mene to uopce ne brine ove godine. ionako sam skoro sve orahe za kolace pojela :roll:
sad moram smislit novi popis.
Printable View
mene to uopce ne brine ove godine. ionako sam skoro sve orahe za kolace pojela :roll:
sad moram smislit novi popis.
koliko dugo mogu držati bajadere u frižideru ?
meni do navečer :mrgreen:Citiraj:
Romina prvotno napisa
u zamrzivaču može i nekoliko mjeseci.
u frižideru isto može jako dugo - nema u njima ništa pokvarljivo.
ja cu ko i prosle godine kupiti kiflice u trgovini, pa trk u kuhinju, sve to fino slozit na tanjir, te posluzit muza.
Prosle godine je prevara uspjela. Jos me je pohvalio rijecima"ti se fino popravljas u kuhanju" :lol:
a ako ga hoćeš još bolje prevariti, otopi čokoladu i malo maslaca pa polovice kiflica uvaljuj u to.
ili cijele u čokoladu pa u kokos. (sušiš ih na rešetci iz pećnice, ali dolje postavi tepsiju da ti ne kapa po cijeloj kuhinji)
od jednoga kolača ćeš u roku od pola sata imati tri, a i vidjet će se da si nešto radila.
jedan
koji?
hebote, više sam se umorila fotkajući proceduru nego praveći kolače i pospremajući kuću zajedno!
Jelda!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ali zato ćeš dobiti nagradu, svi ćemo se diviti tvojim kolačima(kad ih već nećemo degustirati)! :D
onaj sa suhim vocem ,traditional xmas dark fruitcake ili kak vec
Ja ću to večeras.... bude bolji kada malo odstoji....
Majo, jesi slikala da ne moram ja?
Meni se to ne da. Pravila sam ga godinama, pa mi dosadio. Mislim da cu tradicionalisticki zaviriti u bakinu tekicu.
nikako ne uspijevam trazvaljati tijesto za keksiće - lijepi mi se za oklagiju.
šta da radim?
(to mi je treći danas - možda sam umorna)
ja kuharica početnica radiću ovih dana apricotine bajadere/recept od prošle godine/, zvjezdice s pekmezom, kuglice...joooj imam par mrak recepata za kuglice od moje bake-žene/kuharice/žive legende koje još nisam nigdje slične vidjela, napisaću vam - al moram prvo prepisati od nje! ;)
pokvasi oklagiju ili je naulji
a mozes izmedju oklagije i tijesta postaviti i bakpapir
ako brasno nije opcija, stavi izmedju dva lista backpapira pa razvaljaj. al isto probaj s manjim komadom, za svaku sigurnost.
daj, daj!Citiraj:
anek prvotno napisa
sutra sam kod nje popodne i ispuniću tekicu :mrgreen:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
jel da dodajem još brašna?Citiraj:
marta prvotno napisa
ne bih htjela da budu ko slastičarski - da se osjeti brašno...
mozes malo, moguce da ti se lijepi jer ti je brasno bilo svjeze i jos dosta vlazno.
martaaaa, koliko ti treba da dođeš do mene?
(ma idem sad uzeti fen i puhat da se osuši brašno)
:lol:
u sljedecih tri mjeseca, nisam u mogucnosti. mozda za Uskrs?
bujrum!
nisam slikala.
cure, spasile ste me sa tim papirom (zašto se JA toga nisam sjetila)!
ide ko po loju!
eno, jedna tepsija se već peče!
hvala do neba (dopuštate li posebnu zahvalu na Portalu kada recept bude objavljen)?
ma daj, kakve zahvale, stavi negdje u tips&tricks.
inace s bakpapirom mozes razvaljati sta god hoces. kad radim tortu s preljevom (cokoladnim ili nekim koji se mora t ako fino razliti da se presijava) uvijek ju oblozim marcipanom. a marcipan se taaaako tanko moze razvaljati da bude proziran. zivio bakpapir.
I ja, a i moja sudjerica smo zahvalne bakpapiru!
Apri, ja bih ipak jednu malu plaketu :lol:
Molim Tinu ili nekog drugog da mi napiše da li ovo "žl" iz gornjeg recepta znači žlica ili žličica :oops:Citiraj:
tinars prvotno napisa
ja bih (iskusno) pretpostavila da je žl žlica za juhu, osim u slucaju cimeta. tu bih rekla zlicica.
Ah konačno sam popravila komp pa evo i mene... Mimine nadjevene trokutiće, ali sa lješnjacima pod obavezno (moj muž ih obožava), medenjake i to ću probati ajvicine, kekse od čokolade i naranče, kolač sa kestenom i dalje ne znam. Prošle sam godine radila gotovo sve koje sam našla ovdje... Ove godine moram paziti na liniju pa ne znam...
Citiraj:
saška prvotno napisa
Kakvi su to keksi od čokolade i naranče, molim lijepo :mrgreen:
sedam
ja se guštam na svojih 10-ak vrsta.
gibam u getro po još neke sitnice i moram složiti listu što ću sve praviti.
roladicu od plazma keksa
roladu od kokosa
neke kiflice-zvjezdice od lješnjaka
kuglice od marcipana s čoksom
uf...
mljack
Kako to Mirela čuvaš do božića. Ja uvijek pečem sve zadnji dan. Ove godine sam odlučila ranije početi ali me je strah da ćemo sve pojesti do tada a ostaci da će se posušiti :D
Moj mali prilog, ovo su pravi bozicni (ili barem zimski)
ANISETE / CIMETE
2 jaja
2 zutanjka
15 dag secera
Mijesati s mikserom oko 5 minuta.
2 zlice anisa u prahu (moze cimet)
14 dag ostrog brasna
14 dag glatkog brasna
10 dag krupno rezanih oraha
10 dag krupno rezane cokolade
10 dag grozdjica (malo natopljenih u rumu ili amaretu)
Brasno se umiksa u gornju smjesu, a ostali sastojci se rucno umijesaju jer tjesto postane tako gusto da se tesko miksa. Istrese se na tepsiju i pece na 200 °C 15 minuta. Reze se toplo na manje komadice. Dobar je kad odstoji nekoliko dana.
Recept mi je dala prijateljica koja ga u originalu radi s anisom - i fantasticni su. Samo ja se nikad nisam uspjela susresti s anisom u prahu, a ovaj u zrnu nikada nisam uspjela usitniti u prah (a probala na svakakve nacine) - pa sam uvalila cimet i nisam pogrijesila. Umjesto cimeta moze i kokosovo brasno. To sto moze odstajati - ha, ha, ha. Najbolje je toplo - provjereno. :P
mamita jel može recept za kuglice od marcipana :P
Oće li taj recept već jednom? Već sam dehidrirala kolko mi cure sline!Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
Mamita, please, recept za roladicu od plazma keksa!
evo recepta za cokoladne tartufe - ovo je uzasno fino...
cokoladu otopiti u malo vrhnja za kuhanje, dodati zlicu meda, narancinu koricu i malo cimeta (uostalom zacinite po zelji). smjesu ohladiti u frizideru, kad se stegne zlicicom vaditi malene kuglice i uvaljati u kakao. budu malo nepravilne kuglice, treba ih drzati na hladnom, najbolje u papirnatim kosaricama. ovo je ionako pipkavo ali kome se da dodatno zezati jako je fino u kuglicu umetnuti usecerenu visnju ili komadic marcipana...