Pa jucer je u jednom trenu imala 38.5 i to je palo i nije se dizalo nocas i evo sada ima 36.5 i na uho se ne zali. Ona se i inace znala zaliti na te jednodnevne boli u uhu. Nista, pratim ako bi se opet tako digla odvesti cu ju da doktorica pogleda.
Printable View
Pa jucer je u jednom trenu imala 38.5 i to je palo i nije se dizalo nocas i evo sada ima 36.5 i na uho se ne zali. Ona se i inace znala zaliti na te jednodnevne boli u uhu. Nista, pratim ako bi se opet tako digla odvesti cu ju da doktorica pogleda.
Nakon brojnih odlazaka na hitnu, jedan dr tamo mi je rekao da na prvi spomen uha nakapam uho s parafinskim uljem (moja ima suhi cerumen, to ne vrijedi ako je masni) i vidim što će biti dalje.
Ako ima nagomilane zmazanoće zbog koje se počinje štopati uho, to bi ga moglo očistiti.
Ako se bol nastavi svakako doktoru.
Naglasak je na prvi spomen boli u uhu, jer ako je išta ozbiljnije ne valja odgađati odlazak doktoru.
Dr.ORL mi je jednom rekao da ću dijete spasiti nepotrebnih antibiotika, ako ga ne vodim pedijatru na svaku bol. Kad zaboli iz čista mira (nakon neke viroze ili šmrkavosti npr.), kapati nos 3x dnevno 5-6 dana, ispirati fiziološkom ili Sterimarom i dati nešto protiv bolova i event. temperature. Ukoliko se smiri nakon 2-3 dana i temperatura sama padne, treba samo pratiti čuje li dijete dobro ili ne pa eventualno odvesti ORL-u nakon 2-3 tjedna da pogleda stanje i eventualno ordinira Fluimukan. Ukoliko ne bi uopće imala temperaturu išla je i u vrtić (također po preporuci ORL).
Vremenom sam i sama naučila procijeniti treba li joj Fluimukan odmah.
Ukoliko je riječ o gnojnoj upali grla koja je obuhvatila i uho, visokoj temperaturi i lošem općem stanju, to je druga stvar.
Cokolada ovako zapravo i radim. Mislim da je i moja J popila za uho antibiotika a da nije nekada trebala. Zapravo ne sjecam se da smo ikada otisli od pedijatra bez antibiotika kad bi dosli zbog boli u uhu.
Zapravo mi je jednom jedan otorinac rekao da je vecina upala uha virusna a da se antibiotici prepisuju sakom i kapom.
Moj se i sad, s 11 godina, još uvijek žali na uhobolju bar dvaput tijekom svake zime. Samo jednom je uhobolja bila popraćena temperaturom, tad sam ga vodila i doktorici, i dan kasnije na hitni ORL (jer ga je baš jako boljelo), ali ispostavilo se da je bila lažna uzbuna - uho nije bilo upaljeno, samo je pritisak na bubnjić bio jači (vjerojatno od sekreta u nosu koji se nije dao iščistiti).
Doktorica nam je jednom prilikom rekla da će se to riješiti kako mu glava bude rasla (a kanalići se proširili). Do tada, rješenje je uzeti nešto protiv bolova i pričekati da prođe (obično prođe za dan-dva).
zakaj me zanimao pogled kroz otoskop?
moj se u nedelju predvečer žalio da mu se začepilo uho, odma smo išli čistiti nos. navečer je zakuril do 38 ,malo smo gledali s baterijom uho i naizgled je bilo crveno ( nešto ko da ima madež- inače do sad nikad nisam gledala uho kad se žalio da ga boli), stavili smo navečer kapi, ( dobio flixotide ko i obično+ nasonex po preporuci ORl), stavili malo luka, jučer nije imao temp uopće, a kad sam pogledala uho više nije bilo tog kao madeža crvenog, nego malo ispupčen ( valjda) bubnjić, ( to uho mu stalno ima probleme, i u 11. mjesecu idemo na operaciju 3. mandule i možda ugradnje cjevčica). ni jučer ni danas nije se žalio na uho, a ni imao temperature.
inače mi uvijek kad dođemo kod doktora u svezi uha fasujemo antibiotik, a ove godine kad smo išli na hitnu ( baš kod njegovog ORL) reko je da večina upala je za antibiotik.
zar se bubnjić vidi "prostim okom" ?
gledano je s baterijom, kaj mislite da se ne može vidjeti?????
sad vidim da sam počela pisati da je to bilo u nedelju, a bilo je u subotu predvečer
Ja probala, vidjela nisam ništa. ALi moji klinci imaju mala uha i uske rupe, pa nema šanse da se bilo što vidi bez odgovarajuće opreme.
Kako god bilo - higijena nosa ne škodi. Cerustop ulje isto. Ali grlo vidim prostim okom. Ako je bilo crveno - mogla sam očekivati da upala zahvati i uši.
Peterlin, cerumen vidiš, kaj ne prostim okom????
vidiš ja mogu, s time da klinka ima uske zvukovode