ja sam gledala oko bozica i s nekim njihovim popustom bio je oko 2000 kn, MM se smrznuo na to i lagano me izvukao iz ducana :-D
Printable View
Radi se samo o temeljitom pranju. Evo skidam s Coolinarike uputu o dekonzervaciji (doduše AMC, ali ista priča), korisnik Masatera savjetuje ovako:
Citiraj:
DEKONZERVACIJA NOVOG AMC POSUĐA (prvo pranje prije prve upotrebe)
Pripremiti: nekoliko novih spužvica sa žutim i zelenim dijelom (mislim na mekani i onaj oštri dio), neku jaču kremu za suđe tipa cif ili cilit, a može i smac, ali za prvi put je bolje da je jače sredstvo koje u sebi ima kao one male mrvičaste granulice. Osim toga potrebna je topla voda, ocat i deterđent za suđe kojeg inače koristiš.
Svakom poklopcu odvidati ručku. To preporučujem i prilikom svakog idućeg pranja kako se nebi ljevala voda direktno na vizioterm (prozorčić).
Sve vidljivo tj. sjajna površina pere se mekim dijelom spužve, a ostalo (unutarnji dio i dno) grubim dijelom spužve. Znači poklopac iznutra grubim dijelom, a vanjski dio mekim dijelom spužve. Posuda iznutra i dio ispod posude grubim a vanjski dio i ručke mekim dijelom spužve. Trljati, trljati, trljati.. nije lako ali moraš to napraviti ako želiš da ti AMC zauvijek ostane sjajan..
Na suho cifom i suhom spužvom trljati desetak puta po istom mjestu, zatim isprati toplom vodom, pa octom i na kraju deterđentom za suđe. Obrisati mekanom suhom krpom.
Preporučujem da za ovo prvo pranje zaposliš muža jer će ti trebati dosta snage, treba sve dooobro istrljati. Spužva će uvijek biti sive boje nakon istrljane cijele posude.
Za kasnije pranje posuđa koristiti cif gel ili smac.
Hvala Peterlin :-* , detaljna i korisna kao uvijek!
ali to nije sve...
imam ja još pitanja
promjer mog poklopca je oko 26-27 cm
da li to mogu staviti i na one male zepterove lonce
da li se mogu prati u mašini za suđe,
ako mogu kako se skida onaj termostat
Ostala sam dužna odgovor... Nemam ja Zepter (preškrta sam za to :mrgreen:) ali imam već 10 godina neki klon s tim termostatima na poklopcima. U uputama je pisalo, ako se dobro sjećam, da se poklopci ne peru u suđerici. Nakon 10 godina upotrebe (a nikad nisam koristila te termostate, kuham "napamet", poklopci se rasklimali i otkad mi je u njih počela ulaziti voda i pri običnom pranju, ja ih uredno dalje perem u suđerici. Da imamo novo suđe, ne bih.
Eh, sad, na internetu sam našla popis lonaca na koje paše Zepterov Syncro Clik poklopac. Evo tu: http://www.zeptercookwaremi.com/syncro.htm
Peterlin :love2:
eto....nasljedila od bake pretis lonac marke Silit sicomatic-S star prema procjeni oko 20 godina. Nikad korišten. ima uputstva no sve na njemačkom....ima i hrpa recepata ali opet sve na njemačkom...... Zanima me ima li tko nekaj slično možda kakvu knjižicu da nekaj prekopiram ili slično. u zg-u sam. Volju imam veliku al ne znam kak početi
U Nami lonac od 4l košta 900kn, to mi je puno previše, dajte cure savjet gdje kupiti i koje su cijene?
Hvala!
Baš ste pogodile s ovom temom.
Koje su preporuke za dobar express lonac sa prihvatljivom cijenom?
Meni su muž i svekrva kupili ovaj http://www.peterhof.biz/peterhof/products/299
za nekih 500 kn prije 2 godine (jedan dućan na Kvatriću, na onoj strani prema Zvonimirovoj - ja nisam nikad unutra bila, ali redovito od tamo dobivam darove). Imam i preko 20 godina staru Lagostinu, isto je odlično.
Inače, moje je mišljenje da je bilo koji ekspres lonac bolji od nikakvog. Svaki je dobar u početku, a skuplji dulje traju. Za neke jeftine noname vjerojatno je teže nabaviti gumicu i slično. Doduše, ja sam gumice kupovala samo za prastari Unis Pretis (još je na životu, u vikendici, bolje da ne zbrajam koliko je star jer se tada dobro vidi i koliko sam JA stara, he he he...)
To je stvar koja je obvezna u našoj kući i uopće ne znam kako bih odrađivala dnevno kuhanje bez toga. (Jučer - fantazija, prekjučer - juha... sve živo, da ne nabrajam).
ja imam Fagor, neko je stavljao link na njega, za tabelu o dužini kuhanja. Dobila sam 2 lonca, jedan od 4 i jedan od 8 litara, i jedan pretis poklopac a jedan drugi obični, stakleni. Oba poklopca idu na oba lonca jer su lonci istog obima. Prezadovoljna sam, koštali me na nekoj akciji 280KM(150eura) s tim da je to bilo na 10 rata, Ne znam kako sam ovolike godine kuhala bez njega! Najviše volimo meso(junetinu) na veće kocke prodinstati na ulju, da uhvate koricu, posoliti, staviti par velikih krompira i mrkve, mslo začina, i šoljicu vode. Kada propišti još 10 minuta najviše na najmanjoj temperaturi. Sve bude u divnom saftu od mesa, vrlo ukusno i mekano, djeca obožavaju.
ja imam od AMC-a onaj poklopac koji se stavi na običan AMC lonac i pretvori ga u express lonac (kao express poklopac).
Aliii gumica na loncu mi je malo oslabila i ne postiže vakum više (to je kao potrošni dio poklopca i treba ga mijenjat svako toliko), a AMC prodavača ni za lijek. Znate vi možda nekog...?
Našla sam ovo, pa probaj:
Citiraj:
AMC Hrvatska AMC Alfa Metalcraft d.o.o.V. Škorpika 3a/1
HR-10090 Zagreb
Tel. + 385 1-6195705
Fax. + 385 1-6195708
E-Mail info(at)hr.amc.info
www.hr.amc.info
Mi imamo WMFov Perfect plus i totalno sam zadovoljna!
fakinTin, a i ostale... upomoć!
sad sam konačno išla čitati uputstva za upotrebu
osim što su ga zakomplicirali do nebesa, skužila sam da lonac od 6,5 litara ne zadovoljava ni dvije osobe!
em što se ne smije napuniti više od 2/3, em što hrana koja pjeni ili bubri ne smije više od 1/2 visine...
pa to će biti ručak za jednu osobu!
ako kuham juhu, dok stavim meso i povrće... već sam prešla dopuštenu 1/2 :-O
Ja to redovito kršim jer mi nema smisla.
Pazim dok stavljam rižu da idem nešto ispod crte i to je to.
Kod juhe stavim meso povrće i vodu do crte ili koji milimetar niže ako ide npr šaka leće leće...
Do sad je bilo sve ok.
ps. Mislim imaju mi smisla njihove upute samo meni nema jer onda ništa ne skuham :)
jel wmf organizira kakav tečaj?
Jesi na you tube-u gledala što, ima svakakvih videa. Jednom sam vidjela nekakav digitalni, tihi ma milina za uši :),
možda je tvoj slični, ako je blago tebi :), upiši wmf cooker možda ima nešto korisno.
hebo me pas ako bih se IKADA toga sjetila :oops::-o
hvala ti, idem odmah (dok cijela kuća lijepo miriše po slanutku)
oka, genijalko!
u sekundici sam ga našla
http://www.youtube.com/watch?v=ovlQ4sd82I0
Ma baš mi je drago da sam ti pomogla,
ali to je baš taj tihi, čuješ samo bip bip, a ne i šiktanje i prskanje pare, jooj milina.
wow, ovaql wmf lonac s linka je mrak?
Gdje se kupuje to čudo i koliko love?
Inače se u expresiću dade "pržiti" cijele ili raskomadane zapohane životinje. Nisam se s time igrao više od 25 godina :lol: ali savršeno fercera. Ne mogu dati više detalja jer ne kuham životinje, ali koga zanima neka pretraži net s "Pressure Cooker Fried Chicken" Znam da me zbog nekakve žurbe stara još kao klinca preko telefona nagovorila da cijelu mrtvu kokoš frknem u expresić i bila je savršeno pečena za dvadesetak minuta. Ne sjećam se svih detalja.
tomita, košta ko svetog Petra kajgana!
1700 kuna
moj otac skupim poklonom iskupljuje neke svoje grijehe :mrgreen:
ja sam danas svoj slanutak, koji sam započela u cepteru, lijepo završila u ekspresu; omekšao je za deset minuta kuhanja
jedino mi je išlo na živce to dugotrajno hlađenje/čekanje da mogu otvoriti
ali, imam novog najboljeg prijatelja: drage moje cure i dečko... oprostite mi na neko vrijeme .love:
:klap:
Ovo je očekivani razvoj događaja! Samo naprijed! Ja ne znam mahunarke (pogotovo slanutak) skuhati na klasičan način, kao ni ciklu, kestene, pa čak i krumpir. Ne znam za ovaj digitalac, ali što se brzog hlađenja tiče, ja svoj vulgaris gurnem pod vodu i ohladim u minuti. To je kod neke hrane bitno jer ako ostaviš predugo, raspadne se. Danas sam (lijenčina) kuhala lešadu od brokule u ekspres loncu. Da sam morala čekati da se ohladi prirodnim putem, ne bih imala lešadu nego pire, sve bi se raspalo. Mora postojati način da ga ohladiš na brzinu - ako ga ne smiješ polijevati, probaj ga uroniti u sudoper gdje ti je već hladna voda. Sigurno imaš u uputama neki hint... I dobru zabavu!
smije se polijevati, samo se skine taj digitalni dio
ali mi se danas nije žurilo, a i ne smijem sve tajne otkriti u jednom danu
ovo je početak jednog dugog prijateljstva (reče ona, a iz kuhinje se začulo BUM)
sutra je juha na repertoaru
ja nisam neka vrsna kuharica, ali juhe su mi stvarno dobre
pa ako to ne bude valjalo...
Meni nije jasno kuhanje npr. govedske juhe, ako mesu treba cca 20minuta a povrću samo par min....Da li bolje onda skuhati samo meso pa otklopljeno ili s običnim poklopcem kuhati povrće još 20tak minuta?
Koja je caka?
Nemam baš previše iskustva s ekspres loncima, par puta sam kuhala neke stvari. Naveća zamjerka (radi čega sam u biti i odustala od njih) je neki "nedokuhani" okus hrane. Ne znam dobro objasnit, ali npr. meso iz juhe bude mekano, a juha nekako bljutava, ni sjena onoj koja se krčka uru-dvi. Isto tako i suhe mahunarke.
Jel' sam ja to zabrijala (ipak je ovo iskustvo s početka kulinarskog staža) ili sam nešto opako griješila?
Ili možda zbilja hrana ima drugačiji okus nego ona kuhana klasično?
juha iz expresa ima malo drugačiji okus nego ako se kuha na normalan način (na normalan način kuham 4 sata).
Nedokuhani okus? možda ste predugo kuhale pa se prekuhalo(povrću kao mahune treba oko 7 minuta pod parom, postoje tablice sa preporukama koliko što kuhati ).
E sad, davno je bilo da bi se sjetila koliko sam šta kuhala, pretpostavljam onoliko dugo koliko je bilo preporučeno (štreber sam po tom pitanju).
Razlika u okusu je kao da npr. gulaš od junećeg ramsteka kuhaš 20 min ili 2 sata. Gotov je i ranije, ali nije to to.
o.t. mislim da nisam još nikad kuhala juhu 4 sata (blitvu jednom, ali slučajno :mrgreen: ), baš ću probat.
eno mi grah u ekspres loncu (posudenom maminom) na peci i umrijet cu od straha:) ona kaze da ga kuham 40 min, nije to previse? i otvara ga tak da ga odnese van i ispusti paru na ventil, vidim da vi polijevate s vodom...? i kak znam da nije preslaba vatra, onak tiho sisti, jel to ok?
Grah uvijek namočim večer prije i kuham ga 15min.od trenutka kad zakipi. Ugasim i ostavim da miruje otvorim nakon 15,20min. cca kad sam sigurna da je sva para izašla, dodatno provjerim ventil, ispustim do kraja ako žurim.
Kuham na najmanjoj vatri, da, lagano šušti. Ne polijevam vodom pa to je kipuće! 40min. mi se čini predugo, toliko ga kuham u običnom loncu.
Da li se poklopac ekspres lonca smije prati u perilici? Ne piše mi u uputama a na netu negdje piše da može negdje ne?
Ja imam Lagostinin expres lonac već 10 g. i poklopac najnormalnije perem u perilici, ali sam vidla na jednoj temi da ima nekih koji se ne smiju prat u perilici (kolko sam shvatila radi se o poklopcijam koji imaju gumu sa strane i prianjaju s vanjske strane lonca, a Lagostinin prianja s unutarnjeg ruba lonca i nema nikakvu gumu samo ventile).
evo mene s pitanjem. imam isti "nedokuhani" problem s juhom. kuham piletinu nekih 20 minuta. meso bude ful mekano, povrće prekuhano, a juha prazna.
jeste li našle način kako tome doskočiti?
moram pitati svekrvu, mislim da njena juha iz ekspres lonca bude finija.
Nisam jos doživjela praznu juhu.