ako sam 2 prsta otvorena i CTG pokazuje trudice, za kolko mogu ocekivati pocetak poroda i "prave" trudove?
kriza me bole od kad sam dosla s pregleda, kolko sam skuzila svaka bol u krizima je trud, a sada me nekako bole stalno.
Printable View
ako sam 2 prsta otvorena i CTG pokazuje trudice, za kolko mogu ocekivati pocetak poroda i "prave" trudove?
kriza me bole od kad sam dosla s pregleda, kolko sam skuzila svaka bol u krizima je trud, a sada me nekako bole stalno.
kad ti je termin? sudeći po ovome lako moguće da uskoro krenu i pravi..samo se opusti i uživaj :love: Držimo fige da sve prođe kako treba :*
aaa to je jučer pisano..pa jel nam je call me mommy već u rađaoni možda?? :)
nisam....jos...
cekam doma, kriza me rasturaju,trbuh je napet i cvrst, brunci se malo smirio ali jos osjecam pokrete,kaze dr. da bu to sigurno ovaj tjedan, pa cemo vidit.
htjela bi to sto prije da krene, a termin je 8.5.
ma bit će to brzo...samo se opusti, pošteno najedi i sve će biti super :love:
uff, jedem ko luda, hvala ti na podrsci :love: , ovo kakda krene pojavljuju se pitanja o kojima nisam razmisljala, samo da sve ide fino prirodnim tokom.
hhehehe i ja sam počela - danas čevapi s lukom, sutra umak od šampinjona..jer kad rodim nema fine papice više..Meni je sad na zadnjem pregledu doktor rekao da pripazim još 2 tjedna, eto sad još tjedan dana jer sam uloživa za prst i imam česte kontakcije..
ajde pomozite neznalici koja je prvu trudnoću prošla ko guska u magli :mrgreen:
sve što pitam mog ginića on okrene na šalu i smijuriju (možda i da mene smiri - ko zna).
zadnji pregled (28+1) mi je dr. kazao kako sam uloživa za vrh prsta (jagodicu prsta) i preporučio da prestanem radit čim prije. pa smo malo porazgovarali i kaže: ajde napravit ćemo briseve pa ćemo vidit kakvi su. ako su brisevi ok onda nastavi radit do kraja travnja :?
napravila sve briseve (klamidija i ostala čuda) i sve je negativno.
i pregleda on mene opet (tjedan dana nakon toga pregleda kad je ustanovio uloživost) i sad kaže: ok, ništa se nije promijenilo, možeš nastavit radit do slijedećeg pregleda koji je 13.5.
ja ne želim na bolovanje ako stvarno nije stani-pani i ako nije beba u opasnosti.
sad:
- kakva je to uloživost za jagodicu prsta?
- je li to stvarno opasno ili je sve stvar predostrožnosti?
po dr.-u može i ne mora bit opasno. može, ali samo može, dovest do otvaranja ili prijevremenog poroda :? po njegovim riječima da sam tako uloživa u npr. 35-36 tt ne bi mi niti spomenio jer je onda blizu kraj trudnoću, ali ovako......
Baš zbog toga ja ne idem na vaginalne preglede u ovoj trudnoći jer otvorenost ili uloživost vanjskog ušća nema veze sa trajanjem trudnoće!!!
Ako se osjećaš dobro i želiš raditi, ti radi.
Znam par žena koje su imale spontani u drugom tromjesečju, a nisu bile niti mrvicu otvorene, i isto tako, znam za par žena koje su bile po 1-2 cm otvorene i prenijele.
tvoj ginekolog sigurno zna više nego što ti mi možemo savjetovati/ pomoći...
ja sam bila u obje trudnoće otvorena, pa ti mogu samo iz vlastitog iskustva pisati.
u prvoj trudnoći sam bila uloživa kao i ti u 15. tjednu i to nije bio bezazlen nalaz jer sam bila prvorotka. morala sam mirovati. kako se nisam dalje otvarala, dr. mi je dopustila lagane šetnje, čak i plivanje u moru, ali bez kućanskih poslova.... sve dok je stanje bilo stabilno, bilo je ok. onda sam se počela opet otvarati progresivno i uputu sam dobila da strogo mirujem do 34. tjedna.
brisevi su mi uvijek bili ok.
pošto si ti drugorotka i jer ti je stanje bilo nepromjenjeno, valjda je zato tvoj ginekolog odlučio da ipak možeš raditi. ne vjerujem da bi ti rekao da ideš raditi ako je stanje ozbiljno.Citiraj:
Loryblue prvotno napisa
ja bih ti savjetovala da ipak malo pripaziš. ne diži ništa teško, izbjegavaj penjanje po stepenicama i uzbrdo, nakon posla odmaraj češće i to u ležećem položaju, kućanske poslove prepusti drugima barem do sljedećeg pregleda
Ja bih se u potpunosti slozila s prijasnjim postom. Ovakve dijagnoze i nacin lijecenja, a pri tome mislim hoce li ti reci da mirujes ili ne uvelike ovisi je li rijec o prvoj trudnoci ili ne. U drugoj ili kasnijim trudnocana normalnije je da se desi ta ulozivost ranije nego u prvoj trudnoci.
Meni je ulozivost otkrivena u 18tj, sto je bilo jako rano, a i prva mi je trudnoca, ali najveci problem mi je sto mi je cerviks mekan i skratio se na pola svoje duljine tako da sam ja na strogom mirovanju vec jaaaaako dugo. Pored svega toga sve ide OK, a najbitnije je da se drzis doktorovih uputa i svakako ne radi ono sto ne moras - odmaraj sto vise!!!!
I cuvajte seeeeeeeeeeeeeee :D :D :D
A dali spontani utječu na ranije otvaranje? Naime moja prva trudnoća je zavrsila kiretazom u 10 tjednu. u drugoj trudnoci sam se počela otvarati sa 37 tjedana i jos prenijela. pa onda treca trudnoca kiretaza u 12 tjednu i sad sam trudna i razmisljam da li je netko imao to iskustvo da se ranije otvarao as zbog toga.
A sto je bio uzrok tim kiretazama?
beba je umrla, no spontani nije sam krenuo, morali su me otvarati jer je sve bilo zatvoreno. Uzrok se nezna. Pitam zato jer je s menom na patologi bila zenska koja se počela otvarati sa 27 tjedana i njoj su rekli da je zato jer je kao mlada napravila abortus.
Joooj, jako mi je zao sto si morala prozivljavati sve to :(
A, sad nisam pametna da ti mogu sa sigurnoscu to odgovoriti...nekako zvuci logicno sto su rekli toj djevojci, a je li to uvijek moze/mora biti uzrok ranijeg otvaranja ne znam....jer ipak si ti s druge strane imala uspjesnu drugu trudnocu koja je ocito bila i uredna jer otvaranje tako kasno je sasvim normalno.....mozda samo da se fizicki vise pripazis, jer znam da na to otvaranje pritisak sigurno utjece....znaci, minimalno fizickih napora....
A, definitivno, savijet ginekologa koji ti vodi trudnocu nije naodmet....
Hm, gledam u papire i piše mi da sam bila uloživa za jagodicu prsta prvi put s 18 tjedana. dr. nije dizao uzbunu i radila sam do kraja, a rodila par dana prije termina. Tek sad vidim o koliko stvari nisam razmišljala u prvoj trudnoći pa se nisam niti opterećivala :/Citiraj:
Loryblue prvotno napisa
Pa, ovo opterecenje nekada zna biti veliki problem, a opet s druge strane dobro je biti i informiran!!!!!
Ni meni nikada nije spominjao da mi ova ulozivost stvara problem, vec omeksan i skracen cerviks....
Ja sam jučer bila na kontroli i sada sam otvorena za 1 prst.Ne brinem jer sam u terminu, čak mi je i dr. rekla da u slučaju kakvih trudova,istjecanje vode ili krvarenja mogu pravac u rodilište :D nego me zanima koliko je to centimetara,da li je to 1 cm?
Ja sam trudna drugi put (16+4) i bila sam jučer na pregledu. Dr je rekao da je sve u redu. Međutim kad sam došla doma sam vidjela da na nalazu piše CC uloživ za vršak prsta. To mi se čini dosta rano, pogotovo jer sam s prvom bebom bila zatvorena do 35 tjedna i tek tada uloživa za vršak prsta. Malo me muči kaj mi doktor nije ništa rekao. Da ga nazovem i pitam ili čekam kontrolu za 4 tjedna?
i ja sam u 1. trudnoci bila do samog poroda zacementirana, a u ovoj sam uloziva za prst od 20tj. radila sam normalno do kraja, iako me je ginekolog pitao koliko mi je naporan posao i hocu li bolovanje. evo me sada, u 38tj, i na zadnjem pregledu mi je gin rekao: "Ne bute vi jos dugo rodili" :? a ja i dalje uloziva za prst...
ako se brines, nazovi ginekologa i pitaj, iako u mom slucaju nije bilo razloga za brigu (ali to je samo moj slucaj).
Ej jel ima netko iskustva, kad je u pitanju tijekom trudnoće skraćen i smekšan cerviks, jel to ima veze s duljinom i težinom odnosno lakoćom poroda :)
Čisto mi palo na pamet... Cijelu trudnoću mirujem zbog skraćenog cerviksa, skroz sam omlitavila i kondicija mi je 0 bodova, pa reko jel bar lakše otvaranje pred porod...
Sad sam 35. tjedana pa me više i nije frka...
Da, to uglavnom znaci da se brze otvoris i brze rodis....mada uvijek ima iznimki pa zapravo ne mora uvijek biti tako....
Ima djevojaka koje su imale istu dijagnozu pa isle na carski...iz nekog drugog razloga...
Ja sam pod istom dijagnozom...
Zanima me je li ti se dosad jos dodatno skracivao cerviks ili ti je to cijelo vrijeme mirovanja ostao na istoj duljini?
ja sam bila uloživa, pa sve više i više otvorena...nemam pojma koliko sam sada otvorena, al nalaz je od pregleda do pregleda "napredovao"
u 1.trudnoći sam bila uloživa za vršak i ostala do kraja, ništa se nije događalo...
dr. mi je rekao da je kod mene latentna faza poroda davno zavšila i da će to ić jako brzo. :mrgreen:
ne vjerujem mu :mrgreen:
Meni je dr. prvi puta izmjerila cerviks u 20. tjednu, kad je bio oko 25 mm i vanjsko ušće uloživo za vršak prsta, a takav mi je u biti nalaz cijelo vrijeme. Nije se nešto skraćivao, tu negdje je stalno, ali je od čvrstog postao smekšan... Evo i prije tjedan dana sam bila uloživa taj vršak prsta. (sad sam 35. tjedana).Citiraj:
mya02 prvotno napisa
Nadam se da to znači lakši porod :) , ali opet nije mi jasno pošto se eto uopće dalje ne otvaram, tko zna... Ma znam da se to sve promijeni...
A ti Mya, kakvo je tvoje stanje, jel se mijenjalo ili...
Od 18tjedna velicina je bila na 1/2 članka s tim da je smeksan. I nije se mijenjao do danas kad sam 31+5, a na nalazu pise da je sada 1/3 članka....malo sam se zabrinula :( :( :(
Ali vjerovatno bespotrebno....doduse, prepone me bole od jucer da jedva hodam, osjecam svaki misic u stomaku....koma...pa me valjda i to dodatno muci :/ :/ :/
mya, zašto, ja sam , kao što sam rekla, otvorena, i to mislim da bi sada bilo i 4cm. Nemam NIKAKVIH tegoba ni bolova. Tako da tegobe i pritisak ne znače ništa.
Ma, nemam pojma :/ , valjda sto dosad nisam imala takve bolove...sirenje kostiju dolje mi je dosad bilo bas lagano i trajalo kratko. Obicno ujutro kad ustanem ne osjetim vise to sirenje.
Ali sad me boli od jucer istim intenzitetom i bas je neugodno....šepam do wc-a...kao da sam danima jahala ogromnog konja :oops: :oops: :oops:
ja sam i dalje uloživa za jagodicu prsta (tako je makar bilo prošli tjedan na kontroli kad sam bila 32+3 tt). evo sam nastavila s poslom sasvim normalno. ništa se uloživost nije povećala :DCitiraj:
aishwarya prvotno napisa
ali mi se kosti dolje raspadaju. ustvari imam osjećaj da mi se raspadaju od samog početka trudnoće :/
Eto ja jucer bila na ultrazvuku u Rijeci i odma trazila kompletan pregled, i rekla mi je da mi je cerviks smeksan, ali zatvoren i da mu je duljina 1,5 članak, i da moja ginekologica ima pravo kad kaze da nemoram uopce mirovati nego sve raditi najnormalnije jer je meni takvo stanje od samog pocetka trudnoce, dakle ne mijenja se :)
E sad sam stvarno mirna po pitanju toga! :D
E dobro si to opisala,tako i kod mene.Ja svaki put kad ustanem,bilo iz ležećeg ili sjedećeg položaja,moram se polako uspravljati pa malo tako stajati i tek onda oprezno korak po korak dok se ne uhodam.A ne daj Bože da bi dok ustajem iz kreveta prvo jednu nogu stavila na pod pa onda drugu.A jok,moram ih skupiti i i istovremeno s objema stati na tlo jer imam osjećaj da ću se raskoliti na pola kolko kosti pucaju bole prepone,boli zdjelica,živa koma :shock:Citiraj:
mya02 prvotno napisa
Draga, neka te mm izmasira u tom prijedjelu...mene je sinoc bas fino izmasirao i nisam mogla vjerovati koliko je lakse!!!!!!!!!!! :D :D :D
Jel zna netko dali se smijem kupati u moru ako imam smekšan cerviks??
Ja ne vidim razloga zasto ne bi mogla..... :D :D :D :D
Ma pitam jer sam prekjucer bila i bilo mi tj bilo NAM je taaaako jepo i tako smo obadvije se nauzivale!
ALI mi je kad sam dosla doma, nakon tusiranja na gacicama bila jedna maaaaaala maaaala kapljica tj tockica tamne krvi :/ Nis me nije bolilo i nije mi poslije uopce nis bilo vise, mislim si da mi nije mozda opet pukla kapilarica neka jer mi se to znalo dogadati..
A pregled mi je opet 8.6. sta mi se cini tako daleko :/
dali neko zna što znači cerviks skraćen i smekšan(prije 47mm sada 30mm)unutrašnje ušće u obliku slova t,vanjsko ušće zatvoreno?
prošo mi je 36 tjedan trudnoće pa me zanima što točno to znači!po ovome nisam otvorena ili?kolegica je isto trudna ali njoj je rekao da joj je cerviks "zacementiran"da je zatvorena pošteno!šta onda znači kad je smekšan i skraćen?
napišite da ću se lako otvoriti :mrgreen: naravno i poroditi jer sam počela paničariti kak bude sve prošlo.ne mora značiti ali naš pišulinac tako voli jesti da je dr.rekao da će biti preko 4 kg.
odmah spreman za školu
:lol:
Mene zbunjuje sta mi je os pocetka pisalo da je 1,5 članaka, skraćen i smekšan a na zadnja 2 pregleda nije napisala da je skracen nego samo 1,5čl, smeksan..
Na koju foru to vise nije skracen?! :/
Mislim da je T oblik ušća unutarnjeg kad nije otvoren :) , a to što se cerviks krati i mekša je ok pred porod. Meni je cijelu trudnoću cerviks bio cca 2,5 mm pa evo me u 39 tjednu :heart: , nemam nekih naznaka da ću skoro u rodilište, ali hm sve je sad na skoro tu kad god krene...Citiraj:
tinči prvotno napisa
I ja se cijelo vrijeme nadam da ću lako rodit kad je cerviks skraćen i bebać skroz nisko u zdjelici već tjednima, ali opet nije garancija. Najvažnije mislit pozitivno i molit se Bogu, bar ja tako mislim. Baš čitam knjigu Duhovni pristup rađanju gdje objašnjava koliko je strah zapravo neprijatelj na porodu i koliko sam strah uzrokuje već bol pri porodu... Nije tema, ali eto...
Htjela sam reć, evo i sa skraćenim cerviksom se može fino izgurati do kraja :heart: . Za ohrabrenje curkama koje su u istoj situaciji.
Po mojoj doktorici je cerviks skracen i potrebno je strogo mirovanje ako je ispod 25 mm. Moj je sa 33 tjedna bio skracen na 33 mm i tako je stajao vec neko vrijeme, omeksan je i za prst sam otvorena i rekla je da mogu na more, ali da i dalje umjereno mirujem (ne dizati nista tesko, ne kucanski poslovi, mogu u lagane setnje ...) Doktor iz Petrove mi je pak rekao da je to najnormalniji nalaz za drugorotku. Cure koje ste 36 tjedana, stvarno nije neki bad jos par dana mirovati do punih 37 kad mozete raditi sto hocete :)
Ja isto tako mirujem umjereno jos 2-3 tjedna ako se ne skrati na ispod 25 mm, ako se skrati, onda cu bogami i strogo.
:mase
da, moras mirovati osim ako ti je cerviks cijelu trudnocu jednako skracen i smeksan, ko meni. Onda ne moras.
Pozdrav svima!
Molila bih vas za pomoc...u 28 tjednu sam trudnoce i ovo mi je druga po redu.Prva je prosla bez problema ali sada u drugoj je malo drugacije...na prosloj kontgroli u 24 tjednu ginic mi je rekao da je sve ok ali da se posteljica nije digla i odredio umjereno mirovanje.Danas sam bila ponovo na kontroli (ginica je mijenjala kolegica jer je na godisnjem)Ona kaze da je sad posteljica ok ali da je cervix maternice omeksan i skracen 37mm i oblik slova v.Odredila mi je mirovanje...mogu umjereno setat i plivat.
Moze li mi netko pojasnit koliko je to zabrinjavajuce i u kojoj mjeri bih trebala mirovat...s obzirom da imam djecaka od tri godine a mm ide na brod za tri tjedna pa ostajem sama :/
unaprid hvala :love: