ne , to je prica iz cudnovate svedske...
ne , to je prica iz cudnovate svedske...
ne bi rekla da je zahtjevan program nego puno ovisi o učitelju/ici
mi smo sada 2rz i prvi je prošao relativno lako ali nije ni otkrivena mu disleksija
nego tek u 2rz kad je krenulo više čitanja i pisanja
prema mom iskustvu možda i premalo zahtjevan pogotovo s ovim novim standardima
da djeca ne moraju znat ni čitati ni pisati(dobro)
pa mislim da se čitanje čak tolerira kroz sve niže razrede i onda u petom nastane rusvaj
mi imamo malo super zahtijevnu uciteljicu i kazem hvala Bogu pa moj mali voli skolu pa ne zapinje puno.jednom prilikom mu je dala 3 iz urednosti u pisanju samo zato jer pisana slova mu nisu isla blago u desno vec su bila ravna.o zadaci da nepricam ima je tonu a ispita nekad i po dva na dan.ali eto dobro pa imam djete koje se moze nositi s time samo se ponekad pitam kako je roditeljima koji nemaju takvo dijete vec ono koje se vise od svega voli zabavljati kako oni onda to savladavaju
Prošli tjedan: utorak pismeni ispit iz prirode, srijeda kratkominutni test iz matematike, četvrtak višeminutni test iz matematike, petak usmeno i pismeno ispitivanje lektire, usmeno ispitivanje vjeronauka.
Tak je i kod nas. I prije tjedan dana dobili smo raspored testova i ispitivanja, da se djeca mogu pripremiti....
Pitam ja dečke - trebate učiti? Odgovor je NEEEEE....
Pitam starijeg - taj zna sve.
Mlađi ima malo rupa (propustio je 2 tjedna nastave zbog bolesti) ali ide i njemu uz minimum truda. Kak bu na kraju ispalo, nemam pojma, ali tak to ide - pa bliži se kraj školske godine! I primijetila sam da već 10 dana ne uče ništa novo, samo gule po starom.
i ovako i kod nas ...
nama nije problem ...
redovito piše zadaću, ponavlja, vježba gradivo, testovi nisu uvijek najavljeni (možda učiteljica najavi, ali ja ne dobijem tu info od svog djeteta, samo dođe kući s ocjenom i papirićem za potpis)
svaki dan je kratki test iz brzog računanja - na kraju tjedna dobiju zbrojnu ocjenu ...
Mi imamo prezahtjevnu uciteljicu, lose odabrane udzbenike, visok kriterij ocjenjivanja, hrpu zadace,svako malo matematicke diktate, i diktate iz hrvatskog jezika, a jos uz sve to i teskoce ucenja. No, da ne ispadne da je to samo nas kut gledanja, jer imamo probleme, veliki broj roditelja ucenika iz sinovog razreda se zali na isto.
ne mislim da je program prezahtjevan, to bih mislila da nisam imala priliku podijeliti iskustva sa vecim brojem roditelja prvasica, nego je ova nasa uciteljica malo previse nadobudna za prvi razred. Ja bih najsretnija bila da cijeli prvi razred provedu u opisnom ocjenjivanju.
Pa učiteljica je stvarno ambiciozna, rijetko se čuje tako nešto za 1.r. Obično roditelji rogobore za 3. i 4. Uh, sad sm se i ja malo uplašila što me čeka:)
Kako ste zaključili da su udžbenici loše odabrani? Zašto mislite da bi s drugima bilo bolje, lakše...?
Što su to visoki kriteriji ocjenjivanja? Je l to da nisu svi odlikaši? Kod nas je bilo i zaključenih negativnih pa čak iz predmeta kao što su priroda i društvo...
Hrpa zadaće? Opiši "hrpu" pa da usporedimo... Kod nas je svaki dan hrvatski čitanje+pisanje (npr.vježbanje slova 6 redova ili odgovori na pitanja na tekst ili slaganje rečenica ili ...), matematika jedna stranica zadataka, priroda - odgovori pisani odgovori na pitanja vezana uz lekciju (odgovori su uvijek opširni - pokatkada i 3-4 rečenica po pitanju op. po 4 pitanja su uz svaku lekciju)... itd. Dakle, meni je ovo normalna količina zadaće. Druga stvar je što nekima ide brže, nekima sporije (kao mom djetetu) pa se onda čini da zadaće ima jako puno ili malo...
Ne razmijem ovaj popis ispita i ispitivanja?
To vam učiteljice napišu što se koji dan ispitiva ili vam djeca prepričavaju? Za ispite znanja mi je jasno, ali za usmeno ispitivanje i kratke provjere baš i ne.
Dijete koje doma redovno piše domaću zadaću i prati nastavu ne bi se i doma trebalo dodatno pripremati za ispitivanje, zasigurno ne već u 1. razredu.
osim toga većina učitelja kad usmeno ocjenjuje to čini kroz svakodnevne aktivnosti u učionici kako bi se izbjegao stres kod tako male djece. Nema ispitivanja u onom klasičnom smislu riječi.
Odgovor na pitanje u naslovu nije jednostavno. S ovom učiteljicom koju imamo, ne, školski program uopće nije bio prezahtjevan. No da smo imali neku drugu učiteljicu, vrlo moguće da bi taj školski program postao prezahtjevan. No onda opet, to nije do programa nego do osobe koja taj program provodi :)