Eci, mi smo u 1. osnovnoj skoli Luka, Sesvete
Printable View
Eci, mi smo u 1. osnovnoj skoli Luka, Sesvete
Ima li netko iskustva sa Varšavskom?
nas odluka o skoli ceka tek za koju godinu, ali s obzirom da skola koja nam je doslovno preko ceste nema nikakav oblik cjelodnevne nastave (a ne usudimo se pustiti dijete samo u kuci pola dana) mislim da cemo je voditi u centar u skolu koja ima cjelodnevnu nastavu - u sklopu nastave imaju obogaceni program (engleski, informatika, plivanje i gimnastika), dvije jednakovrijedne uciteljice koje rade po KPK programu, skola se dodatno placa 600 kn.
Neki dan mi je bila frendica čija kčer ide u ZG u boravak. Uglavnom pričale su i frendica i mala kako učiteljica u boravku, ne dopušta niti da idu na WC a kamoli da se igraju. Totalno ne mogu vjerovati, to mi zvuči horor. Sa druge strane sam čula milijun vrlo pozitivnih primjera i kako je klincima super u boravku.
Da mi se pojavi takva učiteljica garant bi nekome platila da tamo ne sjedi i gleda u zid. radije da se igra pa da piše doma zadaće nego da ga netko ubije u pojam :(
Ja se inače toplo nadam da će Adrian biti u boravku samo manji dio a ne kroz cijeli dan.
Moj prvas ide u boravak i imamo samo pozitivna iskustva. Sigurno ovisi o uciteljima a i o dijetetu. Nama je psiholog preporucila da izbjegnemo boravak zbog njegove ADD, no ipak je sve o.k. Djeca pisu zadace, jedu, i igraju se. Kao grupa mi se cini da su dosta bliski (u razredu ih je samo 20), vjerojatno zato jer su zajedno od 7:30 do 16.
Na ovo sa ne dopuštanjem djetetu da ide u WC poludim, mislim da tu odmah trebaju roditelji reagirati i toplo se nadam da je to samo izuzetak a ne pravilo. Meni je Oliver jednom kad su bile zamjene u vrtiću rekao da ga teta za vrijeme spavanja nije pustila da ide piškiti, ja sam pozelenila jer mi je to fakat tortura, dijete skine pelene i jedva čekaš da zna tražiti na WC i onda mu tamo ne da da ide. Sutradan je ujutro bila njegova teta i odmah sam joj rekla da ne znam tko je bio jučer popodne, ali da djetetu nije dozvolila ići na WC, da molim da se to ne ponavlja jer on zna tražiti i želim da ide čim mu je sila i da ne razumijem zašto ga nije pustila. Teta je rekla da će vidjeti tko je bio i obavezno upozoriti da se ne ponovi.
Čuj mene moji studoši na prvoj godini FERa pitaju da li smiju na WC pod predavanjem :o Pelene su davno skinuli ali šetnja do WC uvijek dobro dođe :)
Kao ona koja radi u boravku već 12 godina nekoliko riječi.
Boravak u kakav smi mi išli kao djeca - smjenska nastava ili cjelodnevna nastava na području grada Zagreba ne postoji.
Ukinut je recimo prije 5-6 godina.
Prije smo bile dvije učiteljice i svaka je imala 3 predmeta.
Nastava je bila tijekom cijelog dana, u sklopu nje su se pisale zadaće, torbe su ostajale u školi itd.
Sada je u gradu Zagrebu drugačija organizacija.
Ja radim ujutro i držim nastavu. Učenici mogu doći u školu već od 6.30.
Postoje dežurstva.
U 11.30 dolazi kolega/kolegica (također učiteljica) koja preuzima djecu. Ručak je u 12 sati.
Slobodno organizirano vrijeme(igra, boravak na zraku, sport.aktivnosti) su od 12 - 14.00.
Kasnije učenici odlaze u razred i pišu zadaću koju pregledava i potpisuje se ispod nje učiteljica koja radi u boravku.
;)
Uglavnom, moja škola ima boravak do trećeg razreda (četvrti je klasičan) i zamjetno je da se broj učenika koji idu u boravak svake godine povećava.
Prije smo imali 3 klasična razreda + jedan boravak.
Ove godine upisujemo (prema pristiglim podacima) 2 klasična i 3 boravka.
Broj djece je podjednak u svim razredima, ne radimo razliku u brojnosti između boravka i klasičnih razreda. :love:
.....i WC je uvijek dozvoljen, jer ipak su oni djeca......
da li mi može objasniti zašto se napustio model cjelodnevne nastave i prebacio u ovo drugo? Možda sam ja odgajana na starim teorijama ali meni su u sjećanju teorije koje govore naveliko o prednosti cjelodnevne nastave u odnosu na boravak...
Zbog financija.....ili točnije ja plaću ostvarujem putem Ministarstva prosvjete, učiteljica koja radi u boravku putem Gradskog ureda za obrazovanje i sport.
Stvar je u tome da dijete nije obavezno da bude prisutno u poslijepodnevnim satima, mama može doći po dijete u bilo koje doba iza 11.30(nakon obavezne nastave).
:D
Također grad Zagreb financira i otvara boravke gdje to roditelji traže, pa tako i zapošljava ljude. Ljudi koji rade u poslijepodnevnom dijelu ne moraju biti i matično djelatnici te škole.(komplicirano je)
:?
Uz sve to, u poslijepodnevnom dijelu ponekad rade i pripravnice koje na taj način pripremaju se za posao učitelja, a i skupljaju iskustvo za državni ispit. :(
Uglavnom jutarnji dio je obavezan(a misli se da je i dječja koncentracija ujutro najbolja) :angel: , a poslijepodne je onaj opušteniji dio. :love:
mi danas odlucili da ivar ipak nece u boravak.
skola nam je ponudila dvije opcije: prva je boravak, ima jutarnju nastavu, a djeca moraju ostati u boravku od 7:30 do barem 15:45. drugo je organizirano cuvanje (spojeni su razredi), imaju nastavu u turnusima, ujutro i popodne, ali na cuvanje ih ne treba dovesti/odvesti u striktno vrijeme nego prema potrebi, svaki dan do 17:30.
Koja je to fora organizirano čuvanje, prvi put čujem za to? Kod nas je jedan razred boravak, od 7-17 (rad je do 15.30) a jedan razred je u turnusima.
Koliko sam ja polovila, svaka škola nova fora.
Naši su imali prvo "cjelodnevna nastava", pa ovakav model skupljanje iz više razreda, a sada se ne zna kako će biti ove godine.
Mi smo zaokružili boravak, i nekako se bojim da nemamo druge mogućnosti, a jako me muči kako može dijete nakon jutra u boravku popodne biti koncetriano u školu :(
Ala, kod nas je uvijek nastava ujutro, a onda je slobodno vrijeme (ručak i igra) i nakon toga pisanje zadaće do 15.30, nakon toga mogu biti u školi do 17 ali nije organiziran rad nego valjda igra. To se meni čini OK jer mislim da su bolje skoncentrirani ujutro. Mi isto nemamo drugu opciju nego boravak i što je još "bolje" nemam što birati učiteljice jer je boravak samo 1 razred i tko nas zapadne, to je to. Mogu izabrati drugu školu u istoj zgradi, ali to sam već odlučila prema svojim insiderskim informacijama tako da sad ne bi opet petljala s tim zbog učiteljice. A i z njih su mi rekli da su oboje OK, ali još ne znamo tko će voditi boravak jer moraju na sjednici odlučiti.
Uključuje li to organizirano čuvanje i neki obrok? Pretpostavljam da ne. Osim toga, mislim da je vrijeme u boravku ipak bolje organizirano i strukturirano, pa bih se ipak odlučila za boravak kad za to dođe vrijeme.
zasto pretpostavljas da ne ukljucuje obroke?
sto se tice popodnevne koncentracije, ivar ce u slucaju popodnevnih turnusa najvise jednom ili dvaput tjedno morati ici ujutro na cuvanje, pa je ovo za mene prihvatljivija opcija.
a ja mrzim poslijepodnevne turnuse.
u skoli moje necakinjice imali su u boravku uvijek nastavu ujutro, a popodne odmor pa pisanje zadaca.
i to mi je super ako npr moze ici u razred boravka a kuci popodne. jer volim nastavu ujutro.
no u nasoj skoli isto tako boravak ima nastavu i ujutro i popodne. jer ih mijesaju u vise razreda.
nesto su planirali uvesti samo nastavu ujutro, ali cini se da nista od toga.
:(
Pa zato, što mi nije baš jasno koja je razlika između boravka i čuvanja.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Točno tako, ali ja ipak imam više minusa na svojoj listi i još nam je jučer školska psihologinja na razgovoru za upis u školu rekla da ako ikako možemo izbjegnemo dnevni boravak :/Citiraj:
sorciere prvotno napisa
Nije mi ništa posebno naglasila zašto, ali dosta je velika gužva, bit će ih oko 30-tak u grupi....tako da čisto sumnjam da se u tako velikoj grupi može kvalitetno napisati domaća zadaća ili nešto naučiti.
A i ja bih najrađe sa svojim prvašićem pisala zadaće i učila u miru doma svog.
Ali, kome ga ostaviti ujutro? Škola će im prvu cijelu godinu biti od 11i30 do
14i45, a više nam se neda gnjaviti baka servis :(
kod nas u skoli nastava traje do 11,30 ili 12,15 (ovisno o tome da li imaju 4 ili 5 sati) a nakon toga imaju rucak, i onda pisanje zadace i igranjeCitiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
kako to izgleda u jednoj splitskoj školi:
3 prva razreda: jden jutro, jedan u smjene, jedan cjelodnevni. Za cjelodnevni su svi iz škole(učiteljice koje ga vode, pedagog, direktor , tajnik ) rekli da je to doista posljednji izbor, ako nemamo nikakvu alternativu. Zašto? financije su premale da bi se program proveo na adekvatan način, uglavnom se sve svede na neorganizirano igranje (neusporedivo s vrtićem) i organizirano pisanje domaćeg. O hrani se ne isplati ni govoriti.Ili , kako je učiteljica to slikovito rekla:"Zamislite razred od 30 učenika. Ponavljamo hrvatski. Nek svako dijete čita 1 min. To znači da ostali moraju čekati pola sata da dođu na red. A od minute čitanja nemate ništa."
Svi roditelji čija djeca idu u cjelodnevni, BAŠ SVI, su mi rekli da je učenje u školi nedovoljno. Da -djeca NAPIŠU zadaću, ali ništa ne stignu učiti u klasičnom smislu (usvajanje novih znanja). To se radi doma. "Roditeljski" dio posla. Osim toga , nadam se da ću biti toliko savjesna mama da ću bacit pogled u dječju bilježnicu i prokomentirati s djetetom njegov radni dan. Za to ćr mi trebti najmanje pola sata svaki dan.Ako dođemo kući u 16.30, to se neće dogodit prije 17.00. Nek traje do 17.30. Onda se možemo poigrat , prošetat cca. do 18.30.Tad je večera. E sad, gdje ću ugurat drugo dijete i trening(e), glazbenu školu(e) , jezik(e) ili...- mislim na samo jednu aktivnost po djetetu.
Popodnevni dio posla(ujutro je nastava) je obavezan i ne može se dijete dizati iz razreda prije kraja ili jedan dan ostavljati na produženom , a sutra ne. Ono što se može je da dijete ide u razred s djecom na produženom boravku , ali nakon nastave da ode doma.
Što više razmišljam o produženom ( a imam i brata koji je prošao taj program), sve mi je mrskija pomisao na njega.
Odgodili smo prvi razred za jednu godinu. Ona je prošla, a mi nismo ništa pametniji ni organiziraniji. Danas smo bili na testitranju i još nismo dali konačni odgovor o cjelodnevnom. No bojim se da nemamo drugu alternativu.
Voljela bih ako ima mama čije dijete ide u Marija Jurić Zagorku, sa iskustvom o dnevnom boravku u toj školi, hvala puno.
Zanima me ima li u Zg škola s dnevnim boravkom u sva četiri niža razreda?
Ja bih rekla ne. Boravak je do drugog ili trećeg uglavnom. Ali čini mi se da nema ni potrebe za duljim boravkom. Moja je sad treći razred i od polugodišta ne ide više na boravak. Jednostavno nema potrebe za time i bolje koristi svoje vrijeme ako je doma u 12, a ne u 16.
u nekim školama je i samo 1. razred
Molim mame školaraca iz Samobora da podijele svoja iskustva o produženom boravku djece u OŠ Bogumil Toni i OŠ Samobor...hvala