moja torta u linku gore je brže gotova od biskvita :raspa:
Printable View
I moja jogurt totra, ako se radi bez biskvita ili s kupljenim je gotova ispod 10 minuta. (Ne računam hlađenje u frižideru - mora biti dobro ohlađena).
Nisam zaboravila, samo nisam našla kamo sam zametnula recept. :roll:
Umjesto želatine - obični puding od vanilije koji se skuha sa sokom (od voća) i treba duuuugo miješati. Ne da se to ni meni... Zato ja (imam doma čokoladoljupce) napravim bečku kremu tj. otopim čokoladu sa slatkim vrhnjem, ohladim pa istučem, i s tim punim gotove kore ili ispečem neki brzinski biskvit, ali to nisam smatrala dostojnim za ovaj topic.
Želatinu i ja izbjegavam, i zato tortu nisam radila več dugo, jer jednostavno u tu tortu mora ići.
Zamijenila sam ju tortom od sira koja ima sve prihvatljive sastojke i može se napraviti skoro pa bez šećera.
hahahahahahahahahahaha
i ja sam to htjela napisati za svoju biskvit-šlag-voće tortu, ali tko je taj koji procjenjuje :lol:
ali, ajde...
ova je bila moj favorit dok mi se dalo raditi:
ZRINI TORTA
Biskvit:
8 jaja
240g mljevenih oraha
100g šećera (u originalu, 200g)
3 žlice krušnih mrvica 2 vanilin šećera
3 žlice ruma
1/2 praška za pecivo
2 žličice ribane limunove korice
Prvo umiješati žumanjke i šećer, onda sve ostalo i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Izliti u kalup promjera 26cm (obložen masnim papirom9 i peći 40 minuta na 180°.
Dobro ohladiti i prerezati na tri lista.
Srednji list se istrga (nareže) na male kockice.
Krema:
2 šlag kreme od čokolade (Podravka)
250ml mlijeka
150g maslaca
4 žlice ruma
3-4 žlice limunovog soka
Napraviti šlag kremu (mlijeko + prah). Maslac dobro izraditi pa mu pridodati šlag-kremu, kockice biskvita, rum i limun. Sve dobro izmiješati.
Na jedan list biskvita staviti pola količine kreme, pa drugi biskvit, a ostatkom kreme premazati tortu.
Glazura:
66g maslaca
200g čokolade za kuhanje
žličica i pol ulja
(ove mjere su "debilne" zato što u originalnom receptu ide 300g čokolade, 100g margarina i žlica ulja, ali time bi se premazale dvije torte).
Margarin kuhati na laganoj vatri 5-8 minuta, dok ne ispari tekućina. Malo ga ohladiti, dodati ulje i natrganu čokoladu. Miješati pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Tortu dooobro ohladite i "glazurirajte".
Možete je poslužiti sa šlagom
Jako se jednostavno napravi i stvarno je fina.
Rajska torta,super nesto!
Probajte:)
http://www.coolinarika.com/recept/rajska-torta
sultanija :mljac:
tijesto od 10 bjelanjaka, šećera i pola kg sjeckanih oraha (slično beze korama)
krema kuhana na pari od 10 žumanjaka
povrh svega šlag
Ovo zvuči dobro...
Iako nemam baš namjeru raditi sultaniju (bar ne do muževog rođendana, a to je tek u prosincu), evo potpitanja:
Na tih 10 bjelanjaka koliko šećera? 250g?
Krema od žumanjaka + 250g šećera (tak sam si ja to zamislila) i kaj dalje? U ohlađeno 250g izrađenog maslaca?
Šlag od koliko? Isto 250g slatkog vrhnja ili treba 500g?
Ovo je prava energetska bomba. Nipošto za mene koja ratujem s kilama. Treba imati veće društvo da se to pojede...
A moje društvo naručilo je za skori sinov rođendan prekmursku gibanicu. Nije baš torta, ali je isto energetska bomba.
tijesto - bjelanjke istući u snijeg, dodati 10 žlica šećera, žlicu i pol brašna, 200 gr krupno sjeckanih oraha i suhih smokava
sušiti na ~100° nekih 50ak min
krema - na pari kuhati žumanjke sa ~200gr šećera. kad se ohladi dodati ~100 gr putra. kad se ohladi mazati na kore (ja ih izrežem na 3 komada pa imam pravokutnu tortu)
odozgo šlag od slatkog vrhnja - ja smutim pola litre, pa ako ostane se poliže :D
Fala!
Ovo je moje savršenstvo od torti! Od kad sam je probala i napravila prvi put, svi traže samo ovo! Malo ima posla s njom, ali zaista vrijedi!
ČOKOLADNI LEDENI VJETAR
BISKVIT:
- 9 bjelanjaka
- 30 poravnatih žlica šećera
- 2 žlice brašna
- 1 žlica octa
- prstohvat soli
- 1 žlica maraskina (ja stavim rum - nebitno za okus)
KREMA:
- 9 žutanjaka
- 7 dl mlijeka
- 10 žlica šećera
- 8 – 9 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
- 10 dag čokolade
- 1 margarin
- 0,5 – 1 l slatkog vrhnja
Istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Miksajući dodajte jednu po jednu žlicu šećera, a na kraju lagano umiješajte ocat, brašno i maraskino.
Veliki lim za pečenje premazati margarinom, obložiti papirom za pečenje, a zatim opet margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 cca sat vremena, pa hladite u isključenoj pećnici.
Kad se kora ohladi, odvojite ju od papira i prerežite uzdužno na tri trake.
Za kremu istucite žutanjke sa šećerom, dodajte brašno i vaniliju. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Kad je kuhana, kremu podijelite u dva dijela i u jedan dio stavite čokoladu narezanu na kockice i miješajući ju otopite (krema mora biti vruća).
Ohladite kreme, a zatim u svaku umiješajte pola margarina.
Slatko vrhnje istucite u šlag.
Slaže se jedna kora, premaže s pola čokoladne kreme, pola vanilin kreme i premažite šlagom, druga kora, ostatak čokoladne kreme, ostatak vanilin kreme, šlag, treća kora i premažite cijelu tortu šlagom.
prvi put sam koristila zelatinu juce i napravila sam jogurt tortu sa borovnicama: L nije bila odusevljna ali MM i sveki jesu. i Meni je super...pa nije valjda toliko bed jednom do 2 puta godisnje pojesti tortu sa zelatinom?