Citiraj:
Štrukli sa sirom, kuhani ili pečeni
Sirovine za tijesto:
oko 30 dag brašna (T 550)
1 jaje (može i ne mora – Zagorci to stavljaju, a ja sam iz Podravine pa stavim ako ima, ali ne mora biti… Za kuhane se preporučuje jer je manja vjerojatnost da će se raspasti, a za pečene nema veze )
1-2 žlice ulja - NE pretjerivati!
1 žličica soli (kavena, ravna)
1 čaša mlake vode (1-1,5 dl) + 1 žlica octa
U zdjelu (koja ima poklopac) prosijati brašno sa soli, da uđe zrak. Dodati ulje, (i jaje ako ga stavljate) pa dodavati mlaku vodu malo pomalo i izrađivati tijesto NOŽEM OD BEŠTEKA, dok smjesa ne postane glatka i kao “gumasta”. Količina vode ovisi o kvaliteti brašna, o tome da li ste stavili jaje itd… Morate ga dugo mijesiti – bar 15-20 minuta (uz televiziju ili radio).
Kad je tijesto gotovo, mora stajati u zatvorenoj posudi ili pokriveno (neki omataju u najlon) “sve dok ne zaboravite na njega” tj. bar pol sata, inače se ne da lijepo razvaljati niti vući, a kuhani štrukli se raspadnu...
Kad je tijesto “odmorilo” izvalja ga se na daski ili stolu koliko ide (ja gledam da bude 2x dulje od duljine pleha i široko kao pleh – to mi je mjera).
Nadjev:
250 g svježeg kravljeg sira (ne smije biti jako vodeno!!! - za kuhane štrukle može se staviti i manje)
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja (omjer sira i vrhnja ovisi o kvaliteti jednog i drugog – tu pomaže samo iskustvo)
sol – pola žlice kavene
(mhm, volimo mi to i slatko – tada se ne stavi sol u nadjev, nego 2 jušne žlice šećera, a u preljev vanilin šećer umjesto soli).
Razvučeno tijesto premaže se nadjevom od sira i jaja, (ne premazati skroz do vanjskog ruba, treba ostaviti preklop!), zarolati kao orehnjaču ili mazanicu tj. malo tanje.
Nakon toga se TANJUROM DEBELOG RUBA odvajaju štrukli dugački koliko vam je šaka široka.
Eh, sad…. Ovo se može kuhati ili peći u pećnici.
Kuha se u dosta slane vode (mora jako kipiti da tijesto odmah stegne) dok ne isplivaju. Vaditi rupičastom žlicom i staviti u vatrostalnu posudu, pa zaliti hladnim vrhnjem i posipati prezlima prepečenim na minimumu ulja. Tko voli, može vrhnje i prokuhati sa žlicom ulja. Tak je moja baka radila…
Ako štrukle pečete (za početnike to je sigurnija varijanta) pametnije je odmah raditi s duplom količinom brašna, jer od 30 dag brašna izađe količina za manji protvan. Posložite ih u pleh ili vatrostalnu zdjelu, pa zalijte ostatkom kiselog vrhnja (cca 1,5 dl) izmiješanog sa 1-2 jaja i malo soli.
Peći cca 15 min (ovisno o količini) u jako zagrijanoj pećnici na 220oC, da lijepo porumeni.