Sok od ukiseljene cikle i sok od borovnice (kupovni :-/) provjereno daju nevjerojatno loše rezultate...
kuhanje u koprivi također
Printable View
Sok od ukiseljene cikle i sok od borovnice (kupovni :-/) provjereno daju nevjerojatno loše rezultate...
kuhanje u koprivi također
Probala sam obojati ciklom. Friškom ciklom, koja se kuhala s jajima, čak sam i ciklu malo narezala. Voda je bila prekrasne boje, a jaja 0 bodova. Niti nijansa se nije na njih primila.
Na kraju sam otišla u dučan i kupila boje i obojala kupljenima, a to nisam godinama.
Mi smo bojali ljuskama smeđeg i ljubičastog luka i boja nam se super primila. Jedino smo packavo zavezali najlonke pa je od čvorića ostajao batik uzorak po jajima :roll:
Kako ispadne s ljuskama od ljubičastog luka?
Tamnije, tamno crveno-ljubičasto
Super, to moram jednom isprobati...
Ajde još malo iskustava, baš me zanima što se još može ili ne može.
Meni inače s ljuskama luka bilo kojeg ispadne savršeno, ali ovaj put baš nisam imala ljuske.
Mi smo skupljali ljuske ali smo ih dodatno i kupili na placu. Stavili smo ih stvarno puno.
potpisujem za ciklu da nije dala onakve rezultate kakvim sam se nadala...
sva sreća da je tura standardnim lukom bila super!
vidjela sam da su kumice ove godine prodavale vrećice ljuski od luka po 10kn...
eto...uz kurkumu i luk...nisam isčitala drugih dobrih rezultata
vidjeh anu ugarković koja je ciklom napajala skuhana jaja ali bez ljuske i ispala su super ljubičasta ali za ljuske nije bilo dobro.....:-(
Podižem temu.
Ja svake godine farbam jaja u ljuske od crvene kapule i bude mi tamna bordo boja. Preko jaja stavljam listiće djeteline, ruže, ljubičice, peršina i nekih trava koje nađem u našem parku ispred zgrade, a zatim omotam u najlonku. Da li netko još stavlja trave i koje?
Peršinov list mi je standard, a jako lijepo izgleda stolisnik jer je listić sitno rasperjan http://www.zdrav-zivot.com.hr/site/a...naslovnica.jpg . Znala sam i tratinčicu metnuti, ali ju treba uroniti u vruću vodu da se može lijepo formirati. Znam tako naredati cijeli red pa onda frk u luk, ali nisam sigurna da ću i ove godine - nisam na vrijeme krenula skupljati lupinje od luka.
Ne bih se ni ja sjetila skupljati ljuske, nego me neki dan iznenadio muž i rekao da on to već duže vrijeme skuplja, pa eto. Vidi se tko kuha doma i sprema ljuske nakon upotrebe. Ha, ha...
meni je bojanje lukom nekako dosadilo, to radim cijeli život
nabavila sam bijela jaja pa ću se bakćat sa ljubičastim kupusom, koji bi trebao dati plavu boju
računam da u najgorem slučaju, ako se ama baš ništa ne uhvati, i bijela jaja su mi dekorativna i posebna :)
Čitala sam malo ove stare postove iznad i stvarno, kako kažu cure, ništa ne daje tako intenzivnu boju kao luk. A htjela bih malo i ja promijeniti... :mrgreen:
Tangerina, šta ćeš prvi put bojati u taj ljubičasti kupus?
Ja sam mislila probati par komada skuhati u crnom vinu - trebalo bi dati neku crvenkastu boju... ali nemam pojma koliko dugo treba da se uhvati.
Za crveni kupus znam da traje jako dugo, moraš prvo pripremati pa duuugo kuhati listove kupusa, pa tek drugi dan jaja. Ima slična fora s orahovim ili hrastovim lišćem, ali sve to traži vremena. Za luk znam koliko treba, ide to relativno brzo i dobro.
ajme šta sma ja lijena za ovo, jučer kupili neke boje i to one s glitterom :/ ima da se jaja sjaje nadaleko :lol:
šalim se, bravo za vas
Lili, a ja mislim da je puno teže za raditi sa kupovnim bojama. Ne bih ja ovako s prirodnim, al meni lakše... :lool:
Zezam se, volim ja prirodno! :mrgreen: I da, trebaju mi otkačene sličice za jaja.. radi curke, nećemo sve u listiće/cvjetiće.
Peterlin, pa zar sumnjaš? Boje i kistovi već čekaju... Curka je prava umjetnica i kreativka.. tako tete kažu...:-)
Peterlin, kasiranje? U mikrovalnoj?
Evo uputa sa svim detaljima:
PISANICE KAŠIRANE SALVETOM
Pisanice – jaja ispuhati na slijedeći način:
Ostaviti jaja nekoliko sati ili preko noći na sobnoj temperaturi (ako su iz hladnjaka, gusta su i vrlo ih je teško ispuhati).
Probušiti tj. prosvrdlati rupice promjera 2-3 mm pomoću vrha malih škarica na vrhu i dnu jajeta.
Dugačkom iglom ili čačkalicom probiti s obje strane opne žumanjka i bjelanjka i lagano protresti.
Puhati energično dok jaje ne izađe – odlična su za kajganu i sve kolače u kojima se ne odvaja bjelanjak i žumanjak…
Kad je sve (ili gotovo sve) izašlo, potopiti jaje u zdjelu s vodom da u njega uđe malo vode, protresti i ispuhati ponovno. Postupak ponoviti 2-3 puta. Ovo je važno radi sprečavanja kvarenja ostataka jajeta, što kasnije može izazvati neugodne mirise.
Prirodno škrobno ljepilo:
Za kaširanje 4-5 ispuhanih jaja treba
1 velika žlica brašna
1 šalica za crnu kavu tople vode
1-2 šarene salvete izrezane na kvadratiće cca 2x2 ili 3x3 cm.
Brašno i vodu zamiješati u zdjelici 15 minuta ranije. Kad se smjesa izjednači, u nju namakati komadiće salveta i odmah ih pritisnuti na jaja. Ovo može raditi i dijete i izvrsno se zabaviti! Salvete će se priljubiti uz površinu jajeta. Po potrebi potapkati prstima. Postupak ponavljati dok se ne pokrije cijela površina. Ako se komadići salvete skupljaju, pomozite si čačkalicom ili drvenim štapićem od sladoleda kad ih vadite iz ljepila. Gotove pisanice odložite na stakleni ili porculanski tanjur da se suše. Ako Vam se žuri, sušiti se mogu i u mikrovalnoj pećnici, ali koristite malu snagu (250W – 2 minute je dovoljno ako sloj papira nije debeo) ili običnoj pećnici (50˚C – oko pola sata, uz vrata otvorena oko 1 cm – uglaviti kuhaču)
U gotovu pisanicu može se ubosti drveni štapić za ražnjiće (po potrebi umočiti štapić u ljepilo da se učvrsti) ili se na nju može prilijepiti vrpca za vješanje, mašnica ili slično (također učvrstiti ljepilom).
Evo i slike (moje pisanice stare skoro 10 godina, ove su iz 2007): http://i.imgur.com/qSJbl6D.jpg
Pomaže li ekspres lonac za crveni kupus ? :mrgreen:
Ozbiljno pitam, jer sam i ja odlučila ove godine imati plavkastozelena jaja :mrgreen:
Mislila sam koristiti vodu u kojoj se kuhao špinat, crveni kupus i grejp.
Imam domaća jaja koja su potpuno bijela, mislim da ne bi trebalo biti problema sa hvatanjem boje.
ja ću slijedit ove upute, prema tome se ne kuha dugo kupus, nego treba dugo držat u boji ako želiš intenzivnu plavu: http://www.designmom.com/2014/04/eas...age-dyed-eggs/
evo kako su radili za zelenu, prvo u kurkumu pa u kupus: http://www.designmom.com/2016/03/eas...ge-for-greens/
Nisam probala, pa ne znam.
Zdravoseljački - to je dobra ideja ako se ne radi o tome da višak vode treba ishlapiti. Ako treba reducirati, onda ništa od ekspres lonca.
Na potpuno bijela jaja to bi se lijepo trebalo uhvatiti.
Evo malo tuđe pameti, sa slikama:
http://www.zloprase.com/razno/prirod...plavog-kupusa/
Ajme ova jaja su super, izgledaju kao da su bojena umjetnim bojama ! Meni ne bi smetalo ni da boja bude blijeda, važno mi je samo da se vidi da ima neka boja na njima :mrgreen:
Mislim da ću sutra staviti špinat, grejp i kupus da zajedno kuhaju, onda ću navečer potopiti jaja u tu vodu, stavit ću ih da malo kuhaju, skloniti lonac sa vatre i ostaviti tako preko noći.
Javim vam rezultat !
Možda probam ovo - sa kurkumom: http://www.zloprase.com/razno/prirod...-boja-za-jaja/
Ja sam lani farbala s crvenim kupusom, kurkumom i ciklom.
Efekt je bio gotovo nikakav na jajima uobičajene boje.
Za ovu godinu sam nabavila skoro bijela jaja, pa ćemo vidjeti. :)
kupila sam crveni kupus, uzela sam najveći i platila ga 20kn
mogla sam za te novce 4 različite umjetne boje kupit :lool: valjda će ostat i za malo salate :lool:
nama su najljepša jaja bojana lukom, toliko su mi lijepa da mi nikad ne dosade
i mi stavljamo travu, list peršina (ova ideja od Peterlin sa stolisnikom je sjajna)
još kad se premažu s malo ulja, divota
I meni isto. Peršin je najljepši. Identično ovako i ja radim. Na kraju, kada se ohlade, premažem komadićem slanine ili uljem, a dok se kuhaju (bitno je kuhati na laganoj vatri) u lonac stavim i žlicu-dvije domaće kvasine. I još jedna tajna - da jaja ne ispucaju, treba ih držati na sobnoj temperaturi barem 2-3 h prije kuhanja. :mrgreen:
A može li se bojati ljubičastim lukom?
Hvala.
Ljuskma, naravno. :-)
Koliko dugo treba kuhati?