgledalo s 5 soba na L, a da stane na naše gradilište koje je širine 20, a dužine 30 metara u kosinu.
Još k tome sa sjeverne strane ne bi smjeli biti prozori jer kuća ide 60 cm od susjedne međe (tako je već napravljeno nekoliko kuća u ulici)
ma daj
evo, ja sam u ovih zadnjih deset minuta skicirala kuću od 182 kvadrata brutto
sa 5 spavaonica, dvije garderobe, tri kupaonice, velikim boravkom...
ne, to ne znači da bih se prihvatila projekta, ali ti hoću reći kako se sve može i to u nekom normalnom vremenskom roku.
ok, nisam znala za tu sjevernu među, ali zato i postoje oni koji bi se time bavili.
ti ne zamišljaš, ti plaćaš :lol:Citiraj:
Poslid prvotno napisa
Pa naravno da postoje.
Meni je sasvim jasno da mi ovlašteni projektant mora napraviti projekt. Samo, ja bih htjela imati skicu po kojoj se on mora ravnati, da mi ne ispadnu neki nebulozni projekti koji meni nisu ni na kraj pameti.
pa ti dođeš i naručiš.
a arhitekt traži optimalno rješenje u kojem će pomiriti tvoje želje i mogućnopsti sa mogućnostima koje pruža teren i urbanistički uvjeti.
nažalost, vrlo rijetko je to idealno.
i, uopće nije uvjet da je tebi nešto "na kraj pameti"... ponekad se iznenadiš kako ti neko rješenje, o kojemu nisi mogla ni sanjati, lijepo sjedne.
Znači, da bacim sve moje skice i dođem kod projektanta i kažem - ja želim to, to i to.