To sto mi "nigde osim ovde"ne cujemo da je to lose,ne znaci da nije lose.
Isto tako je i s Ad-iako sam vatreni pobornik dojenja,ja sam prvi put ovde procitala i shvatila koliko je adaptirano stetno.I niko mi nijedanput nije zaista rekao da je Ad stetno i zasto.A po tome koliko jeste stetno bi svi morali bas punopuno cuti o tome.
U svim pedijatrijskim ustanovama sam vidjala zidove oblepljene plakatima sa slikama zadovoljnih beba s bocicom i dudom,sa primamljivim sloganima(da ne pominjem proizvodjace :P )
Pedijatri ce reci,dojenje je najbolje,ali ako mrvicu "zaskripi"savetuju i odobravaju ad.
Srecom,nasa pedica je takva da na i najmanju sumnju u bebin motoricki razvoj odmah salje fizijatru,i hvala joj.
Tako nas je s D.otputila s misljenjem da je "malo mlitaviji".
A kada smo tamo dosli silno su nas izgrdili "pa gde smo do sad bili"!?
Znaci da nismo dobili savet i culi pravu istinu na za to odredjenom strucnom mestu,ziveli bi u iluziji kako je sve ok?
Fizijatri ce sigurno reci ne hodalici i ne bilo kojem nametanju polozaja,to garantujem.
A to sto se o tome ne prica i ne cuje puno....to je zalosno.
Ali u danasnje vreme je stanje u zdravstvu takvo da se ne nazire da ce bas biti bolje.I jos je zalosno sto se razvoj deteta maltene prepusta informisanosti i savesti roditelja,koji iz neznanja mogu napraviti kardinalne greske.
Zato redovito cujem kako je beba u hodalici jer "boze ,sta bih inace,sama sam s njim po celi dan",i srecem mame i bake kako "uce"decu hodanju.Hodanje je najprirodnija stvar za zdravo dete(a o zdravoj govorimo)kao i disanje.Tako kako bebu ne ucimo disanju ne treba ni sedenju ni hodanju.Svako cini za svoje dete najbolje sto misli i zna,i zato sam odavno prestala deliti savete onima koji ne zele da ih cuju i prevrcu ocima.
Ovo govorim ovde,jer se nadam da makar ovde mogu reci svoje misljenje,bez da ikoga osudjujem,ili da iko osudi mene.
Zapitajte se sta biva s kicmom odraslog coveka,kada misici nisu dovoljno jaki da je drze?
A kamoli s kicmicom bebe,ciji se misici nisu imali vremena niti razviti i ojacati.
Ja sam svakako malo deformisana jer sam aktivno prisustvovala svim "casovima" svog malog vezbaca, i sa zaprepascenjem uvidela koliko je motorni razvoj postupan i slozen.
Ako se nepravilan polozaj ponovi jedanput-to je kao da jedanput prodjete poljem zita-klasje ce polegnuti ali se ubrzo podici kao da nista nije bilo.Medjutim ako se to ponovi puno puta,staza ce ostati zauvek urezana.To su tzv negativne sheme razvoja,koje se teeesko ili nikako ne poprave.
Sorry sto sam opsirna i mozda radikalna,ali nisam mogla odoleti :oops: