Upravo mi je alergija bila na pameti. Hvala.
Printable View
Upravo mi je alergija bila na pameti. Hvala.
Hm, vidiš, nikad mi nije palo na pamet probati cijelu količinu oraha zamijeniti pšeničnim klicama... a jesam plavuša! Probat ću jednom i to, pa javim kak je ispalo.
Evo i recepta za baklavu moje mame.
Sastojci:
13 kora
Preljev:
4 jaja
1 jogurt
2 "jogurtaljke" ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Fila:
10 dag oraha
10 dag pšeničnih klica (prženih)
20 dag grožđica
20 dag šećera
sirup:
1-2 "jogurtaljke" šećera i toliko vode, dodati ploške limuna
Namazati koru tijesta masnoćom po želji, pa na nju staviti sljedeću i tako 6 komada. 6. koru ne mazati masnoćom, nego na nju staviti polovicu preljeva, a na preljev polovicu file.
Ponoviti postupak s još 6 kora.
Na kraju sve prekriti još jednom korom.
Izrezati rombove i peći 45-50' na srednjoj temperaturi (170-180°C)
Dok se peče skuhati sirup i preliti vruće preko vruće baklave. Ostaviti da se upije i ohladi.
:mljac:
Ima jedan hint za baklavu. problem je što se kod pečenja gornja kora podigne pa ne izgleda baš ko sa slike.
Da do toga ne bi došlo kad se kore slože i baklava izreže i zalije uljem, putrom, margarinom (kako ko) a prije pečenja, treba gornju koru dobro poprskati vodom. baklava bu lijepa ko slika :mrgreen: .
Ja to lako riješim a jednom ili dvije kore viška koje po potrebi bacim(ako se uopće desi)..ali kad se baklava pravilno peče, odnosno suši nema nadimanja kore.
Osim toga, uvijek stavim više vode i ostalih sastojaka u agdu od propisanog...i tako natopim baklavu do vrha
Ja radila ovaj oriđiđi recept sa topica i baš mi je super.
Hvala!
za one kojima nije uvjet originalna baklava :mrgreen: j svoju radim tako da dobar dio oraha zamijenim kus kusom, a dio indijskim orascicima preprzenim. i ne zalijevam je sa secerom nego sa javorovim sirupom.
malo preskup bi mi bio taj prelijev...mala boca je 40 kuna
Cure, mm vas pozdravlja i preporuča se....
(ja baš nisam ljubitelj baklave i izbjegavam šećer, ali napravit ću ja njemu nešto od ovih vaših express delicija)
:love:
ja kad radim baklavu radim u onom nekom manjem kvadratnom kalupu (ne znam tocno koliki je) i pola one male bocice mi ode. e da pomijesa se sa prokuhanom vodom ali ne znam tocno koji je omjer imam negdje recept. pa ne ispadne preskupo. doduse ovisi o tome koliko peces. mm nije ljubitelj slatkog pa ja radim manje.Citiraj:
Krampus prvotno napisa
mi smo često mijenjali orahe za mješavinu mljevenih suncokretovih sjemenki i pšeničnih klica - meni je to jako fino, a nekako je lakše od sam oraha. moja omiljena je od fistika, odnosno pistacija :P
Kod nas se rade jako male ružice (kao i sarme i sve ostalo) tako da je jedna oko 150 max 200 kcal, ali mora biti savršena kao za bombonjeru. Kad sam bila mala Nona mi je donosila te "bombonjere" s desetak vrsta mini baklava. Šmrc.
janoccka je super naglasila poantu sa ključanjem agde i sušenjem baklave. mora šuškati kad se jede, a ne biti kao neki puding.
Meni je najbolje treći dan kad se napije šerbeta i malo prosuši. Ja je uvijek izvadim nakon što se natopi iz viška, ako ga ima - ne volim one koje plivaju u vodi. Radije sačuvam malo šerbeta pa dodam po potrebi.