Ne zna jer nisu jaki bočni ekstenzori koji čuvaju od pada u sjedećem stavu. Polako, ojačat će ;)
Printable View
Ne zna jer nisu jaki bočni ekstenzori koji čuvaju od pada u sjedećem stavu. Polako, ojačat će ;)
A nošenje je u marami ili na rukama?Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Naime, kad svoju stavim u maramu, pokušavam tu maramu nategnuti tako da su joj koljena što šire i više, koliko je moguće, pa onda ima onaj "slovo C" položaj.
No, kod nošenja na ruci, ona opet "sjedi" na toj ruci, djelomično na bedrima, ali sa ispruženijim nogama i ravnom kičmom. Vidim da i druge bebe tako nose.
To mi također djeluje loše za kičmu. Kako tu intervenirati?
drage moje,evo ja sam nova na forumu i pokušavam se malo snaći pa i ne postam mnogo,čitam ovu vašu temu i razmišljam...šta bi vi rekle da vam, jedan cijenjeni fizioterapeut kaže da dijete koje sa 3 i po i 4 mjeseca pokušava sjedit da ga tako treba i pustit??kad se prvi put ustane samostalno da ga treba držat za rukice lagano i pratit ga uz prve korake?moj sin je sa 4 mjeseca počeo sjedit-normalan je,sa 10 mjeseci je prvi put sam pokušao ustat i onda smo mi na PREPORUKU PEDIJATRA I FIZIOTERAPEUTA držali za obje rukice nekih mjesec dana dok nije samostalno mogao švrljat po kući,znači sa 11mjeseci samostalno je hodao,tek tada je i propuzao.sad vi tu jedna drugu savjetujete šta su vama preporučili i kao to su stručnjaci??evo,moji u splitu i šire cijenjeni stručnjaci preporučuju ovaj način.ko je tu lud,zbunjen a ko normalan?svaki doktor,pedijatar,fizioterapeut,patronaž i sl. ima svoju teoriju kako i šta.neki poštuju stari način a neki se bacaju u modernije nauke.ja ću vam dat primjer moje prijateljice,njena patronažna sestra rekla je da se u americi već desetak godina ne koristi široko povijanje kukićča jer kao ako su kukići oštećeni tu ne pomažu tetra pelene i trokuti nego samo remeni,remeni inače služe da nogice budu ne pomične dok se kukići ne oporave,i sad njoj prvo dijete,žena školovana u americi i ona sve to posluša vjerujuć joj na riječ i šta se dogodi??maloj na ultrazvuku prepišu remenje,nju napadnu kao da je najgora mama na svijetu i kad je rekla da je dobila savjet od patronažne nitko joj nije vjerovao a patronažna je cijelu priču negirala.njena curica je 3 mj bila verzanih nogica da bi danas-sutra mogla hodat.eto,to su vam stručnjaci.ja radim ono šta smatram da je normalnbo za dijete u određenoj dobi a ne sve šta mi svatrko preporuči.ne postoji nitko ko zna najbolje-svatko ima svoju teoriju brige i njege a mi mame znamo i osijećamo šta je najbolje za našu djecu,zato vas molim budite dosljedne u svojim osjećajima ane teorijama pustih stručnjaka...
u ovom postu naravno nije bilo namjereno na nikog ništa i molila bi da ga ne protumačite ratoborno i slično.pisan je uz lulu mira... :lol:
...mama... zato smo mi roditelji ti da izaberu način koji nam najviše odgovara, u moru tako oprečnih savjeta ja sam sebi izabrala onaj koji mi se činio najprihvatljivijim, a taj je "nije dijete spremno kad nešto može, već kad mu to tijelo dozvoljava" - da prevedem na jednom primjeru: nije dijete spremno sjediti kad se posjedne, već kad je ta kičma ravna i sprema za sjedenje. Jer ja se sa krivom kičmom moje L kad se posjela nisam zadovoljavala. Tako se također donji dio kičme nabija i krivi.
S menom se rijetko tko slaže, a mene iskreno nije ni briga. Više ne raspravljam o temama tipa motorika i sl.
aro32 nikad se nismo nosili u slingu, a mei tai koristimo u nuždi, znači kada moram, sve ostalo smo na rukama i to je se nosi samo pravilno kako treba, a ne kako se stigne.
Mom djetetu u mei taiu je uvijek kičma bilo blago savijena u luk i sjedila je, kako god sam je pokušavala namjestiti ona je ipak sjedila i opterećenje jest bilo na donjem dijelu njene kičme. Stoga ga koristim zaista samo u nuždi i prije sam i sada isto tako.
Koliko ti je beba stara zaboravih pitati???
Oftopičarit ću možda ali moram... ovo "svi mi ga posjedaju a još je prerano za to" me danas podsjetilo na nuđenje vode... do Lucijinog 6. mjeseca svaki plač su dušebrižnici tumačili kao "žedna je ali mama ne da vodu" :x Čim je napunila 6 mjeseci i počela dobivati vodu, nitko živ da se sjeti djetetu ponudit! Tad su je pokušavali posjedati ali pogodite šta? Mama ne da! I opet ja ispadam zmaj...
Mene pitaš ili..? 4 1/4 mj.Citiraj:
Pepita prvotno napisa
Danas smo bile na pregledu kod pedijatra (malena ce za tjedan dana 4 mj.), i pita nas on da li malena sjedi. Moj muz ce mu da ne jer je mi ne pustimo ( cesto sama se pokusava dignuti), a on ce da je svako toliko stavimo da sjedi pa da se tako igramo s njom, kao da vjezba ledja :? . Ja sam ga prije toga (mog muza) bila uvjerila da ne je ne smijemo posjedat prije nego to sama bude mogla, tako da mi je bio potpora kad bi njegovu mamu stalno upozoravali da je ne posjeda, ali danas kad mu je ovaj ovo rekao imam osjecaj kao da misli da ja pretjerujem sa tim citanjem po internetu, i da ako je doktor rekao da smije sjedit da onda smije. Naravno, ja sam vec odavno isprintala gore navedeni clanak o motorickom razvoju i cim smo dosli doma ponovno mu procitala o posjedanju, al nekako nisam sigurna da sam ga uvjerila. Bojim se sta ce biti tek za mjesec- dva kada se pocnem svadjati sa svima :/ .
Molim vas, dajte mi jos koji dobar argument kako da ih uvjerim da sam u pravu!
Mellyce, pročitaj drugi post na ovome topicu, sve je objašnjeno.
Citiraj:
Mellyca prvotno napisa
Naglasak stavi na izvor (Klinika za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i protetiku) jer jedno je što kaže gospon doktor a nešto sasvim drugo ono što si ti iskopala na nekom ptičjem forumu ;)Citiraj:
Mellyca prvotno napisa
Ja bih pokusala doci do misljenja fizijatra po tom pitanju- pedijatar nije fizijatar.
Osim toga, ako ga ne posjedaju, nece mu nista biti, a ako ga posjedaju prije nego je spreman, moglo bi biti posljedica.
Svima im savjetuj da uzivaju u nosenju bebaca dok jos hoce! :)