Žličica sode u posudu, malo octa da se zapjeni i trljanje sa spužvom. Ali nije trebalo previše truda (kao sa kupovnim sredstvima). Masnoća je išla dolje bez problema.
Printable View
Žličica sode u posudu, malo octa da se zapjeni i trljanje sa spužvom. Ali nije trebalo previše truda (kao sa kupovnim sredstvima). Masnoća je išla dolje bez problema.
samo nemojte s onim ojacanjem vec samo sa spuzvastim dijelom jer cete izgrebati inox :roll: (kao ja npr.)Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Evo ja danas, napravila pastu od sode i vode,
namrljala cijeli umivaonik, pošpricala octom, ostavila cca sat vremena,
oribala spužvicom i voila - super!
ima netko iskustva sa borax-om? navodno ga ima kod nas u željezarijama
Moja teta ga je naručila u ljekarni, stiglo za par dana, uvoz iz MakedoniijeCitiraj:
Danci_Krmed prvotno napisa
si ga koristila ili znaš za što se može koristiti? nekidan mi je pričala teta iz vrtića kako je bilo na odredu za čistoću i kako je super ali nisam uspjela uhvatit za što točno, samo da je prirodno i super. znam da u kanadi to znaju dodati u veš mašinu pogotovo kod bijele robe i platnene pelene, ali nisam sigurna u koju svrhu?
borax se može koristiti za svašta. u knjizi 'čistoća je pola bolesti' spominju ga za čišćenje (gotovo) svega, u kombinaciji sa sodom i octom i još nekim stvarčicama. nisam imala pojma da ga ima za kupit kod nas...Citiraj:
Danci_Krmed prvotno napisa
kad stignem prolistam knjigu pa napišem neki 'recept' (sjećm se da se može koristiti za čišćenje wc-a, navodno super otapa kamenac :? )
našla sam neki link. ako odgooglaš cleaning with borax naći ćeš još puno toga...
jedva čekam da ga isprobam :D
ja sve perem s deterdžentom za suđe, pa tako i pod. (špaher, fleke, frižider..) Ali stvar je u tome što još nisam itkrila sredstvo koje ne ostavlja fleke po laminatu, taj laminat bi trebalo izbaciti iz proizvodnje, gluplju stvar nemam u kući. Čula sam da ga je dobro prati s omekšivačem (razrijeđenim) pa sam i to probala. Opere jednako ko i sve ostalo ali bar super miriši.Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Domestos nisam nikad koristila, od tuih jakih sredstava samo Sanitar. A i toga se bojim zbog djece. I ja proučavam ove vaše recepte sa sodom, octom isl..čini mi se zanimljivo i mislim da ću probati. Jedino me muči, kako vam kuća miriši poslije čišćenja s octom?
Citiraj:
gitulja prvotno napisa
Oprosti, tek sad vidim pitanje.
One bijele, u dm-u se zovu Profissimo Schmutz-radierer, ali ima ih i u Muelleru - tamo se zovu samo Schmutz-radierer :mrgreen:
Troše se korištenjem, kao gumica za olovku. Rabim ih za izvanjsko čišćenje ormara i elemenata (svi su mi bijeli, a jako me živciraju otisci prstiju oko ručke), i za skidanje teške masnoće - recimo, starih masnih flekova s pločica oko štednjaka i štednjak. Tada te mrlje ipak našpricam (ili samo vodom, ili dodam malo octa).
Može i za kupaonske pločice i WC izvana, ali kadu i lavabo iznutra perem običnom spužvicom.
Nezgodno je što nakon čišćenja imaš malo otpada, jer se spužvica troši (kao gumica), pa je to katkad gnjavaža skupljati.
Btw, kad je moja mala s 2 g. zašarala crveni kožni kauč (u gostima), timea smo uspjeli skinuti kemijsku (a ne i boju) tako da se ništa nije vidjelo.
Te spužvice i ja koristim, i odlične su - danas su skinule pošarotine rozog flomastera sa bijelog zida bez problema!
Inače, kuhinju čistim detergentom za suđe, povremeno cif ili sl. za sudoper (od silkgranita je), a za kupaonicu koristim mix: ocat-voda 1:1, žlicu sode i 15tak kapi lavandinog ulja, i to mi dobro skida kamenac i mrlje od spuna. Za wc školjku ipak koristim sanitar.
Trina, ako jos nisi dosla na ideju :mrgreen: , probaj oprati laminat samo vodom i krpom. Ja imam laminat u sobi i kuhinji, operem ga uglavnom svaku vecer vodom i nema nikakvih tragova po njemu.
ako mogu dodati...bitno je KAKVA je krpa. mislim da ti je svakako najbolje rješenje ona od mikrovlakana, ostavlja najmanje tragovaCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Kod mene je momentalno u funkciji obicni stari rucnik.
Meni smrdi po octu, ali se brzo izlufta...Jedino me maca zbunjeno gleda i mrda njuškicom kad špricam s octom, očito joj se ne sviđa miris.Citiraj:
Trina prvotno napisa
molim za savjet. kako da operem pastele s parketa?
G se malo zaigrala. većinu sam skinula vodom s malo froscha od naranče i četkicom za zube. ali ostale su fleke.
soda bikarbona?
neki dan je ami tamnoljubicastim flomasterom (odusevljavaju me ta biranja "prave" boje kad treba nesto posteno zas*at - nije mogla zutom, npr. :roll: ) posteno izbojala (povrsina cca jednog i pol a4 papira) lakirana sobna vrata - neke one bijele boje (boja bjelokosti cca) :roll: :roll: :roll:
sat vremena, krpica i zdjelica sa sodom, skanjic za sjedenje i - voila'
nakon toga ida skuzi da je imala izljeve inspiracije i s druge strane, srecom, fleka je bila manja, ida ju je sredila :heart:
Kome ocat smrdi, nek uzme limun u zamjenu. Ne limun plod (šteta ga je) nego limunsku kiselinu iliti acitron u granulama.Citiraj:
Žabica prvotno napisa
thanks, litala.
bojala sam se da mi soda ne skine lak. probat ću.
Zanima me ono čišćenje sifona da bi billi bijeli i to sa octom i sodom.
Sifon nije začepljen, ali se vidi hrana koja je zaglavila dole, iako imamo metalnu mrežu. I htjela bih to očistiti.
Probala sam nasuti sodu i zaliti octom, ali nije pomoglo, možda 10%. Kako da napravim?
Probaj prokuhati ocat i onda zaliti. Ja "čistim" sifon svaki put kad čistim kuhalo za vodu sa octom. Samo izlijem prokuhani ocat i sve ode.Citiraj:
Maslačkica prvotno napisa
ja imam problem pa pošto koritsim isto ocat i sodu da ne otvaram novu temu. Ja sam uvijek u WC školjku stavljala onu kutijicu što visi sa strane sa mirisom - e i odnedavno je više ne koristim, bacila sam to i sad mi je na njenom mjestu onak ispod wc školjke - ispod ruba - ostalo crnih flekova (nigdje drugdje nego samo tu gdje je bilo to "moćno" sredstvo :evil: ) - e i to meni ne ide dole ni s octom ni sodom, probala sam i onaj klasičan WC sanitar kojeg ponekad malo koristim no badava.
Kak da to ode dolje - mislim ne vidi se jako ali eto.
Di Lala, pokušaj siporeks, kredu ili onaj kamen koji imaš za ribati pete!
probaj proći preko tih fleka kao da ribaš, ne oštećuje keramiku školjke, a uklanja sve što nije obična fleka! u čast tome, imamo neobično bijelu školjku na svim njezinim dijelovima, koja je godinama izgledala strašno, a nije pomagalo niti jedno kemijsko ili prirodno sredstvo! :D [/quote]
hvala
Jako zanimljiva tema :D
Pre sam tu i tamo experimentisala sa sirćetom, ali pošto juče zamalo nisam i dušu ispovraćala nakon ribanja kupatila Brefom (kao slabiji je od Domestosa :/ ), odlučila sam definitivno da isprobam te neškodljive varijante.
Interesuje me kako napravite penu od sode i sirćeta :? Ja sipala sodu u wc šolju pa sirće (kao što je neko spominjao) i ništa se skoro nije dogodilo, tek po koji mehurić :?
Ono što sam ja primetila, je to da se šporet odlično izriba sa solju. Em je abrazivna, em dezinfikuje :D S njom sam oribala i sudoper, ostavila 10-ak min. i isprala Takođe, odlično oriba i pobije buđ. :) Sledeći poduhvat bi mi bio da i wc oribam sa njom.
Kupatilo sam naprskala mešavinom sirćeta, alkohola i vode, ali se baš oseća na sirće :/ Probaću sledeći put sa limunskom kiselinom :)
Takođe sam vas htela pitati da li koristite obično, alkoholno sirće ili jabukovo?
Ono što me najviše interesuje je da li je takvo ribanje dovoljno u trudnoći s obzirom da su trudnice podložnije infekcijama :roll: Recimo jednom nedeljno oribati nekim hemijskim sredstvom, a ostalim danima ovako :? Da li je neka od vas praktikovala ovo u trudnoći :?
Puno pitanja, ali pošto sam početnik, valjda ćete mi oprostiti :) :*
[/quote]Citiraj:
mala laia prvotno napisa
odlicno,hvala,vec sam bila ocajna i htjela zamjeniti skoljku :lol:
jel netko jos probao nesto s tim ocistit?
uglavnom sam zadovoljna sodom,limunskom i octom,ako mislim da nije dovoljno ukljucim parni cistac,a i u ducanima kupujem samo det. na bazi octa ili eventualno ako nema bas nikakav od octa arfov gord(to mi traje godinama)
nema sanse da vise kupujem dome i ine det.,kod svojih sam skinula caklinu s pipa s tim,unistila pol odjece...drago mi je da sam otkrila ovakav nacin ciscenja i iskreno vise mu vjerujem i mirnija sam sad kad imam klince
e da i ja znam koristit savjete iz cistoca je pola bolesti