Ma da, ona mlada cura što je super izgledala hehe :) A ne znam, i ja se nadam da će 3.put biti bolje.
Nemam pojma šta je ovaj put :) A živo nas sad zanima tko će biti brojniji u kući hehe Stalno se zezamo na taj račun :)
Printable View
Ma da, ona mlada cura što je super izgledala hehe :) A ne znam, i ja se nadam da će 3.put biti bolje.
Nemam pojma šta je ovaj put :) A živo nas sad zanima tko će biti brojniji u kući hehe Stalno se zezamo na taj račun :)
Razlika između poroda 16. mjeseci.
1. porod-brz za prvorotku, počela se otvarat par tjedana prije termina, rodila s točno 39. tjedana i to samo zato jer me taj dan doktor iskasapio na pregledu. Bila sam otvorena 3 cm, a nakon njegova pregleda 5 cm. Nakon pregleda krenuli lagani trudovi, zanemariva bol, nakon klistira koji sam dobila oko 23.30, jači trudovi ali izdržljivi, u 1.30 mi prokinuli vodenjak, oko 2.30 dali drip, krenuli turbo trudovi i u 6.07 rodila. Rezali me, ali malo, 2 šava, i beba teška 3.120 kg.
2. porod-rodila po uzv s 37+5, po menstruaciji 39+5. Otvorena od 35. tjedna za 4 cm. Zadnjih 2 dana prije poroda počele jače kontrakcije, ali jako nepravilne, i počeo je odlaziti sluzni čep. Na dan poroda bila na pregledu, otvorena 5 cm i doktor me poslao u rađaonu. U rađaonu ušla oko 19.30, rodila u 22.20. Bez dripa, bez epi. Dobila sam 2 šava jer sam površinski malo pukla. Trudovi do izgona jaki ali s razmakom na 7 min. Nisam ni pomislila da bi mogla tako brzo rodit, jer svi spominju trudove na 1-2 minute. Doktor mi je nekih 45. min prije poroda probušio vodenjak, nakon toga sve je bilo brzo, nakon par turbo trudova, nagon za tiskanje i beba je krenula. Težina 3460 kg. Puno lakši porod, ali psihički za mene teži. Prvi put sam u rađaonu ušla s osmjehom, i nakon poroda bila ushićena, a ovaj put sam s totalnim strahom išla rodit i sve mi je nekako bilo psihički teže za podnjeti.
Frisko iskustvo - drugi porod od prije 5 dana :). Oba poroda s epiduralnom zbog epilepsije i potencijalnih napada. Drugi porod: kraci 2 sata, laksi i fizicki i psihicki. Drugi bez epiziotomije, prvi sa. Drugi porod 2 tjedna prije termina - spasio me decko od vrucinaaa! Drugi porod: mogu vec sad sve raditi normalno, prvi sam se oporavljala 10ak dana.
Razlika između 1. i 2. poroda 3 godine.
Prvi je bio induciran, prokidanje vodenjaka ujutro u 10h, drip od 13h i rodila u 18.50h.
Drugi prirodan, lagani trudovi cijelo popodne taj dan, oko 20h su počeli jači, na 3 minute i tad sam tek odlučila poći u rađaonu. Rodila sam u 22.10h. Puno lakše, brže i manje bolno.
razlika izmedju poroda 16 mjeseci.
prvi - krenulo prirodno, medjutim kako se nisam otvarala dali mi drip. i sa time i dolatin. katastrofa. jedva sam docekala izgon, rodila u par trudova. malo popucala, dva sava.
drugi - dosla ujutro na pregled otvorena 3cm sa nekakvim slabim trudovina. prekoracila termin 5 dana. doktor mi je predlozio da idem u radjaonu posto je bebici bila pupcana oko vrata. prekinuli su mi samo vodenjak. trudove sam do zadnjega prohodala tj. proplesala. ali izgon me satrao. trajao je sat vremena uz tisakanje, tiskanje, tiskanje. beba je bila velika, malo mi je zapeo, ali na kraju sve dobro proslo. isto sam zaradila samo dva sava. jedino sam se oporavljala duze od prvog poroda.
Zašto je izgon bolniji u drugom (ili trećem itd) porodu?
Moji trudovi su bili strašno bolni, a izgon uopće nije bolio ... ni najmanje. Radi se o prvom ... i zasad jedinom porodu, a po vašim iskustvima vidim da je svaki sljedeći izgon uglavnom vrlo bolan. Kako to?
vjerujem da je meni izgon bio bolniji jer sam rodila bebu od 4kg, a prva mi je bila teska 3100g. ipak je razlika za kilo, glavica je bila veca.
sjecam se da su u toku izgona spominjali drip da poguraju stvar, jer su se moji trudovi prorijedili od toliko dugog tiskanja. tj. izgubila sam snagu.
sva sreca bila je iskusna babica i sve je proslo ok, iako mi je napola glavice beba zapela, a truda niotkud.
na kraju se ipak priroda pobrine za sve.
Meni je drugi izgon bio teži...izašli su obojica u 2 truda al drugi je bio 500 g teži (4140) i 1 cm manji ....pa je sigurno i to razlog...
a većinom je druga beba veća od prve..nadam se samo da 3. nije puno veća od 2. :mrgreen:
Krasno.... Prvi mi je bio glavat...a sad na uzv u 33. tjednu, glavica velika za 39tj...brrrrr
Dugo se ovdje nije pisalo - ima li novijih iskustava.
Kako mi se bliži (bar se nadam) drugi porod.
I prva i druga trudnoća postignute su IVF-om, a prvo sam rodila točno na termin. Porod je krenuo puknućem vodenjaka. Nije bilo nikakvog predznaka u stilu pripremnih trudova i sl.
Mislim da me više brine ovaj porod, jer je prva beba bila 4150 teška, no sad je cura pa možda budemo ispod te granice...
Prvi put nisam znala da je bitno i kako je beba okrenuta, bez obzira što je glavica dolje, pa smo se dosta napatili uz dva dripa. lijekove protiv bolova, kisika i sl. Sreća da je za A. na kraju bilo sve OK i doc mi je morao leći na trbuh, jer usprkos jakim trudovima, nagonu za izgon i svim čarima beba se nije spustila dovoljno, jer je licem bio okrenut prema mom trbuhu.
Cura je za sada licem okrenuta u moju lijevu stranu.
Ima li šanse da opet krene sa puknućem vodenjaka i blizu termina?
Brine me u cijeloj priči jer sam zadnji pregled imala sa 37+3 i uputu da se javim 2-3 dana prije termina ako ne krene porod, a ja bih pričekala baš taj dan kad je termin (koji btw pada petkom). Soc. ginić mi je u ST, a rodit ću u Kninu, gdje sam i prvo i imam prebivalište. I uvjetima sam zadovoljna, pogotovo rooming in-om i što nije gužva u rađaoni itd...
Evo frisko iskustvo.
Drugi porod (prije 2 mj) je bio puno brzi i meni nekako bezbolniji. Vec sam napisala da mislim da je to zato jer sam znala sto me ceka pa sam se psihicki pripremila na takvu vrstu boli.
Prvi put je bila epi, drugi put bez, a nisam ni pukla.
I prvi i drugi put sam rodila u 37 tt.
Sto se tice okretanja bebe, citala sam da se ona moze okrenuti u najpovoljniji polozaj i netom prje izgona.
Netko je napisao da druga beba bude teza i kod mene se to pokazalo tocnim, drugi sin je bio tezi za 150 g.
mogu reći da mi je drugi porod bio intezivniji po osjećajima neko prvi.
i da,druga beba je bila točno 700gr teža i 5 cm veća od prve.
Drugi porod, unatoč mome strahu kako će proći, bio je kao iz snova. Budući da je prvi porod bio induciran - drip ublažen epiduralnom, nisam znala kako prirodan trud uopće izgleda (ali sam znala da pod dripom booolee i dolaze jedan za drugim). Drugi porod je bio vremenski nešto duži, ali zato mnogo manje bolan (zaista prirodni trudovi manje bole i mogu se normalno prodisati u odnosu na trudove pod dripom), bez dripa, veći sam dio trudova prohodala kod kuće i u predrađaonici, bez epiziotomije i šivanja, beba bila vani u dva truda izgona. Jedino je vodenjak bio prokinut na osam prstiju otvorenosti. Bila sam svjesna i prisebna svakoga trenutka od prvoga truda do prvoga kmee. Nakon ovakvoga poroda nije mi strana pomisao ni na još jedno dijete.
Kako mi se bliži drugi porod to me veći strah hvata , sigurno bez većih razloga ali lijepo je ovo pročitati <3
Moj prvi porod je bio super. Sve osim dripa. I cijelo vrijeme si drugi porod zamišljam bas tako , kao još jedno predivno prirodno iskustvo ( sa malim glupostima koje mu padnu na pamet )
Ako oduzmem sve ono lose, dakle busenje vodenjaka, drip...drugi porod mi je bio ljepsi po tome sto sam ga bolje dozivjela, prvi sam bila u strahu, nisam imala pojma ni o fazama poroda ni o nicemu. Sad sam bas spremna dosla i sjecam se svakog trena sto ne mogu rec za prvi porod, vecina mi je u magli. Al beba je bila manja za 390 g i 2 cm kraca. Al bio je brzi. Prvi je od onog prvog bolnog trudna trajao 4 i pol sata a drugi 2.
Evo ja rodila na Badnjak i ovaj porod mi je bio duplo brži i duplo teži...od prvog truda nije prošlo ni 2 sata do izgona ali zadnji trudovi su mi bili užasni i izgon mi je bio bolan, popucala sam iznutra jer mi nisu radili epi...s prvim je vila epi i šivanje niasm ni osjetila ali ovo...ne žeelim se ni prisjećati...na kraju bitno je da je sve dobro i da je Miha živ i zdrav :-)
Moj drugi porod je bio znatno brzi nego prvi put ,ubiti trudovi su poceli oko 13h al sam ih ja ignorirala mislila sam da to nije to jer me kicma uopce nije boljela cak sam i auto vozila i po kuci sredivala ma nema sta nisam ,trudovi su od 13h bili u razmaku svakih 10minuta ,kad sam navecer napokon odlucila da idem za rodiliste na putu mi je pukao vodenjak ,a pred bolnicu kad sam stigla vec su trudovi bili svakih par sekundi ,cudili su se da sto nisam dosla i prije al rekoh im ja da kako se razmak izmedu trudova nije smanjivao pa da nisam htjela doci i tu lezati , i tako sam ja na brzinu se presvukla u radaonu usla u 22:25 a bebicu rodila u 22:35 nikad brze ,zbilja sam ostala zacudena ,ipak kad sam dosla u radaonu bila sam 8 prstiju otvorena nisu me stigli niti srediti .Sve u svemu kazem dosta brze sam rodila nego prvi put .
zanimljivo kako se mi s prvim super porodom drugog bojimo. meni je prvi trajao, od početka laganih trudova, 4 sata pa si sad mislim da svakako moramo požuriti da se ne bi beba rodila u autu :) cure, čini mi se logično, ali možda ima neka primjer, ako prvi put nema pucanja i rezanja onda vrlo vjerojatno neće ni drugi ili?
Lola3 e to se i ja pitam. Moj prvi porod je trajao manje od četiri sata, porod iz snova. Sad brijem da mi porod ne krene prije skidanja šava serklaže i što ako se počnem exspres otvarat kao i prvi put...
ja sam prvi put rađala 12 sati... doma pukao vodenjak, bez trudova, dobila drip i tako... ali ne mogu reći da me neizdrživo boljelo...sad mi je termin za 5 tj i jako me strah, htjela bi da bude kraće ovaj put i bez dripa jer navodno trudovi prirodni manje bole? jel to istina? strah me ko da nisam nikad rodila, to je nevjerojatno....mislikm da će me panika oprat samo tak kad krene :/
Moj prvi porod par sati, malo bolan, nešto pri kraju, epi.
Drugi porod, užasno brz i efikasan, bez epi.
Prvi je bio smučkan, sve nešto nepravilno i čudno, drugi jasan i brz...
Drugi bolniji za svega dva truda ;)
Druga beba teža, izgon mnogo lakši. Totalno predivan!
Dok je vodenjak čitav, on amortizira bolove. Mislim da su prirodni trudovi s čitavim vodenjakom manje bolni nego ako prvo pukne vodenjak pa zatim slijede trudovi.
Čim mi je prokinut vodenjak, trudovi (prirodni) bili su češći, bolniji, ali izdržljivi (za razliku od onih pod dripom).
Evo da nadodam pa sad...meni je vodenjak prvi put probušen prije izgona, drugi put je sam pljusnuo isto na kraju.
Do tada su trudovi bili zaista super, totalno lagani i podnošljivi.
Ja sam dobila trudove na dvije minute pola sata nakon što mi je pukao vodenjak, do tada nisam osjetila apsolutno ništa. Prirodni trudovi su bili bolni, ali pravilni i podnošljivi. Onda su mi dali drip i nastalo je veselje, skoro bez pauze, ali i dalje se da izdržati. Nakon toga epiduralna. Pjesma, trudovi se osjete, al manje. Izgon, prestala djelvat epiduralna, drip naravno i dalje prisutan, al sam izgon je nešto sasvim drugo, on peče, ne bi to opisala kao pravu bol. Sve u svemu, nije strašno.
No, kad se sjetim da sad opet trebam rodit, panic!
Ma izgon je zakon! Najbolji dio poroda. Kad znas da se napokon desava porod. A ne kad u trudovima cekas kad ce vise.:-)
cure a kako ste bile otvorene prije prvog a kak prije drugog poroda? ja prije prvog poroda uopće nisam bila otvorena, sve dok me nisu prikopčali na drip, morali su me porodit jer je pukao vodenjak. sad sam 36 tjedana, jučer bila kod ginića, vanjsko ušće je uloživo do unutarnjeg a unutarnje bi se dalo prisilno proć (doslovno ovako piše u nalazu *-* ) , napipao je bebi i glavicu, cerviks je nešto mekši i retroponiran... znači li ovo da možda imam šanse da dobijem ovaj put svoje trudove i rodim uz što manje ili nimalo dripa? rekao mi je neka izdržim još 2 tj pa mogu ići roditi......
iva javim ti :) Mislim da nema pravila. Meni je prvi porod poceo trudovima, onda nakon dva sata otisla voda i trudovi poceli na gusto, onako po slobodnoj procjeni 3-5 min. Rodila sam bez dripa (na moju molbu da mi ga ne daju ako ne moraju). Bila sam sa 38tj.otvorena 1,5 cm i vj prohodna do glavice jer su mi radili amnioskopiju, bili digli frku zbog losih protoka - rodila sa 39 tj.
Ovaj puta prelezala pol trudnoce jer sam se pocela otvarati, vanjsko usce ulozivo, smeksano, sa 36.otvorena 1 cm, usce meko, skraceno, mali skroz dolje, dokica mislila da necu ni docekati kontrolu - a sa 38+2 i dalje sve isto, otvorena 1,5 cm i kaze da moze napipati glavicu...mene sad pere paranoja da ovaj puta ne prenesem i zavrsim jos na indukciji.
Nema pravila, nazalost. Bila sam otvorena mjesec i pol 2-3 prsta, nakraju ipak na dripu zavrsila jer sam, navodno, prenjela jako puno...Ma, necu se ni prisjecat...
prvo dijete: 3300g/51cm, položaj glavom - kaos od poroda, užasno dug oporavak
drugo dijete: 3600g/53cm, rodila se na noge (prvo desna noga LOL) - lagan i bezbolan porod bez oporavka
na drugom porodu nisam ni skužila da imam prave trudove dok mm nije počeo štopati (bili su na 2-3 minute i trajali 1,15min a nisam skužila - fakat me niš nije boljelo). pa je ošo vodenjak i rodila sam u roku od pola sata. s tim da sam do pucanja vodenjaka gledala tv s djetetom u krilu :mrgreen:
išla bih na treće samo da vidim kakav bi to tek bio porod (valjda bih rodila u snu bez da skužim) :lol:
Meni je drugi porod bio kraći (iako je i prvi bio kratak) ali žešći. I izgon mi je bio puno teži. Doduše, drugi put sam imala nervoznu primalju, vjerujem da bi s ok primaljom bilo puno lakše.
Koksy, tebe se sjecam jer sam pratila sta ce bit s vama i kad ces vise roditi. Kod mene su ciklusi ko svicarski sat, znam otprilike i kad sam ostala trudna, mali od prvog ultrazvuka odgovara u dan menzisu...kod mene je po rijeckim standardima definitivno 24.2.krajnji datum..znam da idu na indukciju 10.dan od termina, jako rijetko sam cula da puste vise a i nemam se hrabrosti ni snage svadjati pa da nedajboze nesto ne bude u redu kasnije. Vjerujem da sve bebe izadju kad im dodje ako se medicina ne umjesa, mislim,nisam nikad cula da je neka zena vjecno bila trudna.
ja sam prvog sina rodila točno na termin , isto mi je sve bilo u dan po zadnjoj mengi... sad su mjere bebice na uzv varirale i bile su do tjedan dana veće, pa ne znam znači li to samo da je beba veća ili bi mogla prije roditi.... svakako bih željela rodit prije nego na indukciju ići. tješim se da mi u prilog ide to što sam sad otvorena bar do unutarnjeg ušća a s prvim nisam ni tolko bila.... bojim se scenarija kao prvi put, pukne vodenjak a nemaš trudove a moraju te porodit u roku 12 sati oćeš-nećeš zbog infekcija.... e to mi je koma. :/
mene je strah da neću prepoznat trudove ako me ulove doma. jer prvi put su bili na dripu i odpočetka u bolnici... znam da su me jako jako leđa boljela i svi trudovi išli iz donjeg dijela leđa pa kasnije prema naprijed, sad me isto nekad steže u leđima pa ne znam jel su to lažnjaci... fakat sam munjena ko da prvi put idem rodit. niš ne znam!
joj, meni je prvi put bila totalna koma
došla na pregled plodne vode a oni me ostavili u rodilište
u podne spojena na ctg, u 3 spojena na drip, u pet prokinut vodenjak, u ponoć odvedena u box i dali mi epiduralnu, do pet ujutro bila u bunilu i poluonesviještenom stanju, nikako se otvorit, beba se od mog tiskanja vratila natrag...ajme užasa, ja umorna, iscrpljena od ležanja 18 sati jedva nekako rodila u 5.40 ujutro, naravno izrezana....
stvarno se nadam da će ovaj put biti lakše ili bar brže
pomalo me i strah
kužim te
meni su lažnjaci počeli točno 9 dana prije poroda, i trajali do poroda, svaki dan, nekad duže nekad kraće
zato nisam ni skužila kad su lažnjaci postali 'pravi' - ko da prvi put rađam :roll:
da sam otišla odmah u bolnicu moje bi dijete bilo 9 dana starije nego što je
ovako nisam ni stigla do bolnice :lol:
Puntica šališ se, šta nisi stigla u bolnicu, rodila doma? Ja se nisam nikako mogla zabunit, kad je krenulo, krenulo iz sve snage. Al to ne znači da će i ovaj put tako. Peru me menstrualni bolovi već par večeri, jel to priprema? Kako izgledaju lažnjaci?