mislim da to u našoj ribarnici baš nisam vidjela, ali vrijedi znati... thxCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Printable View
mislim da to u našoj ribarnici baš nisam vidjela, ali vrijedi znati... thxCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
joj, joj, pa te popečke si jela kod mene, za prošli ročkas!Citiraj:
Jelka prvotno napisa
može se ubaciti i parmezan - bude još više :mljac:Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
To! Pregrade su ključ rješenja. Hvala! Ne da mi se vući hrpu zdjelica... Ja uglavnom idem na posao pješice, jer sam blizu, ali mogu nositi i u ruci. Snaći ćemo se!Citiraj:
zhang prvotno napisa
Hvala na ovome!Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Inače, ja ribu i morske plodove uglavnom spremam vikendom kad su djeca doma (inače jedu u školi) jer uživaju u pripremama... Radnim danom ispržim pastrvu ili neku drugu ribu i napravim lešadu, ali to ne radim dan unaprijed. Inače, subotom klinci nedajbog da mi na placu uđu u ribarnicu i vide hobotnicu ili zubaca/ovčicu/grdobinu, isprazne mi novčanik u trenu!
Ovo sa malim muzgavcima je super....
:)Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Hobotnice, muzgavci, lignje i ostala čepićasta stvorenja su najbolja pod pekom, a dobra imitacija peke je običan željezni lonac s vatrostalnim poklopcem. Dakle, na dno lonca krumpir, a na krumpir zvijer, na lonac poklopac i na 180°C na sat i pol u pećnicu. Ista peka.
Samo da velim da sam danas radila one popečke od tikvica. Nisam pratila koliko sam brašna stavila, ali čini mi se jaako puno, plus prezli (u smjesu). Inače, stavila sam 3 poveće tikvice, 2 jaja.
Na kraju sam ih još uvaljala u prezle jer su bili jaaako ljepljivi. Pa kaj je tako i vama?
Sve u svemu, bilo je fino, ali prevladavalo je to brašno, više bih recimo voljela da su se tikvice bolje osjetile.
Val, ma tko će se toga sjetiti! :roll: I to misliš na ova jabuka verziju?
sjetih se još nečega:
ako mi ostane jaja od pohanja, tu ubacim malo mlijeka, nekad brašno, nekad mrvice, nekog sira - parmezana, pa čak i onog za mazanje, začina po ukusu i to žlicu po žlicu stavljam na vruće ulje.
ispadne kao slani desert.
Tikvice treba prethodno nasoliti, ostaviti desetak minuta da puste vodu, u rukama ih iscediti, pa ih tek onda staviti u pripremljenu smesu (jaja, brašno, malo mleka, šećer, so). Videti da nije isuviše tečno ili isuviše gusto. Ali se testo napravi malo gušće nego za palačinke. E tako bude super, jer ne bude previše brašna, zato jer tikvice ne puste puno vode. Eto :DCitiraj:
Jelka prvotno napisa
vanesax, ali ne kužim, onda se smjesa izlijeva u vruće ulje? Ja sam shvatila da ih se oblikuje ručno.
Kad su nakon 5 min. pustile vodu, i ja sam htjela ocijediti što je više moguće, ali već sam bila jaja stavila pa sam ostavila tako. Drugi put ću prije jaja ocijediti.
jelka, ja ih vadim žlicom i po potrebi u tavi malo raširim tj spljoštim.
ponekad ih radim baš u dubokom ulju, kao malo veće fritule.
ne sjećam se je li tko već spomenuo - slično kao s tikvicama ponekad napravim i s blanširanim keljom. Može se unutra naribati i mrkva.
Varijacija na temu ima koliko hoćeš!
Tikvice se ocede čim pre dodavanja bilo kojih sastojaka, a zatim, nakon ceđenja ide dalji postupak. I ne preterivati sa brašnom ;)Citiraj:
Jelka prvotno napisa
Ovakve tikvice su mljac i hladne. Odlične su kao prilog uz neki brzi, jednostavni ručak, mogu da se jedu i za večeru ili doručak. I naravno, umesto tikvica može bilo koje povrće/voće koje je zahvalno (ribana šargarepa, blanširani i sitno iskidani karfiol/cvjetača, brokula, ribani krompir, ribani šampinjoni, ribane jabuke, ananas, možda čak i seckane banane? malo tvrđe breskve?Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
:love:
b]Jelka[/b],A onda povećom kašikom (ili nekom malom kutlačom, npr. onom za sos) vaditi smesu i izlivati je u vruće ulje.[Citiraj:
vanesax prvotno napisa
Ma radi se o tome da ja imam taj Zepterov lonac, u kojem se prži na vrlo malo ulja. A vađenje žlicom i onda izlijevanje te smjese ima nekakvog smisla kad to uroni u puno vrućeg ulja (hoću reći, popečci se tada lijepo oblikuju). Ma možda se i varam, možda bi se to podjednako dobro oblikovalo i u mom loncu.
Ne valja brkati prženje (u dubokoj masnoći) i pečenje (na vrućoj podlozi).
Pečeni popećci su - američke palačinke. Rade se u tavi, a sigurno se dadu napraviti i u loncu.
Ja ih zapravo pečem (thnx Davore!) u tavi na ulja, toliko da pokrije dno. Otprilike, malo više nego za palačinke ;)Citiraj:
Jelka prvotno napisa
Podižem temu. Zanimaju me recepti za jela koja mogu kuhati prije spavanja, a da su dobra za drugi dan. Naravno da može jesti i dvogodišnjak.
Jučer sam kuhala kelj varivo i unutra sam ubacila jedan pileći batak. Pa sam još skuhala i bolonjez, MM će danas samo skuhati tijesto. (Ok, to su skoro dva ručka za isti dan, ali nisam imala inspiracije). :P
Kuham za 4 odrasle osobe i jedan dvogodišnjak (nije zgorega da su jela pogodna i za dijabetičare).
GABA riža je odlična prije spavanja, a obzirom na vlakna dobra je i za dijabetičare. Doduše, rižu treba namočiti par sati prije.
Kakva je to GABA riža?
Plan za sutra: varivo grašak, mrkva, mladi krumpir (zagustim samo s zobenim pahuljicama), pa je recimo pogodno i za dijabetičare, opet komad piletine ubacim (kuhanu piletinu može i dvogodišnjak i dijabetičar), mislila sam za njih uz piletinu prilog mladi krumpir + blitva (to MM skuha nabrzaka, da je friško), a za ostale palačinke (smjesu napravim prvi dan i neka čeka u frižideru).
Nek Davor objašnjava GABA rižu (mislim da ima u starim postovima na više mjesta) a ja ću ovako:
Neki dan kuhala sam plućica+srce na kiselo i djeca su lizala prste. Iznutrice su jeftine i fine (tko smije).
Juha od kopra (ili sos, već prema tome), mladi krumpir kuhani, jetrica na naglo - vjerujem da sve to mogu i dijabetičari...
Kad smo već kod kopra, oslić s koprom i kaparima u bijelom vinu (ili samo s limunom) je isto mljac... Uz to također kuhani krumpir ili riža samo u slanoj vodi.
Moj sin je došao neki dan iz škole i prijavio da je za ručak bilo jako jaaaako fino varivo (grah i ričet). Mi svi obožavamo ječmenu kašu, a naročito mi je dobra na poljski način - zove se krupnik i u nju ide povrće (mrkva, krumpir, svježe gljive) - nešto prefino... Mislim da Coolinarika ima recept za to.
Mahune s prezlima, mahune na salatu i mahune gratinirane... Musaka od kelja sa sirom... Joj, ogladnila sam pišući ovo...
Joj Peterlin, ti si kao hodajuća kuharica. E da, nisam napomenula, nije nužno da su samo jeftine varijante.
Kak radiš juho od kopra? Sos recimo obožavam.
Musaka od kelja sa sirom?
Nužno je, ak je na ovom topiku. 8)Citiraj:
Anemona prvotno napisa
Juhu od kopra radim kak god mi padne na pamet...
Ribana mrkvica i kosani kopar malo se prodinsta na zlici ulja, zalije vodom, doda soli i papra i zakuha tarana. Moze se dodat zobene pahuljice ili zakuhati rezance.
Bijela juha od kopra - napravim bijelu zaprsku od zlice brasna i zlice ulja (sasvim laganu, tek da zapjeni) dodam kosani kopar, kad napravi "cvrč" zalijem hladnom vodom, dodam soli i papra i polako zagrijavam do vrenja. Kuham cca 5 minuta. Unutra pase i zlica vrhnja za kuhanje, ali to poskupljuje recept :mrgreen: !
Moze se juha ostaviti prazna, a u tanjure "na suho" izdrobiti dvopek ili dodati one zlatne kuglice za juhu. Moja baka je przila ostatke starog kruha narezanog na kockice. Ide to i u juhu od gljiva...
Kopar stavljam i u proljetnu juhu - prodinstam mrkvu, MLADI GRASAK, kosani kopar, persin i celer, pa zalijem vodom. Moze se unutra ubaciti i piletina (jeftina varijanta - samo drape :mrgreen: ) i to je super! Ukuhati male noklice ili taranu.
Musaku od kelja sa sirom sam vec negdje opisala... mhm, da potrazim link...
Evo:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...963ab0a08cdac2
Draga, ja ti i ne znam kuhat skupo... :oops: osim speći odojka, a ni to nije pretjerano ako je 2xgodišnje.Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Cubana, pa kaj sam trebala otvoriti još jedan isti topik, ali naglasiti da može biti i 20 kn skuplje po danu? :mrgreen:
Nisam pod "skuplje" mislila da mi napiše recept za jastoga, nego da može ubaciti i dva - tri krmića na ulje. 8)
GABA riža nije vrsta nego postupak, a ukratko: za GABA rižu potrebna je smeđa riža (ne parboiled) koju se namoči u vodu od 40°C na 2-8 sati ili duže ako je voda hladnija. Potom se kuha kao bijela riža, cca 15 minuta.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
GABA je aminokiselina koja se višestruko umnoži tokom namakanja (klijanja) i zanimljivo svojstvo joj je da umiruje. Zato je odlična za navečer.
Uz rižu se može skuhati bilo što, recimo lagana namirnica je crvena leća.
Ma jastog nije ni dobar kad odstoji :*Citiraj:
Anemona prvotno napisa
Super!Citiraj:
Davor prvotno napisa
Uvijek mi je bilo muka kuhat smeđu rižu i divljakušu jer to traaaaaje... Fala! (Kako li se nisam sama sjetila namočiti - pa namačemo slanutak, ječam, suhi grah i puno drugih stvari... :oops: ) A još dobiva i na kvaliteti!
I ovo s crvenom lećom je odlično. Podsjetih se da je ista odlična kao juha - samo skuhaš dok se ne raspadne i začiniš po želji. Obožavam unutra sojino vrhnje, ali nemam ga baš uvijek pri ruci...
Da, da, upravu si. :lol:Citiraj:
Cubana prvotno napisa
Da, super, ni meni nikad nije palo napamet namakat smeđu rižu! Bome sam ju stavljala kuhat kad i juhu da bude sve otprilike istovremeno gotovo :mrgreen:Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Danas imamo turbo ručak jer nam se žuri na audiciju za glazbenu školu. Nije za podgrijavanje - hladno je :mrgreen: , rođeno za ljetne dane!
Šarena salata
1 konzerva klica soje ili mungo-graha (ocijediti)
1 mala konzerva kukuruza (ocijediti)
2-3 paradajza - narezati na ploške ili kriške
1 mladi luk (ili 1/4 glavice luka srebrenca, a može i vlasac suhi poslužiti)
5 dag feta sira - narezati na kockice 1cm
šaka crnih maslina
Začiniti solju (malo, jer sir je slan), octom balsamico, bučinim uljem (ili maslinovim) i dodati malo papra.
Po želji može se dodati začinskih biljaka (imam bosiljak na balkonu :mrgreen: )
Ponekad ovo radim s grahom, ponekad sa slanutkom (kuham doma kad stignem, ali danas nije taj dan). Ponekad skuham jaje ili dva i ubacim u salatu jer to moj mlađi sin obožava.
Uz ovo obično jedemo lepinje. MM još pojede kakvu hrenovku ili kobasu i to je to. Može "pasti" i kakva hitra juhica prije salate (recimo od tikvice) ali danas ne stignemo.
Citiraj:
smajlić prvotno napisa
Ja sam ju namakala, ali svejedno sam je kuhala barem pola sata da bude mekša :? .
Nakon pola sata ... i kamenje omekša. Vjerojatno je to bila neka jako tvrda riža.
I ovo je istina - razlikuju se kao i grah i slanutak... Ovisno kakva je sorta / serija / godina...Citiraj:
Davor prvotno napisa
Danas se spremam namočiti jednu rundu, pa ću dojaviti rezultate.
Jučer sam kuhala Peterlin onu "tvoju juhu" s čudnim spelingom. Kak se ono zove? :lol:
Eingemachtes iliti ajngemahtec (za spelling ne odgovaram)... Jel ta?Citiraj:
Anemona prvotno napisa
Peterlin, hvala na mnoštvu novih ideja, već nisam više znala što bih kuhala, a ovo mi je došlo ko naručeno (probrani "normalni" recepti za svakodnevnu uporabu)!
Idem sada polako iščitavati tvoje recepte, morala sam ti samo napisati - znala sam da si super u svemu, ali ovo je stvarno već previše :lol: