kod mene od kad imam klince radi moja sestra i to kako je AM navela :mrgreen:
i platim je.
radi bar 3-4 dana ali full (stim da joj kuhinja s ostavom oduzme jedan cijeli dan). ove godine nije ocistila lođu, ali sam joj to oprostila :P
Printable View
kod mene od kad imam klince radi moja sestra i to kako je AM navela :mrgreen:
i platim je.
radi bar 3-4 dana ali full (stim da joj kuhinja s ostavom oduzme jedan cijeli dan). ove godine nije ocistila lođu, ali sam joj to oprostila :P
I da mi, ne daj Bože, dođe kontrola u stan :mrgreen: pola toga nije tako kako sam nabrojala jerbo već tjednima (da ne kažem mjesecima) nemam inspiraciju za detaljno čišćenje, ali meni je to pojam generalno očišćenog stana.
Sve ostalo tipa prozora, podova, sanitarija, prašine iza kutne, zavjesa mi je bezveze, napravim i sama.
ovakvu generalku ja radim obavezno 2x godišnje + još neke stvari koje AdioMare nije napisala(čišćenje radijatora,pranje svog suđa iz kuh.elemenata...) ali većinu togaga čistim svaki tjedan. :/Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Identično i kod mene.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ofrlje mogu očistiti stan i sama kad dođem s posla. A kad već plaćam za uslugu onda želim da bude na nivou.
Ja recimo izričito napomenem što sve želim jer sam skužila da dosta teta čistilica i servisa ne razmišlja kao ja (ili im se naprosto ne da jer se ne radi o njihovom stanu). Primjerice dobijem mlade kad netko (znalo se dešavati) obriše parket oko Lovrinog biciklića, a kad ga pomaknete ispod njega ostanu mrvice. Onda radije nemoj ništa brisati nego tako preko neke stvari.
zato moj muž kaže da ne može svatko ni čistiti, treba i za to imati "žicu".
ja vjerujem kako bih bila super čistačica.
ali sam jako lijena :/
i skroz potpisujem popis koji je AM napravila, ali sam isto tako svjesna da bih trebala imati cca 4000 kuna, otići preko vikenda na Mars, a u kuću pustiti nekoliko ljudi koji bi se svega toga prihvatili.
bojim se da ću to dočekati... nikada...
Ajme, moja ti :mrgreen: , pa čišćenje radijatora izvana krpom i iznutra praškom je, u sezoni grijanja, naša sveta obaveza jer su svi alergičari.Citiraj:
kiki31 prvotno napisa
Suđe pere perilica svaki dan, ako se i ne radi o onom svakodnevnom suđu, nema kod mene toga šta perilica ne može podnijeti.
Finog kristala i osjetljivog suđa nemam, jerbo nisam imala svatove. :mrgreen:
Da ne bi bilo greške, perem ruke od mog članstva u klubu čistunica ovdje :mrgreen: ...
Sve manje i manje imam volje za takve egzibicije.
Imam samo za dodati ovo svoje iskustvo:
Čišćenje baš i nije neki naročito dobro plaćen posao... Dobru čistačicu/čistača teško je naći zato jer savjestan čovjek brzo sebi nađe neki bolje plaćeni posao...
A kao dugogodišnji podstanar koji je promijenio hrrrpu stanova mogu reći i da čovjek puno lakše očisti prostor koji dobro poznaje nego prostor koji prvi put vidi...
I treće - pospremanje je preduvjet za čišćenje. Teško tj. nemoguće je čistiti ako nije pospremljeno, a naš kronični nedostatak prostora (kod mene se to odnosi na gomilanje knjiga, dječju robu i druge stvari koje čekaju da budu odnesene nekome slijedeći mjesec, ponekad veš koji čeka peglanje iako rijetko) izaziva gubitak vremena osobe koja čisti (bila to ja ili netko iz servisa - svejedno). Kad je sve pospremljeno, lako je očistiti. A za pospremanje ne možeš uzeti servis (bar ja ne mogu).
Isto tako.Citiraj:
apricot prvotno napisa
I ja sam lijena. :lol:
Nego, ja se bojim da bi moje čišćenje nečijeg stana:
1. ili koštalo duplo više nego je uobičajeno i većina bi me u startu odbila kad bi čula cijenu
2. ili bi se ja ubila od posla za malo novaca
3. ili bi me stjerali s posla jer netko ne bi imao strpljenja u razbacanom stanu čekati cijeli dan da vidi krajnji rezultat :mrgreen:
upravo zato sam ja od spremačica jako puno očekivalaCitiraj:
Peterlin prvotno napisa
jer je kod nas sve pospremljeno i trebalo je fakat čisiti samo one stvari koje nisu "pod normalno", a to su ona mjesta koja nisu dostupna kad protrčavaš s usisavačem kroz kuću.
ali, kako su mnoge gore napisale, najbolje je napraviti popis (ne, nije dovoljno samo reći). onda poslije imaš na temelju čega biti nezadovoljan u poduzeti neke mjere.
sad ću si ovaj gore popis isprintati i čekati da prođe recesija.
(najbolje mi je bilo kad je jedna došla i pitala: a jel treba čistiti i ćoškove?)
Zato ja gledam muža i kažem da muški nisu dobre "čistačice" - on stoji ispred mrlje od pola metra, drži krpu u ruci i ponavlja "ali gdje ti tu vidiš fleku?!"Citiraj:
apricot prvotno napisa
AdioMare, :naklon: za popis.
To je to!
Mislim, radim to i ja, al' ne sve u isto vrijeme i istim intenzitetom...
(I: kod nas je veća frka pospremiti stvari na svoje mjesto nego počistiti stan :mrgreen: , čistilica bi brzo kapitulirala!)...
AM, znam koga ću ti poslati u inspekciju! :lol:
bome nećeš! :lol:Citiraj:
Forka prvotno napisa
iako, baš na tu inspekciju sam i sama mislila :mrgreen:
ja imam izroda 8)Citiraj:
icyoh prvotno napisa
briše suđe i vrati mi svaki 3. lonac na "doradu" (vidi mila TUUUUUUU imaš jednu flekicu)
a... uhvatio me umor samo čitajući AM popis za generalku :aparatic:
Fiiiiiiiju zavrtilo mi se u glavi od ovog popisa od AdioMare :mrgreen:
Štedim "valaj" na svemu i svaćemu, al kad dođe ono doba godine da se treba opalit generalka, imam jednu super pomočnicu i za 300 KN mi odradi 6 sati čiščenja apsolutno svakog detalja u kući! Čak fuge čisti četkicom za zube!
Inaće sama svaki dan čistim, i kuča nam je čista, ovo brisanje lustera, prašine, micanje kauča, i brisanje elemenata ja odradim 1 tjedno ili u 10 dana, pa je zapravo sve dosta čisto. A pomaže kad je i mm uključen, podjelimo se na prostorije i na ho-ruk!
:lol:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ja samo znam da se širi popis ljudi koje neću pozvati doma 8)
one koje plaćate čišćenje, plaćate po satu ili m2 stana?
po satu mi je malo onako, netko je brži, netko sporiji
ja da radim po satu bi bila milijarder :roll:
Ima fiksni iznos - treba cca 2, 3 h za "normalno tjedno" pospremiti naš stan (znači isključivo prašina, pod, usisavanje, wc, kuhinja) i to sam zaokružila na 4h (x satnica) da ne ispadnem nadobudni škrtac.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Što se mene tiče može ga čistiti cijeli dan (dok sam na poslu), a može i biti gotova za sat i po - bitan mi je učinak, ne količina vremena koju provede kod nas.
(naša sadašnja teta ne pegla, ne posprema krevete, ne dira veš, ne pere prozore, dočekuju je uglavnom sve stvari na svom mjestu..)
što mislite koliko bi koštala generalka po popisu od AM?
kad radim generalku glavni alat za čišćenje je čačkalica. trebam li nešto dodati? :lol:
zapravo, ja ne znam čistiti onako, usput. uvijek čistim generalno. zato i čistim rjeđe jer bih inače poludila. kod mene nema usisavanja bez razmicanja svog namještaja (osim ormara, oni su preteški 8) )
nema pranja poda ako ga ne operem barem 3 puta - dok mi krpa nije čista ko suza.
nema pranja kupaonice ako ne maknem veš mašinu i počistim iza.
nema spemanja radne sobe ako ne izvučem sve knjige (a imamo ih puuuuno previše) i sve ne pobrišem.
kad baš radim generalku onda čistim i štekere, zidove, radijatore (detaljno), sve ormare i kuinjske elemente (čišćenje, preslagavanje, uklanjanje viškova), sve kvake, fuge...ma nema šta ne čistim 8)
tako da ja zapravo svaki dan (ili svaki drugi) čistim jednu prostoriju. u 10ak dana cca. prođem cijeli stan. onda sve ispočetka.
ali, ne bi vjerovali koji smo mi prasci. mi sve sprljamo za 2 dana. :shock:
ah, to spremanje, sizifov posao :cry:
U svom starom stanu sam platila 500kn.Citiraj:
anamar prvotno napisa
No očistili su stan za past na guzicu.
icy, šalji kontakt
da i ja padnem na...
ne čini se previše. nije valjda bila riječ o garsonjeri ;) uvijek sam skeptična kad vidim da je nešto jeftino.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Jeftino !?! :/
Ja za rad 24 h dobijem 500 kn
pa tvoj rad je jeftiniji od čisitličinogCitiraj:
kinder prvotno napisa
i od automehaničarevog
i vodoinstalaterovog........
što se čudiš :*
no da se vratim na temu, meni se čini 500 kuma dosta povoljno za generalku po AM
to bi ionako platila 1-2x godišnje, ne bi svaki mjesec
a što se tiče odmicanja veš mašine, pa kako to radite
moja je tako uglavljena u kupatilu između zida i lavaboa, da nema teorije da bi je vadila van, a teška užasno, MM je uštekalo u leđima kad ju je vadio kad se pokvarila pa su dolazili majstori
Moja mama je bolesnik po pitanju čistoće i koliko god mi je to cijeli život išlo na džigericu, navikla sam da je sve oko mene čisto i uglancano.
Problem je u tome što ja ne želim da mi svo slobodno vrijeme ode na lizanje stana, a tako mi ispadne ako želim da sve bude cakum-pakum...
Tako da sada ja obavljam svakodnevno pospremanje kuće, a za generalno mi dolazi uvijek ista spremačica dva puta mjesečno.
Ona je zaista žena-zmaj, opsjednuta je čišćenjem i čisti kao da sebi čisti, kada čisti npr. kupatilo pere pločice od stropa do poda, riba fuge, miče elemente, skida kamenac gdje se ulovi, razmontira dasku na wc-školjki da se bolje opere i dezinficira, prazni vodu u wc-školjki da je očisti temeljito iznutra... :shock: što da vam kažem, čak mi i češljeve opere!
Njena pomoć mi je zadnja linija obrane u štednji, ovako mi je puno lakše, ostaje mi samo održavanje kuće i pospremanje ( no dobro, i peglanje i kuhanje i briga o troje, pardon, četvero djece :mrgreen: , ali ne žalim se, stignem ja i forumašit´...)
da li vam ta tete čistilice s istom krpom čiste npr.vanjsku stranu prozora i prašinu s knjiga?
To je posebna priča, moja spremačica svaki puta isprlja dvadesetak krpa jer koristi različite vrste krpa za različite stvari, npr. čvrsti pamuk (kao od plahte) za stakla , mekani pamuk (kao od recimo potkošulje) za drvenariju i namještaj, pa razne magične krpe za sanitarije, pa od mikrofibre za kuhinju, pa krpe za pod: jedna za kuhinju, druga za terasu, treća za kupatilo itd... :mrgreen:Citiraj:
princess puffy prvotno napisa
to je žena za meneCitiraj:
piplica prvotno napisa
tako i ja čistim
napokon me MM nagovorio na ženu koja će mi očistiti stan (užasavam se da mi netko dira moje stvari,pogotovo šporkim rukama) i ona je to učinila s dvije krpe :? :? :?
ma daaaaj
jesam li je trebala učiti kako se čisti?
da li da pretpostavim da je oprala ruke nakon pranja poda u jednoj prostoriji i čišćenja prašine u drugoj?
ili se treba maknuti i ne gledati te "detaljčiće"?
ehm. pa prljavo je i jedno i drugo :mrgreen:Citiraj:
ok, kužim na što ciljaš.
mene bi smetalo da koristi istu krpu za pranje wca i kuhinjskih ploha.
ili da s krpom od poda briše prašinu.
al sad ovo ostalo..
Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
čekam icyoh da napiše za koju kvadraturu :)
ovisno koliki ti je životni prostor, puno je za stan od 60 m3 , znači da bi za kuću od 300 m3 to bilo 5 x više = 2500 kn ,a to je pola mjesečne plaće , ne mogu se složiti da to nije puno ,barem meni ,ili sam ja preškrta :/
Ja to rješavam tako da redovito održavam kuću , znači nikad sve odjednom . Pomoć bi mi dobro došla ,ali sam do sada imala loša iskustva ili se moje poimanje čišćenja značajno razlikuje od poimanja neke od tih gospođa, a primjetila sam da i moje poznanice uglavnom nisu zadovoljne .
Moj problem je što se ja ulijenim misleći da će me dočekati pospremljena kuća, kad ono najvažnije je opeglati veš ,namuljati prozore sredstvom za pranje tako kad sunce bljesne imaš milion duginih boja :roll: , potroši mi univerzalno sredstvo za pranje za tjedan dana, kada perem pod za njom ispirem krpu još tjednima jer je puna pjene, parket umiva sa vodom, još kad mi objasni da je sve završila za 3 h :shock: ........ili ja jednostavno nisam imala sreće
Što se tiče veš mašine ,pokušaj pod nogice podbaciti nešto što klizi po pločicama ,tako da je lakše izvučeš van
Eeeee, zbog ovoga ja radim generalke češće kod svekrve nego kod sebe... Imale smo istu tetu čistilicu, ali njoj se zamjerilo kad je ova jednom krpom masnom od pronta za pod obrisala neznamnija kaj, valjda pločice u kupaoni, pa se sklizalo...Citiraj:
I tak, sad mm i ja češće radimo generalku kod nje nego kod sebe doma. Ali nije problem jer tak urednu ženu svijet nije vidio, pa nas zaista dočeka samo čišćenje, a ne i pospremanje.
Doma je druga priča... Najprije treba natjerati djecu da pospreme kako treba, a ne samo s vidljilvih mjesta, a ondak udri čistiti. Otkad imam usisavač na vodu, ne bih ga rado dala u ruke čistilici, ali bih starijem sinu ;) ... To nekako ide. Ja odmičem krevete, a on usisava. Zajedno smo brže gotovi. Mlađi sin ima "perušku" i čisti nedostupna mjesta.
Problem su neke druge stvari... Ne smijem premetat knjige jer se polica drži na milosti božjoj (spremam se naručiti nešto po mjeri od debelog drveta, ali to je na dugačkom štapu).
Od proljeća sa susjedom dogovaram farbanje unutarnje stolarije (slonovača iz 1958) i on nikak nema vremena. Ne možeš to oprat da izgleda oprano kad je pohabano, oguljeno i užasno.... Tu čistilica ne pomaže, samo pemzl. A ja mjerkam kak budemo to mm i ja sami (da je bajc, odavno bi to bilo riješeno, ali je lak pa sam mislila ipak uzet profesionalca). Niš od toga... Sve mi se čini da bum ipak mahala pemzlom i valjkom (htjela sam po ljetu, ali imam loša iskustva - ne valja to raditi kad je prevruće). Muža potjerati da farba garažna vrata, a ja ovo unutra... Vanjsku stolariju smo zamijenili lani i taj dan sam čula anđele kak pjevaju. Sad je pranje prozora gotovo u sat vremena jer se vakuum stakla ne otvaraju. Hoću reći - ni čistilici/servisu nije isto čistit ganc novi stan gdje samo prebrišeš parkete ili rupetinu u centru koja 50 godina nije održavana.... ali obično ljudi kojima to nije bitno ni ne uzimaju čistilicu.
No, da ne odem jako offt - uz čistilicu treba čučat doma, barem prvih 2-3 puta (vrijedi za picajzljive osobe) da ona ima koga pitati što i kako i da mi imamo kontrolu nad njom.
Tako je, mi smo čak prve generalke radile zajedno.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Nego, Peterlin, ti si stvarno nevjesta godine... :naklon:
:lol: Ma nije to baš tak.... Moja svekrva je prevalila 80-tu i ja sam zahvalna doslovce na svakom danu koji pregrmi sama. MM joj je češće pri ruci (imamo jednostavnu podjelu - ja čistim doma, a on kod mame ono redovno, generalke radimo zajedno). Možda bi trebalo otvoriti topic kako brinemo o starijim članovima obitelji...ni moji roditelji nisu mladi ni u snazi, pa se snalazimo kak znamo i umijemo.Citiraj:
piplica prvotno napisa
Kad je dan od akcije, napravimo lončinu krumpir gulaša ili đuveđ, da ne gubimo puno vremena s kuhanjem, djeca se druže s bakom, a mi odvalimo generalku - nekad nam treba jedan dan, nekad razvučemo na dva vikenda. To bude recimo svaka 3 mjeseca, ovisno o sezoni. Ne mogu reći da mi pada teško, ali kad su djeca bila manja i zahtjevnija imale smo čistilicu, i ona i ja.
Ovo mi se čini da je moja najveća pogreška jer sam ja ostavila svog muža da nadgledava :lol: . To je izgledalo tako da je on u stvari radio svoj posao u radnoj sobi.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Trenutno stvarno nemam 5 sati vremena čučati i nadgledavati. Da imam tih pet sati u životu i sama bi se primila čišććenja. U stvari lažem, trenutno bi radije na bilo šta radije potrošila te sate nego na čišćenje.
Mislim da jedan popis bi itekako trebao zamjeniti nadgledavanje jer poslije se po popisu pregleda.
Čistilica je skupa/jeftina onoliko koliko ti je vrijedna, koliko ti znači da netko drugi to napravi umjesto tebe.
Meni nije vrijedna, ne jer ne vrednujem te odurne kućanske poslove, fuuj :mrgreen: , nego nemam love za nju i ne pada mi na pamet forsirati kućni budget.
Da imam platila bih, onu najpedantniju, pa neka je najskuplja!
Aleks, moja je mašina između kade i zida, s jedne strane ima prostora nekih 25 cm, s druge je skroz do zida.
Uspijem ju pomaknuti, mrd vamo, mrd tamo. Biće da je tvoja uglavljena bez lufta.
Ako ju jako želiš pomaknuti, možeš probati ovako:
Opašeš ju nekim dugačkim remenom, nečim, onako pri dnu, odupreš se o nešto ako možeš i vučeš prema sebi koliko ide.
Onda ju preskočiš :mrgreen: , pa pozadinu guraš leđima, nogama se upirući o zid.
Prije nego skočiš :mrgreen: ja bih uzela usisavač i usisala nagrubo prašinu koliko se da onim crijevom ako nemreš gurnut cijelu capicu, i malo je opajala s okolnjih zidova, jer ako skočiš :mrgreen: u prašinu, ježi ga.
Sad se sigurno pitaš nije li nepostojanje prašine iza vešmašine ipak precijenjeno? :lol:
Zamišljam te kako preskačeš mašinu i umirem od smijeha.
Imaš ti piplice pravo!Citiraj:
piplica prvotno napisa
Svaka čast, Peterlin :naklon:
pa ti lijecis, dakle spasavas, a cistilica je terminator, placena po ucinku. sama znas koliko ona ubije u 1cm2. dakle ona vise unisti nego ti spasis, pa je zato bolje placena :PCitiraj:
kinder prvotno napisa
ja sam imala par cistilica. bila sam zadovoljna s jednom, koja je nasla drugi stalni posao. bas je bila draga i mlada. radila je brzo i ucinkovito. druge dvije su bile :roll: . jedna bi dosla i govorila kako je kod mene sve cisto i da ona nema puno posla. a druga je cistila i cistila satima. i opet ne bi sve stigla spremiti. racimo cistila bi stan od 75 kvadrata 5-6 sati i pri tome ne bi sve stigla napraviti. nije bilo rijeci o generalnom ciscenju, vec o brisanju prasine, brisanju poda i ciscenju kupaone i kuhinje (izvana, ne unutra). ja to napravim sad uz djecu za 2-3 sata stim da imam dva "pomagaca". a kao sto rekoh ona ne bi stigla sve to napraviti u tih 5-6 sati. prelilo mi je kap kad sam je zamolila da mi opere prozore pa je radila 8 sati :shock: i to sam placala 40 kn/satu.
generalka po meni traje bar dva dana, jer ne vjerujem da itko moze spremiti generalno stan po popisu od AM u jedan dan. odnosno jedna osoba ma kako bila opremljena strojevima. jer treba sve razmaknuti, pobristai vratitit. pa samo dok covjek jednu komodu ocisti porosi 1 sat, ili mozda sam i ja pacjent.
inace kod spremanja koristim vise razlicitih krpa. u kupaoni imam set krpa za kupaonu, u kuhinji za kuhinju, a na balkonu za ostatak stana. cetkicu za zube imam jednu u kupaoni, a drugu u kuhijni. cuda se naprave s njom. cackalicu ili onaj stap za rznjice koristim samo u generalci za ciscenje plinskog spahera.
70ak kvadrata - s time da se radilo o novom stanu u kojem je živjela "samica" opsjednuta spremanjem. Minimalistički uređen - zaista nisi imao što čistiti, jedna soba je bila skroz prazna osim radnog stola (koji nisu smjeli dirati).Citiraj:
kinder prvotno napisa
No oprali su mi i tanjuriće na kojima stoji cvijeće tako da sam mogla pojesti s njih.
Probat ću pronaći kontakt (bilo je to prije par godina), no moram napomenuti da su bili i kod moje mame i njene kume i obje su bile skroz nezadovoljne. Pa ili ovisi o čistačici ili kod mene zaista nije bilo posla.
Upravo tako.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Meni puno znači zbog mojih osobina ličnosti, naime picajzla sam i ljenguza, što je vrlo nezgodna kombinacija... :mrgreen:
Pa dokle ćemo se potpisivati?! :mrgreen:Citiraj:
piplica prvotno napisa
Ako se ikada zatekneš u razmišljanju koliko ti love proguta čistilica, neka ti utjeha bude slika mene gdje bezvoljno sjedim na podu i drljam fuge :mrgreen: