Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete i on sam treba procijeniti pustiti dijete ili ne.Ali ako dijete ne želi ne treba ga siliti,nagovarati...
Printable View
Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete i on sam treba procijeniti pustiti dijete ili ne.Ali ako dijete ne želi ne treba ga siliti,nagovarati...
freja hajde javi kaj su jeli, b aš me zanima kaj se tam jede.
inače jučer pričala s jednim trećašem vratil se s sljemena iz škole u prirodi i pitaMN GA KAJ SU JELI,. NAŽALOST odgovor jr bio bolonjezi, pomfri s hrenovkama, bez komentara.
Teško je ovo odvajanje, koje je odjednom i na tako dugo. Ali vidjet ćemo , ide za dva tjedna, pa ću Vam javiti kako je bilo. Ona želi ići, pa tako eto teška srca slušam i poštujem tu želju. I kako same kažete, blizu je. Samo me smeta što tete predlažu da se sa njima ne čujemo. To mi jako, jako smeta. Što ako ja to želim , zašto bi to tako bilo loše za dijete, ja sam joj mama. I što to znači ako tada počme plakati kada me čuje, zašto to nije dobro ? Meni to znači da tamo je to znak da njoj tamo nije dobro i da želi da se vrati kući, tako ja barem to shvaćam. Smeta me ta "strogost" i "pametovanje" tih teta. To je moje dijete i ja ga odgajam i prenašam u njega sve vrijednosti ovog života koje sam i ja naučila od svoje majke. Tako i obostranu ljubav, poštovanje i privrženost. Što je u tome loše? Što one to tako kao "naređuju", zbog toga mi dođe da je najradije ne pošaljem jer mi kao "uvjetuju" takav odnos sa mojim djetetom. To je šok za nas obje. Prvo veće odvajanje. Pa barem neka se čujemo preko telefona, to je toplije, sigurnije i za mene i za nju, lijepše i dokazivanje međusobne i ljubavi i poštovanja. Ako mi preko telefona kaže da joj je lijepo tamo, ja ću biti najsretnija mama i mirno ću spavati. A ne biti u brizi dali ona sada plaće, dali je stisnuta uz svoju lutku, dali je netko ili nešto povrijedilo i tako pet dana i četiri noći, kao "godine" će prolaziti a da mi ne daju ni glasa milog i slatkog ćuti. Nekad su te tete kao "žandari" :)))
reci im da se ti želiš čuti sa svojim djetetom i gotovo. to ti nitko ne može zabraniti.
i kod nas su preporučili da se djeca ne zovu, međutim meni to nije dolazilo u obzir i ja sam ju uredno zvala, pa sam tako i 3. dan došla po nju jer mi je rekla da hoće doma.
Nama je to nezvanje djeteta isto malo teže palo, ali smo ipak prihvatili, jer smo imali povjerenja
u naše tete, vjerovali smo, da će nam javiti ako ima nekih problema. Osim toga, može se tete
dobiti na mob u određeno vrijeme, pa ih pitate o djetetu. Naša kći se tamo super provela, a
cijela grupa ni jednu suzu nije pustila. Sve stvari koje je ponesla je i vratila, što nam je pokazalo
da je u tom pogledu dosta samostalna.
Kad su se vratili, bili su tako slatki kad su izlazili iz busa, svi u žutim
šiltericama, a mene je zaprepastila moja vlastita
reakcija, ja počela plakati ko kišna godina, nisam ni znala koliko mi je to razdvajanje
teško palo, iako mala bude kod bake i po dva tjedna.
Ma koje nezvanje.
Pa nas su tete zvale, ako bi mi propustili. Nismo htjeli zvati baš kao svaki dan, pa je teta nazvala nas jer nas je dijete htjelo čuti. Lijepo smo popričali, poslali si telefonske puse i sve 5. Nije bilo krize niti ičegh sličnog, amo nas je dijete htjelo čuti.
mene zanimaju tehničke stvari ovog izleta (i naši će za koji dan u grad mladih):
da li ste se u potpunosti držali popisa stvari koje treba ponijeti ili ste nešto dodali/oduzeli?
i kako ste označili stvari (i jeste li uopće)?
nismo se držali točno svega jer neke stvari mi uopće nemamo u garderobi i ne koristimo
Držali smo se svega što je bilo na popisu, označili smo jedino čini mi se, sprej protiv krpelja (oni su išli na proljeće), normalno torbu
a za ostale stvari znam da zna prepoznati šta je njeno, pa nismo ništa označavali. Dobro je selotejpom zatvoriti šampone, jer
su se nekoj djeci razlili po torbi. Ja sam čarape, gaće i potkošulje stavila u posebne vrećice tako da sve bude na jednom mjestu,
ako se još nečeg sjetim napišem.
ni mi ne koristimo sve sa popisa, zato i pitam :-)
(primjerice, kremu za lice :-)
Eh, mi ipak nećemo moći dijeliti iskustva o Gradu mladih s vama jer nas je u tome spriječio jedan gadan betahemolitički streptokok. Dijete tužno, nama žao njega, ali što se može. Nadamo se boljoj sreći za zimovanje.
ništ ozdravite
mi smo štreberski imali sve s popisa
i jedna đurina kućna čarolija
staviti stvari u veće vrećice za zamrzavanje, one od 5 kg
u jednu gaćice, u jednu čarape, u jednu majice......
dijete lako može naći i uzeti što mu treba
a kakvu ste im torbu dali? sportsku ili manji kuferić na kotačima? jel sami nose ili?
hvala, tako ćemo vjerojatno i mi (taj na kotače) :-)
i moj je imao srednji na kotačiće ,doduse prije 2g..
kabanica,mala svjetiljka,rucnici..
uzivao je..
svi su otisli ranije,a mi smo ga odvezli (jer je mali morao ici odradit svoje snimanje) pa smo vidjeli i te kucice u kojima su bili..
tamo je prvi put spavao na katu-i od tada doma spava..
mogli smo ih zvati a i oni nas--ako su imali potrebu..
5 dana -brzo prodje,a nauzivaju se,i dobiju jos i dvd di su bili i sta su radili
Moja kći je imala sportsku torbu, nije bilo šanse da ona nosi tu torbetinu sa svojih 19 kila.
Torbe su djeci nosili zaštitari, što i nije bio neki problem, jer se nosilo samo dva puta, iz busa
u sobu i iz sobe u bus.
Moja kći je imala sportsku torbu, nije bilo šanse da ona nosi tu torbetinu sa svojih 19 kila.
Torbe su djeci nosili zaštitari, što i nije bio neki problem, jer se nosilo samo dva puta, iz busa
u sobu i iz sobe u bus.
svejedno je li torba ili kofer, ne nose to sami (kako bi??).
ja sam pripremila komplet odjeće za svaki dan, spremila u zasebnu vrećicu i označila dan. tako da je svako jutro trebao uzeti vrećicu za taj dan i obući se. navečer prljavo opet u vrećicu, i to je to. u dodatnoj vrećici je bilo još rezervne odjeće.
najveći mi je propust bio što mu nisam spakirala baterijsku svjetiljku za večernje tulume u krevetu, zbog toga sam dobila jezikovu juhu. :-P
zvali smo svaki dan u vrijeme koje su tete odredile, imao je vremena za rečenicu-dvije prije nego bi odjurio dalje. bilo je malo tuge koju je uspješno prevladao i bio jako ponosan na sebe. išao je na vlastito inzistiranje (dotad smo se odvajali max jednu noć kod bake). nikad ga ne bih nagovarala, a tako mu nisam ni branila kad sam vidjela da je spreman.
čim se vratio išli smo tamo u šetnju i bio je prevažan dok nam je sve pokazivao i prepričavao.
a kako ste im označile robu?
nismo označili
na etiketu od majice ili hlača napiši ime ili inicijale
hvala (u moje doba nona mi je izvezivala incijale al ja ću ipak pisat po etiketama :-)
mi smo imali drugi način koji se je pokazao kao pun pogodak
pet vrećica ,u svaku sve što taj dan treba obući
značu gaće,čarape potkošulja,hlače majica....
za četri dana i jedna rezervna
i to je j. bilo super
izvadi vrećicu i sve obuče
a i tete su nas poslije hvalile
da im je to jako praktično jer klinci ne moraju kopati po torbi
Ne mogu sad sasvim precizno, jer moj D na kraju nije išao, ali sam prije odlaska na oglasnoj ploči u vrtiću vidjela tjedni jelovnik za Grad mladih i činilo se vrlo slično onome što jedu u vrtići. Nisam detaljno pogledala svaki dan (jer sam znala da neće ići pa me zapravo nije zanimalo), ali ono što jesam, nije bio pomfrit i pohano.
Kad su bili na moru jeli su i pomfrit i ćevapčiće, vjerojatno i pohano, ali to mi nije razlog da ne ide opet sljedeće godine. Doma pomfrit uopće ne radimo, pohamo jako rijetko i općenito jede uravnoteženo i razmjerno zdravo. Tih deset dana nezdrav(ij)e hrane neće ga ubiti, a da ga ne pustim, psihički bi ga slomilo. Stvar prioriteta. Meni je puno veći problem od hrane kad ih voze autobusima bez pojaseva. Srećom, pa se to u posljednje dvije godine više ne događa (u našem slučaju).
Moj se vratio prije tri tjedna i bio je oduševljen, ne samo on već sva djeca. Klopa je bila slična kao i u vrtiću. Moj je jako izbirljiv, ali tamo nije imao kud, jeo je ono što mu se da. Mi smo odabrali jedan starinski muški kofer gdje se stvari slažu s gornje i donje strane. Sve je bilo jako pregledno i sve si je sam mogao uzeti. Kofere je iz vrtića nosio domar, a tamo zaštitari, djeca ne nose kofere. Baterijsku lampicu im dajte pod obavezno, a i kabanicu i gumene čižme. Sva su djeca bila oduševljena. Samo jedno djete od njih 40 je tražilo doma nakon dva dana, a ostalima je bilo prekratko. S tetama smo se dogovorili za vrijeme zvanja na mob., ali s djecom nismo razgovarali-možda i bolje. Naše tete su umjesto toga tražile da djeci napišemo tri pisma koja su im one unda čitale i to je bilo super. Eto ja imam samo pozitivna iskustva. E. je prvi puta spavao na katu i nitko nije opao s kreveta. Dobili smo CD sa slikicama i vidi se da je organizacija super, a djeca prezadovoljna. Od označavanja sam samo izvezla inicijale na ručnicima, ništa drugo.
naši jutro otputovali :-)
preslatki su bili, uzbuđeni, skakutavi... ne znaju ko im glavu nosi
tete više posla imale oko roditelja (a posebice baka i djedova) negoli sa djecom :-)
nika bi trebala ići 2. tjedan i jako se veseli tome.
mi se samo nadamo da će biti zdrava.
kod nas se izgleda ne ide jer od 6 školaraca u grupi jedino moja hoće
4 dečka iz grupe-pravi "mamoni"
meni je baš žao što ne ide jer znam da im je to jako važno za osamostaljivanje i da im je veliko veselje
šmrc
bili su prije 3 tjedna i vratili se totalno oduševljeni!
nika nije školarac, ali ide skupa sa cca 7 ostalih neškolaraca jer im je ostalo slobodnih mjesta.
imam pitanje ako netko ima iskustva. naime moj sin treba ici u grad mladih u 6. mjesecu i kako je astmaticar traze nas u vrticu potvrdu da je zdrav. mene zanima da li je to ideja nase vrticke medicinske sestre ili je netko imao slicnih iskustava (ako je to doslo od strane administracije u gradu mladih)? kcer mi je isla prije 2 godine i isto je astmaticar i nismo morali nikakvu potvrdu nositi. pitala sam tete, samo moj sin mora nositi tu potvrdu i sto je najbolje potvrda moze biti stara 2 tjedna. cemu onda ta potvrda????
nema. jede sve jer nije alergican ni na jednu namirnicu, samo na inhalacijske alergene.
naglasak je na tome da nas ne traze potvrdu od specijaliste na kojoj pise na sto je alergican i koje ljekove koristi nego obicnu potvrdu od pedijatra na kojoj treba pisati da je zdrav i da moze na 5 dana u grad mladih. meni je to suludo.
U svakom slučaju spakiraj mu lijekove, jel zna sam kak i kada i kolko?