NI mi ne možemo na radionicu, da malo utvrdimo znanje ali biti će ih još, jelda? Jelda? Ha? Jelda bude još koja? :mrgreen: Mi bi se rado družile s vama :)
Printable View
NI mi ne možemo na radionicu, da malo utvrdimo znanje ali biti će ih još, jelda? Jelda? Ha? Jelda bude još koja? :mrgreen: Mi bi se rado družile s vama :)
radionica ce biti ako bude zainteresiranih, ja sam uvijek za. sad kad dode lijepo vrijeme mozemo se naci negdje vani pa malo razmjenjivati "recepte" :mrgreen:
flajer, za ocekivati od mene--nemam :mrgreen:. ali odbro da si spomenula, probat cu napraviti neki, ne za zelendan, ali da postoji inace.
...imam jedan flajer od jedne mame iz Njemačke koja je to meni poslala zajedno sa slikovnicom o dojenju...toliko me je zaintersirao da sam se ja navukla na bezpelenaštvo...počela sam ga prevoditi, ali nikako da završim...možda netko to uspije učiniti brže od mene... evo linka da vidite o ćemu se radi:
http://www.attachment-parenting.de/d...berbleiben.pdf
Ovako ide početak flajer kolko sam uspjela prevesti:
Citiraj:
Za nas u zapadnim zemljama pelene su nešto što idu uz bebe.
Beba izvrši nuždu u pelenu i onda se pelena promjeni. Je li to jedina mogućnost? Moramo djeca i mi ovisiti o pelenama toliko dugo vremena – obićno više od dvije godine.
Što su ljudi radili prije nego što su postojale pelene? Kako su mogle majke u plemenima svoju djecu cijeli dan nositi bez da ih onih kompletno popiške ili pokakake?
To je vrlo jednostavno za objasniti jer već je novorođenčad svjesna svoje eliminacije. Često pokazuju više ili manje znakove da moraju izvršiti nuždu. Dijete se može tada staviti u pozu za eliminaciju i na taj način i majka i dijete ostanu čisti. Oboje predstavljaju uigrani tim. Dijete se jasno javi da bi «moralo». Osim toga ono ciljano piški ili kaka ako ga majka drži u određenoj poziciji i da mu jedan cičavi zvučni signal «sssssss».
Međutim da li je zbilja moguće ovu prirodnu metodu koju za razliku od „postati čist“ možemo nazvati „ostati čist“, provesti i u našoj sredini?
Napokon ne živimo goli u džungli!
Jasan odgovor iz iskustva mnogih majki koje si umeđuvremenu i na Zapadu otkrile ovu metodu, je „DA“!
Početi se treba prema mogućnostima prije nego što je dijete navršilo četiri mjeseca jer su se djeca kasnije na nošenje pelena navikla i ta prva senzibilna faza je propuštena.
Usprkos tome može se i kasnije početi sa metodom „ostati čist“.
Također ako se i dalje u prelaznoj fazi koriste pelene, postoji itekako dobra mogućnost poduprijeti eliminacijske potrebe djeteta, te tako kako vlastitu tako i djetetovu eliminacijsku svjesnost držati budnom.
Normalno je da novorođenće ne možemo posjesti na kahlicu.
Međutim možemo ga držati iznad prikladne posude i u najčešćem slučaju ono će taj momenat iskoristiti za eliminaciju. Osim toga već nakon kratkog vremena uspjeva se putem signala koje nam beba daje kao i „Tajmingom“ i vlastitom intuicijom uhvatiti momenat kada beba „mora“... Tako se na početku zaobilazi puno prljavih pelena kao i popratne pojave kao što su prepunjene i iscurene pelene, crvena guza itd....
Ja se nudim za lekturu :)
Da ja napravim nekoliko fotki "akcije" dok je D. još mali?
Ključić napravi, pobjeglo mi nekako pa se nisam javila. Još se ne snalazim na novom forumu pa malo štekam...
Evo prevela sam sve..kad ga pregledam katepe šaljem ti ga na lekturu. Mislim da je unuutra sve pomalo dodirnuto što je bitno, tako da se može dati zainteresiranima, rodbini i prijateljima. Meni jedino fali koja riječ o ovisnosti bespelenaštva o napredovanju motorike i ishrani, ali to se može i kasnije reći.
Imaš pp....
Otvorit ću novu podtemu Flajer o bezpelenaštvu...da ne brkamo teme...pa ću tu staviti link...
imaš skroz pravo...idem ga isprazniti...